Τρίτη, 31 Αυγούστου 2010

Συμμετοχή Ευελπίδων στο θερινό εκπαιδευτικό πλου της ΣΝΔ.


Από 2 Ιουλ έως 9 Αυγ 10, 2 Ευέλπιδες συμμετείχαν στο θερινό εκπαιδευτικό πλου της ΣΝΔ, σε λιμένες του εσωτερικού και του εξωτερικού (Ισπανία, Ιταλία, Σλοβενία, Λιβύη).
Διαβάστε περισσότερα...

Συμμετοχή ενός Εύελπι σε «Εκπαίδευση Αλπινιστών» στην Αυστρία.

Από 11 έως 25 Ιουλ 10, ένας Εύελπις συμμετείχε σε «Εκπαίδευση Αλπινιστών» στην Αυστρία.
Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Αλπινιστών, που βρίσκεται στην επαρχία Ίνσμπρουκ και περιελάμβανε αντικείμενα αναρριχήσεων-καταρριχήσεων, διαβίωσης σε χιονοσκεπή περιοχή, πορειών, α΄ βοηθειών, μεταφοράς τραυματία κ.λπ.
Διαβάστε περισσότερα...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ.ΔΥΟ ΜΕΤΑΛΛΙΑ Ο ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ,ΕΝΑ Ο ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ

Σημαιοφόρος Αριστείδης Γρηγοριάδης

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε για τα γαλανόλευκα χρώματα το Παγκόσμιο Στρατιωτικό Πρωτάθλημα κολύμβησης στη Γερμανία, με τους Έλληνες πρωταθλητές να μετάσχουν σε οκτώ συνολικά τελικούς και να κατακτούν τρία μετάλλια.Λίγες εβδομάδες μετά το Ευρωπαϊκό στη Βουδαπέστη, οι κορυφαίοι κολυμβητές που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις των χωρών τους έδωσαν ραντεβού στη Γερμανία, προσφέροντας πλούσιο θέαμα και πολλά ρεκόρ. Ανάμεσά τους και η ελληνική αποστολή, με τον Άρη Γρηγοριάδη, ως Σημαιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, να ανεβαίνει στο πρώτο σκαλί του βάθρου στα 100μ ύπτιο με 54.49 και να κατακτά επίσης το ασημένιο μετάλλιο στο αντίστοιχο 50άρι με 25.57. Ο πρωταθλητής του Άρη Θεσσαλονίκης μετείχε και στα 200μ, καταλαμβάνοντας την 6η θέση με 2:05.26.

Το τρίτο μετάλλιο για την ελληνική ομάδα ήρθε στα 1.500μ από τον Σπύρο Γιαννιώτη, ο οποίος κατέκτησε την 3η θέση με χρόνο 15:40.69. Πολύ καλές εμφανίσεις πραγματοποίησαν και οι υπόλοιποι αθλητές μας, που κατάφεραν να εξασφαλίσουν το εισιτήριο του τελικού στα αγωνίσματά τους.
Ο Δημήτρης Κουλούρης ήταν 7ος στα 200μ πρόσθιο με χρόνο 2:19.08, θέση που κατέλαβε και στα 400μ μικτή με επίδοση 4:46.09. Στην 7η θέση κατετάγη και ο Ανδρέας Ζήσιμος στα 200μ ελεύθερο με 1:52.35, όπως και ο Δημήτρης Ξυνάδας στα 50μ πρόσθιο που σημείωσε χρόνο 28.83.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΕΝ
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Παγκόσμιο Στρατιωτικό Πρωτάθλημα Κολύμβησης που διεξήχθη στη Γερμανία από 22 έως 29 Αυγούστου 2010. Ο Σημαιοφόρος Αριστείδης Γρηγοριάδης κατέκτησε χρυσό και αργυρό μετάλλιο στα 100 μ. και 50 μ. ύπτιο αντίστοιχα και ο Ανθυποπλοίαρχος Σπυρίδων Γιαννιώτης κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο στα 1500 μ. ελεύθερο. Σπουδαία επίσης εμφάνιση έκανε σε δύο τελικούς και συγκεκριμένα στα αγωνίσματα των 400 μ. μικτής ατομικής και των 200 μ. προσθίου ο νεαρότερος, μόλις δεκαεννέα ετών αθλητής της Εθνικής μας Ομάδας και της διοργάνωσης, Ναύτης Δημήτριος Κουλούρης, κατακτώντας αντίστοιχα δύο έβδομες θέσεις.

Το επίπεδο των συμμετοχών ήταν πάρα πολύ υψηλό, αφού συμμετείχαν αθλητές παγκοσμίου ακτινοβολίας όπου και σημειώθηκαν πολλά ρεκόρ αγώνων. O Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ε. Βενιζέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Π. Μπεγλίτης και ο κ. Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δ. Ελευσινιώτης συγχαίρουν θερμά τον προπονητή της Εθνικής ομάδας Υποπλοίαρχο (Ο) Γεώργιο Μαργιωλάκη ΠΝ και τους αθλητές μας, για την προσπάθεια που κατέβαλαν και για την άριστη εκπροσώπηση της χώρας μας στο εξωτερικό.
Διαβάστε περισσότερα...

Σύσκεψη για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε σήμερα στις 2 μμ στο γραφείο του με τον εκπρόσωπο της ThyssenKrupp Marine Systems κ. Hans Kristof Atzpodien και τον εκπρόσωπο της Abu Dhabi Mar κ. Iskandar Safa, με τους οποίους συζήτησε σχετικά με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών των Ελληνικών Ναυπηγείων ΑΕ (Σκαραμαγκά) και την ανανέωση και συμπλήρωση των συμβάσεων των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο συνεχίζονται. Το απόγευμα επαναλαμβάνεται η σύσκεψη με τη συμμετοχή των διαπραγματευτικών ομάδων και των νομικών συμβούλων των εμπλεκομένων πλευρών.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, «βασικό μέλημα της Κυβέρνησης είναι η τήρηση όλων των κανόνων νομιμότητας και διαφάνειας και η υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, του συμφέροντος του Πολεμικού Ναυτικού και του συμφέροντος της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας».

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «υπάρχει μία ενιαία αταλάντευτη κυβερνητική γραμμή στο όνομα της οποίας το ΥΠΕΘΑ χειρίζεται τα θέματα αυτά, στο πλαίσιο των σαφών αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ και της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων σε άμεση συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό και τα συναρμόδια υπουργεία. Στόχος μας είναι η υπογραφή μιας συμφωνίας που μετά τον έλεγχό της από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα κυρωθεί με ευρεία συναίνεση από τη Βουλή προκειμένου να τεθεί σε ισχύ».
Διαβάστε περισσότερα...

ΥΠΕΡΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ 130 χλμ. ΜΕ 25 ΚΙΛΑ ΦΟΡΤΟ ΟΛΥΜΠΟΣ - ΚΙΣΣΑΒΟΣ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ - ΠΗΛΙΟ


Ενώ οι περισσότεροι Έλληνες έτρεχαν στις παραλίες ή στα χωριά τους για τις καλοκαιρινές διακοπές, οι Αθηναίοι έφεδροι καταδρομείς μέλη του ΠΣΕΕΔ / ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ, πήραν τα όρη τα ψηλά βουνά, μετρώντας τα σωματικά και ψυχικά τους όρια, ξεχνώντας για λίγο το ΔΝΤ.

Από τις 14-17 Αυγούστου (στη γιορτή της Μεγαλόχαρης) ομάδα εννέα ανδρών πραγματοποιούσε με πλήρη φόρτο 25 Kg υπερμαραθώνιο 130 χλμ. Βαδίζοντας 15 ώρες καθημερινά με καύσωνα 39-40 βαθμούς Κελσίου από βουνό σε βουνό.

Το δρομολόγιο μεγάλο και επίπονο με σκοπό να καταδείξει το καταδρομικό πνεύμα (έρχονται όσοι θέλουν, μένουν όσοι μπορούν), τον εθελοντισμό, την αξία του εφεδρικού κινήματος, τον ρόλο του πολίτη – οπλίτη και τον Στρατιωτικό Αθλητισμό.
Το εγχείρημα πραγματοποιήθηκε στη περιοχή Ολύμπου – Κισσάβου – Μαυροβουνίου – Πηλίου και το ημερήσιο πρόγραμμα περιελάμβανε εγερτήριο στις 05.00 και κατάκλιση στις 23.00 με ενδιάμεση ανάπαυση 2-2,5 ωρών. Η όλη διαδικασία αποτέλεσε μια γενικότερη αξιολόγηση όσον αφορά τις παραμέτρους: φυσική κατάσταση, τεχνικός εξοπλισμός, επικοινωνίες, ειδική διατροφή (ξηρά), αναγνώριση δρομολογίων και μονοπατιών, ανθρώπινη συμπεριφορά, σχέσεις μελών ομάδας κάτω από κόπωση και στρες, υπέρβαση των ανθρωπίνων αντοχών και συντήρηση ικανοτήτων.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΠΣΕΕΔ/Σύνδεσμος Αθηναίων Καταδρομέων κ. Αλέξανδρος Κόντος Εφ. Ταγματάρχης (ΚΔ) θα βραβεύσει τα μέλη που πραγματοποίησαν το πολύ επίπονο εγχείρημα σε ειδική δημόσια τελετή του συνδέσμου, ενώ δεσμεύτηκε να καθιερωθεί η ετήσια διεξαγωγή ως «Υπερμαραθώνιος της Εφεδρείας των Καταδρομών».

Ο Υπερμαραθώνιος 2010 αφιερώνεται σε όλους τους εθελοντές καταδρομείς που αξιώθηκαν να υπηρετούν το Δόγμα των Πράσινων Μπερέ.
Διαβάστε περισσότερα...

Επιμνημόσυνη Δέηση – Κατάθεση Στεφάνου - Παρουσίαση της Ιστορικής Σημαίας του 31 ΣΠ


Την 30 Αυγ 2010, πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΒΟΓΙΑΤΖΗ» στην έδρα της 31 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας «ΚΑΜΙΑ», επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες, κατάθεση στεφάνου και τελετή παρουσίασης της ιστορικής σημαίας του 31 Συντάγματος Πεζικού.
Διαβάστε περισσότερα...

Αποχαιρετιστήρια επίσκεψη Speckhard στο ΥΠΕΘΑ

O Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του τον απερχόμενο Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα κ. Daniel Speckhard.
Μετά το πέρας της ημίωρης συνάντησής τους οι κ.κ. Speckhard και Βενιζέλος δήλωσαν τα εξής:
D. Speckhard: «Ήταν χαρά μου που πραγματοποίησα αυτή την αποχαιρετιστήρια εθιμοτυπική επίσκεψη στον Υπουργό. Ήταν μεγάλη μου τιμή που υπηρέτησα ως Πρέσβης εδώ στην Ελλάδα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα έχουμε πολύ καλές σχέσεις. Πάντα υπήρχαν καλές σχέσεις ανάμεσα στον ελληνικό αμυντικό τομέα, τον στρατό σας και στον αμερικανικό στρατό. Υπάρχει ένας επαγγελματισμός, που νομίζω αποτελεί ισχυρό δεσμό ανάμεσα στις δύο χώρες μας.

Έχουμε εντυπωσιαστεί από τον ελληνικό στρατό, που επιτελεί εξαιρετικό έργο καθώς είναι σύγχρονος και προασπίζεται την άμυνα της χώρας διαχρονικά. Έχουμε μιλήσει αρκετές φορές με τον Υπουργό περί ιστορίας. Η Ελλάδα έχει μια πολύ υπερήφανη στρατιωτική ιστορία μέσα στους αιώνες.

Είναι τιμή και προνόμιο να βλέπω αυτές τις καλές σχέσεις να συνεχίζονται στο μέλλον και είμαι πεπεισμένος ότι με τον χρόνο θα ενδυναμώνονται περισσότερο. Θέλω να γνωρίζετε, κύριε Υπουργέ, ότι έχετε έναν ισχυρό σύμμαχο και εταίρο και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βρίσκονται στο πλευρό σας και τώρα και στο μέλλον. Ανυπομονούμε να διευρύνουμε τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες μας».

Ευ. Βενιζέλος: «Η αποχαιρετιστήρια επίσκεψη του Αμερικανού Πρέσβη κ. Speckhard δεν ήταν απλώς εθιμοτυπική. Ήταν ουσιαστική. Κάναμε μία τελευταία ανασκόπηση του εξαιρετικού σημείου στο οποίο βρίσκονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο. Μιλήσαμε για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, στο Κοσσυφοπέδιο, για τη συζήτηση περί της νέας δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ και βεβαίως είδαμε και μία σειρά από θέματα αμυντικής και τεχνικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, πάντα με πνεύμα ισοτιμίας και διαφάνειας.

Ευχαρίστησα τον κ. Speckhard για τη θητεία του στην Ελλάδα. Ήταν πάντα διακριτικός, ευγενής, ένας επαγγελματίας ο οποίος θα εξακολουθήσει να είναι ένας φιλέλληνας στην Αμερική, μια γέφυρα φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ευχαριστώ πολύ».

Διαβάστε περισσότερα...

