Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2009

Καρατζαφέρης: Δημοψήφισμα για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Τη διενέργεια δημοψηφίσματος στον ελληνικό λαό - και αντίστοιχα στο λαό κάθε χώρας-μέλους της Ε.Ε. - για την ένταξη ή μη της Τουρκίας και κάθε άλλης υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε.Ε., ζήτησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κατά τη χθεσινοβραδινή ομιλία του στην Κομοτηνή, ασκώντας αφενός δριμεία κριτική στην Άγκυρα για τις πρακτικές της στις διμερείς σχέσεις και καλώντας αφετέρου τους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης να σέβονται τη χώρα, στην οποία ζουν.


Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κατά την χθεσινοβραδινή του ομιλία στην Κομοτηνή, άσκησε αφενός δριμεία κριτική στην Αγκυρα για τις πρακτικές της στις διμερείς σχέσεις και καλώντας αφετέρου τους Ελληνες μουσουλμάνους της Θράκης να σέβονται τη χώρα στην οποία ζουν.

«Αν η Τουρκία θέλει τόσο πολύ να μπει στην Ευρώπη, πρέπει να δείξει την ανάλογη διαγωγή, ώστε να την εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός. Όσο καταπατά το Αιγαίο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσο εδώ προσπαθεί το τουρκικό προξενείο να γίνει κράτος εν κράτει, η Τουρκία Ευρώπη δεν βλέπει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος, δε, στους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης ο κ. Καρατζαφέρης τους κάλεσε να ευλογούν «αυτή τη χώρα που τους έκανε Ευρώπη» και να τη σέβονται, χαρακτηρίζοντας πρόκληση τον αυτοπροσδιορισμό υποψήφιας βουλευτού από την περιοχή στο προεκλογικό της prospectus ως «Τουρκάλα». «Εάν είσαι Τουρκάλα, πήγαινε στο Κοινοβούλιο της Άγκυρας!», δήλωσε σχετικά.

Όσον αφορά, δε, στο εσωτερικό πολιτικό προσκήνιο, ο κ. Καρατζαφέρης εκτίμησε ότι «δεν εκλέγεται ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά το βαθύ ΠΑΣΟΚ», κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για «πιέσεις και εκβιασμούς» στο χώρο της Αστυνομίας από τώρα.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Διαβάστε περισσότερα...
Εθνική πολιτική και εθνικό συμφέρονΗ Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν τη θεωρία της «εξημέρωσης του θηρίου». Η στρατηγική αυτή ακολουθείται από το 1999. Μετράει, δηλαδή, 10 χρόνια. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δεν δικαιώνουν την προσδοκία της Αθήνας.


Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, τα εθνικά θέματα και ευρύτερα η εξωτερική πολιτική βρέθηκαν σε ρόλο κομπάρσου. Αλλά και όποτε μπήκαν στο τραπέζι, όπως στις τηλεμαχίες, φάνηκε ότι έχει διαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο θέσεων, ειδικά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Εκφράσθηκαν, βεβαίως, κριτικές για χειρισμούς του παρελθόντος και επιμέρους ζητήματα, αλλά φάνηκε καθαρά ότι υπάρχει μία σύγκλιση. Απ’ αυτή την άποψη υπάρχει εθνική πολιτική, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι αυτή εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Κι αυτό, επειδή ο διαμορφωμένος κοινός παρονομαστής είναι περισσότερο στερεότυπα, που δεν οδηγούν πουθενά, παρά επεξεργασμένες, συνεκτικές και ρεαλιστικές πολιτικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα ελληνοτουρκικά.

Η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν τη θεωρία της «εξημέρωσης του θηρίου». Σύμφωνα μ’ αυτήν, κατά τη διάρκεια των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων και προκειμένου να επιτύχει την ένταξή της στην Ε.Ε., η Τουρκία θα υποχρεωθεί να υιοθετήσει το ευρωπαϊκό πρότυπο πολιτικής συμπεριφοράς. Δηλαδή, από επιθετική δύναμη θα μεταλλαγεί σταδιακά σ’ έναν «αγαθό» γείτονα.

Η στρατηγική αυτή ακολουθείται από το 1999. Μετράει, δηλαδή, 10 χρόνια. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δεν δικαιώνουν την προσδοκία της Αθήνας. Παρ’ ότι είχε και συνεχίζει να έχει ανάγκη το «ναι» της Ελλάδας, η Αγκυρα όχι μόνο δεν έχει σταματήσει τις επεκτατικές πιέσεις της, αλλά, όπως είναι γνωστό, τις έχει κλιμακώσει. Αυτό, όμως, δεν εμποδίζει την ελληνική διπλωματία, ακόμα και στις ώρες των μεγάλων προκλήσεων, με μαζοχιστικό τρόπο να δηλώνει κατηγορηματικά ότι υποστηρίζει την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας.

Στην πραγματικότητα, η Αθήνα έχει ιδεολογικοποιήσει την στρατηγική της «εξημέρωσης του θηρίου» κι ακριβώς γι’ αυτό τείνει να αυτοεγκλωβισθεί. Aποφεύγοντας να θέσει συγκεκριμένους όρους στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων, η ελληνική διπλωματία υπονόμευσε στην πράξη την στρατηγική της. Με την στάση της περισσότερο κακομαθαίνει και αποθρασύνει το «θηρίο», παρά το «εξημερώνει». Η φράση του Κώστα Καραμανλή «πλήρης προσαρμογή πλήρης ένταξη» έμεινε περισσότερο σύνθημα παρά εφαρμοσμένη πολιτική.

Ο επόμενος σταθμός σ’ αυτή την διαδρομή είναι ο Δεκέμβριος, οπότε και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κρίνει για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας. Η Γαλλία, η Γερμανία και οι άλλες χώρες-μέλη που δεν θέλουν την γείτονα στην Ε.Ε., έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευθούν την μη τήρηση των υποχρεώσεών της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας για να εκτροχιάσουν την τουρκική υποψηφιότητα. Προς το παρόν, είναι ασαφές εάν θα το πράξουν.

Μέσα σ’ αυτό το πολιτικό τοπίο, η Αθήνα έπρεπε να έχει διατυπώσει μία θέση αρχής και να έχει επεξεργασθεί εναλλακτικά σενάρια για την τακτική, που θα ακολουθήσει τον Δεκέμβριο. Οι δύο υποψήφιοι για την πρωθυπουργία, όμως, δεν ένοιωσαν την ανάγκη να πουν τίποτα σχετικό κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Περιορίσθηκαν σε στερεότυπες γενικολογίες, όχι για λόγους σκοπιμότητας, αλλά επειδή, όπως συνήθως, εφαρμόζουν την συνταγή «βλέποντας και κάνοντας». Μία συνταγή, η οποία έχει επανειλημμένως κοστίσει και μάλιστα πολύ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Tου Σταυρου Λυγερου Διαβάστε περισσότερα...
Ελλάδα: ο πιο αδύναμος κρίκος του φρουρίου της Ευρώπης
«Η Ελλάδα είναι ο πιο…αδύναμος κρίκος του φρουρίου που ονομάζεται Ευρώπη» δήλωσε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος. Πρόσθεσε ότι για τους λαθρεμπόρους που μεταφέρουν ανθρώπους στη Δύση, τα ελληνικά σύνορα είναι σαν μια «ορθάνοιχτη πόρτα». Την προηγούμενη εβδομάδα οι αστυνομικές αρχές χρησιμοποίησαν μπουλντόζες για να βγάλουν τους μετανάστες που βρίσκονταν σε στρατόπεδο του Καλέ, το λεγόμενο και «ζούγκλα». Οι διαστάσεις που έχει το πρόβλημα όμως στη Γαλλία όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ωχριούν μπροστά στο πρόβλημα των ελληνικών νησιών.


Ελλάδα: ο πιο αδύναμος κρίκος του φρουρίου της Ευρώπης-The Observer

Οι ελληνικές αρχές προσπαθούν απελπισμένα να αντιμετωπίσουν την αύξηση των μεταναστών στα νησιά της χώρας όπου τα κέντρα υποδοχής μεταναστών έχουν…πήξει. Όπως διαβάζουμε σε άρθρο του Observer, την προηγούμενη εβδομάδα η Μυτιλήνη έγινε πεδίο μάχης και εκτυλίχθησαν σκηνές…χάους. Την προηγούμενη εβδομάδα χιλιάδες μετανάστες διαδήλωσαν ενάντια στις «απάνθρωπες συνθήκες» σε κέντρο κράτησης στην πρωτεύουσα της Λέσβου. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, ανήλικοι απεργοί πείνας έβαλαν φωτιά σε στρώματα και επιτέθηκαν σε φύλακες. Οι συγκρούσεις, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, ανέδειξαν το πρόβλημα των ακριτικών νησιών που κατακλύζονται από ορδές τουριστών και παράνομων μεταναστών.Σύμφωνα με τις Αρχές, η Μυτιλήνη, όπως και άλλα νησιά που βρίσκονται πολύ κοντά στην Τουρκία, δέχονται σε καθημερινό επίπεδο μέχρι και 500 «παράνομους». Έχει γίνει από τους…αγαπημένους προορισμούς των μεταναστών. «Το γεγονός ότι παιδιά 12 ετών κάνουν απεργία πείνας στην Ελλάδα είναι μια τεράστια αποτυχία για τη χώρα που δεν μπορεί να τους φροντίσει» δηλώνει ο Σιμόν Τρόλερ της οργάνωσης Human Rights Watch.


Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που προτιμούν οι λαθρέμποροι. Η Ιταλία, η Ισπανία και η Μάλτα έχουν δεχτεί κύματα μεταναστών αλλά η Ελλάδα και τα νησιά της θεωρούνται η πιο βολική «πίσω πόρτα». Σύμφωνα με την αστυνομία, πέρσι εισήλθαν στη χώρα γύρω στους 150,000 μετανάστες, από τις χώρες της Ασίας και της Αφρικής.

Η φύλαξη της ελληνικής ακτογραμμής συνεχίζει το δημοσίευμα, μήκους 18,400 χιλιομέτρων καθώς και της ηπειρωτικής χώρας δυσκολεύει κατά πολύ τη δουλειά των Αρχών. Οι μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα δεν φοβούνται να πάρουν τεράστια ρίσκα προκειμένου να διασχίσουν τα σύνορα κάτι που προκαλεί πονοκέφαλο στους Έλληνες συνοριοφύλακες. Πολλοί από τις εμπόλεμες ζώνες του Ιράκ και του Αφγανιστάν, διακινδυνεύουν τη ζωή τους προκειμένου να περάσουν τα σύνορα.

Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα τελευταία χρόνια, ανάμεσα σε αυτούς που περνάνε αυτές τις κακουχίες είναι και πολλές γυναίκες έγκυες καθώς και ορφανά παιδιά. Πέρσι, τα ανήλικα παιδιά που βρέθηκαν …πεταμένα στις ακτές του Αιγαίου έφτασαν τα 3,000.
Σε μια προσπάθεια να σώσουν την κατάσταση, οι λιμενικές αρχές έχουν εξοπλιστεί με ταχύπλοα σκάφη καθώς και μηχανήματα με υπέρυθρες. Η Ισπανία και η Γαλλία τέλος έχουν στείλει ελικόπτερα στην περιοχή.

Εν όψει των βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν σε έξι ημέρες, η κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας έχει προβεί σε συλλήψεις συμπληρώνει η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας. Οι συλλήψεις κυρίως εντοπίζονται στην Αθήνα όπου και η άνοδος της εγκληματικότητας έχει συνδεθεί με τους μετανάστες.

Τον Ιούλιο η κυβέρνηση είχε προτείνει έναν πολύ σκληρό νόμο ο οποίος αύξανε κατά πάρα πολύ τον χρόνο κράτησης για έναν παράνομο μετανάστη, χωρίς χαρτιά. Ως εκ τούτου παρατηρεί η εφημερίδα, αυξήθηκαν οι συλλήψεις από την πλευρά της αστυνομίας. Παρόλο που τόσο ελληνικές οργανώσεις αλλά και οργανώσεις μεταναστών διαδήλωσαν κατά του συγκεκριμένου νόμου ο οποίος θα δημιουργήσει αυτό που ονομάζουν «στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών» η συντηρητική κυβέρνηση έχει προτείνει μέχρι και την κράτηση των «παράνομων» σε παλιές στρατιωτικές βάσεις.

«Πρόκειται για μια κατάσταση κρίσης» δήλωσε ο Νίκος Κόπλας, δικηγόρος που βοηθάει τους αιτούντες άσυλο μετανάστες. «Εν μέρει έχει δημιουργηθεί από το γεγονός ότι τα κέντρα κράτησης έχουν πολύ παραπάνω κόσμο από ότι χωράνε… Η απάντηση βρίσκεται στην ΕΕ. Η Ελλάδα έχει γίνει αποθήκη για λαθραίους μετανάστες από την Ασία. Πρέπει να μοιραστεί το πρόβλημα.»
Στις πρωτεύουσες της Βόρειας Ευρώπης που καταλήγουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, η αύξηση των αφίξεων έχει προκαλέσει ανησυχία. Από τους 278 ανήλικους που βρέθηκαν προχτές στο Καλέ, οι περισσότεροι μπήκαν στην Ευρώπη από την Ελλάδα. Ένας από τους λόγους που οι ακτές της Ελλάδας προσελκύουν τόσο κόσμο είναι ότι η Δυτική Μεσόγειος έχει πάρα πολύ καλή αστυνόμευση. Ειδικά η Νότια Ιταλία και οι Κανάριοι Νήσοι.

Οπότε «…πλέον οι μετανάστες εισέρχονται όλο και περισσότερο από την Ανατολική Μεσόγειο» δηλώνει ο Μάρτιν Μπάλντγουιν Έντγουαρντς υπεύθυνος του Μεταναστευτικού Παρατηρητηρίου της Μεσογείου στο Πάντειο πανεπιστήμιο. «Οι περισσότεροι μετανάστες θέλουν να συνεχίσουν την πορεία τους. Όταν δουν ότι οι συνθήκες που βρίσκουν δεν είναι όπως τις περίμεναν, μπαίνουν πιο βαθιά στην Ευρώπη. Πολλοί προτιμούν την Μεγάλη Βρετανία γιατί υπάρχει μια ολόκληρη μυθολογία γύρω από τη χώρα. Έχουν ακούσει από οικογένεια και φίλους ότι εκεί έχουν πιο ποιοτική δημοκρατία, με καλύτερες συνθήκες, λιγότερη ανεργία και καλύτερες συνθήκες για μετανάστες».

