Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010

Υπογραφή κύριας σύμβασης για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Χάρις και στο γνωστό πλέον στον Ελληνικό λαό δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ, τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, πέρασε η πώληση των ναυπηγείων προχθές στη βουλή.

Σε εκτέλεση του ν. 3885/2010 που δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι Υπουργοί Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, υπέγραψαν σήμερα, μαζί με τους εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους της ThyssenKrupp Marine Systems κ. Hans Christoph Atzpodien και της Abu Dhabi Mar κ. Iskandar Safa, την κυρωθείσα από τη Βουλή σύμβαση για το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και τα προγράμματα των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού.
Διαβάστε περισσότερα...

Τελετή Ύψωσης Σημαίας ΤΠΚ Υποπλοίαρχος ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ


Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 11.00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, η τελετή ύψωσης σημαίας και παραλαβής από το Πολεμικό Ναυτικό του ΤΠΚ Υποπλοίαρχος ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ.
Το ΤΠΚ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ που καθελκύστηκε την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2005, είναι το τέταρτο πλοίο τύπου «SUPER VITA» που εντάσσεται στο Πολεμικό Ναυτικό και η ένταξη του θα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Στόλου.
Αντιπλοίαρχος Αδαμάντιος Χριστοδούλου ΠΝ
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΝ
Διαβάστε περισσότερα...

ΥΠΕΡΠΤΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

Με υπέρπτηση 8 μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τη Χίο, επανήλθαν οι Τούρκοι στις προσφιλείς τακτικές τους. Είχαν προηγηθεί εικονικές αερομαχίες με ελληνικά αεροσκάφη.

Ανακοινώνεται ότι σχηματισμός 8 τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών αποτελούμενος από 4 F-16 και 4 F-4, εισήλθε του FIR ΑΘΗΝΩΝ βορείως Χίου, στις 16:02.
Στις 16:27, τα αεροσκάφη του σχηματισμού πραγματοποίησαν υπέρπτηση άνωθεν Αγαθονησίου σε ύψος από 6.000 έως 24.500 ποδών και εξήλθαν του FIR ΑΘΗΝΩΝ νοτίως Σάμου, στις 16:30.
Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν, σύμφωνα με τους διεθνούς κανόνες και κατά πάγια τακτική, από τετράδα αεροσκαφών (2 F-4, 2 Μ-2000).
Διαβάστε περισσότερα...

Ιδρύεται στρατιωτικό μουσείο στην Κόρινθο

Είδες για να έχουν.. ΑΝΥΕΘΑ στην Κορώνη!

Ενεκρίθη και τυπικά από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, η ίδρυση στρατιωτικού μουσείου τύπου Α’, στον πρώτο όροφο της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Κορίνθου.
Στο μουσείο θα φιλοξενηθούν εκθέματα φωτογραφικού-πολεμικού περιεχομένου και οπλικών συστημάτων του 6ου συντάγματος πεζικού Κορίνθου, προκειμένου αυτά να είναι επισκέψιμα στο ευρύ κοινό.
/www.skai.gr/
Διαβάστε περισσότερα...

Αναστάτωση στο Λιμενικό!

Το Λιμενικό Σώμα πέθανε?Αιωνία η μνήμη του ή υπάρχει ακόμα ελπίδα?

Πειραιάς 29/09/10
Σας γνωρίζουμε ότι εκδόθηκε το αρίθμ. 96/2010 Π.Δ. με τις αρμοδιότητες των νέων Υπουργείων και την κατά συνέπεια διοικητική υπόσταση του Λιμενικού Σώματος.

Τα νέα δεδομένα δυστυχώς είναι πιο τραγικά από τα προηγούμενα.
Είναι πλέον προφανές ότι όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση λειτούργησε στη βάση ενός οργανωμένου σχεδίου και όσο και αν προσπαθούσαμε να αποδώσουμε τα αλλεπάλληλα Π.Δ. σε απειρία, αβλεψία και αστοχία, σήμερα δεν μπορούμε παρά να τους αναγνωρίσουμε ότι τίποτε από όλα αυτά δεν συνέβαινε, αλλά ότι υπήρχε συγκεκριμένο σχέδιο με στόχο την διάλυση του Λιμενικού Σώματος.
Αυτό είναι το πρώτο σχόλιο που κάνουμε για το νέο Π.Δ. 96/2010, περί αρμοδιοτήτων των Υπουργείων.