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ - ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΙΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ... ΜΟΝΙΜΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ! “


Από το ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΧΙΟΥ πήραμε την εξής επιστολή διαμαρτυρίας :
"Την ώρα που η κυβέρνηση κόβει μισθούς και συντάξεις, την ώρα που απολύονται εργαζόμενοι από το δημόσιο, την ώρα που πετσοκόβονται επιδόματα , την ώρα που πετάγονται στο δρόμο επιστήμονες ο νέος διοικητής του νοσοκομείου Χίου Ελευθέριος Παπαϊωάννου έχει την φαεινή ιδέα να προσλάβει…

μόνιμο δικηγόρο στο νοσοκομείο για να τον συμβουλεύεται πως θα διαχειρίζεται τα ακίνητα του Νοσηλευτικού μας Ιδρύματος. Μόνιμο σύμβουλο, λες και πρόκειται για την περιουσία του Ωνάση!Έστειλε λοιπόν μια σχετική επιστολή στον Δικηγορικό Σύλλογο Χίου και πήρε ένα ξεχεστήριο που είναι όλο δικό του, καθώς ο σύλλογος τον κατηγορεί για πονηρή διαδικασία που υποκρύπτει φωτογραφική μεθόδευση.Σας στέλνουμε την απάντηση του Δικηγορικού Συλλόγου, όπως την αποκαλύπτει η τοπική εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ» (16-7-2010) και είναι καταπέλτης:«1. «Το σχετικό έγγραφο που μας αποστείλατε είναι ελλιπέστατο και αόριστο, αφού δεν αναφέρει α) με βάση ποιες διατάξεις θα γίνει η πρόσληψη.β) ποιοι είναι οι όροι εργασίας-ώρες απασχόλησης, πάγια αντιμισθία.γ)ποιό όργανο θα διενεργήσει την επιλογή.δ)με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή.Κατανοείτε ότι σε μια περίοδο που η αδιαφάνεια, η ημετεροκρατία έχουν διαποτίσει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, αποτελεί καθολική απαίτηση των δικηγόρων, αλλά και των πολιτών, ο καθορισμός ενός αντικειμενικού και αξιοκρατικού πλαισίου πρόσληψης προσωπικού.2. Περαιτέρω, αναφέρετε στο έγγραφό σας ως αντικείμενο του υπό πρόσληψη δικηγόρου «αστικά ακίνητα». Τέτοιες εξειδικεύσεις έχουν κριθεί ως καταχρηστικές και φωτογραφικές διότι περιορίζουν αδικαιολόγητα τον κύκλο των προς πρόσληψη υποψηφίων.3.Σε μια περίοδο περιστολής δαπανών ακόμη και στον πυρήνα των υπηρεσιών υγείας με άμεσο αντίκτυπο στον ασθενή, την ίδια στιγμή που οι απολύσεις εργαζομένων αποτελούν τον κανόνα , αναρωτιόμαστε τι εξυπηρετεί η πρόσληψη δικηγόρου με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου. Επιπλέον το αντικείμενο των αστικών ακινήτων του νοσοκομείου μπορεί, όπως και στο παρελθόν, να ανατεθεί σε δικηγόρους με αμοιβή κατ’ αποκοπή, δίνοντας παράλληλα εργασία σε περισσότερους συναδέλφους».Εμείς ως ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ερωτάμε την κυρία Ξενογιαννακοπούλου: Ο Διοικητής που διορίσατε είναι απόστρατος αξιωματικός . Ο άνθρωπος αν δεν είναι δόλιος στην περίπτωση αυτή αποδεικνύεται τραγικά ανεπαρκής για τέτοια θέση. Σύντομα θα υπάρξουν και άλλα".”
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτή είναι η «έννοια» της βασιλείας στην Ελλάδα;


του Δημήτρη Ζαφειρόπουλου
Αν η Φρειδερίκη έβλεπε από μια μεριά το πριγκιπικό γάμο στις Σπέτσες και τα όσα τον πλαισίωσαν «επικοινωνιακά», με τις ζωντανές συνδέσεις, σίγουρα θα χαμογελούσε. Και αυτό γιατί όλα όσα είδαμε δεν είχαν καμία σχέση με τα όσα συνέβησαν στην κηδεία της το 1981 στο Τατόι, όταν η Χωροφυλακή του έντρομου (όσο και αυταρχικού) αστικού καθεστώτος της ΝΔ, απέκλειε το χώρο, εμποδίζοντας τα λεωφορεία με τους Βασιλόφρονες να προσεγγίσουν. Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια και άλλαξαν πολλά στην Ελλάδα. Η βασιλική οικογένεια μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα πλέον στη χώρα, εφαρμόζοντας πιστά την επικοινωνιακή πολιτική που προφανώς της πρότεινε ο γνωστός δημοσιογράφος (;) Χρήστος Ζαμπούνης. Οι γαλαζοαίματοι συμβιβάστηκαν και μετατράπηκαν σε κοσμικές γλάστρες, επιλέγοντας τα πάρτι, τις δεξιώσεις, τα ζεϊμπέκικα και τους εναγκαλισμούς με τη σαθρή μεγαλοαστική ελίτ.

Αποκορύφωμα όλων αυτών ήταν τα τεκταινόμενα σε ζωντανή σύνδεση στο γάμο του πρίγκιπα Νικολάου, το απόγευμα της Τετάρτης στις Σπέτσες. Τα μέσα μαζικής επικοινωνίας των «προοδευτικών» εκδοτών, συναγωνίζονταν για το ποιο θα έχει την καλύτερη λήψη και κάλυψη και το μεγαλύτερο χρόνο ζωντανής μετάδοσης, δίνοντας ρεσιτάλ υποκρισίας. Και αυτό, καθώς τα κανάλια και οι δημοσιογράφοι τους, έχουν κατά καιρούς «σύρει» τα μύρια όσα εις βάρος του θεσμού της Βασιλείας. Είδαμε λοιπόν στις Σπέτσες αντιπροσώπους βασιλικών οίκων της Ευρώπης και μεγαλοεπιχειρηματίες, να συναθροίζονται σε ένα κοσμικό γεγονός, που δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τα διάφορα κοσμικά γκαλά που διοργανώνουν οι διάφοροι νεόπλουτοι που ελέω ρεμούλας και ΜΜΕ, έχουν αναδειχθεί σε άρχουσα τάξη, ασελγώντας σε πολλές περιπτώσεις εις βάρος της ιστορίας του τόπου (βλέπε πάρτι στο Αβέρωφ). Αυτή λοιπόν είναι η «έννοια» της βασιλείας στην Ελλάδα; Η ταύτιση με το τζετ σετ και τις διεφθαρμένες ελίτ της διαφθοράς, του μηδενισμού και της κόκας; Η απάντηση για τον κάθε Έλληνα Βασιλόφρονα, είναι φυσικά ΟΧΙ. Μπορεί ο κύριος Ζαμπούνης να χαίρεται, αισθανόμενος ότι επιτέλεσε στο ακέραιο το έργο του ως σύγχρονος «αυλάρχης», όμως η βασιλεία στην Ελλάδα δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτό που είδαμε. Η βασιλεία στην Ελλάδα, για την οποία διώχθηκαν χιλιάδες Έλληνες πολίτες, τόσο κατά την περίοδο του Βενιζελισμού, όσο και στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης, είναι μία έννοια που έχει ταυτιστεί με το λαό και είναι ασύμβατη με τις επιδιώξεις των κομματικών και όποιων άλλων «ελίτ».

Οι Έλληνες αγάπησαν το θεσμό της Βασιλείας για χάρη του Όθωνα, ο οποίος ζήτησε να ταφεί με τη φουστανέλα, για χάρη του Κωνσταντίνου Στρατηλάτη, που στο πάρα πέντε δεν πρόλαβε να δώσει σάρκα και οστά στη Μεγάλη Ιδέα, αλλά και για χάρη της Φρειδερίκης, η οποία δεν δίστασε να ανέβει σε ένα τζιπ και να εισέλθει στην πολιορκούμενη από τους συμμορίτες Κόνιτσα, για να εξυψώσει το ηθικό των υπερασπιστών της, σώζοντας στην ουσία την πόλη. Ας ελπίσουμε ότι οι τηλεοπτικές εικόνες δεν θα μπορέσουν να υποκαταστήσουν την ουσία ενός αρχαίου θεσμού, ο οποίος υπερβαίνει κατά πολύ τα πρόσωπα.
www.elkosmos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κρίσεις στις Ένοπλες ΔυνάμειςΔιαβάστε περισσότερα...

Παραίτηση με αιχμές για τον κώδικα

Με υπαινιγμούς για μεταβολή του «αξιακού κώδικα» του Πολεμικού Ναυτικού που δεν εκφράζει τον ίδιο καθώς και για «ανούσια και τυπική» συμμετοχή του στο Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο (ΑΝΣ) υπέβαλε χθες την παραίτησή του ο υποναύαρχος Αντ. Παπαϊωάννου. Πρόκειται για τον τρίτο υποναύαρχο που παραιτείται μέσα σε τέσσερις μήνες.

Ωστόσο το ΓΕΕΘΑ, επικαλούμενο τα πρακτικά των δεκατριών συνεδριάσεων του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου στο οποίο συμμετείχε ο υποναύαρχος Παπαϊωάννου, ανέφερε ότι «ουδέποτε εξέφρασε έστω αμυδρώς τις αντιρρήσεις του προς αποδυνάμωση των εκφρασθεισών θέσεων των λοιπών μελών. Επιπρόσθετα, ουδέποτε ανέφερε ή πρότεινε τρόπο αλλαγής του ΑΝΣ ακόμη και σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον προεδρεύοντα του ΑΝΣ».
Διαβάστε περισσότερα...

Επιστολή-φόρος τιμής συναδέλφου στον αδικοχαμένο Σμηναγό Ιωσήφ Αναστασάκη


Η μοιραία σύγκρουση της 26 Αυγούστου μεταξύ των δύο F-16 της 340 Μοίρας άφησε πίσω της δύο νέους ανθρώπους και ικανότατους πιλότους της ΠΑ νεκρούς τους Σμηναγούς Αναστάσιο Μπαλατσούκα και Ιωσήφ Αναστασάκη ο οποίος έχασε τη μάχη με το θάνατο τα ξημερώματα της Κυριακής. Η απώλεια για την ΠΑ όσο και για τις οικογένειες των δύο θυμάτων είναι τόσο τραγική όσο και εύλογη. Το ίδιο όμως είναι και για τους συναδέλφους τους στην Αεροπορία. Στα γραφεία του defencenet.gr έφθασε μια επιστολή από ένα από τους ιπταμένους συμπολεμιστές του Σμηναγού Αναστασάκη και την οποία δημοσιεύουμε ως τον ελάχιστο φόρο τιμής στο πρόσωπο ενός σύγχρονου ήρωα της Ελλάδας. Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

"Τον Σήφη τον γνώρισα με το που μπήκα στη Σχολή Ικάρων τον Αύγουστο του 1993. Στους Θαλάμους της 5ης Μοίρας Ικάρων. Μέναμε δίπλα σε συγκοινωνούντες θαλάμους και μοιραζόμασταν μαζί τις αγκαρίες και τα καψόνια της βασικής εκπαίδευσης. Από την προφορά του δεν μπορούσε (όχι πως ήθελε) να κρύψει την καταγωγή του· απ’ τη Γέργερη του Νομού Ηρακλείου της Κρήτης. Παιδί οικογένειας βιοπαλαιστών φαινόταν ότι είχε μεγαλώσει με αρχές πανανθρώπινες και περίσσια αγάπη.

Όσο καιρό τον γνώριζα, δεν θυμάμαι στιγμή να υψώνει τον τόνο της φωνής του σε άνθρωπο, παρόλες τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες της στρατιωτικής εκπαίδευσης του πρώτου έτους.

Στη συνέχεια οι δρόμοι μας πήραν διαφορετική κατεύθυνση με τον Ιωσήφ (χωρίς τις πλάτες κανενός) να καταφέρνει να παίρνει την υψηλότερη βαθμολογία στα μαθήματα, τις πτήσεις και στα αγωνίσματα. Το ίδιο άλλωστε συνέβαινε και στη βαθμολογία προσόντων αφού ήταν παράδειγμα στο ήθος, τη συμπεριφορά του και τις ηγετικές ικανότητές του. Όλα αυτά συνέτειναν στο να αναδειχθεί πανάξια Αρχηγός Έτους και στο τέταρτο έτος φοίτησης Αρχηγός Σχολής.

Με την αποφοίτησή μας και το πέρας του προκεχωρημένου σταδίου πτήσεων στην Καλαμάτα οι δρόμοι χώρισαν εντελώς. Πότε πότε κανένα τηλέφωνο μέχρι τη χρονιά που ο Αρχηγός αποφάσισε να νυμφευτεί το Ελενάκι απ’ την Κρήτη.

Στο κάλεσμα του Αρχηγού και χωρίς να έχω ξαναπάει στην Κρήτη (πόσο μάλλον στη Γέργερη) αποφάσισα να πάω και γω να παντρέψω τον Αρχηγό. Έφτασα στην Κρήτη βράδυ, παραμονή του γάμου, στο μεγάλο ξεφάντωμα. Τη μέρα του γάμου στην εκκλησία, η γιαγιά του Σήφη σέρνει πρώτη το χορό μετά το μυστήριο του γάμου και χαρίζει σ’ όλους όσους είχαμε έρθει από μακριά, ένα εργόχειρο (κέντημα) που είχε κεντήσει η ίδια για το γάμο του εγγονού της.

Τα χρόνια πέρασαν και στη ζωή του Σήφη και της Ελένης ήρθε η μικρή Μαρία. "Το τέκνο" όπως έλεγε με θαυμασμό. Μιλούσε πάντα με σεβασμό και αγάπη για τη σύζυγο, την κόρη και τους γονείς του.
Τέτοιος ΑΝΘΡΩΠΟΣ ήταν ο Ιωσήφ ο Αναστασάκης. Ενας άνθρωπος που είχε μια καλή κουβέντα για όλους. Το παιδί του μέτρου αλλά και της παρέας. Ένας «Άξιος» ανάμεσά μας. Πρώτος στους πρώτους. Ένα παιδί που τον πήρε κοντά της η Παναγία (την ημέρα της γιορτής της σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο).

Στις δύσκολες ώρες που θα έρθουν για τους δικούς του ανθρώπους, όλοι εμείς οι συμμαθητές του θα τον θυμόμαστε με τις καλύτερες αναμνήσεις. Να είναι σίγουροι ότι θα είναι καλά εκεί που βρίσκεται ανάμεσα στους τόσους άλλους συναδέλφους που έδωσαν ο,τι πολυτιμότερο είχαν στην πατρίδα τους και ευχόμαστε καλή αντάμωση στον άλλο κόσμο".
defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΑΥΡΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΠΟΤΕ ΜΑΣ ΔΕΝ ΑΣΠΡΟΦΟΡΟΥΜΕ ΜΕ ΠΟΝΟ ΤΡΩΜΕ ΤΟ ΨΩΜΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΓΟΥΔΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΕ ΣΕΝΑ ΠΑΤΡΙΔΑ!!!

Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, Τάδε Έφη ο ΠΑΝΟΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ
ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ? Ρωτώ διαβάζοντας το άρθρο

Ζούμε στην εποχή του παραλόγου και όλοι προσπαθούν να μας τρελάνουν, μη μου πείτε ότι έτσι δεν νιώθουμε? ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ.ΑΠΛΑ ΕΓΩ ΘΑ ΜΙΛΗΣΩ ΓΙΑΥΤΑ ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΚΑΙ ΝΙΩΘΩ.
Πριν λίγες μέρες απογράφηκαν οι στρατιωτικοί σαν δημόσιοι υπάλληλοι, δεν θα μιλήσω για την επικινδυνότητα μιας τέτοιας απογραφής και πόσο με προβλημάτισε.
Πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε τα ασφαλιστικό για τις Ένοπλες Δυνάμεις και αυτό μπορώ να πω ότι με δυσαρέστησε. Όχι γιατί πρέπει να δουλεύουν οι σύζυγοι μας όπως όλοι οι άλλοι αλλά ότι οι μεταθέσεις δεν θα τελειώνουν ποτέ και η οικογένεια γιατί μη ξεχνάτε υπάρχουν και οικογένειες πρέπει να ταλαιπωρούνται χρόνια, γιατί οι στρατιωτικοί δεν εργάζονται, υπηρετούν!!!!!!!! κύριοι
για όσους δεν το ξέρετε και τι εννοώ με αυτό ????????
Ποιός δημόσιος υπάλληλος πηγαίνει στη δουλειά του 7 η ώρα το πρωί και γυρνά σπίτι του μετά τις δέκα το βράδυ χωρίς υπερωρίες και σίγουρα χωρίς επίδομα φακέλου μεταφοράς από γραφείο σε γραφείο? Τα ξέρετε αλλά δεν χρειάζεται και να τα λέμε!!!!!!!!!!!
Στις επόμενες μέρες έρχεται ένα νομοσχέδιο περί προαγωγών το όποιο δεν μπορώ να καταλάβω που αποσκοπεί εκτός από την συνέχεια της κομματικής επιρροής μέσα σε ένα θεσμό που δεν θα έπρεπε να επεμβαίνει κανένα κόμμα.
Έχουμε δηλώσεις υπουργού και αναπληρωτή υπουργού που προσπαθούν μαζί με κάποιους δημοσιογράφους οι οποίοι πολλά ξέρουν… αλλά υπηρετήσαν και αν ναι? που? ότι οι στρατιωτικοί είναι μια ευνοημένη ομάδα, ότι βγαίνουν πολύ νωρίς στη σύνταξη ή και το καλύτερο ότι είναι τεμπέληδες( ο Βερύκιος λέει κάτι τέτοια με το γνωστό στυλάκι του το οποίο πουλά στη κοινωνία που ζούμε αλλά όχι σ αυτούς που ξεχωρίζουν από το πλήθος).
Όποιος θέλει να μιλήσει ή και να μιλεί για το Στρατό να ζητήσει πρώτα να τον φιλοξενήσει μια οικογένεια στρατιωτικών ίσως του Πολεμικού Ναυτικού όταν γυρνάνε από τα πλοία ή τα υποβρύχια, ενός Πιλότου που κάθε μέρα χαιρετά την οικογένεια του σαν να είναι και τελευταία φορά που θα ιδωθούν, ενός Καταδρομέα που λείπει μέρες και νύχτες για να είναι άρτια εκπαιδευμένα τα δικά σας παιδιά και σε ετοιμότητα.
Σίγουρα ο στρατός έχει και κοινωνικό ρόλο…… όπου η πολιτεία υστερεί ……ο στρατός είναι εκεί για να την ξελασπώνει π.χ. απεργία ιδιοκτήτων φορτηγών, πυρκαγιές, σεισμοί και ότι μπορεί να φανταστεί ο καθένας. Ο στρατός είναι καλός όταν βγάζει το φίδι από την τρύπα αλλά για το στρατό όποτε θέλουμε μπορούμε να λέμε και καμία …κοτσάνα για να περάσει και η ώρα.
Συγγνώμη κύριοι αλλά ο στρατός είναι ιδέα, είναι θεσμός και εσείς κάθε μέρα τους χτυπάτε.
Μειώσεις μισθών χωρίς να σκέφτεστε αν είναι εύκολο να συντηρηθεί μια οικογένεια μακριά από το τόπο συμφερόντων της. Καμία ευαισθησία στα θέματα της οικογενείας!!!!!!!!!Εδώ τι να πούμε? Οι νόμοι είναι μόνο για βιτρίνα, η αξιοκρατία είναι λέξη κλεισμένη στο ελληνικό ορθογραφικό λεξικό και το καλύτερο πάνω στις πλάτες κάποιων στελεχών χρεώνεται η κομματική πελατεία της εκάστοτε κυβέρνησης και της εκάστοτε στρατιωτικής ηγεσίας αφού και αυτοί μέσα από κομματικά κριτήρια έφτασαν εκεί.
Είναι η πίκρα μεγάλη κάθε φορά που μέσα στο καλοκαίρι πρέπει να χαιρετάς φίλους , γνωστούς και μετά να πρέπει να τακτοποίησης τη ζωή σου ξανά κάπου αλλού αλλά είναι γλυκιά πίκρα. Γιατί είσαι ταγμένος, είσαι αφιερωμένος στην ιδέα « υπερασπίζομαι την πατρίδα και πάω όπου μου ζητηθεί». Όταν σε χτυπούν όμως στην ψυχολογική πλευρά τότε η πίκρα γίνεται ανυπόφορη και αναρωτιέμαι ποιος θα πει τελικά τα πράγματα με το όνομα τους.
Κάτω τα κομματικά χέρια από το Στρατό, πειράξατε όλους τους θεσμούς ,σβήσατε όλα τα ιδανικά, πειράξατε τη παιδεία, σβήσατε τα όνειρα…..
Αφήστε μας να υπηρετήσουμε την πατρίδα όπως μάθαμε από τα χρόνια τα παλιά και με ήρωες αθανάτους όπως ο Κολοκοτρώνης, ο Μακρυγιάννης, ο Πλαστήρας και όλοι αυτοί που έδωσαν τη ζωή και τη ψυχή τους για την Ελλάδα.
Και λέω «υπηρετήσουμε» γιατί ως σύζυγος αξιωματικού ποτέ μου δεν γκρίνιαξα για κάτι. Ευχαριστώ την πατρίδα για όσα μου δίνει αλλά κάποτε πρέπει και εγώ να πάρω θέση σε ότι αφορά τη καθημερινή μου ζωή, που όλοι εσείς που άστοχα μιλάτε την τοποθετείτε σε θέση που δεν της αρμόζει.
Ζητώ τη θέση στη κοινωνία που μου αρμόζει , που κερδίζω, που μου αξίζει
ΓΙΑΤΙ μεγαλώνω το περισσότερο καιρό μόνη μου τα παιδιά μου,
ΓΙΑΤΙ πάνω από την οικογένεια μου βάζω το συμφέρον της πατρίδας και της ιστορίας της,
ΓΙΑΤΙ θεωρώ ύψιστη τιμή να ξέρω ότι μπορεί να χάσω τον άνθρωπο μου για μια ιδέα, για αυτόν τον Εθνικό Ύμνο που δακρύζω όταν τον ακούω ενώ εσάς αναρωτιέμαι αν σας άγγιξε ποτέ .
Κλείνοντας ποτέ ας μην ξεχνάμε αυτούς που έφυγαν εν ώρα υπηρεσίας …..
……….. σεβασμός και μνήμη στα ονόματα τους.
ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΜΑΝΑ

Διαβάστε περισσότερα...

Κίνημα στο Ναυτικό

Η τρίτη παραίτηση υποναυάρχου μέσα σε τέσσερις μήνες προκαλεί φουρτούνα στις Ενοπλες Δυνάμεις

Σοβαρά ερωτήματα για το κλίμα που επικρατεί στις Ενοπλες Δυνάμεις προκαλεί η χθεσινή παραίτηση του μάχιμου υποναυάρχου Αντ. Παπαϊωάννου από τη θέση του διευθυντή Κλάδου Πόρων του ΓΕΕΘΑ. Πρόκειται για την τρίτη- μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών- παραίτηση ανωτάτου αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού, γεγονός που από ορισμένους ερμηνεύεται ως ένα ιδιότυπο «κίνημα του Ναυτικού», παρά την επίκληση «προσωπικών λόγων» από τον ίδιο.

Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι το τελευταίο διάστημα έχει γενικευθεί η δυσαρέσκεια και η δυσφορία ανωτάτων αξιωματικών και των τριών κλάδων έναντι τόσο της πολιτικής όσο και της στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ανωτέρω πηγές αναφέρουν την έλλειψη διαβούλευσης για πολλές πρωτοβουλίες, όπως μεταξύ άλλων αυτή για το νέο νομοσχέδιο «περί ιεραρχίας και προαγωγών».

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο φέρεται να είναι, κατά τις εκτιμήσεις στρατιωτικών πηγών, και η αφορμή της υποβολής παραίτησης εκ μέρους του υποναυάρχου Παπαϊωάννου. Πόσω μάλλον που ο συγκεκριμένος αξιωματικός ήταν υπεύθυνος λόγω της θέσεώς του στο ΓΕΕΘΑ και για τη διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού. Παράλληλα οι γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στο Πεντάγωνο μιλούσαν χθες για το «ανησυχητικό κλίμα» που διαμορφώνεται στις Ενοπλες Δυνάμεις λόγω των παραιτήσεων αξιωματικών, των απωλειών στρατιωτικού προσωπικού αλλά και της γενικότερης πολιτικής που ακολουθείται από την πολιτική ηγεσία. Στη μη υπηρεσιακή αναφορά του προς τον Α/ΓΕΕΘΑ, ο υποναύαρχος Παπαντωνίου αναφέρεται στη μεταβολή του «αξιακού κώδικα που έχει σαν αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια του στρατιωτικού προσωπικού» του Πολεμικού Ναυτικού. Επισημαίνει δε, αφήνοντας σαφείς αιχμές, ότι δεν υλοποιούνται θεσμικές αλλαγές «που θα βελτιώσουν και θα ανακουφίσουν τα χρόνια προβλήματα του στρατιωτικού προσωπικού, όσον αφορά κυρίως αξιοκρατικά κριτήρια τοποθέτησης» για τα οποία, όπως παρατηρεί, «ουδεμία κινητικότητα υπάρχει». Και καταλήγει λέγοντας ότι η συμμετοχή του στο Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο (ΑΝΣ) υπήρξε «ανούσια και τυπική». Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απάντησή του προς τον Α/ΓΕΕΘΑ, ο Α/ΓΕΝ αντιναύαρχος Δ. Ελευσινιώτης αναφέρεται στον «αόριστο σχολιασμό» και στις «υπαινικτικές διατυπώσεις» του υποναυάρχου Παπαϊωάννου. Παράλληλα επισημαίνει ότι ουδέποτε κατά τις συνεδριάσεις του ΑΝΣ «δεν αντιτάχθηκε στις ληπτές αποφάσεις» ούτε «εξέφρασε έστω αμυδρώς τις αντιρρήσεις του».

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο υποναύαρχος Παπαϊωάννου είχε διαδεχθεί στη συγκεκριμένη θέση τον υποναύαρχο Στ. Φενέκο , ο οποίος είχε επίσης παραιτηθεί στις 30 Απριλίου. Ο υποναύαρχος Φενέκος είχε εκφράσει μάλιστα την έντονη δυσφορία του για τα υποτιμητικά σχόλια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και του ιδίου του κ. Ευ Βενιζέλου για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο τρίτος υποναύαρχος που παραιτήθηκε ήταν ο Κ. Γκιώνης, ο οποίος κατείχε τη θέση του διευθυντή Εξοπλισμών του ΓΕΝ. Μετά και την παραίτηση Παπαϊωάννου όμως θα υπάρχουν πλέον δύο κενές θέσεις υποναυάρχων στο ΑΝΣ, καθώς δεν υπάρχουν αρχιπλοίαρχοι οι οποίοι να πληρούν τα τυπικά κριτήρια προαγωγής τους στον βαθμό του υποναυάρχου.

Ο υποναύαρχος Παπαϊωάννου ήταν ένας αξιωματικός ο οποίος είχε περάσει από διάφορες μάχιμες θέσεις. Την περίοδο 2008-2009 διετέλεσε πρώτος διοικητής της πρώτης ναυτικής επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), με την ονομασία «Αtalanta», στην περιοχή ανοικτά της Σομαλίας για την αντιμετώπιση της πειρατείας.

tovima.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Αναγκαστική προσγείωση στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Πάφο

Εφιαλτικές στιγμές έζησαν το πρωί δύο χειριστές ελικοπτέρου της Εθνικής Φρουράς. Το ελικόπτερο παρουσίασε ανωμαλίες εν πτήσει και πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση σε περιοχή της Αγίας Βαρβάρας στην Πάφο.

To ελικόπτερο τύπου Γκαζέλ, απογειώθηκε γύρω στις 11 το πρωί από την αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου ακολουθώντας τη διαδρομή που ακολουθούν συνήθως όλα τα ελικόπτερα όταν βρίσκονται σε εκπαιδευτική πτήση δηλαδή τον εναέριο χώρο στην περιοχή Αγίας Βαρβάρας -Νατάς…

Κανείς από τους δύο χειριστές δεν έπαθε τίποτε και αποβιβάστηκαν του ελικοπτέρου χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Ειδοποιήθηκε αμέσως η διοίκηση της αεροπορίας και στην σκηνή έσπευσαν υποδιοικητής της δύναμης διοικητής της αεροπορικής βάσης Ανδρέας Παπανδρέου καθώς επίσης και κλιμάκιο του τεχνικού ελέγχου.