Η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό παραχώρησης ασύλου στους μετανάστες. Από τις 20,000 αιτήσεις, μόνο σε 379 δόθηκε το άσυλο.
Ως εκ τούτου οι μετανάστες παραπονιούνται ότι πρέπει να ψάξουν για άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως ακριβώς και οι γαλλικές αρχές, οι ελληνικές χρησιμοποιούν μπουλντόζες για να κατεδαφίσουν χειροποίητα στρατόπεδα, όπως αυτό του λιμανιού της Πάτρας, το οποίο ήταν και αυτό γεμάτο ανήλικα παιδιά καταλήγει το άρθρο.

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα:
http://www.guardian.co.uk/world/2009/sep/27/greek-islands-immigration-tensions-soar

Μαρία Λιβανού
newstime.gr Διαβάστε περισσότερα...
Ανακοίνωση ΓΕΕΘΑ για σήμα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας προς ελληνικά αεροσκάφη, που πετούσαν πάνω από το Φαρμακονήσι


Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, στις 13:32 ραντάρ της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας απηύθυνε σημεία, μέσω ασυρμάτου, προς τρία ελληνικά F-16, που πετούσαν στην περιοχή του Φαρμακονησίου εντός του Εθνικού Εναερίου Χώρου, εκτελώντας εκπαιδευτική άσκηση...
να απομακρυνθούν από την περιοχή, επειδή δήθεν πετούσαν σε τουρκικό εναέριο χώρο, αλλιώς θα αναχαιτίζονταν.

Τα ελληνικά μαχητικά, που πετούσαν σε ύψος τριών χιλιάδων ποδών συνέχισαν κανονικά και ολοκλήρωσαν την άσκηση ανεπηρέαστα, οπότε επέστρεψαν στη βάση τους, στο αεροδρόμιο της Σούδας.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο ραντάρ της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας έχει απευθύνει παρόμοια σήματα ακόμη και προς τα αεροσκάφη της Ευρωπαϊκής Δύναμης, που δρουν στην περιοχή για τον εντοπισμό λαθρομεταναστών.Πηγή : troktiko Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2009

Συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για τους λαθρομετανάστες


Συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας περί έναρξης διαπραγματεύσεων για σύναψη Συμφωνίας Επανεισδοχής Λαθρομεταναστών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία συμφώνησαν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τη σύναψη Συμφωνίας Επανεισδοχής λαθρομεταναστών. Oι διαπραγματεύσεις αναμένεται να αρχίσουν στις 4 Δεκεμβρίου 2009, μετά από σχετικές συζητήσεις που είχαν με την τουρκική πλευρά στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία επισκέφθηκαν πρόσφατα την Τουρκία.

Η εξέλιξη αυτή κρίνεται ως πολύ ικανοποιητική και από τις δυο πλευρές, και αναμένεται ότι θα επηρεάσει θετικά τη διαδικασία ενταξιακής διαπραγμάτευσης της ΕΕ με την Τουρκία.
Ωστόσο, ορισμένοι κοινοτικοί κύκλοι αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη το γεγονός, ότι η Τουρκία δέχθηκε την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία Επανεισδοχής. Το συνδέουν με την αρνητική στάση της Τουρκίας, όλα τα χρόνια που μεσολάβησαν από το 2002, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε λάβει εντολή από το Συμβούλιο Υπουργών να αρχίσει αυτές τις διαπραγματεύσεις και με το γεγονός ότι η έναρξη στις 4 Δεκεμβρίου γίνεται έξι ημέρες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες ( 10 και 11 Δεκεμβρίου 2009), όπου θα συζητηθεί η πορεία της Τουρκίας προς την ένταξη.
Η χώρα που υπογράφει Συμφωνία Επανεισδοχής με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποχρεώνεται να πάρει πίσω τους μετανάστες που προήρθαν η διήλθαν από αυτήν και διαμένουν σε ένα κράτος της ΕΕ παράνομα, εφόσον της το ζητήσει το κράτος αυτό.
kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ Διαβάστε περισσότερα...
ΠΡΩΤΗ ΔΟΚΙΜΗ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ
Πανηγυρίζει ο τουρκικός Τύπος για την παραγωγή ελικοπτέρων Τα-129 στη χώρα τους, με τα οποία θα προμηθεύει την Ιταλία.


Οι δοκιμές πτήσης θα πραγματοποιηθούν με το νέο ενισχυμένο κινητήρα τύπου Τ - 800, όπως άλλωστε ήταν και η απαίτηση της Διοίκησης των Χερσαίων Δυνάμεων, ενώ θα δοκιμαστεί και η αντοχή του ελικοπτέρου σε σκληρές συνθήκες.

Οι δοκιμές θα γίνουν στο Μιλάνο και αυτές θα τις παρακολουθήσουν ο Τούρκος Υφυπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας, Μπαγιάρ, και ορισμένοι ανώτατοι αξιωματικοί των Χερσαίων Δυνάμεων. Η αγορά των 51 ελικοπτέρων αναμένεται να κοστίσει τρία δις δολάρια. Είχε ανακοινωθεί και παλαιότερα η επιθυμία αγοράς του ελικοπτέρου αυτού από το Πακιστάν, τη Μαλαισία και την Ιορδανία.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2009

Επικίνδυνες κινήσεις των Τούρκων στον Έβρο

Αντιπερισπασμός ή αλλαγή σχεδίων;


Αρκετές φορές έχουμε επισημάνει την τουρκική κινητικότητα που είναι ιδιαίτερα αυξημένη (κυρίως σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού) στην περιοχή του Έβρου. Μάλιστα, οι προ εξαμήνου περίπου μεταφορά ειδικών πλωτών μέσων (γεφυροφόρων αρμάτων) για μετακινήσεις στρατιωτικών μονάδων μέσω ποταμών, στάθηκε αφορμή για την αναβάθμιση του σχεδιασμού και της Ελληνικής πλευράς, η οποία ενέτεινε την ούτως ή άλλως άγρυπνη παρακολούθηση των κινήσεων της γείτονος.
Πρόσφατα, διαπιστώθηκε μία ιδιαίτερη αύξηση της κινητικότητας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ανατολικά του Έβρου ποταμού, οι οποίες εκτιμούνται φυσικά ανάλογα από τα στρατιωτικά επιτελεία της Ελλάδας.
Τα σημεία που κάνουν τα Επιτελεία μας να βρίσκονται σε επιφυλακή είναι τα κάτωθι:
1. Για πρώτη φορά μετά το 1974, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αλλάζουν τακτική και παρατάσσονται επιθετικά στα σύνορα του Έβρου. Το 3ο και 5ο Σώμα Στρατού της 1ης Στρατιάς έχουν εγκαταλείψει τη γραμμή προκάλυψης και μεταφέρονται ανατολικότερα.
Στη γραμμή προκάλυψης έχουν απομείνει μονάδες λιγότερες μάχιμες που περιλαμβάνουν μεθοριακούς φρουρούς σύνθεσης, καθώς και μειονοτικούς (Κούρδους, Αλεβίτες κλπ).
Η μεταφορά αυτών ανατολικότερα, όπως και η διάταξή τους, αρχικά δίνει την εντύπωση μιας ακίνδυνης κίνησης που όμως στη πραγματικότητα κρύβει κινδύνους και επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις αν δεν εκτιμηθεί σωστά. Και αυτό γιατί, οι μονάδες μεταφέρονται 50 περίπου χιλιόμετρα όταν θέλουν να προετοιμαστούν για επιχειρήσεις. Αυτή τη στιγμή, μόνο δύο ταξιαρχίες, η μια στο βορρά και η άλλη στο νότο, έχουν απομείνει από τις κύριες μονάδες.
2. Έχουν δημιουργηθεί από τους Τούρκους 2 νέα Συντάγματα Μηχανικού. Οι «γέφυρες πολέμου» που στήνονται στον Έβρο είναι καθαρά επιθετικές κινήσεις που στην Ελλάδα περνάνε στα «ψιλά», λόγω της προεκλογικής εκστρατείας αλλά και της πάγιας τακτικής ύπνωσης των Ελλήνων πολιτών από τα ΜΜΕ.
Προ τριών μηνών περίπου είχε τονιστεί πως πέρα από τον επιχειρησιακό χαρακτήρα έχουν και βαθιά πολιτικό, αυτές οι κινήσεις, που ακόμα δεν έχει μπει στην ατζέντα των διμερών σχέσεων. Πρόκειται καθαρά για μια επιθετική κίνηση από την πλευρά της Άγκυρας.
3. Η δήθεν «εκπαιδευτική» στρατιά του Αιγαίου έπαψε και επίσημα να είναι εκπαιδευτική. Μετονομάστηκε και επίσημα σε «Διακλαδικό Επιχειρησιακό Σχηματισμό Ειδικών Αποστολών» και εντάσσονται σε αυτόν, εκτός από τις πέντε ταξιαρχίες του Στρατού, μονάδες της Αεροπορίας Στρατού, πλωτά μέσα και σε επίπεδο Σχηματισμού υπάγονται και αεροπορικές μονάδες αιγίς υποστήριξης!
Η 11η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού, που εδρεύει στο Ντενιζλί, αναβαθμίζεται, όπως και η 19η Πεζικού και η 3η εκπαιδευτική με έδρα την Αντήλια.
* Πληροφορίες πάρθηκαν από το περιοδικό "Στρατηγική" Διαβάστε περισσότερα...
Οι Τούρκοι ξεφορτώνουν άρματα στην Αμμόχωστο
Την ώρα που κορυφώνονται οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και η Άγκυρα πλησιάζει ακόμη περισσότερο την πόρτα της Ευρώπης, οι Τούρκοι μεθοδικά ενισχύουν τις μηχανοκίνητες δυνάμεις τους στην Κύπρο, οι οποίες συνεχίζουν ν’ αποτελούν άμεση απειλή για την Κυπριακή Δημοκρατία.
SIGMALIVE
*Η φωτογραφία είναι απο το enkripto.blogspot.com Διαβάστε περισσότερα...
Προεκλογική περίοδος στην ΕλλάδαΓραμμή για Ιλχάν και Χατζηοσμάν δίνει το τουρκικό TRT


«ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΤΟΥΡΚΟΥΣ»!Με τηλεοπτικό σποτάκι που απευθύνεται στον μέσο μουσουλμάνο της Θράκης.
Το ΤRΤ παίζει μια διαφήμιση, οι «Τούρκοι να ψηφίσουν τους Τούρκους» και συγκεκριμένα, τα ανδρόγυνα, δηλαδή η γυναίκα ή ο άνδρας να ψηφίσει την υποψηφιότητα του Αχμέτ Χατζηοσμάν και του Ιλχάν Αχμέτ. Η γραμμή είναι αυτή», μας λένε άνθρωποι του χώρου που είδαν το σποτ και ενώ το τουρκικό προξενείο πιστεύει ότι πρέπει να υπολογιστούν σωστά οι ψήφοι ανά χωριό για να ενισχυθούν στηριχθούν και οι υποψήφιοι στην Ξάνθη, αλλά κι ένα ποσοστό να πάει και στον Μ. Μουσταφά σε περίπτωση που ο ΣΥΝ συγκεντρώσει τα υπόλοιπα. Ένα άλλο σενάριο δίνει γραμμή και για τον Κοτζά Μουμίν Ριτβάν του ΠΑΣΟΚ ο οποίος δημιουργεί υποθήκες για την επόμενη φορά.

Φέτος κατεβαίνουν στην Θράκη 14 υποψήφιοι βουλευτές σ’ όλα τα κόμματα διεκδικώντας να καταλάβουν κάποιες από τις έδρες των νομών Ξάνθης και Ροδόπης και να περάσουν το κατώφλι της Βουλής των τριακοσίων.

Στόχος, η αύξηση της δύναμης επιρροής. Η αγωνία είναι να μην μείνει η μειονότητα με τους δύο βουλευτές από ένα σε κάθε νομό, αλλά να αυξήσει την δύναμη επιρροής της με την εκλογή κι άλλων μειονοτικών, γι’ αυτό γίνεται καταμέτρηση με μαθηματική ακρίβεια και πλύση εγκεφάλου με κάθε τρόπο, ώστε αν υπολογισθούν όλα καλά, αφού το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων λειτουργεί σαν μάζα. Να μοιραστούν έτσι οι ψήφοι που να υποσκελιστούν οι δυνατοί χριστιανοί υποψήφιοι και η μειονότητα να εκφραστεί ως πλειονότητα… Εξ άλλου οι χριστιανικοί ψήφοι διασπείρονται και σε μικρά κόμματα και σε κηρύγματα εθνικιστικά που περισσεύουν αυτήν περίοδο στην Θράκη.

Τελείως διαφορετικά είναι τα εκλογικά πράγματα στην περιοχή όπου δεν υπάρχει αυτό που λέμε ιδεολογικό υπόβαθρο, πλατφόρμα σκέψεων και ιδεών για το καλύτερο αύριο της χώρας, σύγκριση προσώπων, προγραμμάτων δυνατοτήτων, αλλά όλα ισοπεδώνονται από το …«Τούρκος να ψηφίσει Τούρκο»…

Και τα κόμματα που ξέρουν ανέχονται αυτές τις τακτικές και πρακτικές, αλλά και από την άλλη πλευρά το χριστιανικό στοιχείο μάλλον φαίνεται ότι ξυπνά από τον λήθαργο και τον εφησυχασμό και βλέπει ότι στήνονται ερήμην του παιγνίδια που δεν θάθελε να τα δει να παίρνουν σάρκα και οστά και να τον περιθωριοποιούν.