Μετά τα παραπάνω η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. συγκαλεί για αύριο 30-09-2010 Γ.Σ. και Δ.Σ. στα γραφεία της Ομοσπονδίας και ακολούθως θα προβεί σε δήλωση σε όλα τα Μ.Μ.Ε. και θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της.

Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να μας διαλύσει.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας ακυρώσει.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας αγνοήσει.
Διαβάστε περισσότερα...

Η σχέση του στελέχους με το σύστημα στη διαδικασία ενσωμάτωσης είναι αμφίδρομη.

Ο μέγας Ναπολέων, έλεγε για να τονίσει τη σημασία της φιλοδοξίας των αξιωματικών στην ανέλιξη τους, ότι καλός στρατιώτης, είναι αυτός που έχει στο σακίδιο του τη στραταρχική ράβδο.


Και είδατε τα αποτελέσματα από επαναστάτης έγινε αυτοκράτορας .
Εμείς εδώ πάλι τα ίδια!
Εξηγείστε μου σας παρακαλώ: Τι εστί κωλοτούμπα;
Πότε στην Ελλάδα δεν γινόταν πολιτικές και στρατιωτικές κωλοτούμπες.
Ρίξτε μια ματιά στην ιστορία…
Στην ελληνική και την παγκόσμια…
Πληθώρα παραδειγμάτων…
Αποστρατείες αντικαθεστωτικών, επαναφορά αρεστών, προώθηση υμετέρων, αντεκδικήσεις, εξορίες…
Συνηθισμένα πράγματα …
Ακόμη και οι «εθνάρχες» Μεταξάς, Πλαστήρας, Παπάγος, Κονδύλης, Πάγκαλος, κλπ δεν ανήκαν ή ίδρυσαν κόμματα;
Δεν είχαν φιλοδοξίες;
Αντιθέσεις, συγκρούσεις, ανταγωνισμούς;
Δεν υπηρετούσαν παρατάξεις;
Δεν ήταν διαπλεκόμενοι πολιτικά με την αυλή, τους φιλελεύθερους, το λαϊκό κόμμα;
Δεν είχαν στηρίγματα στους άγγλους, τους γάλους, Γερμανούς, Ιταλούς κλπ.
Δεν συμμετείχαν σε πραξικοπήματα;
Δεν έκαναν κωλοτούμπες;
Συμβιβασμούς, συμμαχίες, εκπτώσεις;
Σήμερα βέβαια η εποχή των κινημάτων και των πραξικοπημάτων έχει περάσει…
Ζούμε στην κοινωνία της αγοράς, του ανταγωνισμού, του μάρκετινγκ, των αλλαγών, των ευκαιριών, των golden buys, της απαξίωσης των αξιών.
Σε ένα διαρκώς εναλλασσόμενο περιβάλλον!
Πρέπει κατά τη γνώμη σας ο στρατιωτικός να είναι ευπροσάρμοστος στο πεδίο της μάχης και απροσάρμοστος στο πεδίο της επαγγελματικής του ανέλιξης;
Γιατί οι αξιωματικοί πρέπει να έχουν σταθερές αξίες;
Λόγω … γραφικότητας;
Ποιες πρέπει να είναι αυτές οι «σταθερές αξίες» του αξιωματικού;
Ποιος τις καθορίζει;
Το … ARMY ALERT.
Πρέπει να αποφασίζει χωρίς να λαμβάνει υπόψη του το εκάστοτε πολιτικό, κοινωνικό, επαγγελματικό περιβάλλον;
Πως θα προχωρήσει;
Με βάση τις … αρχές του;
Και αυτός είναι ρεαλισμός κατά τη γνώμη σας;
Δε μάθατε να κάνετε εκτίμηση καταστάσεως;
Θέλετε ο αξιωματικός να κερδίζει τις πολεμικές μάχες και να φυγομαχεί ή να αδιαφορεί για τη μάχη της καριέρας του.
Αν έκαναν όλοι έτσι δεν θα είχαμε αρχηγούς.
Όλοι θα έφευγαν συνταγματάρχες.
Και τότε τι νόημα θα είχαν οι λέξεις «αξιωματικός καριέρας»;
Πρέπει να έχει φιλοδοξίες η όχι;
Να είναι ρεαλιστής ή αιθεροβάμων;
Ή κατά τη γνώμη σας πρέπει τις φιλοδοξίες του να τις εξαρτά αποκλειστικά από το ένα ή το άλλο κόμμα.
Χωρίς ευελιξία. Να παραμένει αταλάντευτος;
Ή το χειρότερο να μείνει μακριά από κόμματα.
Από το κατεστημένο, την εξουσία που αποφασίζει για αυτόν, την καριέρα του και τη ζωή του.
Και αυτό, το θεωρείτε εξυπνάδα;
Και αν τυχόν ένας τέτοιος αξιωματικός ανέλθει (δια θαύματος) στα ύπατα αξιώματα, θα μπορεί να «συνεργαστεί» με το σύστημα: Τους πολιτικούς προϊστάμενους, να προωθήσει την αμυντική ή εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, να συνεργαστεί με τους συμμάχους, να «κουμαντάρει» τους υφισταμένους, να συμφωνήσει με τους εμπόρους όπλων;
Δε θέλω ούτε να το σκέφτομαι;
Θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι!
Είναι παράδοξο στην ανταγωνιστική κοινωνία που ισχύει το Homo homini lupus (Ο άνθρωπος για τον άνθρωπο είναι λύκος) να έχουμε την απαίτηση το στράτευμα να παραμείνει μια ανέγγιχτη ανεπηρέαστη νησίδα αγίων. Η σχέση του στελέχους με το σύστημα στη διαδικασία ενσωμάτωσης είναι αμφίδρομη. Είναι σχέση αλληλεπίδρασης. Όμως πάντα τον τελικό και κυρίαρχο ρόλο έχει πάντα το σύστημα. Γι’ αυτό η μόνη ελπίδα εξυγίανσης μας, είναι ο αγώνας, για ανατροπή του συστήματος της διαφθοράς.
Αυτό που κάνει το Army ALERT!
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΑΠΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥΣ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΜΙΑΣ ΟΡΘΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Από
Το Hellenic Academic FORUM
http://www.greece.org/blogs/scholars/?p=972

Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης,
Αξιότιμοι κ. κύριοι Αρχηγοί των Κομμάτων,

Αξιότιμοι κ. κύριοι Βουλευτές,Το Hellenic Academic FORUM έχει ως μέλη του, Έλληνες καθηγητές πανεπιστημίου, και επιστήμονες κατόχους διδακτορικού πτυχίου, στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στις ΗΠΑ και σε 19 ακόμα χώρες. Είναι δε κλάδος του Hellenic Electronic Center (www.greece.org), Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού, που έχει ιδρυθεί στις ΗΠΑ για την προώθηση Ελληνικών θεμάτων, και περιλαμβάνει περί τα 40.000 μέλη.
Τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει αποδέκτες μηνυμάτων απόγνωσης από συναδέλφους στην Θράκη, αλλά και ανησυχητικών πληροφοριών, αναφορικά με τα αποτελέσματα της επί σειρά ετών ασκούμενης εκπαιδευτικής πολιτικής στις περιοχές μειονοτήτων της Θράκης. Παρακολουθήσαμε, επίσης, σχετική ειδησεογραφία και τηλεοπτικές εκπομπές αναφερόμενες τόσο στο ζήτημα της ηρωικής, κατά την άποψή μας, δασκάλας κας Χαράς Νικοπούλου, όσο και σε θέματα σχετιζόμενα με την δράση ατόμων που έχουν στόχο την τουρκοποίηση της περιοχής. Ως απλοί Έλληνες που αγαπάμε τον τόπο μας, αλλά πολλοί από μας και ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία και αγωνία μας, για τον χειρισμό ενός ζωτικής σημασίας Εθνικού Προβλήματος εκ μέρους των Ελληνικών Κυβερνήσεων.