Το «Gazelle» με την βοήθεια γερανοφόρου οχήματος φορτώθηκεσε πλατφόρμα της Εθνικής Φρουράς και μεταφέρθηκε στην βάση Ανδρέας Παπανδρέου όπου θα γίνουν όλοι οι απαραίτητοι τεχνικοί έλεγχοι.

Τα ατυχήματα στην Εθνική Φρουρά

Το σημερινό περιστατικό, ευτυχώς χωρίς θύματα, είναι το πέμπτο τα τελευταία χρόνια στο οποίο πτητικό μέσο της Εθνικής Φρουράς παρουσιάζει ανωμαλίες εν πτήσει.

Πέρυσι τον Αύγουστο, ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς, τύπου Μ-35, Ρωσικής κατασκευής χτύπησε σε ηλεκτροφόρα καλώδια και υπέστη ελαφρές ζημιές, χωρίς όμως να τραυματισθεί κανένας από τους επιβαίνοντες.

Το ελικόπτερο, με ρωσικό πλήρωμα, εκτελούσε δοκιμαστική πτήση σε μία περιοχή 15 χιλιόμετρα βορείως της αεροπορικής βάσης "Ανδρέας Παπανδρέου" στην Πάφο.

Τον Ιούλιο του 2006, δύο χειριστές έχασαν τη ζωή τους, από πτώση ελικοπτέρου στην Πάφο.

Το ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς, τύπου Mi35, εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση με δύο χειριστές, κατέπεσε και συνετρίβη σε χωράφι δίπλα από τον αυτοκινητόδρομο Πάφου - Λεμεσού, στο ύψος του σκυβαλότοπου της Αγίας Μαρινούδας.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2005 συνετρίβη στο Κολόσσι το εκπαιδευτικό πολεμικό αεροπλάνο PC9, όπου και οι δύο πιλότοι σκοτώθηκαν.

Τελευταίο και τραγικότερο συμβάν αυτό της 10ης Ιουλίου του 2002 όπου και πάλι ελικόπτερο που μετέφερε τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Ευάγγελο Φλωράκη, και τέσσερεις άλλους αξιωματικούς, κατέπεσε στα Κούκλια σκοτώνοντας όλους τους επιβαίνοντες .
.sigmalive.com
Διαβάστε περισσότερα...

Παραίτηση υποναυάρχου με αιχμές


«ΝΑΥΜΑΧΙΑ» ΧΘΕΣ στο Πολεμικό Ναυτικό με αφορμή την παραίτηση του υποναυάρχου Αντώνη Παπαϊωάννου, διευθυντή του Κλάδου Πόρων του ΓΕΕΘΑ, του προσωπάρχη, ουσιαστικά, του ελληνικού Πενταγώνου.

Η παραίτηση του υποναυάρχου Παπαϊωάννου προκάλεσε αρχικά αμηχανία στο υπουργείο Αμυνας αφενός μεν γιατί είναι η τρίτη σ΄ αυτόν τον βαθμό το τελευταίο 4μηνο, αφετέρου δε γιατί στη γεμάτη αιχμές και υπονοούμενα επιστολή παραίτησής του δεν γινόταν επίκληση κανενός συγκεκριμένου περιστατικού. Αντιθέτως, υπήρχαν γενικές αναφορές σε μια αόριστη μεταβολή του «αξιακού κώδικα» του Πολεμικού Ναυτικού, τη μη πραγματοποίηση θεσμικών αλλαγών όσον αφορά τις μεταθέσεις με αξιοκρατικά κριτήρια και τη λειτουργία του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου με τρόπο που, όπως υποστηρίζει, καθιστούσαν τη συμμετοχή του «ακούσια και τυπική».

Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σε επιστολή που, σύμφωνα με πληροφορίες, έστειλε στο ΓΕΕΘΑ ως απάντηση στην αναφορά του υποναυάρχου απαντά ένα προς ένα τα σημεία αιχμής. Οτι δηλαδή προχωρά το σχέδιο νόμου με τις θεσμικές αλλαγές όσον αφορά την αξιοκρατική εξέλιξη των αξιωματικών και θεσπίζονται διαφανείς διαδικασίες για το εξοπλιστικό πρόγραμμα, ότι επιλύονται χρόνια προβλήματα (π.χ. υποβρύχια). Οσον αφορά δε τη λειτουργία του Ανώτατου Αμυντικού Συμβουλίου του ΓΕΝ/ ΓΕΕΘΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει ότι σ΄ αυτό ο κ. Παπαϊωάννου συμμετείχε και στις 13 συνεδριάσεις του χωρίς να αντιταχθεί στις αποφάσεις ή να εκφράσει, «έστω αμυδρώς», αντιρρήσεις.
ΝΕΑ
Διαβάστε περισσότερα...

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Αναμνήσεις

Κάποιοι δεν θέλουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ενωμένα...
Καλλιεργούν δήθεν διχαστικά διλήμματα...
Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι το τελευταίο οχυρό πατριωτισμού, ας το κρατήσουμε απόρθητο!

Έχω μείνει έκπληκτος από την υποτιθέμενη ή διαφαινόμενη διαμάχη Αξκών –Υπαξκών η οποία έρχεται συχνά-πυκνά στην επιφάνεια με αφορμή διάφορες αναρτήσεις επί παντός επιστητού.

Αρχίζω να πιστεύω ότι όλη αυτή η «αναταραχή» είναι κατευθυνόμενη, αλλά δεν μπορώ να κατανοήσω το σκεπτικό που πιθανόν να κρύβεται πίσω της. Ανέκαθεν θεωρούσα ότι Αξκοί και Υπξκοί εργάζονται άοκνα για τον ίδιο σκοπό. Το παρόν δεν υποστηρίζει κάποια «πλευρά» γιατί απλά δεν υπάρχουν «πλευρές»!

Στη διάρκεια της καριέρας μου δεν μου δόθηκε η αφορμή να αναθεωρήσω αυτή τη σκέψη γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν πέραν λογικής. Μπορεί η προέλευση των δύο αυτών ομάδων να είναι διαφορετική, μπορεί τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις τους να είναι διαφορετικές, όμως και οι δύο συγκλίνουν προς έναν και μοναδικό κοινό σκοπό. Τη διατήρηση του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων. Μπορεί κάποιος να πει ότι αρκετοί από τους Υπξκούς δεν πληρούν το προσόντα για τη δουλειά που κάνουν. Θα συμφωνήσω για ορισμένες περιπτώσεις αλλά θα προσθέσω ότι και πολλοί Αξκοί ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Θα τονίσω μάλιστα ότι οι Υπξκοί έχοντας κατά πολύ χαμηλότερο καταληκτικό βαθμό επηρεάζουν σε πολύ μικρότερο βαθμό τον τελικό σκοπό σε αντίθεση με τους Αξκούς που πολλοί κάνουν κακό στα όρια του ανεπανόρθωτου φτάνοντας στα ανώτερα αξιώματα της στρατιωτικής ιεραρχίας. Εάν το πρόβλημα της διαμάχης είναι καθαρά οικονομικό τότε σίγουρα υπάρχουν τρόποι για την επίλυση του θεσπίζοντας τα ανάλογα προσόντα/κριτήρια που θα καθορίζουν και την τελική αμοιβή. Εάν το πρόβλημα είναι καθαρά υπηρεσιακό, τότε σίγουρα το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης έχει ο προϊστάμενος που είναι πάντα ο Αξκός. Και αυτό γιατί εκείνος έκανε τον ανασχηματισμό των ΕΔ, γιατί εκείνος έχει γεμίσει με μονάδες την επικράτεια με αποτέλεσμα το βάρος φύλαξης να γεννά άπειρες υπηρεσίες, γιατί εκείνος δεν προβάλει σωστά τις επιχειρησιακές ανάγκες ώστε να γίνει και η ανάλογη διάθεση προσωπικού, γιατί εκείνος δεν αναφέρει και δεν επιμένει στα όρια για τη λήψη γενναίων αποφάσεων που θα οδηγήσουν σε μικρότερες, πλέον ευέλικτες αλλά εξίσου ή και περισσότερο αξιόμαχες ΕΔ που θα λειτουργούν όπως πρέπει σεβόμενες και το προσωπικό και την αποστολή τους. Δεν μπορώ να φανταστώ ένα πλοίο του ΠΝ, μια Μοίρα ΠΑ ή ένα Τάγμα ΠΖ χωρίς Υπαξκούς. Στην καλύτερη περίπτωση θα σκοτωθούν μεταξύ τους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα!

Τελικά μήπως είναι θέμα ολιστικής φιλοσοφίας? Μάλλον έτσι είναι και στην περίπτωση αυτή την ευθύνη την έχουν οι Αξκοί και όχι οι Υπξακοί. Δεν μας ικανοποιεί το επίπεδο τους; Ας το βελτιώσουμε κατά 100%. Μήπως τότε προβάλει η δική μας ανεπάρκεια; Ας την βελτιώσουμε και αυτή κατά 100%. Όμως όλα αυτά απαιτούν φωτισμένους ανθρώπους, ηγήτορες με κεφαλαίο «Η». Και εδώ μάλλον εντοπίζεται το πρόβλημα καθώς ως φαίνεται έχουν πάψει να υπάρχουν με περιστασιακές εκλάμψεις που πολλοί τις ονομάζουν παραιτήσεις. Και δυστυχώς το πρόβλημα δεν είναι μόνον δικό μας αλλά πλέον έχει γίνει εθνικό και συνεχώς επεκτείνεται και επιδεινώνεται. Όταν δεν υπάρχει προοπτική, όταν δεν υπάρχουν κίνητρα, όταν η εργασιακή ανία αρχίζει να απλώνει τα πλοκάμια της, όταν ο όρος «ευγενής άμιλλα» επιβάλλει πρόσβαση στο λεξικό, όταν η ευχαρίστηση από τη προσφερόμενη εργασία καταλήγει σε ρήσεις τους τύπου «εσείς κάνετε ότι μας πληρώνετε και εμείς κάνουμε ότι δουλεύουμε», τότε το πρόβλημα που ήδη αντιμετωπίζουμε είναι κατά πολύ ογκωδέστερο και επικίνδυνο από τις διαμάχες Αξκών-Υπξκών στα επίπεδα των διαπροσωπικών και υπηρεσιακών σχέσεων, των οικονομικών απολαβών, των προνομίων κάθε πλευράς και ένα σωρό άλλες καθημερινές, διαχρονικές τριβές και αντιπαραθέσεις.

Τελικά μήπως όλα αυτά είναι μέρος ενός σχεδίου που ξεκινάει με τη διάσταση Πολιτείας-ΕΔ, ακολουθεί η διάσταση Αξκών-Υπξκών και ίσως έπεται η αντιπαράθεση Αξκών-Αξκών και Υπξκών-Υπξκών με τελική κατάληξη την πλήρη διάλυση ή την πλήρη χειραγώγηση των ΕΔ?  

Και εμείς θα τους βοηθήσουμε να επιτύχουν? Αλίμονο εάν παρασυρθούμε και αρχίσουμε να γενικεύουμε τα προσωπικά μας βιώματα με αφορμή έναν κακό κυβερνήτη, έναν κακό διοικητή ή έναν κακό μοίραρχο. Όπως επίσης αλίμονο εάν σκύψουμε το κεφάλι στις καθημερινές απρέπειες των Αξκών που ορισμένες φορές φτάνουν στο όριο καταπάτησης του όρκου που όλοι μια μέρα δώσαμε με χαρά και συγκίνηση (θυμάστε?) εισερχόμενοι στην μεγάλη οικογένεια των ΕΔ. Είμαστε όλοι στην ΙΔΙΑ πλευρά, είναι στο χέρι μας να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα, όπως είναι στο χέρι μας να αποβάλλουμε ως ξένα σώματα όλους αυτούς που μας κάνουν κακό – συνειδητά ή ασυνείδητα. Γιατί πάνω από όλα και πάνω από όλους είναι η Πατρίδα μας.

Με αφορμή την παραπάνω θέση-σχόλιο, επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας ορισμένες αναμνήσεις από τα χρόνια της Υπηρεσίας που αφορούν τους φίλους Υπξκούς:

Πριν πολλά χρόνια, δευτεροετής ΑΣΕΙ , ταξίδεψα για πρώτη φορά στον εξωτερικό, επισκεπτόμενος συγγενικό μου πρόσωπο που μετεκπαιδευόταν στην Καλιφόρνια. Ενα μεσημέρι, επισκεπτόμενοι τον Δκτή του Fort Ort ήρθαμε αντιμέτωποι με τον Γραμματέα του που ευγενέστατα μας πληροφόρησε ότι απουσίαζε από το γραφείο του και ότι θα έπρεπε να επιστρέψουμε μετά το υποχρεωτικό μεσημεριανό διάλειμμα (lunch break). Εντύπωση μου είχε κάνει τότε ότι ήταν χωρίς άρβυλα και ξακούμπτωτος. Μετέφερα την απορία μου στον θείο μου μαζί με το σχόλιο «καλά τόσο δυάλα είναι οι Υπξκοί στην Αμερική;». Μου απάντησε ότι κατά τη διάρκεια του lunch break μπορεί να χαλαρώνουν. Επιστέψαμε μετά μια ώρα. Ο Υπξκός «κλαρίνο». Άψογος στην εμφάνιση με στολή που λες και μόλις είχε βγει από το σιδερωτήριο. Με τσάκιση που έκοβε δάκτυλα. Εγώ κάγκελο.

Μετά από δύο ημέρες παρευρεθήκαμε σε μια τελετή αποχώρησης κάποιου στρατιωτικού που είχε μετατεθεί σε φρουρά του εξωτερικού. Προς μεγάλη μου έκπληξη είδα τον ίδιο Υπξκό να είναι κυριολεκτικά «του κουτιού» με την επίσημη στολή του γεμάτη παράσημα (μέχρι και χαμηλά στα μανίκια είχε) και να δέχεται μεγάλες τιμές από τον Δκτή του Στρατοπέδου. Μέχρι και παρέλαση ακολούθησε με συμμετοχή του συνόλου του ένστολου προσωπικού της Μονάδος. Ρώτησα έναν Αμερικανό Τχη απόφοιτο του West Point: «Μα ποιός είναι τέλος πάντων αυτός;» Με κοίταξε «λοξά» και μου απάντησε με μια δόση υπερβολής: «Καλά αστειεύεσαι? Είναι ο Sergeant Major του Fort Ort! Αυτός κάνει κουμάντο στον Στρατό!»