Η δύναμη της κάλπης που θα εκφραστεί από τον καθένα προσωπικά είναι μεγάλη και καταλυτική. Μη την αφήσετε να πάει χαμένη επειδή κάποιοι νοιώσατε πικρία αδιαφορία ή δεν θα θέλατε να δώσετε μια ευκαιρία να εκφραστεί και πάλι η Ροδόπη σε κεντρικό επίπεδο. Κι επειδή το σύνθημα του ΤRΤ και του κάθε καναλιού που θέλει να παρέμβει τόσο απροκάλυπτα στα εσωτερικά μας, μας βρίσκει αντίθετους εμείς θα λέγαμε ότι οι Έλληνες πολίτες της Θράκης πρέπει να σκεφθούν το συμφέρον τους στην ελληνική πατρίδα όπου ζουν γιατί δεν βρίσκονται στην τουρκική εθνοσυνέλευση, αλλά επιλέγουν εκπροσώπους για το ελληνικό κοινοβούλιο και δεν θα πρέπει να διαρραγούν σχέσεις, να κλείσουν δρόμοι και να φανούν αχάριστοι σε όσα υιοθετήθηκαν αυτά τα χρόνια είτε σαν μειονοτική πολιτική, είτε σαν οικοδόμηση σχέσεων, είτε σαν συνύπαρξη.
Μελαχροινή Μαρτίδου

Πηγή xronos.gr Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2009

Το ΝΑΤΟ πιέζει την Ελλάδα, με τη βοήθεια Τουρκικών F-16
Ο Αμερικανός διοικητής του Συμμαχικού Αεροπορικού Στρατηγείου Σμύρνης επιχείρησε να «νομιμοποιήσει» τις πτήσεις των αεροσκαφών της Τουρκίας στο Αιγαίο

Υπό την... σκιά 10 τουρκικών F-16 που πετούσαν στο Αιγαίο με νατοϊκό «καπέλο» επιχείρησε εκ νέου ο Αμερικανός διοικητής του Συμμαχικού Αεροπορικού Στρατηγείου Σμύρνης να «νομιμοποιήσει» τις πτήσεις των αεροσκαφών της Τουρκίας στο αρχιπέλαγος.
Η έντονη πίεση για επιβολή των θέσεων Ουάσιγκτον- ΝΑΤΟ που οδηγούν ουσιαστικά σε συνδιαχείριση του Αιγαίου, ασκήθηκε από τον πτέραρχο ΜακΦαν στη Λάρισα, στην έδρα της Τακτικής Αεροπορίας όπου έφθασε την Πέμπτη για να συνεννοηθεί με τον νέο επικεφαλής αντιπτέραρχο Γ. Πατσαντάρα. Όσο διαρκούσαν οι συνομιλίες, μπήκαν παρανόμως στο Αιγαίο, χωρίς σχέδια πτήσεως, τα τουρκικά F-16 και πραγματοποίησαν με ιπτάμενο ραντάρ του ΝΑΤΟ (ΑWΑCS) άσκηση που είχε εγκρίνει ο ίδιος ο Αμερικανός πτέραρχος!
Άσκηση που επαναλήφθηκε και χθες με την κωδική ονομασία «Αegean CΟΜΑΟ». Η κίνηση του πτέραρχου ΜακΦαν- παρά την προεκλογική περίοδο που διανύουμε - εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της Ουάσιγκτον να «τα βρουν» Ελλάδα και Τουρκία στο Αιγαίο επ΄ ωφελεία, όπως λένε, της λειτουργίας του ΝΑΤΟ.
Ο κ. ΜακΦαν ζήτησε από την Ελλάδα- όπως έκαναν πρόσφατα και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αλλά και Αμερικανοί αξιωματούχοι - να γίνουν «βήματα» προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Φέρεται να άκουσε ωστόσο τις ελληνικές αιτιάσεις για τη συνολική προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, που δεν δημιουργούν, όπως τονίστηκε, κλίμα ούτε για απλή ανταλλαγή απόψεων.
Πρόφαση το κόστος
Παράλληλα, ο Αμερικανός πτέραρχος, υιοθετώντας ουσιαστικά τουρκικές αξιώσεις, επιδίωξε να πείσει την Ελλάδα ότι θα είναι «πιο οικονομικό» γι΄ αυτήν να συνεχίσει να λειτουργεί το νατοϊκό αεροπορικό Κέντρο στο Εσκί Σεχίρ (Τουρκία), για το οποίο έχει ληφθεί απόφαση κατάργησής του και ανάληψης όλου του έργου από το αναβαθμισμένο αντίστοιχο κέντρο (CΑΟC) της Λάρισας.
Πηγή : Ας μιλήσουμε επιτέλους! Διαβάστε περισσότερα...
Εκβιασμός της Ουάσινγκτον με προειδοποίηση για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο
Θα προσπαθήσουν να μας επιβάλουν συνδιαχείριση
περιοχών του Αιγαίου με βάση τη Συμφωνία Μαδρίτης


Η Αθήνα γνωρίζει τις αμερικανικές διαθέσεις


Με την σαφή προειδοποίηση ότι «το πράγμα δεν πάει άλλο» σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά και ειδικότερα τα ζητήματα του Αιγαίου, η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται και θα πιέσει προς συγκεκριμένη κατεύθυνση ρυθμίσεως αυτών των προβλημάτων, αμέσως μετά τις εκλογές.
Επιβεβαιωμένες μάλιστα πληροφορίες –των οποίων κοινωνοί είναι και πολιτικοί παράγοντες εδώ καθώς και στελέχη της ομογένειας- αναφέρουν ότι σε διάφορες άτυπες επαφές αμερικανών αρμοδίων εκδηλώνονται ανοικτά οι ανησυχίες της Ουάσινγκτον για το ενδεχόμενο (και για την ακρίβεια την βεβαιότητα) θερμού επεισοδίου «στο άμεσο μέλλον».
Πληροφορίες που έχουν διασταυρωθεί από ελληνική εφημερίδα (Το Παρόν) αναφέρουν ότι φαίνεται να υπάρχει σαφές σχέδιο των ΗΠΑ για επίλυση τεχνικών πτυχών του προβλήματος, τόσο σε ό,τι αφορά τον εναέριο χώρο και τον έλεγχο που ασκείται, όσο και για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, που είναι και το περιπλοκότερο κατά τους ξένους.
Δεν είναι διόλου τυχαίο που όλο αυτό το διάστημα εντείνονται, και σε συχνότητα και σε ουσιαστική στοχοθεσία, οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στο κεντρικό Αιγαίο και στις νοτιοανατολικές παρυφές του (Ρόδος, Κως, Καστελλόριζο), όπου ήδη τείνουν να δημιουργηθούν γεωπολιτικά δεδομένα. Γιατί ακριβώς οι Τούρκοι είναι επαρκώς «και από πρώτο χέρι» ενήμεροι των αμερικανικών διαθέσεων και επιδιαιτητικών παρεμβάσεων, οπότε και σπεύδουν να προκαταλάβουν όσα θα τεθούν, εκβιάζοντας την έκβασή τους.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η αμερικανική παρέμβαση σκοπεύει να προωθήσει καθεστώς «συναινετικής συνδιαχειρίσεως»(!) Ελλάδας και Τουρκίας στις πιο κρίσιμες ζώνες, όπου οι Τούρκοι προσδιορίζουν «γκρίζες ζώνες», δημιουργώντας μία εντύπωση διαφιλονικούμενων περιοχών. Και αυτό αποτελεί τον κρισιμότερο δείκτη όσων επέρχονται, σε βάρος πάντοτε των Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Με το ΝΑΤΟ να σιωπά και την Ευρωπαϊκή Ένωση να απέχει επιτηδείως ακόμη και σε ό,τι αφορά τα σύνορα που είναι και δικά της!
Εκείνο που ανησυχεί εν προκειμένω είναι ότι από καμία πλευρά στην Ελλάδα δεν εκδηλώνεται υπολογίσιμη, τουλάχιστον, αντίδραση, ενώ οι πολιτειακοί και οι πολιτικοί παράγοντες ευρέως φάσματος είναι κοινωνοί των τεκταινομένων ή τουλάχιστον δεν αγνοούν ανεπίσημες πληροφορίες για τις έκδηλες προθέσεις επιταχύνσεως διαδικασιών επιλύσεως αυτών των θεμάτων, που είναι κομβικά για τη χώρα. Και βεβαίως, αυτών ακολουθεί άλλη, εκβιαστικότερη παρέμβαση για το Σκοπιανό, με το ΝΑΤΟ να απαιτεί επίλυση, προκειμένου να εντάξει στους μηχανισμούς του τα Σκόπια.
Είναι χαρακτηριστικό αυτό που ανέφερε σε παράγοντες του ελληνοαμερικανικού λόμπι στη Νέα Υόρκη ανώτερο στεέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ότι, δηλαδή, «ακόμη και αν η Αθήνα δεν ευθύνεται, τα περιθώρια εκ των πραγμάτων στενεύουν και θα υποχρεωθεί να λάβει τις αποφάσεις της». Όταν δε του ζητήθηκε να προσδιορίσει την βάση των λύσεων που η Ουάσινγκτον θεωρεί εφικτή, ο ίδιος αμερικανός διπλωμάτης υπέμνησε με εκβιαστικό τρόπο την περιβόητη «Συμφωνία της Μαδρίτης», που υπογράφτηκε επί Σημίτη – Πάγκαλου και αναγνωρίζει μεταξύ άλλων «ζωτικά τουρκικά δικαιώματα στο Αιγαίο»!!!
Ο λόγος που η Ουάσινγκτον επισπεύδει (ή τουλάχιστον επιθυμεί να επιταχύνει λύσεις) δεν είναι άσχετος αφενός –και κατά κύριο λόγο- με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και το ενδεχόμενο εκτροχιασμού της. Και αφετέρου με όσα κυοφορούνται στο Κυπριακό, όπου επίσης και εκ παραλλήλου προωθείται νέο σχέδιο συμβιβασμού.
Υπό το φως αυτών των πληροφοριών (ή τουλάχιστον των ενδείξεων για τις διαθέσεις των τρίτων) πρέπει να αναμένονται μετεκλογικές εντάσεις στα εθνικά θέματα, τις οποίες προεξοφλούν ούτως ή άλλως οι κλιμακούμενες σε βαθμό επικίνδυνων τριβών πρακτικές της Άγκυρας, με τις παραβιάσεις και τις εικονικές επιδρομές σε νησιά του Αιγαίου.
Έτσι, όμως, αρχίζουν να γίνονται απολύτως κατανοητά μία σειρά από τεκταινόμενα μέσα στην Ελλάδα. Η έξαφνη προκήρυξη εκλογών και η αδιαθεσία της κυρίας Μπακογιάννη αρχίζουν να δικαιολογούνται πλήρως, δεδομένου του ότι η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή δεν θα ήθελε να «γευτεί» τα αποτελέσματα των αμερικανικών αποφάσεων και να δεχθεί το πολιτικό βάρος αυτών. Επειδή όμως οι εξελίξεις αυτές είναι πολύ γρήγορες, μήπως η Τουρκία θα γνωρίζει πολύ πριν από εμάς κάποιες αποφάσεις που θα παρθούν στην Ουάσινγκτον εις βάρος της Ελλάδας και βρει την ευκαιρία να τις εκμεταλλευθεί δημιουργώντας το «θερμό επεισόδιο» για να μπορέσει να δικαιωθεί αμέσως μετά από τις αποφάσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ;


Πηγή : Ας μιλήσουμε επιτέλους! Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2009

Η Ελληνική πραγματικότητα και οι λαθρομετανάστες

Υπάρχουν κανόνες για την παραμονή τους;