Έχουμε πληροφορηθεί από διάφορες πηγές, ότι η ακολουθούμενη εκπαιδευτική πολιτική στην Θράκη βασίζεται εν πολλοίς, σε προτάσεις που προέκυψαν από προγράμματα ΕΠΕΑΕΚ συνολικού ύψους 20 εκατ. Ευρώ, και εκπονήθηκαν από ερευνητική ομάδα με τωρινή έδρα στο Παν/μιο Αθηνών. Δεν θα υπεισέλθουμε σε οποιαδήποτε κριτική των σχετικών πορισμάτων. Αυτή έχει γίνει από άλλους οι οποίοι διαθέτουν περισσότερα στοιχεία για την σχετική αξιολόγηση. Επισημαίνουμε όμως, πως είναι αδιανόητο η εθνική πολιτική σε ένα τέτοιο κρίσιμο και ευαίσθητο θέμα, πολιτική που υποχρεώνει τους Πομάκους και Ρομά της Θράκης να διδάσκονται ως μητρική την τουρκική γλώσσα, με προφανείς συνέπειες για την κοινωνική και εθνική τους ένταξη, να βασίζεται σε αμφιλεγόμενες απόψεις μιας ερευνητικής ακαδημαϊκής ομάδας, ανεξάρτητα από το επιστημονικό κύρος των εμπλεκομένων.

Πιστεύουμε ότι, η χάραξη Εθνικής πολιτικής σε τέτοιου είδους ζητήματα θα πρέπει να βασίζεται σε εισηγήσεις ενός Εθνικού Συμβουλίου Χάραξης Πολιτικής (για την Θράκη), το οποίο θα στελεχώνεται από υψηλού κύρους ειδικούς, όχι μόνο εκπαιδευτικούς αλλά και έμπειρους, καταξιωμένους ειδικούς επιστήμονες, από τους οποίους κάποιοι να κατοικούν στην Θράκη, για να έχουν άμεση γνώση των προβλημάτων και των εκεί συμβαινόντων. Ένα τέτοιο Συμβούλιο θα μελετά τις απόψεις όχι μόνο κάποιας ομάδας με προσβάσεις στα εκάστοτε κέντρα εξουσίας, αλλά και πολλών άλλων. Θα εξετάζει σε βάθος τις τυχόν επιπτώσεις του ενός ή του άλλου μέτρου, στα πλαίσια πάντα των υφιστάμενων συνθηκών που διέπουν το καθεστώς των μειονοτήτων, της διεθνούς πρακτικής, της τοπικής εμπειρίας, αλλά και της αντίστοιχης πολιτικής της Τουρκίας προς τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου. Και μόνο μετά από μια τέτοια ενδελεχή διερεύνηση, θα εισηγείται την ενδεικνυόμενη Εθνική Πολιτική, αλλά και τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη των στόχων της.

Οι ευθύνες των μέχρι σήμερα ηγεσιών για τον τρόπο αντιμετώπισης ενός τόσης ζωτικής σημασίας θέματος, είναι τεράστιες. Δυστυχώς, αυτού του είδους άστοχοι, και κάποιες φορές επιπόλαιοι, χειρισμοί οδήγησαν την Ελλάδα, σε πάρα πολλούς τομείς, στην σημερινή της κατάντια πού όλους, μας πληγώνει και μας προκαλεί ντροπή ως πολίτες της.

Θεωρούμε ότι στα πλαίσια της ανασυγκρότησης της χώρας, που η παρούσα Κυβέρνηση έχει διακηρύξει, θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η χωρίς τυμπανοκρουσίες ίδρυση ενός υπερκομματικού Εθνικού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Θράκης, το οποίο σε ταχύτατο χρόνο θα εξετάσει τα προβλήματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση στα σχολεία των Ελλήνων μουσουλμάνων και με τον επιχειρούμενο εκτουρκισμό της περιοχής. Το Συμβούλιο αυτό να στελεχωθεί με ό,τι καλύτερο διαθέτει ο Ελληνισμός, έξω από κομματικές σκοπιμότητες και παρεμβάσεις, όλα δε τα πολιτικά κόμματα να δεσμευθούν για την συνέχειά του. Είναι φυσικά αυτονόητο, ότι θα λειτουργεί έχοντας συμβουλευτικό χαρακτήρα, για την διαμόρφωση προτάσεων στρατηγικού σχεδιασμού, ενώ οι οποιεσδήποτε αποφάσεις θα λαμβάνονται από την εκάστοτε Κυβέρνηση.