Πως θα μπορούσα να ξεχάσω του Υπξκούς της Μονάδος μου στη Λήμνο που κυριολεκτικά «σκίστηκαν» για να μετακινηθεί η Μονάδα στους χώρους τελικού προορισμού με αφορμή την κρίση στα Ίμια; Που κυριολεκτικά σήκωσαν τα μανίκια μες το καταχείμωνο με ένα διαβολεμένο χιονόνερο (θυμάστε?) και έβαλαν πλάτη για να φορτώσουμε τα Στάγιερ, να ανοίξουμε αποθήκες, να οδηγήσουν τα οχήματα, να εμψυχώσουν τους στρατιώτες μας, να δώσουν το είναι τους για τον κοινό σκοπό... με άγνωστο το τι θα ξημέρωνε το επόμενο πρωί. Πως να ξεχάσω τη θλίψη στα μάτια τους για τον άδικο χαμό του πληρώματος του ελικοπτέρου; Απλά δεν γίνεται!

Πως θα μπορούσα να ξεχάσω στο Τελεβίβ, τον από τότε φίλο, έφεδρο Υπξκό-Ιατρό των IDF o οποίος όταν μπήκε στην αίθουσα για μια διάλεξη με αντικείμενο την Υγκή Διαχείριση Κρίσεων δέχθηκε τον στρατιωτικό χαιρετισμό του, επί κεφαλής του σχολείου, Υποστρατήγου; Η μικρή του ιστορία: κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Λιβάνου υπηρετούσε σε προκεχωρημένη θέση στα βόρεια σύνορα της χώρας του. Μετά από καταιγισμό ρουκετών που δέχτηκε η Δρία του σκοτώθηκε ο Υπλγός Δκτής και ανέλαβε ο ίδιος τη Δκση ως ο αρχαιότερος των εναπομεινάντων και απέκρουσε επιτυχώς τα εχθρικά πυρά προσφέροντας παράλληλα και τις ιατρικές του υπηρεσίες. Ενα απλό πορφυρό διάσημο πάνω στη χακί στολή του μάρτυρας της περιπέτειας του.

Με την ευκαιρία της συγκρότησης μιας νέας ειδικής μονάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 (που δυστυχώς διαλύθηκε στη συνέχεια), είχαμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε μαζί σε αρκετές χώρες του εξωτερικού. Πως θα μπορούσα να ξεχάσω τους Υπξκούς μου (αλλά και τους Αξκούς μου) πουν αν και «τσιμπητοί» έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους παρότι σχεδόν στο σύνολο τους δεν είχαν γνώση του ειδικού αντικειμένου για το οποίο επελέγησαν σε σχέση την κύρια ειδικότητα τους. Από την περίοδο εκείνη θυμάμαι δύο χαρακτηριστικά περιστατικά:

Αγγλία (NBC Training Center): Είχαμε μόλις φτάσει στη βρετανική μονάδα και συνάντησα τον Δκτή του Σχολείου. Είχε ένα βλέμμα απορίας στα μάτια του που μετατράπηκε σε διστακτική ερώτηση λόγω διαφοράς βαθμού «Sir! Που είναι οι Υπξκοί σας?» Του απάντησα ότι για διάφορους λόγους (sic) το προϊστάμενο κλιμάκιο μου αποφάσισε στο συγκεκριμένο σχολείο να συμμετάσχουν Αξκοί και δύο μόνον Υπξκοί. Αυτός συνέχισε: «Sir! Ξέρετε ότι στον Βρετανικό Στρατό, είναι οι Υπξκοί που κάνουν όλη τη «βρώμικη» δουλειά? Οχι οι Αξκοί! Έρχονται εδώ για μια πλήρη εβδομάδα και τους «βασανίζουμε» μέχρι τελικής πτώσεως ώστε να γίνουν ικανοί εκπαιδευτές που στη συνέχεια θα εκπαιδεύσουν έκαστος τη δική του μονάδα». Τον διαβεβαίωσα ότι θα ακολουθήσουμε κανονικά το πρόγραμμα σαν να ήμασταν «Υπξκοί» (NCOs) και το θέμα έληξε εκεί – αν και εξακολουθούσε να μην πιστεύει το «κακό που του έτυχε!» Στη συνέχεια, με ενημέρωσε ότι υπάρχουν ξεχωριστά καταλύματα για τους Αξκούς και άλλα για τους Υπξκούς και πως απαγορεύεται οι τελευταίοι να εισέλθουν στα διαμερίσματα και το εστιατόριο των Αξκών. Αυτό το γνώριζα και συμφώνησα. Μόλις τακτοποιηθήκαμε, επισκέφτηκα τους δύο Υπξκούς στον χώρο τους. Το barrack ήταν υπό γενική ανακατασκευή και οι χώροι, με εξαίρεση τη Λέσχη Υπξκών, σε όχι πολύ καλή κατάσταση λόγω των έργων. Ζήτησα αμέσως αλλαγή και λόγω του ευλογοφανούς του αιτήματος οι Υπξκοί μετακόμισαν στην πτέρυγα Αξκών – αλλά φαγητό στη δική τους Λέσχη. Το βράδυ μετά το δείπνο συναντηθήκαμε στον προαύλιο χώρο με όλη την ομάδα. Είχαν να το λένε για το πλούσιο δείπνο με τις 3 διαφορετικές επιλογές φαγητού, τα άφθονα αναψυκτικά και το service του πολιτικού προσωπικού. Εκαναν και συγκρίσεις με σχόλια που δεν μπορώ να μεταφέρω. Τις επόμενες ημέρες της δύσκολης πραγματικά εκπαίδευσης κατέστη προφανές ότι για να «πηδάς» καθημερινά κάποιον πρέπει να είναι τουλάχιστον ευχαριστημένος με όσα του προσφέρεις. Αλλιώς καταντάει «χρόνιος βιασμός»...

Ελβετία (ABC Zentrum – κάπου στις Αλπεις): Ορισμένες ομάδες μου εκπαιδεύτηκαν εκεί και όλοι είχαν να το λένε για τον Ανθστή που κυριολεκτικά «κρατούσε» ολόκληρη τη Σχολή. Θυμούνται ακόμη τις καταδύσεις που έκαναν στη λίμνη με τον εξοπλισμό των δύο αγοριών του – με δική του πρωτοβουλία όταν κατάλαβε την αγάπη δύο Υπξκών μου για το άθλημα, ή την αγορά ενός ειδικού φαρμάκου από άλλη πόλη για μια συγγενή Υπξκού (απλά το ανέφερε σε μια συζήτηση) – ο άνθρωπος ταξίδεψε 300χλμ πήγαινε-έλα για να το αγοράσει και να το κρεμάσει στο χερούλι του δωματίου της για να το βρει το επόμενο πρωί. Θυμούνται επίσης τον Αρχιλοχία μάγειρα του εστιατορίου της Σχολής που δεν πίστευε ότι το λάδι για την σαλάτα είναι πράσινο και όχι κίτρινο και τη χαρά του όταν η επόμενη ομάδα του έκανε δώρο ένα πεντόκιλο Ελληνικό λάδι για τις σαλάτες του.

Μικρά καθημερινά πράγματα, που άνοιξαν όμως τα μάτια τους και είδαν ότι οι Υπξκοί δεν είναι του «πεταματού» αλλά ενεργά σημαντικά στελέχη που βαστάνε τον στρατό και που ο στρατός βασίζεται σε αυτούς για να επιτελέσει την αποστολή του. Δεν είναι απορίας άξιον ότι τα «καλύτερα παιδιά μου» μετά το πέρας των Αγώνων δήλωσαν και εντάχθηκαν σε επίλεκτες μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων όπου διαπρέπουν και τους καμαρώνω. Οι εμπειρίες του εξωτερικού τους έδωσαν αυτοεκτίμηση και την πεποίθηση ότι μπορούν να ξεφύγουν από την ανιαρή καθημερινότητα και απαξίωση που προκαλεί κατάθλιψη. Δώστε τους τα κίνητρα, περιβάλατε τους με αγάπη και στοργή, βελτιώστε τις συνθήκες διαβίωσης και υπηρεσίας τους και αυτοί είναι σίγουρο ότι θα «σκιστούν για πάρτη σας» την κατάλληλη στιγμή. Όταν πραγματικά θα τους χρειάζεστε. Αυτοί είναι κύριοι συνάδελφοι οι «στρατιώτες» σας. Με αυτούς θα πολεμήσετε εάν και όταν απαιτηθεί. Ή μήπως τώρα που γίναμε «δημόσιοι υπάλληλοι» έχετε αρχίσει να ξεχνάτε την πεμπτουσία της αποστολής μας? - ΥΓ
Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2010

Το γράμμα ενός πιλότου

Το γράμμα ενός πιλότου της πολεμικής αεροπορίας. Μετά την περικοπή του πτητικού επιδόματος και τη λάσπη που δέχτηκαν από μερικούς δημοσιογράφους ότι δήθεν απείχαν από τα επιχειρησιακή τους καθήκοντα. Ότι σε περίπτωση σύρραξης θα ζητούσαν χρήματα για να πολεμήσουν.


το είδαμε στο hellenicrevenge.blogspot.
Διαβάστε περισσότερα...

Ναύαρχοι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Έξι υποναύαρχοι συμμετείχαν στο Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο. Από τον Απρίλιο μέχρι και σήμερα το πρωί, οι τρεις απ΄ αυτούς προτίμησαν τη παραίτηση, έχοντας προκαλέσει μεγάλο θέμα στο ΠΝ...

το οποίο αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει αρχιπλοιάρχους που να πληρούν τα τυπικά προσόντα για να προαχθούν στο βαθμό του υποναυάρχου και να καλύψουν τις κενές θέσεις! Έτσι το ΑΝΣ θα πορευθεί με "σύνθεση ανάγκης" που λέμε και στο ποδόσφαιρο μέχρι κάποιοι αρχιπλοίαρχοι να συμπληρώσουν την απαιτούμενη διετία στο βαθμό τους και να προαχθούν! Γιατί όμως αυτή η επιδημία φυγής;

Δεν είναι μυστικό ότι το κλίμα στο Πεντάγωνο, μεταξύ ενστόλων και πολιτικής ηγεσίας δεν είναι ευχάριστο. Το ηγετικό δίδυμο του υπουργείου Άμυνας, ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Πάνος Μπεγλίτης, επιχείρησαν από τη πρώτη στιγμή που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους να συμμαζέψουν τις λειτουργικές δαπάνες του υπουργείου Άμυνας. Αποστολή διόλου εύκολη αν αποδεχτούμε ότι το 70 % αυτών των δαπανών αφορά στη μισθοδοσία του προσωπικού! Γι΄ αυτό όμως δεν ευθύνονται οι ένστολοι, αλλά όλες οι κυβερνήσεις από τη μεταπολίτευση και μετά οι οποίες δεν τόλμησαν να δημιουργήσουν ένα στρατό μικρό, ευέλικτο, σύγχρονο και οικονομικό στα μέτρα της ελληνικής πραγματικότητας. Έναν στρατό για τον οποίο όλα αυτά τα χρόνια ακούμε από τον εκάστοτε υπουργό ότι ΘΑ φτιαχτεί, αλλά πάντα μένει στα σχέδια. Κι έτσι συνεχίζουμε με 11 αντιστρατήγους, 56 υποστράτηγους και πάει λέγοντας, όταν ο βρετανικός στρατός για παράδειγμα...βολεύεται με πέντε αντιστρατήγους!

Η "χημεία" μεταξύ των στρατιωτικών και της πολιτικής ηγεσίας από την αρχή δεν ήταν η καλύτερη. Η "στοχοποίηση" προνομίων των στρατιωτικών προκάλεσε τις πρώτες αψιμαχίες .Υπήρξαν κάποιοι στρατιωτικοί της παλιάς σχολής που δεν μπορούσαν να δεχτούν ότι θα έπρεπε να αποχωριστούν το υπηρεσιακό αυτοκίνητο και το φαντάρο οδηγό. Ωστόσο, οι περικοπές σ΄ αυτό το επίπεδο των "προνομίων" δεν θα μπορούσαν να γίνουν αντικείμενο σοβαρής συζήτησης. Τα πραγματικά δύσκολα για την πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου άρχισαν όταν οι περικοπές άγγιξαν για τα καλά τις τσέπες των στρατιωτικών, με τη περικοπή επιδομάτων και άλλων αποδοχών που επί δεκαετίες ελάμβαναν. Το αποκορύφωμα ήταν η μείωση του επιδόματος επικινδυνότητας σε στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων και πιλότους της ΠΑ. Η αγωνία για τη όσο το δυνατόν γρηγορότερη και μεγαλύτερη περικοπή δαπανών οδήγησε σε απερίσκεπτες υπερβολές που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Το αποτέλεσμα αυτών των υπερβολών ήταν ότι και το οικονομικό κέρδος δεν ήταν δα και τόσο μεγάλο και οι στρατιωτικοί ένοιωσαν τελείως απαξιωμένοι.

Όμως ακόμη κι έτσι η σχέση των κ.Βενιζέλου και Μπεγλίτη θα μπορούσε απλά να είναι μία δύσκολη σχέση, χωρίς όμως εκρήξεις όπως η "λευκή απεργία" των πιλότων ή οι τρεις παραιτήσεις υποναυάρχων. Το λάδι στη φωτιά το έριξαν άθελά τους οι δύο υπουργοί με κάποιες ατυχείς τοποθετήσεις τους, οι οποίες θεωρήθηκαν τουλάχιστον μειωτικές από τους ένστολους. Ο χαρακτηρισμός των στρατιωτικών ως "δημοσίων υπαλλήλων", μπορεί στους απλούς πολίτες να θεωρείται φυσιολογικός, όχι όμως και στους ένστολους οι οποίοι πιστεύουν ότι επιτελούν ένα έργο που ξεπερνά αυτό του "δημοσίου υπαλλήλου". Ο χαρακτηρισμός μιας παρουσίασης για τα στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, ως "παιδαριώδους", από τον υπουργό Άμυνας οδήγησε σε παραίτηση τον υποναύαρχο Σ.Φενέκο ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Α.Παπαϊώννου που σήμερα παραιτήθηκε υποστηρίζοντας ουσιαστικά σε αναφορά του ότι το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιου δεν λειτουργεί όπως πρέπει.