Υπάρχουν μέχρι και σήμερα αναπάντητα ερωτήματα για την λαθρομετανάστευση, που θα πρέπει κάποια στιγμή να απαντηθούν από το πολιτικό σύστημα αν θέλουμε να έχουμε μια σοβαρή μεταναστευτική πολιτική και τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τον κοινωνικό ιστό της χώρας.
Σαν απλός Έλληνας πολίτης διερωτώμαι:
Χρειαζόμαστε μετανάστες και αν ναι πόσους;
Από ποιές χώρες είναι σκόπιμο να προέρχονται οι μετανάστες και σε ποιά αναλογία πρέπει να βρίσκονται σε σχέση με τον τοπικό πληθυσμό;
Η μεγάλη συγκέντρωση μεταναστών από μια χώρα είναι κακή πολιτική;
Το γεγονός ότι οι Αλβανοί μετανάστες αποτελούν το 55% του συνόλου των μεταναστών είναι επικίνδυνο για την χώρα μας;
Ποιά επαγγέλματα χρειαζόμαστε και συνεπώς ποιά εκπαίδευση θέλουμε να έχουν οι μετανάστες που επιθυμούν να εργαστούν στην χώρα μας;
Πως γίνεται η επιλογή μεταναστών; Υπάρχει ένα σύστημα μορίων που ευνοεί ή αποκλείει όσους έχουν ορισμένα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (π.χ. μόρφωση, ηλικία, φύλο, θρησκεία) ή δεχόμαστε μετανάστες ανάλογα με την τυχαία είσοδό τους ή με κάποιον άλλο τρόπο;
Για πόσο χρονικό διάστημα παρέχεται η άδεια παραμονής ή εργασίας;
Θέλουμε εποχικούς μετανάστες ή για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα;
Πως αντιμετωπίζουμε τις περιπτώσεις εκείνων που ζούνε στη χώρα μας πολλά χρόνια και έχουν εδώ τις οικογένειές τους και τα παιδιά τους σε ελληνικά σχολεία;
Χορηγούμε μόνιμη διαμονή ή προβαίνουμε σε παροχή πολιτικών δικαιωμάτων;
Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις πρέπει να έχουν σαν κύριο και μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της χώρας κι αυτό διότι υπάρχουν πολλοί που βλέπουν την παραμονή μεταναστών ως φιλανθρωπικό ζήτημα, θεωρώντας ότι είμαστε υποχρεωμένοι να δεχθούμε μετανάστες, πράγμα βέβαια παράλογο και επικίνδυνο.
Ενώ σε μια ευρωπαϊκή χώρα όπως την Γερμανία η είσοδος του μετανάστη στη χώρα οφείλει να είναι σύννομη, διαφορετικά θα απελαθεί, στην Ελλάδα αντιθέτως, όπου το 90% εισέρχεται παράνομα, επικρατεί ένα ιδιαίτερο καθεστώς ως προς τις απελάσεις των λαθρομεταναστών…!
Ταυτόχρονα η πλειοψηφία του πολιτικού συστήματος όπως και εκπρόσωποι του νομικού μας πολιτισμού (Συνήγορος του Πολίτη) απαιτούν την «νομιμοποίηση» όλων των παρανόμων μεταναστών αδιακρίτως.
Και δεν σταματούν εκεί…
Όσοι αρνούνται την υπηκοότητα στους μετανάστες θεωρούνται «φασίστες», ενώ αναγνωρίζεται ότι οι ταραχές στην Γαλλία ήταν έργο μεταναστών που είχαν ήδη την ιδιότητα Γάλλου πολίτη. Δηλαδή εδώ ενδέχεται η υπηκοότητα όχι να αποτρέψει, αλλά αντιθέτως να ενθαρρύνει τον ταραξία (εφόσον του παρέχεται η νομική προστασία ή και η υπηκοότητα).
Είναι αυτή η κίνηση σωστή για την Ελλάδα;
«Βεβαιότατα», διότι η Ελλάδα θα εντάξει στην κοινωνία τρεις φορές περισσότερους μετανάστες, χωρίς τα προβλήματα της Γαλλίας. Με ποιό τρόπο; Μα με τις μεγαλύτερες παροχές, που η Ελλάδα θα τους προσφέρει όντας φτωχότερη, με μεγαλύτερη ανεργία, χειρότερη παιδεία, ελλιπέστερη κοινωνική πρόνοια κ.λπ. απ’ ότι η Γαλλία!!! Μας αξίζει αυτή η λογική;
Και όμως!!! Αυτό πιστεύει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ όταν επισημαίνει ότι «η ουσιαστική ένταξη στην ελληνική κοινωνία των μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ασφάλεια όλων των πολιτών».
Τα επιχειρήματα υπέρ της μεταναστευτικής λαίλαπας προβάλλουν την μισή αλήθεια, όπως: μας χρειάζονται μετανάστες ,διότι η Ελλάδα παρουσιάζει υπογεννητικότητα, αλλά δεν διαννοήθηκε λ.χ. η Γερμανία με δείκτη υπογεννητικότητας 1,4 να εισάγει στο εθνικό τους έδαφος 20 εκατομμύρια μετανάστες (επί συνόλου 81 εκατ.) για να καλύψει το κενό σε ανθρώπινο υλικό.
Η υπογεννητικότητα των ομοεθνών δεν θεραπεύεται δια της υπεργεννητικότητας των αλλοεθνών!!
Η άδεια διαμονής των παρανόμων δεν προϋποθέτει να είναι το διαβατήριό τους σε ισχύ και επεκτείνεται σε όσους είχε απορριφθεί η αίτηση για άσυλο ή σε όσους έχουν καταδικαστεί από το δικαστήριο ανηλίκων!
Η πράσινη κάρτα και η πλήρης υγειονομική κάλυψη για όλους τους μετανάστες είναι στην Ελλάδα, ως μόνη χώρα της ΕΕ, δωρεάν!
Ανεπισήμως έχει καταγγελθεί από αυτόπτες μάρτυρες η εξυπηρέτηση μεταναστών στο ΙΚΑ κατά προτεραιότητα, όπως και προνομιακή μεταχείριση μεταναστών από τα όργανα της τάξεως σε οδικές παραβάσεις!!!
Ενδεικτικά για το πως θα εξελιχθεί το μέλλον, όταν οι αλλοδαποί θα ανταγωνίζονται ακόμα περισσότερο τους Έλληνες σε κοινωνικές παροχές, επιδόματα, χρηματοδοτήσεις και μοριοδοτήσεις ήταν τα γεγονότα , που εκτυλίχθηκαν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας όταν έγινε η κλήρωση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας για την παραχώρηση των κατοικιών του Ολυμπιακού Χωριού στους Θρακομακεδονες. Όταν τα επώνυμα των κληρωθέντων δεν ήταν ελληνικά, οι κληρωθέντες αποδοκιμάζονταν από το πλήθος!!! Ρεπορτάζ εφημερίδας αναφέρει «...σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας για να απομακρυνθούν οι «διαφωνούντες» και αποδοκιμάζοντες κάθε φορά που έβγαινε από την κληρωτίδα το όνομα αλλοδαπού εργαζομένου. Οι πιο ισχυρές φωνές ακούστηκαν όταν κληρώθηκαν δυο αλλοδαποί συνεχόμενα και ακούστηκαν συνθήματα όπως «πουλημένοι», «δώστε τα σπίτια σε Έλληνες», κ.λπ.»!
Επίσης εντάσεις μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών γονέων σημειώνονται και κατά την διεκδίκηση θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων. Σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου στους σταθμούς του έχουν γίνει δεκτά 5.148 παιδιά ως 4 ετών, εκ των οποίων τα 1.609 (31,25%)έχουν γονείς αλλοδαπούς!
Ο Δήμος έχει δεχθεί επιστολές διαμαρτυρίας από γονείς-δημότες, οι οποίοι παρά τα χαμηλά εισοδήματά τους δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν θέση για τα παιδιά τους . Αυτό συμβαίνει ,διότι ένα από τα κριτήρια επιλογής είναι και η οικονομική κατάσταση των γονέων. Ενώ η οικογενειακή κατάσταση των Ελλήνων αποτυπώνεται στην φορολογική δήλωση, την οποία υποβάλουν μαζί με την αίτηση εγγραφής, η οικονομική κατάσταση των αλλοδαπών είναι δύσκολο να αποτυπωθεί με ακρίβεια, διότι εργάζονται ως ανασφάλιστοι ή έχουν εισοδήματα που δεν καταγράφονται. Έτσι οι αλλοδαποί γονείς εμφανίζονται ως περισσότερο χαμηλόμισθοι και παίρνουν τις θέσεις.
ΥΓ: Το άρθρο αυτό αποτελεί μια προσπάθεια για να προβληματιστούμε για το μέλλον της πατρίδας μας, το οποίο φαίνεται δυσοίωνο, διότι οι απαντήσεις στις παραπάνω απορίες είτε δεν έχουν απαντηθεί, είτε έχουν απαντηθεί λαθεμένα για ένα θέμα όχι απλώς κοινωνικό, αλλά πρωτίστως εθνικό.
1) Πηγή: «Το τέλος μιας ουτοπίας», Συγγραφέας: Γιάννης Κολοβός
2) Πηγή: «Εθνοκτονία εν εξελίξει», Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Ρωμανός
Γεωργίου Μιχαήλ Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2009

Κρίσιμες αποφάσεις για τα εθνικά θέματαΗ απουσία συζήτησης των εθνικών θεμάτων κατά την προεκλογική περίοδο είναι ανησυχητική, αν και μέχρι την τέλεση των εκλογών μπορεί τα ζητήματα αυτά να αναδειχθούν και να επηρεάσουν την αναμέτρηση, καθώς τους επόμενους μήνες ο νέος πρωθυπουργός -είτε είναι ο Κώστας Καραμανλής είτε ο Γιώργος Παπανδρέου- θα αναγκαστεί να λάβει κρίσιμες αποφάσεις.

Οι βάσιμες πληροφορίες για «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο και οι αποκαλύψεις των πρακτικών των κυπριακών διαπραγματεύσεων, οδηγούν στην ανάγκη συζήτησης των εθνικών θεμάτων και παρουσίασης των πραγματικών θέσεων των κομμάτων ενώπιον του ελληνικού λαού.

Ο σημερινός πρωθυπουργός έδειξε μία αδυναμία να ασχοληθεί με τις προκλήσεις της Αγκυρας και δεν συγκινήθηκε ούτε όταν τα τουρκικά πολεμικά «έξυναν» τα ελληνικά σπίτια στα νησιά του Αιγαίου.

Το εξίσου ανησυχητικό είναι ότι και η αντίδραση της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν από χλιαρή έως ανύπαρκτη. Ενοιωσα πως οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ μουδιάζουν κάθε φορά που πρέπει να αντιμετωπίσουν ερωτήσεις για τις απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις.

Παρ’ όλα αυτά, ένα εκ των δύο κομμάτων θα κληθεί να κυβερνήσει την Ελλάδα το βράδυ της 4ης Οκτωβρίου - εκτός εάν ο τιμωρός λαός απαιτήσει με την ψήφο του κυβέρνηση συνεργασίας. Η τελευταία επιλογή ίσως να είναι η πλέον επιθυμητή για όσους ενδιαφέρονται για τα εθνικά θέματα, αφού η πλειοψηφία εκφράζει ανησυχίες για τις θέσεις των δύο μεγάλων κομμάτων αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Σκοπιανό και το Κυπριακό.

Από την παρά λίγο σύγκρουση στα Ιμια, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις -παρά τις προσπάθειες της τότε κυβέρνησης- εισήλθαν σε συνεχή κρίση. Η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στην «πολιτική ειρήνης» της Αθήνας, ανεβάζει τους τόνους σε ρητορική και σε πράξεις και εκβιάζει στην Κύπρο και την Θράκη. Με την βοήθεια ξένων χωρών στοχεύει να ξεπεράσει τον σκόπελο του Δεκεμβρίου.

Γι’ αυτό, η Αθήνα και η Λευκωσία πρέπει να συντονιστούν για να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις, οι οποίες αυτή τη φορά δεν θα ασκηθούν από τον Μπους και τον Τσέϊνι, αλλά από φιλικούς πολιτικούς, όπως είναι ο αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν. Εκτός εάν θυμηθεί τον παλιό καλό εαυτό του -όπως λέγεται- όταν είχε βάλει στη γωνία τον Μπουλέντ Ετσεβίτ και άλλους Τούρκους πρωθυπουργούς και υπουργούς Εξωτερικών.

Λόγω της προεκλογικής περιόδου, η Ελλάδα θα είναι απούσα από τη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη θα εμφανιστεί στη Νέα Υόρκη για 24 ώρες και σ’ αυτό το διάστημα τι να πρωτοκάνει; Το πολύ-πολύ να δει στα γρήγορα την κ. Χίλαρι Κλίντον, για την οποία κυκλοφορούν φήμες ότι «την κάνει» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενοχλημένη από την τριχοτόμηση του υπουργείου της.

Αρα, ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας θα κληθεί να αντιμετωπίσει μόνος το σκηνικό πιέσεων που έστησε ο Λιν Πάσκο, αν και η διαρροή των εγγράφων του ΟΗΕ, έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον βοηθό γενικό γραμματέα, κυρίως έναντι των αφεντικών του στην Ουάσιγκτον. Είναι γεγονός ότι προκάλεσε σχόλια η αναφορά του στις πιέσεις από το εξωτερικό, που χαρακτηρίστηκε στη Νέα Υόρκη αυτοκριτική για τις αντικυπριακές θέσεις που προωθεί.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, που δέχθηκε την απολογία του Αλεξάντερ Ντάουνερ για την αποκάλυψη των εγγράφων, πρέπει να εκμεταλλευθεί το περιεχόμενο και να παραπονεθεί με ισχυρό τρόπο στον γενικό γραμματέα Μπαν κι Μουν για το γεγονός ότι οι συνεργάτες του αναμείχθηκαν σε αντικυπριακές ενέργειες, αλλά και για την δημιουργία ομάδων πολιτών που θα παίξουν τον ρόλο του μπαμπούλα για να φοβηθεί ο κυπριακός λαός όταν φτάσει μπροστά στις κάλπες στα νέα δημοψηφίσματα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ 17/09
Mιχάλης Iγνατίου
mignatiou@aol.com Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας στις Πλημμυροπαθείς Περιοχές Ν. ΕυβοίαςΑπό Δευτέρα 14 Σεπ 2009, ξεκίνησαν οι εργασίες διευθέτησης του ποταμού Λήλαντα, από μηχανήματα του 725 Τάγματος Μηχανικού και της 206 Πτέρυγας Αεροπορικών Υποδομών, στις περιοχές Πούρνου και Μίστρου, μετά από τις πρόσφατες πλημμύρες στον Ν. Ευβοίας. Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2009

Αν η αξιοπρέπεια είναι εθνικισμός, δηλώνω ένοχος
"Ένοχος" δηλώνω αγαπητοί μου φίλοι, γιατί κάποτε η αγάπη για την Πατρίδα και η διάθεση να θυσιαστείς γι'αυτήν θα πρέπει να πάψει να ενοχοποιείται.
Σπύρος Σταματόπουλος

Αν το ν' αγωνίζεσαι για εθνική επιβίωση, για αξιοπρέπεια, για ελευθερία είναι εθνικισμός δηλώνω ένοχος.


Αν η αξιοπρέπεια είναι εθνικισμός, δηλώνω ένοχος

Οταν η πατρίδα είναι μοιρασμένη

Όταν πατρογονικές εστίες δημοπρατούνται από τους σφετεριστές

Όταν πολυχιλιόχρονη πολιτισμική παράδοση δολοφονείται

Όταν μνημεία, ναοί και εκκλησιές βιάζονται, εξευτελίζονται, ερειπώνονταιΌταν η ανθρώπινη αξιοπρέπεια προκαλείται

Όταν οι γερο-Μίχαλοι της προσφυγιάς διαμαρτύρονται από τα προσφυγικά μνήματα

Όταν ο Μούσκος από το αιχμάλωτο ηρώο στην Έπεια μας λοιδωρεί

Όταν ο Μάτσης προτιμά να παραμένει άταφος

Όταν ο Κανάρης οργίζεται γιατί τ΄ αχνάρια του στη Λάπηθο ποδοπατούνται από τους ξένους

Όταν οι κατακτητές και οι σύντροφοι τους απαιτούν λύση δύο κρατών, δυο λαών, ισότιμο συνεταιρισμό άνισων ποσών,

Όταν επιχειρείται αναβίωση αποικιοκρατικών δομών,

Όταν οι ρεαλιστές προσφέρουν γην και ύδωρ

Όταν τα φυλακισμένα μνήματα είναι πιο οδυνηρά φυλακισμένα σε ελεύθερες φυλακές και φυλακισμένη αντρειοσύνη

Τότε η ιεράρχηση προτεραιοτήτων και καθηκόντων γίνεται εξόφθαλμη και υποβάλλεται από την φύση του προβλήματος.

Το Κυπριακό δεν είναι μια διακοινοτική διαμάχη.
Το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής, εθνοκάθαρσης, κατοχής, καταπάτησης της ανεξαρτησίας μιας χώρας μέλους του Ο.Η.Ε. και της Ε.Ε. και των δικαιωμάτων ενός λαού με πολυχιλιόχρονη παρουσία στα Κυπριακά χώματα.

Κι εμείς ταπεινοί απόγονοι του Ονήσιλλου, του Ζήνωνα, του Ρε, του Αυξεντίου δεν θα ανεχθούμε να είμαστε η τελευταία γενιά Ελληνοκυπρίων στα χώματα που φιλοξενούν Ομηρικές, κλασσικές Βυζαντινές και νέο-Ελληνικές παραδόσεις.

Το Κυπριακό δεν είναι διακοινοτική διαμάχη γιατί εμείς όχι μόνο δεν αμφισβητούμε αλλά είμαστε εγγυητές για τα δικαιώματα ακόμα και τα προνόμια των Τουρκοκυπρίων. Όμως απορρίπτουμε την πολυαποικιοποίηση, τα ξένα κηδεμονικά δικαιώματα, την ξένη στρατιωτική παρουσία με πρόσχημα δήθεν την προστασία των Τουρκοκυπρίων.