Ας διδαχθούμε από τους γείτονες στα ανατολικά μας σύνορα! Ας ακούσουμε τις κραυγές αγωνίας, που έρχονται από Έλληνες, χριστιανούς, Πομάκους και Ρομά, της Θράκης μας. Ας ξεκινήσουμε κάποτε ως χώρα, κάνοντας τα αυτονόητα, χωρίς προκαταλήψεις ή ιδεολογικές αγκυλώσεις αλλά με κριτήριο το συμφέρον της χώρας και τον κοινό νου. Και ταυτόχρονα, ας μεριμνήσουμε, αν μη τι άλλο, για την πλήρη και ορθή εφαρμογή του Νόμου σε κάθε πόλη και χωριό της Θράκης, ώστε κανένας Έλληνας πολίτης της περιοχής, χριστιανός ή μουσουλμάνος, να μην αισθάνεται ότι ανήκει σε μια καταπιεζόμενη μειονότητα μέσα στην ίδια του την χώρα. Ίσως έτσι, να αποτρέψουμε μελλοντικές, και για πολλούς επερχόμενες, εθνικές συμφορές.

Με Τιμή,
Οι υπογράφοντες ( 276 υπογραφές )
Διαβάστε περισσότερα...

Κατάταξη με ένα κλικ

Ο ελληνικός στρατός εξελίσσεται και τεχνολογικά αφού μέσω της ιστοσελίδας www.army.gr

Σε νέα ιστοσελίδα του ΥΕΘΑ οι υπό κατάταξη νέοι μπορούν να μάθουν με τα στοιχεία τους και ένα κλικ που κατατάσσονται και ήδη η αναζήτηση μέσω της ιστοσελίδας έχει εκτιναχθεί. Μπορούν να δηλώσουν και τον τόπο που προτιμούν αλλά και τις δεξιότητές τους που θα αξιοποιηθούν κατά τη θητεία τους

Ο ελληνικός στρατός εξελίσσεται και τεχνολογικά αφού μέσω της ιστοσελίδας www.army.gr οι υπό κατάταξη νέοι θα μπορούν απλά και γρήγορα να μαθαίνουν πότε, σε ποιο στρατόπεδο θα παρουσιαστούν και σε ποιο σώμα, δύο μήνες μάλιστα πριν καταταγούν.
Ήδη 70 στους 100 νέοι γνωρίζουν ήδη τη νέα αυτή υπηρεσία και την έχουν χρησιμοποιήσει. Το εντυπωσιακό είναι ότι στην εν λόγω ιστοσελίδα μπορούν να δηλώσουν που θέλουν να υπηρετήσουν τη θητείας τους αλλά και να επιλέξουν την ειδικότητα βάσει των προσόντων τους. Επιπροσθέτως, μπορούν να συμπληρώσουν το βιογραφικό τους με νέα στοιχεία σχετικά με τις σπουδές τους.
Στην εν λόγω νέα υπηρεσία οι στρατεύσιμοι μπορούν να έχουν πρόσβαση χρησιμοποιώντας το λεγόμενο περιοδεύον, χρησιμοποιώντας δηλαδή ως κωδικό τον Αριθµό Στρατολογικού Μητρώου (ΑΣΜ) που έχουν όλοι οι νέοι από 18 ετών.
Σημειώνεται ότι η αυτή υπηρεσία είναι φρέσκια καθώς μετρά μόνο λίγους μήνες και έχει ξεκινήσει από τον Στρατό Ξηράς, ενώ και με την ολοκλήρωση της μηχονοργάνωσης των Στρατολογικών Γραφείων εντός του 2010 αναμένεται να λύσει τα χέρια τα των πολιτών.
news247.gr
Διαβάστε περισσότερα...