Η αλήθεια είναι ότι οι αξιωματικοί αισθάνονται εγκλωβισμένοι. Όχι λόγω των οικονομικών περικοπών, αλλά επειδή δεν έχουν κατανοήσει ποια ακριβώς είναι η θέση τους στο σύστημα εξουσίας. Το "στίγμα" της Χούντας έχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια ξεθωριάσει, αλλά κάθε φορά που κάποιος ένστολος εκφράζει άποψη μέσω παραίτησης, κάποιοι θυμούνται τα παλιά, επιπλήττοντας τον παραιτηθέντα ότι δήθεν "μπλέκει στην πολιτική". Όσοι προτιμούν τη σιωπηλή παραμονή στο στράτευμα, χωρίς να εκφράζουν απόψεις και αντιρρήσεις για αυστηρώς στρατιωτικά θέματα, ζουν με την αγωνία ότι αν κάτι δεν πάει καλά, θα κληθούν να απολογηθούν γιατί δεν μίλησαν και δεν προειδοποίησαν τους πολιτικούς τους προϊσταμένους που δεν μπορούν να γνωρίζουν τα πάντα!

Με απλά λόγια για να σταματήσουν οι ναύαρχοι, οι στρατηγοί και οι πτέραρχοι να βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης θα πρέπει να αποφασίσουμε όχι μόνο πόσους απ΄αυτούς πραγματικά χρειαζόμαστε, αλλά και πως ακριβώς τους θέλουμε: τους θέλουμε να έχουν άποψη για τα αμιγώς στρατιωτικά θέματα για τα οποία η πολιτική ηγεσία θα λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις ή τους θέλουμε απλά για να πλαισιώνουν τον εκάστοτε υπουργό στο πλάνο της στρατιωτικής παρέλασης. Η πραγματικότητα δείχνει ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια έχουμε επιλέξει το δεύτερο μοντέλο. Το 2005 για παράδειγμα όταν η κυβέρνηση Καραμανλή αποφάσιζε την αγορά 30 αεροσκαφών, κάποιοι ...ξέχασαν να ενημερώσουν τον τότε Αρχηγό της ΠΑ, ο οποίος έμαθε για την αγορά κατά τη διάρκεια επίσημης συνόδου των αρχηγών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, στη Βρετανία! Απίστευτο κι όμως πέρα για πέρα αληθινό.
newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σχολιασμοί...

Πότε θα κάμει ξαστεριά !!!
Πολεμικό Ναυτικό
ΕΥΓΕ ΝΑΥΑΡΧΕ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ !!!

Πολεμικό Ναυτικό
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ κε ΑΓΕΝ. Χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια εσείς και οι
κομματικοί ¨ινστρούχτορές¨ σας διαλύσατε το Πολεμικό Ναυτικό. Για
πληροφορία των μή γνωριζόντων, μετά τις παραιτήσεις των δύο
προηγουμένων Ναυάρχων, υπήρχε ΜΙΑ ΚΕΝΗ θέση Ναυάρχου, αφού μετά τους
ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΥΣ των κρίσεων του Μαρτίου ουδείς από τους υπολοίπους
Ανωτάτους Αξιωματικούς είχε τα τυπικά προσόντα. Τώρα με τη νέα
παραίτηση ΟΙ ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΟ. ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΝΣ.
Είναι εξακριβωμένο ότι η νέα παραίτηση οφείλεται στις μεθοδεύσεις του
ΑΓΕΝ και των κομματικών.


ΕΥΓΕ ΝΑΥΑΡΧΕ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ !!!!
Ο αντικαταστατης του Ναύαρχου Φενεκου (που παραιτήθηκε μετα την επίθεση που δέχτηκε και τους απαξιωτικους τίτλους για τις Ε.Δ από τoν Μπενυ (χιλ)),Ναυαρχος Παπαϊωάννου παραιτήθηκε για τους ίδιους λόγους σήμερα. Μα το θεό είμαι υπερήφανος που υπαρχουν τετοιοι άξιοι αξιωματικοι ακόμα στο ναυτικό μας . Αντε τωρα Κατσαροπουλα και ολοι η τετραδα να αναρριχηθείτε ποιο πάνω στο κομματικό διορισμό σας . Προσοχή όμως όσο πάτε γινόσαστε και λιγότεροι ΠΡΟΔΟΤΕΣ. Κοντοζυγώνει η ώρα τ’ ακούς κουλουριωτη !!!
Μετά τιμής
arcangelo

Πότε θα κάμει ξαστεριά !!!
Πότε θα κάμει ξαστεριά,
πότε θα φλεβαρίσει,

να πάρω το ντουφέκι μου,
την έμορφη πατρόνα,

να κατεβώ στον Ομαλό,
στη στράτα του Μουσούρου,

να κάμω μάνες δίχως γιους,
γυναίκες δίχως άντρες,

να κάμω και μωρά παιδιά,
να κλαιν' δίχως μανάδες,

να κλαιν' τη νύχτα για νερό,
και την αυγή για γάλα,

και τ' αποδιαφωτίσματα
τη δόλια τους τη μάνα...

H Ιστορία απλά επαναλαμβάνεται
Μετά τιμής
arcangelo


Διαβάστε περισσότερα...

Σάλος στο Πεντάγωνο - Παραιτήθηκε κι άλλος Ναύαρχος

- Είναι η τρίτη παραίτηση ναυάρχου σε 4 μήνες!
- Βαρύ το κλίμα στο υπ. Εθνικής 'Αμυνας
- Γιατί κατηγορούν οι ένστολοι τον Βενιζέλο

Καθόλου καλό δεν είναι πλέον το κλίμα στο Πεντάγωνο μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και των Ανώτατων Αξιωματικών.

Και τρίτος Ναύαρχος υποβάλει την παραίτηση του μέσα σε διάστημα ελάχιστων μηνών.

Ο Αντώνης Παπαιωάνου επικεφαλής της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης τελεί υπό παραίτηση.

Ο Ναύαρχος Παπαιωάνου ο οποίος είχε αντικαταστήσει πριν από μερικούς μήνες τον επίσης Ναύαρχο Στέλιο Φενέκο αναμένεται να υποβάλει την παραίτηση του στον Ευ. Βενιζέλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι λόγοι της παραίτησης και σε αυτή την περίπτωση έχουν να κάνουν με την απαξίωση των ενστόλων από την πολιτική ηγεσία. Αφορμή για την υποβολή της παραίτησης ήταν το γεγονός ότι το σχέδιο νόμου για τις προαγωγές και την ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων δόθηκε στον Ναύαρχο μόλις την περασμένη εβδομάδα χωρίς να του δοθεί η δυνατότητα υποβολής παρατηρήσεων που μπορεί να οδηγούσαν σε κάποιες διορθώσεις.

Ο κ. Παπαιωάνου πριν τοποθετηθεί σε αυτή την θέση ήταν κυβερνήτης της Ελληνικής φρεγάτας που περιπολούσε στην Σομαλία.

Ο Στέλιος Φενέκος είχε παραιτηθεί στις 29/04 και μάλιστα με επιστολή του κατηγορούσε τον κ. Βενιζέλο για απαξιωτική στάση απέναντι στους αξιωματικούς.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 07/05 υπέβαλλε την παραίτησή του ο διευθυντής εξοπλισμών Κωνσταντίνος Γκιώνης.
newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΗΘΙΚΟ .......ΑΚΜΑΙΟΤΑΤΟ? ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ!!!


Πριν λίγες ώρες κηδεύτηκε και ο δεύτερος χειριστής της Πολεμικής Αεροπορίας. Πριν ακόμη κηδευτεί ο πρώτος άτυχος πιλότος, ο πανβερύκιος βγήκε σε τηλεοπτικό κανάλι και μίλησε για ανθρώπινο λάθος του πιλότου.

Συγχωρήστε με αλλά είμαι πολύ θυμωμένη και αυτό θα φανεί παρακάτω….. Το ανθρώπινο λάθος είναι που μπορείς ,πανβερύκιε, να μιλάς για ανθρώπους που δεν μπορείς να αγγίξεις στη προσωπική σου ζωή, ούτε κατά διάνοια.


Ο χοντρός έκανε δηλώσεις…. ότι είμαστε κοντά στην οικογένεια και στο αγέννητο παιδί του (άραγε τις εννοεί?) αλλά πριν χαθεί ο πιλότος και ο κάθε ένστολος δημόσιος υπάλληλος (άχρηστοι που τα ισοπεδώσατε όλα εγώ δεν ξέρω κανένα δημόσιο υπάλληλο να χάνεται εν ώρα υπηρεσίας) τον ποτίσατε φαρμάκι με την πολιτική σας όπως και όλο τον Ελληνικό Στρατό.

Όσο για τον ακατονόμαστο τι να πεις! τολμά να πηγαίνει και σε κηδεία αφού έθαψαν σε όλους την περηφάνια μας, την αξιοπρέπεια μας και το χειρότερο…. το ηθικό μας.

Καλύτερα να είχαμε πόλεμο !!!!! δεν μπορείτε να φανταστείτε ποσό κακό έχουν κάνει !!!!!!!ο κόσμος, μας στραβοκοιτάζει γιατί είμαστε «προνομιούχοι».

Αναρωτιέμαι , πως μπορείς να μιλάς για κάτι που δεν ξέρεις ,δεν ζεις.

Σύζυγος αξιωματικού φωνάζω να σταματήσει η άδικη επίθεση στο Ελληνικό περήφανο Στρατό και στα Στελέχη του.

Τις θυσίες μας δεν ζητήσαμε να τις αποζημιώσετε αλλά να τις σέβεστε.

Είναι λειτούργημα να είσαι στρατιωτικός.


Οι παραπάνω, μαζί με άλλους, λοιπόν έχουν κάνει πολύ κακό και δεν λένε να σταματήσουν. Τώρα δείχνουν και δείγματα χαζομάρας και φυσικά η ψηφοθηρία είναι το κίνητρο (που δεν θα τις πάρεις χοντρέ ότι και να κάνεις! ).

Αποφάσισαν να δώσουν το στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης στους πολίτες. Σεπτέμβριο που θα έρθει και ο Γιωργάκης (για να μαζέψει και αυτός καμιά ψήφο) αλλά όταν κάτι δουλεύει δεν το καταστρέφεις. Είναι δεδομένο ότι θα το καταστρέψετε όπως κάνατε με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Απλά παίρνεις το τρόπο που δουλεύει και τον εφαρμόζεις στα δημόσια νοσοκομεία και σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. (είναι δύσκολο να παραδεχτείς ότι δουλεύει σωστά το στρατιωτικό σύστημα) .

Είναι και αυτό μέσα στα πλαίσια της πολιτικής να δείξουμε στο λαό ότι δεν υπάρχουν «προνομιούχοι» αλλά μόνο «χαζοχαρούμενοι» πολίτες που ότι τους λέμε το πιστεύουν. Δεν μπορείτε να δεχτείτε ότι ο στρατός είναι από μόνος του υγιέστατος και θέλετε να τον ισοπεδώσετε και αυτόν.

Κύριοι λάθος προσφώνηση ανακαλώ….

Εσείς, όλοι εσείς που παίρνεται αποφάσεις για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και το νοσοκομείο τους θυμηθείτε ότι βάλατε όλο το κόσμο να πιστεύει ότι είμαστε «αυτιστικοί» και τώρα μας κλέβετε (κάτι που ξέρετε πολύ καλά να κάνετε) ένα από αυτά μπορούμε να είμαστε περήφανοι «αυτιστικοί» και σίγουρα «δημόσιοι υπάλληλοι».

Πιστεύω ότι κάποια στιγμή πρέπει να αντιδράσουμε .

Από τη στιγμή που δεν έχουμε δικαίωμα από το νόμο για συνδικαλισμό και από τη στιγμή που οι αρχηγοί κάποτε ήταν και αυτοί λοχαγοί σμηναγοί και υποπλοίαρχοι, μένει σ αυτούς να πουν τα πράγματα με το όνομα τους και να αφήσουν την υπογραφή τους σ αυτό το ξεπούλημα της ελληνικής ψυχής μας.

Το έργο τελειώνει χοντρέ, ακατονόμαστε και πανβερύκιε και θα γελάσει καλυτέρα αυτός που θα γελάσει τελευταίος.

Αθάνατοι όλοι όσοι έφυγαν, ειδικά το τελευταίο καιρό. Κλείνω με τους στίχους από δημοτικό τραγούδι με μια μικρή αλλαγή

Ως ποτέ παλικάρια θα ζούμε στη ψευτιά ?

να χάνουμε αδέλφια ,πατρίδα και γονείς

τους φίλους ,τα παιδιά μας και όλους τους συγγενείς?Ελληνίδα μάνα.


Διαβάστε περισσότερα...

Απαξίωσαν τον Α/ΓΕΣ το Τουρκικό Επιτελείο και τα ΜΜΕ κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία.

Στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας αναζητήσαμε την είδηση της επίσκεψης του Α/ΓΕΣ στην γείτονα χώρα. Ουδέν ευρέθει σε επίσημες σελίδες του τ/ΓΕΣ και τ/ΓΕΕΘΑ.
Διαβάστε περισσότερα...