Απορρίπτουμε προτάσεις που μας καθιστούν δεύτερης τάξης πολίτες στη δική μας πατρίδα με όλους τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες να έχουν στην Κύπρο τα δικαιώματα που κατοχυρώνει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και μ΄ εμάς να τα ασκούμε σ' ολόκληρη την Ευρώπη πλην της δικής μας πατρίδας.

Ασφαλώς η λύση πρέπει να προκύψει από τους γηγενείς κατοίκους της Κύπρου. Όμως αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τον τερματισμό της κατοχής, κηδεμονικών δικαιωμάτων της Τουρκίας και του εποικισμού.

Ο Ταλάτ, όπως και ο Ντενκτάς πριν, δεν εκπροσωπούν τα Τουρκοκυπριακά συμφέροντα αλλά συμπεριφέρονται ως γκαουλάϊτερς της Άγκυρας. Πρόσφατα ο Ταλάτ δήλωσε δημοσίως ότι ακόμα και για να παρακαθήσει στις συνομιλίες χρειάζεται την άδεια της Άγκυρας.


Ο μύθος για χαμένες ευκαιρίες είναι αφελής.
Η τουρκική επιδρομική πολιτική ήταν προκαθορισμένη.
Η Μεγ. Βρετανία ενέπλεξε την Τουρκία στην αποικιακή περίοδο για να διασφαλίσει την δική της πολιτικοστρατιωτική παρουσία και η Τουρκία ασφαλώς άρπαξε την ευκαιρία για να επανέλθει στο Κυπριακό προσκήνιο κατά παράβαση των προνοιών της συνθήκης της Λωζάνης και να διασφαλίσει κηδεμονικό ρόλο.
Τουρκικός στόχος η διοικητική διχοτόμηση και επικυριαρχία σ΄ ολόκληρη την Κυπριακή επικράτεια.
Αναμενόμενη η προώθηση του σχεδίου.Έτσι δεν μας τους έφερε κατά το τραγούδι η αγαπημένη θάλασσα της Κερυνείας.

Κανένας δεν τους έφερε /Η θάλασσα αγαλήνευτη βογγούσε / Ο Ποσειδώνας γερασμένος/ και με την τρίαινα κουλή/ άδικα καταριόταν τις μοίρες/ και τους άμοιρους
Ξέγνοιαστοι οι νεο-αχαιοί/ ή και με πρόσφορα ντροπής/ καλοδεχόντουσαν τους νεοπέρσες/ κάστρα βρέθηκαν ξαρμάτωτα.
Ο Εφιάλτης κυβερνούσε την Αθήνα/ Στις εκκλησιές δεν πρόλαβαν/ να ψάλνουνε τη υπερμάχω
που όμως κι αυτή είχε βαρεθεί/ τις χωρίς πάθος πια τις ψαλμωδίες
Και τώρα βρέθηκα στο τέρμα της πορείας/Χωρίς καν τον οβολό για ναύλα για τον Άδη/ Όμως αν άταφος γυμνόσαρκος/ στην προδομένη χώρα/απομείνω
το σφάλμα θάναι πια δικό τους.
Γιατί εγώ/ και άψυχος θα πολεμώ
με την ψυχή μου τώρα/ αθάνατη.

Οι σοφοί της μοιρολατρίας και των εκπτωτικών τάσεων μας υπενθυμίζουν ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές.
Ότι το ισοζύγιο δυνάμεων και δυνατοτήτων είναι αρνητικό και ότι πρέπει να αποδεχθούμε τα όποια σχέδια που μας προσφέρονται από τους ξένους άλλως θα οδηγηθούμε στη διχοτόμηση.
Ναι. Το είπα πολλές φορές ότι η πολιτική είναι η επιστήμη του εφικτού. Αλλά στο εφικτό περιλαμβάνεται και η διάσταση της απόφασης ενός λαού να αγωνισθεί για δίκαια κατοχυρωμένα από το διεθνές δίκαιο και η ικανότητα αξιοποίησης των εμπλεκομένων συμφερόντων. Και υπάρχουν οι δυνατότητες.
Η Κύπρος είναι μέλος της Ε.Ε. και η Τουρκία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ερωτοτροπεί προς μιας μορφής Ευρωπαϊκή πορεία που εξαρτάται και από τις δικές μας αποφάσεις.


Πώς αξιοποιούμε αυτή την πραγματικότητα;
Πρώτος στόχος είναι ο εξαναγκασμός της Τουρκίας να συμμορφωθεί προς τις Ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις και όχι να αφεθεί σε μια πορεία α la carte.
Γνωρίζουμε πόση σημασία αποδίδουν ξένα κέντρα αποφάσεων στον περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας. Ακόμα και ο Ο.Η.Ε. υποβιβάσθηκε σε όργανο υλοποίησης σχεδίων από πλανητάρχες όπως αποδείχθηκε από την επιδιαιτησία που κακώς έγινε αποδεκτή και όπως αποδεικνύεται από τη στάση ισχυρών Ευρωπαϊκών παραγόντων που εθελοτυφλούντες αναφέρονται σε δήθεν απομόνωση των Τουρκοκυπρίων και που εν συνεχεία αποκαλύπτουν τις προθέσεις τους με εισηγήσεις για απ΄ ευθείας εμπόριο με τους Τουρκοκύπριους και άλλα μέτρα αναβάθμισης ενός καθεστώτος που αποτελεί δορυφορικό μόρφωμα της κατοχικής δύναμης. Αδιανόητη η εκ μέρους μας προσυπογραφή απρόσκοπτης Ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας όταν παραβιάζει κάθε Ευρωπαϊκή αρχή.
Δίκαια κάποιοι αναφέρουν ότι η στασιμότητα εμπερικλείει τον κίνδυνο για διχοτόμηση.
Όμως τα νέο-ανανικά σχέδια είναι πιο αποκρουστικά.
Ισοδυναμούν με διοικητική διχοτόμηση και Τουρκική επικυριαρχία σ' ολόκληρο τον Κυπριακό χώρο.
Και οι σοφοί της μοιρολατρίας μας υπενθυμίζουν πως είμαστε μικροί και πρέπει ρεαλιστικά να αποδεχθούμε τα νέο-ανανικά σχέδια. Κι εγώ σας υπενθυμίζω τους στίχους που αποτελούν μόνιμο βίωμα μας.

Μούπαν /Είσαι μικρός. Αν κάνεις ένα ακόμα βήμα
θα σ' αφανίσουν
Είπα. /Αν δεν το κάνω θα είμαι ακόμα πιο μικρός.

Δυστυχώς δεν διδαχθήκαμε από τα σφάλματα του παρελθόντος.Τη συμφωνία Ζυρίχης-
Λονδίνου με τις φυλετικές διακρίσεις και το μη λειτουργικό σύνταγμα και προβλεπτή την ανωμαλία.
Τις συνεχώς μονόπλευρες παραχωρήσεις με την φρούδα ελπίδα ότι έτσι θα οδηγηθούμε σε λύση ή θα αποκαλύπταμε την Τουρκική αδιαλλαξία και θα διασφαλίζαμε πιέσεις προς την Τουρκία.
Το αποτέλεσμα ήτο μια συνεχής μετατόπιση των πλαισίων λύσης για ικανοποίηση των συνεχώς αναβαθμιζομένων απαιτήσεων της Τουρκίας. Να μη μας διαφεύγει ότι δεν υπάρχει αλληλεγγύη σε ανύπαρκτο αγώνα.
Και μετά την κατοχή συνεχίσθηκε η ίδια πολιτική και η αποδοχή διαδικασίας διακοινοτικού διαλόγου που πρόβαλλε το Κυπριακό ως διακοινοτική διαμάχη και πρόσφερε άλλοθι στην Τουρκία και αποτελούσε εκτροπή από την ουσιαστική υφή του Κυπριακού.
Ο Μακάριος αντιλαμβανόμενος την εκτροπή στην τελευταία ομιλία του στην πλατεία Ελευθερίας δήλωνε ότι ο διακοινοτικός διάλογος διέδραμε τη χρησιμότητα του, ότι οι υποχωρήσεις ξεπέρασαν το όριο ασφάλειας και όποιος επιθυμεί λύση πρέπει να στραφεί προς πιέσεις προς την Τουρκία.

Πού βρισκόμαστε σήμερα;
Ενώ ορίσθηκαν επιτροπές και ομάδες εργασίας με στόχο την προπαρασκευή για εύρεση κοινού εδάφους, άρχισαν οι διακοινοτικές συνομιλίες χωρίς τις προϋποθέσεις που ομόφωνα είχαμε καθορίσει. Προκαλεί αγωνία το γεγονός ότι από Τουρκικής πλευράς και από μερικές Ελληνοκυπριακές ηγεσίες γίνονται δηλώσεις ότι το πλαίσιο έχει ήδη συμφωνηθεί. Ποιο πλαίσιο; Το πλαίσιο των προεκλογικών δεσμεύσεων για λύση που να διασφαλίζει την ενότητα του χώρου, του κράτους, των θεσμών, της οικονομίας θα τερματίζει την κατοχή, την ξένη στρατιωτική παρουσία και κηδεμονικά εγγυητικά δικαιώματα και θα διασφαλίζει τις βασικές ελευθερίες και τα δικαιώματα όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος όλων των προσφύγων για επάνοδο στις πατρογονικές εστίες και περιουσίες τους ή στη βάση δυο λαών, δυο κρατών, παρθενογένεση, νέο συνεταιρισμό και πολιτική ισότητα κοινοτήτων; Αγωνιώ γιατί έγιναν ολισθήματα με αναφορά σε κοινό ανακοινωθέν για Ελληνοκυπριακό και Τουρκοκυπριακό κράτος, συνεταιρισμό και δημιουργία μιας ομόσπονδης κυβέρνησης. Λάθη που ελπίζω έγιναν αντιληπτά όπως διαφαίνεται από την ικανοποίηση ότι το ανακοινωθέν δεν περιλήφθηκε στα έγγραφα του Ο.Η.Ε.

Αδιανόητος ο φυλετικός διαχωρισμός σε οποιαδήποτε χώρα. Δεν θα δεχθούμε Μπαντουστάνς που απέρριψε και φυλακισμένος ο Μαντέλα. Και κανένας δεν μπορεί να μας επιβάλει μια τέτοια λύση.

Ούτε και αποδεκτός ο συνεταιρισμός που απορρίφθηκε ήδη από το 1964.
Όταν οι Τουρκοκύπριοι πιεζόμενοι από την Άγκυρα απεχώρησαν από τα πολιτειακά σώματα προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι το καθεστώς Ζυρίχης-Λονδίνου ήταν συνεταιρικό και ότι ο Μακάριος αντιπροσώπευε μόνο τους Ελληνοκύπριους και ο Κουτσιούκ (ο Τούρκος αντιπρόεδρος) τους Τουρκοκύπριους. Όλες οι χώρες του κόσμου αποδέχθηκαν ότι υπήρχε μόνο μια Κυπριακή κυβέρνηση και ότι ο Μακάριος (και όλοι οι μετέπειτα προέδροι) ήταν πρόεδρος όλων των Κυπρίων και ολόκληρης της Κυπριακής επικράτειας.

Άλλο συνεταιρισμός και άλλο η εγγυημένη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στα πολιτειακά όργανα ακόμα και η κατοχύρωση προνομίων τα οποία έγιναν ήδη αποδεκτά. Ούτε ασφαλώς είναι δεκτή η εκ περιτροπής προεδρία και μάλιστα χωρίς να έχει συμφωνηθεί ο τρόπος εκλογής και κοινοί εκλογικοί κατάλογοι.

Ανεξαρτήτως της τελικής απόφασης το έγκλημα του εποικισμού είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και δεν είναι δυνατόν a priori να νομιμοποιηθεί. Ασφαλώς τελικός άρχων ο λαός ο οποίος για να ασκήσει αποτελεσματικά αυτό το δικαίωμα πρέπει να είναι ενημερωμένος για τη βάση της λύσης. Και επισείουν την διχοτόμηση για να επιβάλουν Αλεξανδρεττοποίηση.

Ο απλός άνθρωπος. Ο δάσκαλος πολιτικών και αρχόντων έχει τον τελευταίο λόγο.
Κι εσύ αδελφέ / μ΄εκείνα τα ατέλειωτα τα/ροζιασμένα χέρια
Τι καρτεράς; /Αν μια σφαλιάρα δώσεις στον/ πλανήτη
Οι πληγωμένες ρύμες / θα γιομίσουν ένα/ ολάκαιρο ουρανό.

Συνοψίζω.
Τι πρέπει να κάνουμε;
Είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας.
Η Τουρκία υποψήφια χώρα.
(α) Να απαιτήσουμε άμεση συμμόρφωση της Τουρκίας προς τις υποχρεώσεις της.
(β) Αν όχι, να μη επιτρέψουμε συνέχιση Ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας a la carte.
(γ) Να δημιουργήσουμε τις όσο το δυνατό ευρύτερες συμμαχίες μέσα στην Ε.Ε.
(δ) Να αξιοποιήσουμε τις ήδη υπάρχουσες (Ρωσία, Κίνα, τρίτες χώρες).
(ε) Να είμαστε σαφείς στις διεκδικήσεις μας. Επαναλαμβάνω. Δεν υπάρχει αλληλεγγύη σε ανύπαρχτο αγώνα.
(στ) Να προβάλλουμε τις απαιτήσεις μας στα διεθνή και Ευρωπαϊκά σώματα με σαφήνεια. Αν εμείς επιδεικνύουμε διάθεση εκπτώσεων οι άλλοι δεν θα είναι βασιλικότεροι του βασιλέως.
(ζ) Να διαφυλάtτουμε την έννοια που είναι σύμφυτη του κράτους για κυριαρχία. Διττή πηγή προέλευσης (ομάδες, κοινότητες, κράτη) ισοδυναμεί με διττή κυριαρχία και αυτό δεν θεραπεύεται ούτε με συνταγματικές πρόνοιες.
(η) Οι μονόπλευρες υποχωρήσεις οδηγούν σε συνεχή μετάθεση των ορίων αναζήτησης λύσης
Το κατάλοιπο εξουσίας ανήκει στην κεντρική κυβέρνηση, άλλως συζητούμε για συνομοσπονδία. Έτσι είναι αδόκιμη η συζήτηση των εξουσιών της κεντρικής κυβέρνησης ότι η κυριαρχία είναι μία.
(θ) Να υπάρχει συντονισμός με την Ελλάδα
(ι) Ο λαός να ενημερώνεται. Κρίνεται η τύχη του. Δεν υπάρχει εντολή εν λευκώ.
(ια) Να αξιοποιήσουμε τη γεωστρατηγική μας σημασία
(ιβ) Να επαναδημιουργήσουμε τις στενές σχέσεις με την περιοχή.
Στόχος να είναι όχι η προσαρμογή μας στις Τουρκικές αξιώσεις.
(ιγ) Να πείσουμε τους Τουρκοκύπριους ότι η κοινή πορεία προϋποθέτει ελεύθερη από ξένους πατρίδα
(ιδ) Να ενισχύσουμε την άμυνα μας
Η λύση που θα προκύψει θα είναι πολιτική. Όμως πολιτική γυμνή από άμυνα είναι ανίσχυρη.