'' Παγκαλικού'' ύφους αφίσα - απάντηση των εργαζόμενων στους δήμους

Όταν η ΠΑΣΚΕ κυκλοφορεί τέτοια αφίσα τα λόγια από εμάς περισσεύουν..

ΠΑΣΚΕ - ΟΤΑ ΠΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟ: ΡΕ ΧΟΝΤΡΕΕΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΦΑΓΑΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ. . .
Οξύτατη κριτική στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θόδωρο Πάγκαλο για τις δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες «τα φάγαμε όλοι μαζί τα λεφτά» ασκεί με «παγκαλικού» ύφους αφίσα που θα συζητηθεί, η ΠΑΣΚΕ ΟΤΑ.

Η αφίσα, δείγμα της αγανάκτησης που υπάρχει ανάμεσα στους εργαζόμενους και στους ΟΤΑ για τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, είναι χωρισμένη σε δύο μέρη:

- Στο πάνω υπάρχει μια φωτογραφία του κ. Πάγκαλου και είναι γραμμένο το εξής σλόγκαν: «Ρε χοντρέεε. Δεν τα φάγαμε μαζί. Μόνοι σας τα φάγατε…»
- Στο κάτω μέρος της αφίσας υπάρχει μια φωτογραφία της Βουλής και το εξής σλόγκαν: «Εμείς πληρώνουμε το λογαριασμό.»
Διαβάστε περισσότερα...

«Αβέρωφ» αλά... τούρκα!

Πάρτι οργίων στο γιοτ του Κεμάλ Ατατούρκ

Θυμάστε το πρόσφατο σκάνδαλο στο θωρηκτό «Αβέρωφ»; Λοιπόν, η υπόθεση ωχριά μπροστά σε αυτό που έγινε στην Τουρκία. Αποκαλύφθηκε, συγκεκριμένα, ότι το ιστορικό ιστιοφόρο «Savarona», που ήταν το αγαπημένο γιοτ του Κεμάλ Ατατούρκ, για μήνες ολόκληρους είχε γίνει το σκηνικό... σεξουαλικών οργίων με πόρνες πολυτελείας, ακόμη και ανήλικα κορίτσια! Το σκάφος ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας και είχε ενοικιαστεί από γνωστό Τούρκο επιχειρηματία, ο οποίος μάλλον δεν... συγκινήθηκε από το ιστορικό παρελθόν του σκάφους. Πάντως, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, το πλοίο παραδόθηκε στο τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού για συντήρηση και «αποκατάσταση»!
Η κυβέρνηση της Τουρκίας προχώρησε στην κατάσχεση ενός γιοτ, το οποίο ανήκε κάποτε ανήκε στον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ, μετά από πληροφορίες ότι ένα δίκτυο πορνείας χρησιμοποιούσε το σκάφος για... σεξ πάρτι με ιερόδουλες.

Οκτώ γυναίκες και δύο ανήλικα κορίτσια, οι οποίες πιστεύεται ότι είναι ιερόδουλες, κρατήθηκαν για υγειονομικούς ελέγχους, αφού προηγουμένως οι αρχές της Αττάλειας κατέσχεσαν το μήκους 136 μετρων γιοτ «Savarona», όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu». Άλλα οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες, παραμένουν υπό κράτηση, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το «Savarona» είχε εκμισθωθεί σε έναν επιχειρηματία από το υπουργείο Οικονομικών της γείτονος.
protothema.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η XXV Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία σε δράση!


Βολές Πληρωμάτων Αρμάτων από Μονάδες της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας

Από 20 έως 24 Σεπτεμβρίου 2010, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, Μονάδες της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας πραγματοποίησαν βολές πληρωμάτων αρμάτων στο πεδίο βολής αρμάτων Ξάνθης.

Διαβάστε περισσότερα...

Ο ΓΕΕΘΑ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ

Με φωτογραφίες μας ενημερώνει το ΓΕΕΘΑ για την επίσκεψη του Α/ΓΕΕΘΑ στην Αυστρία!
Να υποθέσουμε επομένως ότι πήγε για ΤΟΥΡΙΣΜΟ!