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ


Εάν το συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, είχε τη δυνατότητα να επιλέξει τον ΥΠΕΘΑ της Ελλάδος, πραγματικά δεν θα μπορούσε να βρει «βολικότερο» πρόσωπο, από το κ. Βενιζέλο.
Ο κ Βενιζέλος εισέβαλε στο ΥΠΕΘΑ ως ταύρος εν υαλοπωλείω!
Με αλαζονεία ανάλογη του όγκου του και προτού γνωρίσει το χώρο, την αποστολή του σε βάθος, το προσωπικό, τα μέσα, τις εχθρικές απειλές, τα προβλήματα, με την αυτοπεποίθηση της αυθεντίας, εγκαινίασε τον δικό του τρόπο διοίκησης.
Τον εύκολο…
Απαξιωτικά σχόλια, ειρωνείες, ύβρεις, απειλές…

Είναι βλέπετε γνωστό στους πολιτικούς μας, ότι το Άμυνας είναι το «ευκολότερο» υπουργείο.
Εφαλτήριο πολιτικής ανέλιξης. Τσιφλίκι. Εκεί δε σειέται φύλλο.
Σιγά μη φέρουν αντίρρηση οι … αυτιστικοί.

Ο ΥΠΕΘΑ; Παντοδύναμος! Αφέντης με τα όλα του. Παίρνει κεφάλια… Ιδιαίτερα τα «ενοχλητικά», τα «αγύριστα». Αυτά που έχουν αξιοπρέπεια.
Η τυπική και συνειδητή στρατιωτική πειθαρχία, απαραίτητη για τη λειτουργία του στρατού, μπαίνει εύκολα στην υπηρεσία της μικροπολιτικής, της συγκάλυψης των προβλημάτων, της ευνοιοκρατίας, της εγωπάθειας…
Έτσι αντί να συνεισφέρει στην αναβάθμιση της ισχύος των ΕΔ, αντίθετα, συμβάλλει στην υποβάθμιση τους.

Και φυσικά ο ΥΠΕΘΑ δεν ασχολήθηκε με τη ουσία, την αποστολή των ΕΔ, την άμυνα της χώρας. Για την ακρίβεια, ασχολήθηκε με οτιδήποτε άλλο, πλην τούτου:
Την απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου και περικοπές απαραίτητων λειτουργικών δαπανών των ΕΔ.
Με την επαναφορά «χρήσιμων» αποστράτων και πρόσληψη αρεστών συμβούλων.
Με απαξίωση της ιεραρχίας των ΕΔ.
Με αμφισβήτηση του (άκουσον – άκουσον) εθνικού φρονήματος των … πιλότων. (Από ποιον; Μα από τον κ. Καθηγητή συνταγματικού δικαίου! Που για λόγους ενδοκομματικών ισορροπιών κάνει σύντομη τουριστική περιήγηση στο ΥΠΕΘΑ)
Με το νομοσχέδιο περί ιεραρχίας και προαγωγών και το μισθολογικό νομοσχέδιο, τα οποία βρίσκουν αντίθετους, στο σύνολό τους, τους εν ενεργεία και εν αποστρατεία, στρατιωτικούς.
Με ανεκπλήρωτες υποσχέσεις για ασφαλιστικά ταμεία, επιδόματα, περίθαλψη, συνταξιοδοτικά, καταβαράθρωσε, το ήδη χαμηλό, βιοτικό επίπεδο των ένστολων.

Επί των ημερών του λοιπόν και με την γενικότερη βοήθεια της υπερήφανης εξωτερικής πολιτικής του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ, έχουμε:
Τσουνάμι παραιτήσεων και πτώση του ηθικού των στελεχών.
Την μετατροπή του εθνικού εναέριου χώρου σε σουρωτήρι.
Διαχωρισμό του Αιγαίου, στον 25ο μεσημβρινό.
Την καθιέρωση αναχαιτίσεων εκ του μακρόθεν.
Συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο.
Συμβολικό(;) ναυτικό αποκλεισμό της χώρας και ασκήσεις του Τουρκικού ναυτικού στην … Κεφαλλονιά.
Αναβάθμιση της τουρκικής απειλής στον Έβρο σε άρματα, πυροβολικό, γεφυροσκευή.
Μεσοπρόθεσμη δραματική ανατροπή της ισορροπίας ισχύος Ελλάδας - Τουρκίας.
Έλλειψη απαραίτητου, ειδικευμένου στρατιωτικού προσωπικού, από τις Μονάδες.
Υποβάθμιση της εκπαίδευσης και συντήρησης οπλικών συστημάτων, στους τρεις κλάδους των ΕΔ.
Έξαρση «ατυχημάτων», συντριβή αεροσκαφών και ελικοπτέρων, με απώλειες αναντικατάστατου προσωπικού εν καιρώ ειρήνης.
Διαφαινόμενη απαγόρευση υπερπτήσεων φίλιων αεροπλάνων και αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.
Φοβική, κατευναστική συμπεριφορά έναντι μιας ραγδαία αποθρασυνόμενης Τουρκίας.

Παρακολουθούμε έκπληκτοι το χρονικό μιας προγραμματισμένης διάλυσης των ΕΔ.
Γιατί άραγε; Ο ΑΝΥΕΘΑ και συνεργός στο αποδομητικό αυτό έργο, ρεαλιστής πολιτικός κ. Μπεγλιτης, έλυσε το μυστήριο: Η ελληνική κοινωνία πρέπει να συμφιλιωθεί είπε, με την αντικειμενική πραγματικότητα, ότι η Τουρκία είναι μια σημαντική υπερδύναμη και η ελληνική πολιτική έχει ευθύνη, να αναθεωρήσει την εθνική μας στρατηγική, απέναντι της.
Είναι η στρατηγική που βλέπουμε να επιβάλει ο κ ΥΠΕΘΑ και μάλιστα από καθέδρας.
Χωρίς τη γνώμη των επιτελείων.
Θύματα της στρατηγικής αυτής είναι τα στελέχη των ΕΔ, που προσπαθούν απαξιωμένοι ηθικά από τη φυσική ηγεσία τους, με χωλαίνουσα εκπαίδευση, κατώτερο ποσοτικά και ποιοτικά υλικό, αλλά με συγκριτικό πλεονέκτημα το ελληνικό πείσμα και το πνεύμα αυτοθυσίας του λαού μας, που επιμένει κόντρα στην real politic του Μπεγλίτη και της παρέας του.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
Διαβάστε περισσότερα...

«Μαραθώνιος» 3 χρόνων για δοκιμαστική βολή των S-300

Κωλυσιεργία τριών ετών για την εκτέλεση βολής του αντιαεροπορικού συστήματος S-300 στο Πεδίο Βολής της Κρήτης προκαλεί εκνευρισμό στην Κύπρο.
Η ανακίνηση της ιστορίας και του παρασκηνίου για τη μετεγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 από την Κύπρο στην Ελλάδα και τον -επί της ουσίας- παροπλισμό τους στην Κρήτη ξεκίνησε μετά την πληροφορία που μετέφερε ο Γ. Καρατζαφέρης σε ολόκληρη την πολιτική ηγεσία της Κύπρου, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λευκωσία, ότι το ΓΕΕΘΑ κωλυσιεργεί επί τρία χρόνια στην εκτέλεση βολής με τους S-300.

Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ γνωστοποίησε σε όλα τα κυπριακά πολιτικά κόμματα το περιεχόμενο του Ενημερωτικού Σημειώματος που του έδωσαν αρμόδια στελέχη του ΓΕΕΘΑ, απ’ όπου προκύπτει ότι επί τρία χρόνια η ελληνική πλευρά αποφεύγει συνειδητά να ενεργοποιήσει τους S-300 που πλήρωσε ο κυπριακός λαός και προβάλλοντας διάφορες ανίσχυρες δικαιολογίες καθυστερεί τη διενέργεια βολής στο Πεδίο Βολής της Κρήτης.

Ο «μαραθώνιος» για να γίνει βολή από το σύστημα των S-300 ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2007, όταν η Πολεμική Αεροπορία αποδέχθηκε πρόταση της ρωσικής πλευράς για την αποστολή Ρώσων ειδικών τεχνικών για την εξέταση της λειτουργικής κατάστασης των S-300 και την καταγραφή των απαιτήσεων για επιτυχή βολή.

Στο «ψυγείο»
Το τελευταίο σχέδιο σύμβασης βρίσκεται από τον Απρίλιο του 2010 στο «ψυγείο» του ΓΕΑ με εντολή του ΓΕΕΘΑ και το σκεπτικό ότι τυχόν κίνηση της Αθήνας να κάνει βολή με τον ρωσικό πύραυλο στο ΝΑΤΟϊκό Πεδίο Βολής της Σούδας θα προκαλέσει περαιτέρω διπλωματικές αναταράξεις. Το ζητούμενο είναι εάν πρόκειται για εκτιμήσεις και φόβους που απορρέουν μόνο από τη στρατιωτική ηγεσία ή μήπως είναι ένα γενικότερο πολιτικο-διπλωματικό σχέδιο για οριστικό παροπλισμό των ιστορικής σημασίας πυραύλων S-300.

Ο Γ. Καρατζαφέρης φέρεται να είπε στους Κύπριους πολιτικούς αρχηγούς ότι το συγκεκριμένο θέμα και η τύχη των S-300 αφορά πρωτίστως την Κύπρο, διότι εκείνη τους πλήρωσε και η τοποθέτησή τους στην Κρήτη επιχειρησιακά εντάσσεται στην υπεράσπιση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος. Επομένως η ενεργοποίησή τους αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας για τον Ελληνισμό της Μεγαλονήσου.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι με κατάλληλες κινήσεις από Λευκωσία και Αθήνα μπορεί να γίνει βολή των S-300 και ουσιαστικά να σηματοδοτηθεί η ενεργοποίησή τους, καθότι βοηθά και η συγκυρία της σύσφιξης των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ, που ανέκαθεν έβλεπε με ανησυχία την εγκατάσταση των S-300 στη Νοτιανατολική Μεσόγειο.

Δ. Βερύκιος
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΠΑΓΙΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ

Έως 250 ευρώ η μηνιαία απώλεια από τους στρατιωτικούς

Διαβάστε περισσότερα...

ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ 11 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΑ ΜΕΤΟΧΙΚΑ

Σχετικό άρθρο:Ποιο το μέλλον του ΜΤΣ;

Διαβάστε περισσότερα...

ΙΩΣΗΦ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣΔιαβάστε περισσότερα...

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣΔιαβάστε περισσότερα...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΚΑΙ ΟΡΙΑ - ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ (ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΥΘΟΙ)

ΕΝΩ ''ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΕΙ'' ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟ ΥΕΘΑ ΜΕ ''ΜΕΤΡΑ'' ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΜΕΤΡΙΑΣΕΙ ΤΟ ΒΑΡΥ ΚΛΙΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΙΣ ΕΔ, ΜΗΠΩΣ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗ: ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΧΕΙ ΕΡΜΗΝΕΥΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΞΗΡΑΣ ΚΥΡΙΩΣ (ΠΟΥ ΑΛΛΟΥ) ΣΑΝ ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ. ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ. ΕΝΩ ΣΕ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΗΡΑΣ ΕΝΑ ΣΤΕΛΕΧΟΣ (ΠΧ ΕΠΧΙΑΣ) ΕΚΤΕΛΟΥΣΕ 3-24ΩΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟ ΜΗΝΑ ΤΩΡΑ, ΠΟΥ ΔΙΑΡΡΕΟΥΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΜΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩΣΑΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΕΩΣ 5 ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΝ. ΥΠΑΞΚΟΥΣ ΤΟΝ ΟΡΙΖΟΥΝ 5 ΤΟ ΜΗΝΑ! ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ 2 ΛΟΓΟΥΣ ΓΙΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ), ΦΟΡΤΩΝΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΙΟ ΜΙΚΡΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΜΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΓΙΑ ΕΠΕΙΔΕΙΞΗ ΙΧΥΟΣ ΣΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ (ΜΠΟΡΩ ΜΕΧΡΙ 5 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟ ΜΗΝΑ ΝΑ ΣΑΣ ΒΑΛΩ ΑΛΛΑ ΑΦΟΥ ΕΙΣΤΑΙ ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΝΤΕ 4..........!
ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΑΛΛΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΑΠΟ 24ΩΡΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ 24ΩΡΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΣΕ 36ΩΡΟ (4 8ΩΡΑ ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ) ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ 40ΩΡΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΡΕΠΟ ΕΣΤΩ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΒΕΒΑΙΑ. ΦΥΣΙΚΑ ΣΤΑ ΜΜΕ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΘΕΙ. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ Η ΑΛΗΘΕΙΑ. Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟΣΕΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑΣΜΑ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΟΙ ΔΚΤΕΣ (ΚΥΡΙΩΣ ΠΡΟΚΑΛΥΨΕΩΣ ΜΕ ΦΥΛΑΚΙΑ)ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΤΙΣ ΔΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ. ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΔΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ ΟΧΙ. ΛΕΣ ΚΑΙ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΟΓΩ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ - ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ. ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΓΙΑ ΔΗΘΕΝ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΣΑ.........ΕΛΠΙΖΩ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΙΣ ΠΛΗΓΩΜΕΝΕΣ ΕΔ.
Διαβάστε περισσότερα...

Στρατιωτικό Σύμφωνον Γερμανών-ΕΛΑΣ

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι!

Διαβάστε περισσότερα...