Βρίσκομαι στη μητρόπολη του ελληνισμού και θα επαναλάβω. Το θεωρώ άτοπο να αναφέρομαι σε αλληλεγγύη. Η αλληλεγγύη αφορά ξένους. Οι ομόαιμοι συστρατεύονται σ' ένα κοινό αγώνα. Άλλωστε τα εθνικά θέματα είναι συγκοινωνούντα αγγεία, δεδομένου ότι κοινή πηγή κινδύνου, είναι ο τουρκικός επεκτατισμός.
Και δεν θέλω παρερμηνείες. Δεν έχουμε αντιδικία με λαούς, αλλά με κυβερνητικά σχήματα και πολιτικές.
Φιλία και κατοχή είναι έννοιες ασυμβίβαστες.
Το είπα εκατοντάδες φορές. Μονόπλευρη φιλία ισοδυναμεί με δουλεία.
Σεβόμαστε την εθνική οντότητα όλων. Λαών και κοινοτήτων
Απαιτούμε σεβασμό και στην δική μας.
Και δεν θα υποκύψουμε σε πνευματική τρομοκρατία με άτοπους χαρακτηρισμούς.
Θα προασπίσουμε το εθνικό μας είναι και θα προστατεύσουμε και το εθνικό είναι των Τουρκοκυπρίων.

Αν το ν' αγωνίζεσαι για εθνική επιβίωση, για αξιοπρέπεια, για ελευθερία είναι εθνικισμός δηλώνω ένοχος.

Όμως σας συμβουλεύω /
Μην ακουμπήσεις σ' αυτό το χώμα/ Θα σ' αφανίσει η οργή του./ Νερό απ΄ τη βρύση της
Λαπήθου μη / γευτείς.
Πικρό αφιόνι θα/ πικρολυώσει/ Τα πικραμένα σωθικά σου.
Μην ξαποστάσεις στη/
σκιά του πεύκου/ της Καντάρας ηφαίστειο θα σε πυρώσει /
η αλυσοδεμένη η / σκιά του.
Λεμόνι απ' τον Καραβά/
γλυκοπατάτα απ΄ το Καρπάσι /
σε ορμηνεύω μη,/
να μη τα δοκιμάσεις/
Της ορφανιάς το αφιόνι/
τάχει σημαδέψει.
Αέρα όταν φυσάει απ' τον/
βορρά./ μην ανασάνεις./
Θάναι στο λέω η τελευταία/
σου πνοή.Ένα σου μένει./
Το χώμα ν' αναδέψεις /
με τη δική σου οργή/
Τη ξένη μπόχα από/
τον Κεφαλόβρυσο εσύ/
ν' αποδιώξεις/
Αν στην Καντάρα θ'/
ανεβείς για συντροφιά/
νάχεις αρχαίους θεούς /
και απροσκύνητα ορμάνια /
Στο απροσκύνητο Καρπάσι/ απροσκύνητος να πας/
τον άνεμο/
Και τον βοριά στης/
λευτεριάς την κολυμβύθρα /
να βαφτίσεις,/
Τότε θα ζεις.

Λυσσαρίδης Βάσος (Άρδην / τεύχος 72) Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2009

Μάχη ΗΠΑ και Ρωσίας για την πώληση οπλικών συστημάτων στην Τουρκία
Παζάρι για τους πυραύλους.Αντιδράσεις προκαλεί στην Τουρκία η επιθυμία των Αμερικανών να πουλήσουν στη χώρα πυραύλους Ρatriot ΡΑC-3 αξίας 7,8 δισ. δολαρίων προλαβαίνοντας τους Ρώσους οι οποίοι προσπαθούν να πουλήσουν στην Άγκυρα τους S400.


«Δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση», διαμηνύει η Άγκυρα, η οποία φαίνεται να δυσανασχετεί με τη δήλωση των Αμερικανών ότι οι πύραυλοι πρέπει να δοθούν λόγω Ιράν. «Η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ η οποία βρίσκεται στα σύνορα με το Ιράν είναι η Τουρκία η οποία είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ, γι΄ αυτό και η πώληση (των Ρatriot) είναι σημαντική για τα συμφέροντα των ΗΠΑ», ανακοίνωσε στις 9 Σεπτεμβρίου υπηρεσία του Πενταγώνου σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο. Πρόκειται για σύστημα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς αξίας 7,8 δισ. δολαρίων για την πώληση του οποίου ενημερώθηκε ήδη το Κογκρέσο και αναμένεται η έγκρισή του εντός 15 ημερών. Εάν μέσα σε αυτό το διάστημα το Κογκρέσο δεν απαντήσει, τότε εγκρίνεται αυτόματα η πώληση. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αγορά πυραύλων στην ιστορία», σχολίαζε χθες ο τουρκικός Τύπος αποκαλύπτοντας ότι οι πύραυλοι θα εγκατασταθούν το 2010 στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα καθώς και σε άλλα σημεία της Τουρκίας.

Δυσαρέσκεια
Η Άγκυρα ωστόσο εμφανίζεται δυσαρεστημένη με τον τρόπο που οι Αμερικανοί έθεσαν το θέμα φέρνοντάς την αντιμέτωπη με το Ιράν με το οποίο η Τουρκία διατηρεί καλές σχέσεις. «Οι πύραυλοι Ρatriot δεν είναι εναντίον κανενός», έγραψε η φιλοκυβερνητική «Ζαμάν», διαψεύδοντας ότι θα στρέφονται εναντίον του Ιράν και επισημαίνοντας ότι η προμήθειά τους θα αφορά καθαρά τον εκσυγχρονισμό του τουρκικού στρατού. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας περιορίστηκε ωστόσο να δηλώσει επισήμως ότι ο διαγωνισμός για την αγορά πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς συνεχίζεται και σε αυτόν συμμετέχουν και Κίνα και Ρωσία. «Τα κράτη για να δώσουν πρόταση στον διαγωνισμό χρειάζονται προηγουμένως να εξασφαλίσουν άδεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση δίνοντας το μήνυμα ότι δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο προς το παρόν. Μάλιστα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έσπευσε να ερμηνεύσει την κίνηση του Πενταγώνου αναφέροντας ότι το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας προσπαθεί μέσω αυτής της δήλωσης να πάρει την έγκριση του Κογκρέσου. Πάντως, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται η «Χουριέτ», η Άγκυρα δεν έχει αποφασίσει ακόμη και χαρακτηρίζει εσπευμένες τις δηλώσεις των Αμερικανών. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα ληφθούν οι τελικές προσφορές και στον διαγωνισμό αυτό έχουν ίδιες πιθανότητες ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία. Πάντως σύμφωνα με τη «Χουριέτ» η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπεράσει τα προβλήματα του παρελθόντος όπως με την πώληση των ελικοπτέρων Super Cobra που δεν είχε καταφέρει να πάρει την έγκριση του Κογκρέσου.

Η κινητοποίηση
Ενδιαφέρουσα είναι και η ανάλυση της «Ραντικάλ» η οποία σχολιάζει πως όταν η Τουρκία ετοιμάστηκε να καλύψει της ανάγκες τις με τους πυραύλους μακρού βεληνεκούς από τη Ρωσία, οι ΗΠΑ οι οποίες ανταγωνίζονται τους Ρώσους κινητοποιήθηκαν για την πώληση των Ρatriot. Οι Αμερικανοί είδαν ότι η Άγκυρα άρχισε να ενδιαφέρεται σοβαρά για τους ρωσικούς S400 και άρχισε να συζητά ακόμη και για τις τεχνικές λεπτομέρειες. Πηγές της ίδιας εφημερίδας αναφέρουν ότι η κίνηση- έκπληξη των ΗΠΑ έγινε λόγω της αυξημένης πυραυλικής απειλής από το Ιράν καθώς και των προσπαθειών της Ρωσίας να υπερισχύσει στο σύστημα αεράμυνας της περιοχής. Ωστόσο οι πληροφορίες της «Βατάν» λένε ότι τελικά οι Τούρκοι προτιμούν τους Ρatriot.


Από το 2002 τα αντιαεροπορικά συστήματα

ΑΠΟ ΤΟ 2002 έχει η Ελλάδα στο οπλοστάσιό της τα αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς Ρatriot ΡΑC-3. Πρόκειται για 6 συστοιχίες οι οποίες παραγγέλθηκαν το 1998-1999 με δύο συμβάσεις έναντι 1,139 δισ. δολαρίων. Ως ενδιάμεση λύση (1999-2002) είχαν μισθωθεί από τις ΗΠΑ δύο συστοιχίες τύπου ΡΑC-2. Κάθε συστοιχία έχει 6απλό εκτοξευτή πυραύλων. Όλες οι συστοιχίες συγκροτούν την 350 Πτέρυγα Κατευθυνόμενων Βλημάτων.

Όρος στο ελληνικό συμβόλαιο ήταν η κατασκευή μέρους των Ρatriot από ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες, με μεταφορά τεχνογνωσίας. Τις προάλλες ελληνική εταιρεία υπέγραψε σύμβαση για την κατασκευή τμημάτων των Ρatriot και των Αραβικών Εμιράτων, γεγονός που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ανάληψης και παραγγελίας για τις τουρκικές συστοιχίες.

Πέραν των Ρatriot, η Ελλάδα διαθέτει στην αντιαεροπορική της ομπρέλα και δύο συστήματα των ρωσικής κατασκευής S-300 ΡΜU που είναι ανεπτυγμένα στην Κρήτη.

ΝΕΑ Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2009

Νέα παρενόχληση σε ελικόπτερο της Frontex

Παρενόχληση από τουρκικά ραντάρ, μέσω ασυρμάτου δέχθηκε τη Δευτέρα ελικόπτερο της Frontex ανατολικά από το Φαρμακονήσι, εντός του FIR Αθηνών...

Όπως υποστήριξε η τουρκική πλευρά στον λετονό χειριστή του ελικοπτέρου, που επιτηρούσε μεταξύ Κω και Σάμου για λαθρομετανάστευση, παραβίαζε τουρκικό εναέριο χώρο.

Παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί σε λετονό χειριστή ελικοπτέρου και πριν από μερικές ημέρες.


Αναρτήθηκε από troktiko Διαβάστε περισσότερα...
Πυραύλους Πάτριοτ 7,8 δισ. δολαρίων θα πουλήσουν στην Τουρκία οι ΗΠΑΑντιπυραυλικά συστήματα Πάτριοτ τελευταίας τεχνολογίας, συνολικής αξίας 7,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προτίθεται να πουλήσει στην Τουρκία η Ουάσιγκτον, στην πρώτη μείζονα συναλλαγή στον τομέα των όπλων έπειτα από χρόνια.
Στο τυπικό και απαιτητέο αίτημά της προς το Κογκρέσο, η αμερικανική κυβέρνηση δίνει στοιχεία της πώλησης και επιχειρηματολογεί υπέρ αυτής σημειώνοντας ότι «η Τουρκία είναι εταίρος των ΗΠΑ στη διαφύλαξη της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή». «Είναι ζωτικό για το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ να βοηθηθεί ο εταίρος του ΝΑΤΟ στην ανάπτυξη και διατήρηση ισχυρής ικανότητας αυτοάμυνας, που θα συμβάλει σε μια αποδεκτή στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή», προστίθεται.
Το σημείωμα προς το Κογκρέσο, που απεστάλη από την Υπηρεσία Συνεργασίας Αμυνας και Ασφάλειας του Πενταγώνου, αναφέρει ότι η πώληση θα αφορά 13 εκτοξευτήρες Πάτριοτ, 72 πυραύλους Πάτριοτ προηγμένης δυναμικότητας (PAC-3) -από τους συνολικά 290- και συναφή εξοπλισμό αεράμυνας. Το Κογκρέσο έχει 30 ημέρες να ασκήσει βέτο στη σχεδιαζόμενη πώληση, διαφορετικά αυτή θα θεωρηθεί εγκεκριμένη. Η Λόκχιντ Μάρτιν και Ρέιθον Κο. είναι οι δύο εταιρείες που θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για την πώληση των οπλικών συστημάτων, που αν προχωρήσει θα ανεβάσει την Τουρκία στις πρώτες θέσεις της λίστας αγοραστών αμερικανικών όπλων έπειτα από χρόνια.
Στο σημείωμά της προς το Κογκρέσο η υπηρεσία του Πενταγώνου επισημαίνει επίσης ότι η χρήση των PAC-3 από την Τουρκία θα συμβάλει και στην «αποτροπή περιφερειακών απειλών». Ειδικός στα πυραυλικά αμυντικά συστήματα, ο Στίβεν Χίλντρεθ, δήλωσε ότι οι PAC-3 θα παράσχουν στην Τουρκία το εργαλείο για να αμυνθεί σε περίπτωση ιρανικών επιθέσεων με πυραύλους μικρού βεληνεκούς Σκουντ. Σήμερα οι πύραυλοι του Ιράν μπορούν να πλήξουν κάθε σημείο της επικράτειας της Τουρκίας, τόνισε ο Χίλντρεθ. Ε.ΒΑΤ.

(Πηγές: Ρόιτερ, www.bloomberg.com) Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2009

Η Ναυμαχία των Σπετσών


1822 Η Ναυμαχία των Σπετσών που έγινε στις 8 Σεπτεμβρίου 1822 ήταν μια σημαντική συμπλοκή μεταξύ Ελλήνων και Οθωμανών κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Στις 8 Σεπτεμβρίου 1822 ο τουρκικός στόλος, προερχόμενος από τη Μονεμβάσια, κίνησε προς ανεφοδιασμό του Παλαμηδίου στο Ναύπλιο, το οποίο πολιορκούσαν από στεριάς δυνάμεις του Αλεξάνδρου Υψηλάντου και από θαλάσσης δυνάμεις της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας. Φθάνοντας στον χώρο ανάμεσα στο Τρίκερι και τη Σπετσοπούλα, οι τουρκικές δυνάμεις βρέθηκαν αντιμέτωπες με τον στόλο των τριών νησιών της Ελλάδος, των Σπετσών, της Ύδρας και των Ψαρών. Ο ναύαρχος του ελληνικού στόλου, Ανδρέας Μιαούλης, έδωσε διαταγή να κινηθεί ο ελληνικός στόλος προς το εσωτερικό του Αργολικού Κόλπου, για να εγκλωβίσει εκεί τους πολυαριθμότερους και καλύτερα εξοπλισμένους Τούρκους. Προκειμένου, όμως, να αφήσουν τις Σπέτσες ανυπεράσπιστες στο έλεος των Τούρκων, οι Σπετσιώτες πλοίαρχοι Ι. Τσούρπας, Δ. Λάμπρου (ή Λεωνίδας) και Ι. Κούτσης, καθώς και ο Υδραίος Αντώνιος Κριεζής, αγνόησαν το σήμα του Μιαούλη και επετέθησαν εναντίον των Τούρκων. Η σφοδρότητα της ναυμαχίας έκανε το έδαφος να σείεται στην Ύδρα, από όπου όσοι παρακολουθούσαν τα γεγονότα έβλεπαν τόσο καπνό που νόμιζαν ότι οι Σπέτσες καίγονται. O Σπετσιώτης πυρπολητής Κοσμάς Μπαρμπάτσης (1792-1887), αψηφώντας τα κανόνια, τη φωτιά και τον καπνό, όρμησε με το πυρπολικό του στο κέντρο του τουρκικού σχηματισμού, κατορθώνοντας να φθάσει στη ναυαρχίδα των εχθρών, στην οποία έβαλε φωτιά. Η τουρκική ναυαρχίδα κάηκε και βούλιαξε --σύμφωνα με την παράδοση μπροστά στο λιμάνι. Η ενέργεια του Μπαρμπάτση ήταν καθοριστική για την έκβαση της ναυμαχίας, και ο τουρκικός στόλος υποχώρησε άπρακτος, με αποτέλεσμα το Ναύπλιο να πέσει 2½ μήνες αργότερα. Διαβάστε περισσότερα...

Συνάντηση κ. ΥΕΘΑ με τον νέο Γ.Γ του ΝΑΤΟ κ. Rasmussen .


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, συναντήθηκε σήμερα, Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009, με τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, κ. Anders Fogh Rasmussen.

Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων για όλα τα θέματα που απασχολούν τη Συμμαχία και ιδιαίτερα για τη μελλοντική προοπτική της.

Επίσης, αντηλλάγησαν απόψεις για το υπό σύνταξη νέο στρατηγικό δόγμα της Συμμαχίας, για τις επιχειρήσεις της που βρίσκονται σε εξέλιξη, τις σχέσεις ΝΑΤΟ-ΕΕ, καθώς και για θέματα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Η επίσκεψη του κ. Anders Fogh Rasmussen στην Αθήνα, εντάσσεται στο πλαίσιο περιοδείας στις συμμαχικές πρωτεύουσες, με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του, προκειμένου να έχει ενημερωτικές διαβουλεύσεις. Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου 2009

Νεα κλοπή στην Πολεμική Αεροπορία με ... τροχό!Μάλλον έχουν όλοι βαρηκοΐα στην Πολεμική Αεροπορία απο τους...... κινητήρες των μαχητικών. Αλλιως δεν εξηγείται πώς μετα τον κινητηρα του ελικοπτερου που κλαπηκε με την χρηση τροχου στο Τατόι τώρα ανοίξαν και χρηματοκιβώτιο στην ΚΕΔΑ / Ζούμπερι πάλι με τροχο χωρις κανεις να πάρει χαμπάρι!


Σύμφωνα με εκτιμήσεις έχουν κλαπεί περι τις 50.000 Ευρώ..... Βέβαια έχει συσταθεί επιτροπή που διερευνά την υπόθεση΄οπότε μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι....

Και αν μας ενοχλήσει τον ύπνο κανένας τροχός βάζουμε μπαμπάκι στα αυτια, γυρνάμε απο την άλλη και συνεχίζουμε!
mexrisesxaton Διαβάστε περισσότερα...

Συνεκπαίδευση Ελλήνων – Αμερικανών στην Ελεύθερη Πτώση

Από 1 μέχρι 3 Σεπτεμβρίου 2009, πραγματοποιήθηκε συνεργασία μεταξύ των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων και των αντίστοιχων Αμερικανικών με αντικείμενο τη στρατιωτική ελεύθερη πτώση, με ευθύνη της Σχολής Αλεξιπτωτιστών. Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας αυτής πραγματοποιήθηκαν άλματα ελευθέρας πτώσεως από ύψος μεγαλύτερο των 10.000 ποδιών. Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΕΘΑ ΣΤΗ 13 ΔΕΕ


Στις 3 Σεπ 2009 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Φραγκούλη Φράγκο και το Δκτη του Β΄ΣΣ Αντιστράτηγο Σπυρίδωνα Παπαδάκη, επισκέφθηκε τη 13 ΔΕΕ.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Α/ΓΕΕΘΑ ενημερώθηκε από το Δκτη της 13 ΔΕΕ Ταξίαρχο Αδάμ Χατζηαλεξιάδη για την αποστολή της Μονάδας. Ακολούθως, ο κ. Αρχηγός έδωσε οδηγίες και κατευθύνσεις για επιχειρησιακά θέματα. Διαβάστε περισσότερα...

Ανυπότακτος ο γιος του διοικητή των Καταδρομών
ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΣΟΚ στην έρευνα του υπ. Άμυνας για τη φυγοστρατία, μετά τις αποκαλύψεις του “Φ” για αξιωματικούς που απαλλάσσουν τα παιδιά τους. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η περίπτωση του γιου του διοικητή των Καταδρομών Γιάγκου Γιάγκου, Δημήτρη Γιάγκου, ο οποίος κηρύχθηκε ανυπότακτος από το ΓΕΕΦ και παραπέμπεται σε Στρατοδικείο.Στο Στρατοδικείο ο γιος του διοικητή Καταδρομών

ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΣΟΚ στην έρευνα του υπ. Άμυνας για τη φυγοστρατία, μετά τις αποκαλύψεις του “Φ” για αξιωματικούς που απαλλάσσουν τα παιδιά τους. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η περίπτωση του γιου του διοικητή των Καταδρομών Γιάγκου Γιάγκου, Δημήτρη Γιάγκου, ο οποίος κηρύχθηκε ανυπότακτος από το ΓΕΕΦ και παραπέμπεται σε Στρατοδικείο.

Ο διοικητής των Καταδρομών δήλωσε στον “Φ” ότι ο γιος του έχει δύο υπηκοότητες και ότι έχει υπηρετήσει πλήρη θητεία στον ελληνικό στρατό. «Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα ήθελα και εγώ ο ίδιος και ο γιος μου, να υπηρετήσει και στον κυπριακό στρατό», συμπλήρωσε. Ποινική δίωξη πάντως θα κινηθεί κατά εν ενεργεία αντισυνταγματάρχη της Ε.Φ. ο οποίος παραπλάνησε το Στρατολογικό Γραφείο, εξαφανίζοντας κάθε ίχνος του γιου του από τα κρατικά αρχεία.

»Κηρύχθηκε ανυπότακτος από το ΓΕΕΦ »Ποινική δίωξη κατά αντ/χη που «εξαφάνισε» το γιο του »Από κόσκινο ξαναπερνούν 79 αθλητές

Ανυπότακτος ο γιος του διοικητή των Καταδρομών
Γ. Γιάγκου: « Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα υπηρετήσει»
ΤΟΥΜΙΧΑΛΗ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Την ίδια ώρα που δεκάδες παλληκάρια (φωτ. αρχείου, πάνω) υπηρετούν κανονικά τη θητεία τους, θλίψη και οργή προκαλούν τα στοιχεία που φέρνει στο φως η έρευνα του υπ. Άμυνας για τη φυγοστρατία. Κραυγαλέα είναι η περίπτωση με τον αντισυνταγματάρχη που προσπάθησε να ξεγελάσει το Στρατολογικό Γραφείο εξαφανίζοντας κάθε ίχνος του γιου του από τα κρατικά αρχεία.

Παπακώστας: Έπαθα σοκ, μόλις είδα τον αριθμό
Ως ανυπότακτος κηρύχθηκε από το ΓΕΕΦ, ο γιος του διοικητή των Καταδρομών Γιάγκου Γιάγκου, Δημήτρης Γιάγκου, με το αρμόδιο στρατολογικό γραφείο να εισηγείται την ποινική του δίωξη. Ήδη ο φάκελος της υπόθεσης έχει διαβιβαστεί στη Διεύθυνση Δικαστικού προκειμένου να αχθεί η υπόθεση για εκδίκαση ενώπιον του Στρατοδικείου.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Φ», ο Δημήτρης Γιάγκου θα έπρεπε να καταταγεί στην Εθνική Φρουρά για να εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία πέρυσι το καλοκαίρι, με την 2008 Β ΕΣΣΟ. Αντί αυτού όμως, προσκομίστηκαν ιατρικά δικαιολογητικά, σύμφωνα με τα οποία, δεν μπορούσε να καταταγεί καθώς βρισκόταν κλινήρης σε νοσοκομείο στην Αθήνα, μετά από σοβαρό τραυματισμό στο πόδι. Μετά από αυτή την εξέλιξη, δόθηκε εξάμηνη αναβολή προκειμένου ο Δημήτρης Γιάγκου να καταταγεί στην Ε.Φ. τον Ιανουάριο με την 2009 Α ΕΣΣΟ. Κάτι βεβαίως που δεν έγινε.

Το αρμόδιο στρατολογικό γραφείο τον αναζήτησε χωρίς αποτέλεσμα μέσω της Αστυνομίας. Μετά από αυτή την εξέλιξη, κηρύχθηκε ανυπότακτος και κινήθηκαν οι διαδικασίες για ποινική δίωξη του.
Από το ΓΕΕΦ μας επιβεβαιώθηκε χθες πως ο γιος του διοικητή των Καταδρομών κηρύχθηκε ανυπότακτος καθώς και το ότι, δρομολογήθηκε η ποινική δίωξη του. Ο «Φ» επικοινώνησε χθες με τον διοικητή των Καταδρομών Γιάγκο Γιάγκου. Από την Αθήνα όπου βρίσκεται για διακοπές, ο κ. Γιάγκου μας ανέφερε ότι, όπως ο ίδιος έτσι και ο γιος του Δημήτρης, έχει δυο υπηκοότητες, την κυπριακή και την ελληνική. Μας δήλωσε επίσης πως, ήδη ο γιος του έχει υπηρετήσει πλήρη θητεία στον ελληνικό στρατό. Για να προσθέσει τα ακόλουθα: «Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα ήθελα και εγώ ο ίδιος και ο γιος μου, να υπηρετήσει και στον κυπριακό στρατό».

Υπό κατηγορία αντισυνταγματάρχης
Εξάλλου, προχθές δόθηκαν οδηγίες για να κινηθεί η διαδικασία ποινικής δίωξης εναντίον ανυπότακτου στρατεύσιμου, του οποίου ο πατέρας φέρει τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη στην Εθνική Φρουρά. Η συγκεκριμένη υπόθεση χαρακτηρίστηκε ως «πολύ σοβαρή» και όπως εγκύρως πληροφορείται ο «Φ», ζητήθηκε ήδη γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία, για το κατά πόσο δύναται να διωχθεί ποινικά και ο εν λόγω αντισυνταγματάρχης, με την κατηγορία ότι βοήθησε τον γιο του να φυγοστρατήσει. Η εν λόγω περίπτωση τέθηκε κάτω από το μικροσκόπιο του ΓΕΕΦ για εξέταση, μετά από επώνυμη προφορική καταγγελία. Όπως αποκαλύφθηκε, ο αντισυνταγματάρχης, παράνομα και παράτυπα φρόντισε να εξαφανίσει τα ίχνη του γιου του, με αποτέλεσμα τα στρατολογικά γραφεία να αγνοούν παντελώς, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, την ύπαρξή του. Πώς; Ο εν λόγω αντισυνταγματάρχης πέτυχε, παραπλανώντας τη γραμματεία του σχολείου όπου φοιτούσε ο γιος του, να αφαιρεθεί το όνομα του από τον κατάλογο των τελειόφοιτων που διαβιβάστηκε στα στρατολογικά γραφεία, διασφαλίζοντας έτσι ότι δεν πρόκειται να τον αναζητήσουν. Παράλληλα -και κατά παράβαση της νομοθεσίας, δεν τον ενέγραψε στο Αρχείο Πληθυσμού. Εν ολίγοις, ο αντισυνταγματάρχης φρόντισε να εξαφανίσει τα ίχνη του γιου του.

Για τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους ήταν ανύπαρκτος. Επειδή με τις προαναφερθείσες ενέργειες του ο αντισυνταγματάρχης έχει διαπράξει ποινικά αδικήματα, ζητήθηκε νομική γνωμάτευση για να διωχθεί ποινικά και ο ίδιος. Στο μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα του «Φ» στα οποία αποκαλύφθηκε ότι, σε δυο περιπτώσεις, παιδιά αξιωματικών της Ε.Φ. που κατατάγηκαν τον Ιούλιο του 2009, έλαβαν εξάμηνη αναβολή θητείας λόγω ψυχικών νοσημάτων. Με τη λήξη της εξάμηνης αναβολής, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου, «οφείλουν να καταταγούν και θα παραπεμφθούν για επανεξέταση της σωματικής τους ικανότητας, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία».