Μ Η Ν Υ Μ Α ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΥ Α. ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗ

Πρὸς τὴν
ΕΝΩΣΙΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ
Παράρτημα Φλωρίνης,

Ἀγαπητοὶ φίλοι,
Σᾶς συγχαίρω καὶ διὰ τὴν ἐφετεινὴν πρωτοβουλίαν σας ὀργανώσεως ἐκδηλώσεων εἰς τὴν Φλώριναν καὶ τὴν Πρώτην πρὸς ἀπόδοσιν τιμῶν εἰς τοὺς πεσόντας κατὰ τὴν ἱστορικὴν Νίκην τῆς 12ης Φεβρουαρίου 1949 τῶν Ἐθνικῶν Δυνάμεων τῆς δημοκρατικῆς ὑπὸ κοινοβουλευτικὸν καθεστὼς Ἑλλάδος ἐναντίον τοῦ ξενοκινήτου καὶ ξενοδούλου κομμουνιστοσυμμοριτισμοῦ.
Ἐκφράζετε ἔτσι τὴν ἀπὸ τὰ πανάρχαια χρόνια Ἑλληνικὴν ἀρετήν, - ποὺ εἶναι συγχρόνως καὶ ὑπέρτατο χρέος, - τῆς ἀποδόσεως τῆς ὀφειλομένης τιμῆς σὲ ὅσους ἔπεσαν γιὰ τὴν ἀπόκτησι καὶ τὴν διαφύλαξι τῆς ἐθνικῆς μας ἐλευθερίας.
Καὶ διαδηλώνετε, ὅτι δὲν ξεχνᾶτε τὴν μεγίστη σημασία τῆς Νίκης ἐκείνης τῆς Μάχης τῆς Φλωρίνης, ἡ ὁποία προετοίμασε τὴν ὁριστικὴ συντριβὴ μετ' ὀλίγους μῆνες εἰς τὸν Γράμμον καὶ τὸ Βίτσι, τοῦ ξενοδούλου κομμουνιστοσυμμοριτισμοῦ. Συντριβή, μὲ τὴν ὁποία καὶ ἀπέφυγεν ἡ Πατρίδα μας ἀφ' ἑνὸς τὴν ὑποδούλωσί της στὴν σταλινικὴ κτηνωδία καὶ κομμουνιστικὴ ἀπανθρωπία καὶ ἀφ' ἑτέρου τὸν ὑπεσχημένο ἀπὸ τοὺς ἐγχώριους ἐθνοπροδότες ἐδαφικό της ἀκρωτηριασμὸ μὲ παραχώρησι τῆς Μακεδονίας καὶ τῆς Θράκης μας στοὺς ἐπιβούλους γείτονές μας. Ἐπιβουλή, ποὺ καὶ στὶς ἡμέρες μας συνεχίζεται ἀπὸ τὸ διάδοχο, θνησιγενὲς ξενοκίνητο κρατίδιο τῶν Σκοπίων, μὲ τὴν οἰκειο-ποίησι τοῦ ἑλληνικοῦ ὀνόματος τῆς Μακεδονίας καὶ τὶς προβαλλόμενες εἰς βάρος μας ἀξιοθρήνητες διεκδικήσεις του. Στὶς ὁποῖες καὶ πρωτοστατοῦν ὡς σύγχρονοι ἐφιάλτες - καὶ αὐτὸ δὲν πρέπει νὰ μᾶς διαφεύγει - κυρίως καταφυγόντες ἐκεῖ, μετὰ τὴν ἧττα τους, συμμορίτες, φυγόδικοι ἔνοχοι τοῦ ἐγκλήματος τῆς προδοσίας τῆς χώρας, ὡς καὶ ἀπόγονοι αὐτῶν. Αὐτὴ ἡ ἀλήθεια ἀπεικονίζει καὶ τὴν διαχρονικὴ ἐφιαλτικὴ διάστασι τοῦ φοβεροῦ ἐγκλήματος εἰς βάρος τῆς Πατρίδος μας, τοῦ ἐγχωρίου ξενοκινήτου κομμουνισμοῦ.
Τέλος, μὲ τὶς ἐκδηλώσεις σας αὐτὲς φρονηματίζετε τὴν νέα γενεὰ ἑλληνοπαίδων, καὶ ἔτσι ἀποτρέπετε τὴν συστηματικὴ ἐξαπάτησί της μὲ ἐξωφρενικὲς κατάπτυστες ψευδολογίες. Ἐξαπάτησι, ἡ ὁποία προγραμματι-σμένως ἐπιχειρεῖται κατὰ τὶς ἡμέρες μας πρὸς τὸν σκοπὸ τοῦ ἀφελληνισμοῦ της.
Εὖγε σας λοιπὸν καὶ πάλιν ! Εἶμαι νοερῶς μαζί σας, εὐλαβὴς προσκυνητὴς τῆς μνήμης τῶν ἀθανάτων ἐκείνων ἀγωνιστῶν τῆς ἐθνικῆς μας ἐλευθερίας.-
Χρῆστος Α. Σαρτζετάκης
Διαβάστε περισσότερα...

Τελικά το νόμιμο είναι και ηθικό...

Δεν φτάνει που διόρισαν έναν απόστρατο για τους γνωστούς λόγους... Τη στιγμή που τόσα νέα παιδιά τα οποία έχουν σπουδάσει το αντικείμενο βρίσκονται στην ανεργία ή σε περιστασιακές δουλειές για το μεροκάματο αλλά αποφάσισαν να του δώσουν και τον προκλητικό μισθό των 2.500...

<<Την στιγμή που δεκάδες νέα παιδιά , ντόπιοι επιστήμονες , που έχουν σπουδάσει , οικονομικά , ναυπηγοί, μάρκετινγκ, διοίκηση προσωπικού και είναι άνεργοι , ο κ.Κυρίτσης και οι συνεργάτες του χωρίς κανένα ίχνος ντροπής, διέθεσαν «απλόχερα» την στιγμή μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, στον συνταξιούχο στρατιωτικό διευθύνοντα σύμβουλό της Μαρίνας κ.Μαραγκό Σεβαστιανό το μισθό των 2500€. Μια απλή βόλτα χρειάζεται για να βρει κανείς τον νέο ναυπηγό που σερβίρει βάφλες, κρέπες και λουκουμάδες στο κέντρο της πόλης και τον άλλο που σερβίρει καφέδες στην Κέφαλο , η την μάνα από την Καρδάμαινα που ραγίζει η καρδιά της καθημερινά; γιατί ο ναυπηγός γιος της απογοητευμένος ξενιτεύτηκε στην Φιλανδία. Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στο νησί μας, ο κ.Κυρίτσης αποφάσισε να προσλάβει έναν συνταξιούχο στρατιωτικό χωρίς καμιά ιδιαίτερη γνώση στα θέματα του θαλασσιού τουρισμού , χωρίς καν να έχει επισκεφτεί έστω μια άλλη μαρίνα για να δει τον τρόπο λειτουργίας της, εξασφαλίζοντας του τον προκλητικό μισθό για τα προσόντα του και την εποχή , των 2500€ , όταν τα τελευταία χρόνια ο μισθός του διευθύνοντα σύμβουλού δεν ξεπέρασε ποτέ τα 1500€. Δυστυχώς η Μαρίνα της Κω πληρώνει τις προεκλογικές δυσκολίες του κ.Κυρίτση στην συγκρότηση του ψηφοδελτίου του. Δεν εξηγείται αλλιώς το ότι η Μαρίνα ουσιαστικά έμεινε χωρίς διευθύνοντα σύμβουλο μέχρι και τον Μάρτιο περιμένοντας αν ο κ.Μαραγκός θα γίνει η όχι διοικητής του Νοσοκομείου. Καλώ τον κ.Mαραγκό και τον κ. Κυρίτση να μας ξεκαθαρίσουν εδώ και τώρα αν ο διευθύνοντας σύμβουλος είναι στην διάθεση της επιχείρησης για όσο τον «χρειάζεται» η αν έχει ημερομηνία λήξης για να είναι υποψήφιος στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές; Και ενώ ο το ΠΑ.ΣΟ.Κ και ο Πρόεδρος του Γιώργος Παπανδρέου μιλάνε για δικαίωμα στην εργασία, μιλάνε για την αξιοποίηση των γνώσεων και των δυνατοτήτων των νέων ανθρώπων, μιλάνε για την αξιοκρατία και τις ίσες ευκαιρίες, και κυρίως μιλάνε για μεγάλες θυσίες των πολιτών, φαίνεται πως τελικά μιλάνε στον βρόντο. «Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα» μίας και ο .κ.Κυρίτσης και ο κ. Μαραγκός προβεβλημένα τοπικά στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ ο δεύτερος δε, είναι και εκλεγμένο μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής. αφού δεν κατάφερε να βολευτεί στο νοσοκομείο τα κατάφερε στην Μαρίνα και μάλιστα με τον παχυλό μισθό των 2500€ επιπλέον της σύνταξης του. Σίγουρα όλα αυτά δεν έχουν καμιά σχέση με τα όσα διακηρύσσει ο Γιώργος Παπανδρέου. Τέτοιες ενέργειες αψηφούν τις ανάγκες της κοινωνίας μας και προκαλούν το δημόσιο αίσθημα. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι ο κ.Κυρίτσης και οι συνεργάτες του είναι επικίνδυνοι για τον τόπο μας διότι πολιτεύονται με βάση το προσωπικό τους συμφέρον. Προκαλώ τον κ. Κυρίτση και τον κ. Μαραγκό να μας απαντήσουν αν τελικά το νόμιμο είναι και ηθικό. Με εκτίμηση Γιωργαράς Αντώνης>>
Διαβάστε περισσότερα...

Σκληρός κεμαλικός στην κεφαλή του στρατού

Ο στρατηγός Ισίκ Κοσανέρ, νέος αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, θεωρείται «κοσμικός ως το κόκαλο»

ΑΓΚΥΡΑ «Σιωπηλός» και «σκληροπυρηνικά κοσμικός» χαρακτηρίζεται ο νέος αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος ανέλαβε χθες τα καθήκοντά του σε μια δύσκολη στιγμή για τον τουρκικό στρατό. Ο στρατηγός Ισίκ Κοσανέρ , που πήρε τη σκυτάλη από τον Ιλκέρ Μπασμπούγ , βρίσκει εαυτόν «στριμωγμένο» ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις προς το δημοκρατικότε- ρο που απαιτεί η ΕΕ και στην πρόθεση της κυβέρνησης Ερντογάν να περιορίσει τις εξουσίες των πασάδων.

Η αλλαγή φρουράς στην κεφαλή του τουρκικού στρατού, του δεύτερου μεγαλύτερου στο ΝΑΤΟ, πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες προτού το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα βάλει με έναν ακόμη πυλώνα του τουρκικού κατεστημένου- τη Δικαιοσύνη. Η έκβαση του μπρα ντε φερ μεταξύ κυβέρνησης και δικαστών θα καθορίσει τη μελλοντική μορφή της μουσουλμανικής αυτής δημοκρατίας.

Το παρελθόν του στρατηγού Κοσανέρ στο Σώμα των Καταδρομέων τού έχει χαρίσει το παρωνύμιο «πασά κομάντο». Κεμαλιστής ως το κόκαλο, όχι όμως και ιέραξ, είναι πολύ φειδωλός στις δηλώσεις. Εχει επίσης εργαστεί στην υπηρεσία πληροφοριών και συμμετείχε στην εισβολή στην Κύπρο, το 1974, ως διοικητής μονάδας της Ταξιαρχίας Καταδρομών. Μετά το 2000 διετέλεσε επικεφαλής των τουρκικών δυνάμεων στην κατεχόμενη Κύπρο.

Ενα από τα «αγκάθια» που έχει να αντιμετωπίσει ο Κοσανέρ, που γεννήθηκε πριν από 65 χρόνια στη Σμύρνη, είναι οι δίκες συναδέλφων του για την υπόθεση Εργκενεκόν που αφορά μια παραστρατιωτική συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης. Ο διορισμός του, πριν από λίγες εβδομάδες, έβαλε ένα τέλος στην ένταση που είχε δημιουργηθεί εντός του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου, ένα Σώμα όπου κυριαρχούν οι στρατηγοί αλλά προεδρεύει ο πρωθυπουργός. Ο Ερντογάν μπλοκάρισε την προαγωγή πολλών στρατιωτικών, προκαλώντας μεγάλη δυσαρέσκεια στις τάξεις των «πασάδων».

Ο στρατηγός είναι παντρεμένος με τη Νουρντάν και πατέρας δύο παιδιών. Είναι φανατικός οπαδός της Γαλατάσαραϊ και από τα τουρκικά ΜΜΕ επισημαίνεται ιδιαίτερα το γεγονός ότι γνωρίζει αγγλικά. Στη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ θα μείνει για τα επόμενα τρία χρόνια, ως την αποστράτευσή του.

«Εχει δύσκολη δουλειά μπροστά του» λέει ο αναλυτής Γουλφγκάνγκο Πίκολι. «Υπάρχει ένταση στις σχέσεις κυβέρνησηςστρατού ενώ έχει αναζωπυρωθεί και η βία του ΡΚΚ» στη Νοτιοανατολική Τουρκία.

Ο στρατός, αυτοδιορισμένος φύλακας του κοσμικού κράτους, έχει ανατρέψει τέσσερις κυβερνήσεις στην Τουρκία, αλλά τελευταίως οι μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε η κυβέρνηση ως μέρος της πορείας προς την ΕΕ έχουν περιορίσει κατά πολύ την εξουσία του. Ο Ερντογάν, ο οποίος στον αγώνα του κατά του στρατιωτικού και του δικαστικού κατεστημένου έχει την υποστήριξη της ανερχόμενης μεσαίας τάξης που αντιτίθεται στην κεμαλική ελίτ, δηλώνει ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στη στρατιωτική «κηδεμονία» της Τουρκίας. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι σχέσεις κυβέρνησης- στρατού θα είναι γενικώς ομαλές, με μεμονωμένες στιγμές έντασης. Ομοίως και ο στρατηγός εν αποστρατεία Οζγκέν ο οποίος δήλωσε: Ο Κοσανέρ «είναι δημοκράτης και θα προσπαθήσει να προστατεύσει τις ένοπλες δυνάμεις με δημοκρατικούς τρόπους».

ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΕΠΙΤΕΛΑΡΧΗ
Η Τουρκία διοργανώνει δημοψήφισμα στις 12 Σεπτεμβρίου για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Αν επικρατήσει το «Ναι» θα τροποποιηθεί το Σύνταγμα που είχε καταρτίσει ο στρατός το 1982. Οι μεταρρυθμίσεις θα περιορίσουν τις εξουσίες του στρατού και των δικαστικών. Τον Δεκέμβριο θα δικαστούν οι στρατιωτικοί που συμμετείχαν στο παρακρατικό δίκτυο των εθνικιστών Εργκενεκόν.

Το πλήγμα στην επιρροή του στρατού θεωρείται αναπόφευκτο.
tovima.gr

Διαβάστε περισσότερα...