Από ιατροσυμβούλιο περνούν 79 αθλητές
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣΆμυνας Κώστας Παπακώστας με χθεσινές του δηλώσεις, χαρακτήρισε το πρόβλημα της φυγοστρατίας ως «καρκίνωμα», εκφράζοντας παράλληλα την αποφασιστικότητα του για λήψη μέτρων. Ερωτηθείς σχετικά με τους αθλητές που φυγοστρατούν, ο κ. Παπακώστας αποκάλυψε πως μέχρι το τέλος του μήνα θα υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου. Όπως είπε, στα δελτία υγείας που θα εκδίδονται στους αθλητές από τον ΚΟΑ, θα συμπεριλαμβάνεται πλέον και η πτυχή που αφορά την ψυχολογική τους αξιολόγηση, καθιστώντας σαφές πως όσοι θα απαλλάσσονται από την Ε.Φ. λόγω ψυχολογικού προβλήματος, δεν θα μπορούν να εξασφαλίζουν ταυτότητα αθλητή. Ο κ. Παπακώστας αποκάλυψε επίσης πως όσοι αθλητές «με οποιοδήποτε δόλιο τρόπο κατάφεραν να απαλλαγούν ή να πάρουν αναβολή» θα περάσουν από ειδικό ιατρικό συμβούλιο, το οποίο θα διοριστεί εντός των ημερών για να επανεξετάσει την περίπτωσή τους. Πρόκειται, όπως είπε, για συνολικά 79 αθλητές που αγωνίζονται είτε σε ομαδικά είτε σε ατομικά αθλήματα. «Μόλις είδα τον αριθμό 79, δεν σας κρύβω ότι είχα πάθει σοκ», είπε ο κ. Παπακώστας.

Εξάλλου, σε απάντησή του σε επιστολή της Ομάδας Πρωτοβουλίας Γονέων Κληρωτών στρατιωτών, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος εκφράζει τη λύπη του «για το αξιοκατάκριτο φαινόμενο της φυγοστρατίας».

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Διαβάστε περισσότερα...

Εμείς βαθειά νυκτωμένοι;


Παραβιάσεις και τη νύχτα κάνουν πλέον οι Τούρκοι. Λίγο πριν από τις εννέα το βράδυ της Τετάρτης δύο F-16 παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο βορείως της Λήμνου, χωρίς να υποβάλουν σχέδιο πτήσης. Οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ θεωρούν το περιστατικό ήσσονος σημασίας, ωστόσο επισημαίνουν ότι νυχτερινές παραβιάσεις δεν γίνονται συχνά, γι’ αυτό και τούτο το ποιοτικό στοιχείο αξιολογείται ξεχωριστά.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2009

Οι φωτιές και τα Σινούκ


Επειδή πολύς λόγος έγινε για την χρησιμοποίηση ή μη των ελικοπτέρων Σινούκ στην δασοπυρόσβεση, σας μεταφέρω την άποψη εν ενεργεία στελεχών από την ιστοσελίδα της Α.Σ. Με αφορμή την ανάρτηση άρθρου σε γνωστό blog το οποίο μάλιστα διαχειρίζεται πρώην στρατιωτικός αναφέρει την άποψή του από την οποία δεν απέχει η δική μου άποψη, μάλιστα αναρωτιόμουν αν γράψουν ώρες πτήσεων με τις φωτιές σε ποια κατάσταση επιχειρησιακής ετοιμότητος θα βρίσκονται τα Σινούκ για άμεση χρήση;Το να αναρτάτε αυτούσιο το άρθρο του κ. Βερύκιου στην εφημερίδα το ΕΘΝΟΣ χωρίς να το σχολιάζετε, για μένα ,το ενεργό στέλεχος της Αεροπορίας Στρατού, μπορεί να σημαίνει ένα από τα παρακάτω ή και όλα μαζί:
1. Δεν είχατε κάτι άλλο να ανεβάσετε.
2. Προμοτάρετε ένα θέμα που είναι καθαρά πολιτικό και καθόλου επιχειρησιακό. Η αντιπαλότητα των κομμάτων αναδύεται με κάθε ευκαιρία, όπως και μετά από κάθε μεγάλη συμφορά στο τόπο μας. Το να προμοτάρετε μια ερώτηση Βουλευτών, που βέβαια υποστηρίχθηκε από πληθώρα δημοσιογραφικών περσόνων, αφήνει ερωτηματικά (σε μένα τουλάχιστον), ως προς τον σκοπό..
3. Εμφανίζεσθε, στη πληθώρα των αναγνωστών σας, ως ένα ”φερέφωνο” συγκεκριμένου κόμματος. Το αν ήταν επιδίωξη σας αυτό, ή προέκυψε από λάθος εκτιμήσεις, αυτό, δυστυχώς, δεν αλλάζει την τελική εντύπωση.
4. Με το δεδομένο ότι ξέρατε ότι το σημερινό κόμμα της αντιπολίτευσης, ήταν εκείνο που ως κυβέρνηση δέχθηκε μετά από εισηγήσεις των αρμοδίων τεχνοκρατικών οργάνων, την παύση συμμετοχής των αεροπορικών μέσων της Α.Σ, στην δασοπυρόσβεση, ενώ σήμερα κατηγορεί τους κρατούντες, γιατί δεν κάνουν όσα αυτοί πείσθηκαν ότι δεν θα πρέπει να κάνουν, οδηγεί τους ανθρώπους που πραγματικά νοιάζονται για τις Ε.Δ (όπως πιστεύω είσαστε και σεις), σε σκέψεις όπως όσων σας έχουν σχολιάσει στο ποστ αυτό.
Τέλος, μια και δεν πρέπει να τα λέμε και όλα στη ανοικτή πηγή πληροφοριών, το διαδίκτυο, σας προσκαλώ να ρίξτε μια ματιά σε αντίστοιχα ποστ που κάναμε για το ίδιο θέμα, στα οποία με πολύ σεβασμό για τη σωστή πληροφόρηση, όσων μας διαβάζουν, προσπαθήσαμε να δώσουμε διακριτικά τη πραγματική διάσταση του γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται τα επιχειρησιακά αεροπορικά μέσα των Ε.Δ στην δασοπυρόσβεση από αέρος, πιστεύοντας βέβαια ότι είσαστε γνώσης του καθεστώτος λειτουργίας της ΜΑΕΔΥ.
Ναι οι Ένοπλες Δυνάμεις (προσωπικό και υλικό), είναι μια επένδυση με μη άμεσα ανταποδοτικά οφέλη, για τους κοντόφθαλμους (μέσα στους οποίους ΔΕΝ σας συγκαταλέγουμε).
Είναι όμως μια επένδυση αναγκαία και επιβαλλόμενη από την αυτή την ίδια της έννοια του Κράτους.
Με όλα αυτά δεν θέλουμε να κάνουμε καμία κριτική στο δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ.
Το ερώτημα για μας παραμένει :
Αγαπητέ κ sub92 γιατί το ανεβάσατε;
Army Aviator Διαβάστε περισσότερα...

Σύγχρονοι Ήρωες:Αλέξανδρος Ραπτόπουλος
Ο Αλέξανδρος Ραπτόπουλος γεννήθηκε στην Ανω Βιάννο το 1889. Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο Ανω Βιάννου και στη συνέχεια το Γυμνάσιο Ηρακλείου.
Το 1910 κατατάχτηκε στον Ελληνικό στρατό, όπου υπηρέτησε μέχρι το 1921, οπότε αποστρατεύτηκε τραυματίας στη Μ. Ασία στη μεγάλη μάχη του Σαγγαρίου και τιμήθηκε με το Χρυσό Αριστείο Ανδρείας.
Από το 1922 παρέμεινε στην Ανω Βιάννο και ασχολήθηκε με αγροτικές εργασίες, ενώ παράλληλα πήρε μέρος στα κοινά του χωριού από την Κοινότητα και τον αγροτικό συνεταιρισμό, που πρωτοστάτησε στην ίδρυση του.
Παντρεύτηκε δυο φορές και του έμεινε η Αταλάντη από τον πρώτο γάμο και ο Δημοσθένης από το δεύτερο.
Το 1940, ταγματάρχης σε πολεμική διαθεσιμότητα, πρόσφερε υπηρεσίες στην πολιτοφυλακή.
Στις 30 Μαΐου 1941, με τη λήξη της Μάχης της Κρήτης, προχώρησε στην οργάνωση αντίστασης εναντίον των κατακτητών, με την περίθαλψη όσων δεν παραδόθηκαν στους Γερμανούς στην αρχή και στη συνέχεια με τη δημιουργία Οργάνωσης με παγκρήτια δικτύωση. Η ίδρυση της Οργάνωσης αυτής αποφασίστηκε σε σύσκεψη οκτώ αξιωματικών στις 3 Αυγούστου 1941 στους Φιλίππους Μονοφατσίου με την υπογραφή του πρωτοκόλλου της Κρητικής Εθνικής Επαναστατικής Επιτροπής (Κ.Ε.Ε.Ε.) με αρχηγό τον Αλέξανδρο Ραπτόπουλο.
Με τη ριψοκίνδυνη αποστολή, με ψαροκάικο, του στενού συνεργάτη του Αντώνη Φάκαρου, ανθυποπλοιάρχου του Πολεμικού Ναυτικού, στο Κάιρο στις 17 Σεπτεμβρίου 1941, απέκτησε επαφή με την Ελληνική Κυβέρνηση και το Στρατηγείο Μ. Ανατολής.
Αποτέλεσμα της επαφής αυτής ήταν η αποστολή του πρώτου συμμαχικού ασυρμάτου σε κατεχόμενη περιοχή στη θέση Τσούτσουρος στα Ν. παράλια του Ν. Ηρακλείου, καθώς και η επίσημη αναγνώριση της πρώτης αντιστασιακής οργάνωσης στην κατεχόμενη Ευρώπη.
Ο όρμος του Τσουτσούρου, επιλογή του Ραπτοπούλου, αποτέλεσε διαμετακομιστικό σταθμό Ελλήνων πατριωτών και συμμαχικών δυνάμεων, αλλά και όπλων και άλλων εφοδίων στους μαχόμενους πατριώτες της περιοχής, με την προσόρμιση σε πυκνά χρονικά διαστήματα υποβρυχίων και άλλων ταχύπλοων σκαφών.
Η δραστηριότητα του Ραπτοπούλου έγινε αντιληπτή από τους κατακτητές, οι οποίοι με πράκτορες των έθεσαν σε στενή παρακολούθηση τις κινήσεις του.
Στις 23 Φεβρουαρίου 1942 Ιταλοί καραμπινιέροι, ύστερα από εντολή του Γερμανού Διοικητή ασφαλείας Χάρτμαν, συνέλαβαν στην Ανω Βιάννο τον Αλέξανδρο Ραπτόπουλο και τον κράτησαν στις φυλακές Νεαπόλεως για να τον παραδώσουν αργότερα στους Γερμανούς.
Από τις 10 Μαρτίου ως τις 22 Μαΐου κρατήθηκε στις Φυλακές Αλικαρνασσού Ηρακλείου. Υποβλήθηκε κατ' επανάληψη σε πιεστικές και βασανιστικές ανακρίσεις. Μεταφέρθηκε στη συνέχεια στις Φυλακές Αγιας Χανίων και στις 24 Ιουλίου 1942 οδηγήθηκε, μαζί με το φλογερό συνεργάτη του Εμμ. Σταματουλάκη, έφεδρο ανθυποκτηνίατρο από την Κάτω Βιάννο, στο στρατοδικείο, που καταδίκασε και τους δύο σε θάνατο. Κλείστηκε στην απομόνωση, σε κελί των μελλοθανάτων, κι εκτελέστηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1942.Διαβάστε περισσότερα...

Συνάντηση κ. ΥΕΘΑ με τον νέο Γ.Γ του ΝΑΤΟ κ. Rasmussen .


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, συναντήθηκε σήμερα, Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009, με τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, κ. Anders Fogh Rasmussen.

Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων για όλα τα θέματα που απασχολούν τη Συμμαχία και ιδιαίτερα για τη μελλοντική προοπτική της.

Επίσης, αντηλλάγησαν απόψεις για το υπό σύνταξη νέο στρατηγικό δόγμα της Συμμαχίας, για τις επιχειρήσεις της που βρίσκονται σε εξέλιξη, τις σχέσεις ΝΑΤΟ-ΕΕ, καθώς και για θέματα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Η επίσκεψη του κ. Anders Fogh Rasmussen στην Αθήνα, εντάσσεται στο πλαίσιο περιοδείας στις συμμαχικές πρωτεύουσες, με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του, προκειμένου να έχει ενημερωτικές διαβουλεύσεις.

Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζεται η Δωρεάν Εκπαίδευση στους Τούρκους πιλότους!


ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ (ICAO)

Την 02 Σεπτεμβρίου, 3 σχηματισμοί αποτελούμενοι από 18 συνολικά τουρκικά αεροσκάφη, πραγματοποίησαν 3 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας και 6 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Σημειώθηκαν 3 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, ενώ 8 από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα. Όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2009

Επίσκεψη Πρέσβη Μεγάλης Βρετανίας στο ΓΕΝ


Εθιμοτυπική επίσκεψη στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού πραγματοποίησε σήμερα Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009, o πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα Sir David Landsman συνοδευόμενος από τον Ακόλουθο Άμυνας Συνταγματάρχη Paul Lodge.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο ΓΕΝ, συναντήθηκε με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχο Γεώργιο Καραμαλίκη ΠΝ με τον οποίο είχε την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.


Διαβάστε περισσότερα...

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ 40ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΛΙΒΥΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣΤην Τρίτη 01 Σεπτεμβρίου 2009, ύστερα από πρόσκληση, ελληνικό τμήμα είκοσι πέντε ανδρών με πολεμική σημαία, συμμετείχε στη στρατιωτική παρέλαση που έλαβε χώρα στην Τρίπολη, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της 40ης επετείου της Επανάστασης «Αλ Φάτεχ».Στις 20:30΄ το ελληνικό τμήμα παρέλασε ενώπιον εκπροσώπων της Λιβυκής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, επίσημων προσκεκλημένων, καθώς επίσης και των Ακολούθων Άμυνας ξένων κρατών στην Τρίπολη.Στους εορτασμούς συμμετείχε η Γαλλία, Ρωσία, Ιταλία, Πορτογαλία, Αυστρία, Ουκρανία, Σερβία, καθώς και το σύνολο των κρατών της Αφρικανικής Ένωσης. Διαβάστε περισσότερα...

Παροχή Ανθρωπιστικής Βοήθειας από την ΕΛΔΥΚΟ στο Oυρόσεβατς του ΚοσσόβουΚατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2009, στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας, χορηγήθηκαν από το 525 Τάγμα Πεζικού που εδρεύει στο Κόσσοβο, ρουχισμός και τρόφιμα σε αριθμό οικογενειών Σέρβων και Αλβανών.


Παράλληλα, διανεμήθηκαν φάρμακα και σχολικά είδη στο Κέντρο Νεότητας του Oυρόσεβατς, ενώ παρεδόθησαν τρόφιμα και μερίδες φρούτων εποχής σε παιδική κατασκήνωση του χωριού Jezerce.
Διαβάστε περισσότερα...