Το Δελτίο Τύπου του ΓΕΕΘΑ
Ανακοινώνεται ότι, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος (I) Ιωάννης Γιάγκος, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αυστρία από 26 έως 28 Σεπτεμβρίου 2010, κατόπιν προσκλήσεως του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αυστρίας, Στρατηγού Edmund Entacher.
Οι δύο Αρχηγοί θα συνεργασθούν επί θεμάτων αμοιβαίου στρατιωτικού ενδιαφέροντος και της προοπτικής περαιτέρω ανάπτυξης της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΝΑΛΟΓΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΑΤΟΥΛΗ

Γραμμή Μπεγλίτη στην Πελοπόννησο!

Διαβάστε περισσότερα...

Ένα έτος Ελληνικής αδράνειας στα Βαλκάνια.

Αν αναγνωρίσουμε την απόσχιση εδαφών κατόπιν βίας είναι σαν να νομιμοποιούμε τα τετελεσμένα της εισβολής-κατοχής στην Κύπρο

Μετά από ένα χρόνο διακυβερνήσεως της χώρας από τον κ. Γ.Α. Παπανδρέου είναι χρήσιμο να κάνουμε έναν σύντομο απολογισμό της βαλκανικής μας πολιτικής. Θα μπορούσα κάλλιστα να αφήσω λευκή τη σελίδα, διότι ουδέν το αξιοσημείωτο επιτύχαμε, απλώς αδρανήσαμε. Παρά την παρουσία του ιδίου του Πρωθυπουργού επικεφαλής του ΥΠ.ΕΞ. μέχρι τον πρόσφατο ανασχηματισμό, η χώρα μας δείχνει να μην έχει καταλάβει τί σημαίνουν οι εξελίξεις στα γειτονικά μας κράτη. Η επίσημη διπλωματία μας αρκείται να αναμασά την καραμέλα περί καλής γειτονίας και περί προωθήσεως της ευρωπαϊκής εντάξεως των βαλκανικών κρατών.
Αντιθέτως η Τουρκία έχει φιλόδοξα σχέδια για την παρουσία της στην περιοχή. Όπως ομολογεί ο Τούρκος επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου (βλέπε το βιβλίο του ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΒΑΘΟΣ, που κυκλοφορεί και στα ελληνικά) η Άγκυρα έχει επιλέξει την αναβίωση του Οθωμανισμού, την αξιοποίηση του Ισλάμ και των μουσουλμανικών μειονοτήτων και την χρησιμοποίηση των Αλβανών και Βοσνιομουσουλμάνων ως τουρκικών μοχλών πιέσεως. Η προσπάθεια των Νεο-οθωμανών δυστυχώς ενισχύεται από την άφρονα διάθεση ορισμένων επιστημόνων και πολιτικών στην Ελλάδα, οι οποίοι νομίζουν ότι θα βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με την αλλοίωση των σχολικών βιβλίων Ιστορίας και με την παρουσίαση της Οθωμανικής περιόδου ως μιάς απλής ρομαντικής και ήρεμης συμβιώσεως Χριστιανών και Μουσουλμάνων! Την αγιοποίηση της Οθωμανικής περιόδου επιχειρεί και το τετράτομο ιστορικό εγχειρίδιο που χρηματοδότησε το γνωστό CDRSEE. Ευτυχώς με τον θόρυβο που ξέσπασε- και δικαίως- για το βιβλίο της Μ. Ρεπούση γλυτώσαμε την εισαγωγή της τετράτομης ανθελληνικής προπαγάνδας στα σχολεία μας. Προς το παρόν, ίσως.
Η Αλβανία διευρύνει συνεχώς την επιρροή της κάτω από την ομπρέλλα της «Φυσικής Αλβανίας». Δηλαδή η πολιτική και πνευματική ηγεσία στα Τίρανα καλλιεργεί την εικόνα του αδικημένου λαού δείχνοντας χάρτες με τα «εκατομμύρια» Αλβανών εκτός Αλβανικών συνόρων. Η ανεξαρτησία του Κοσσόβου ενθαρρύνει αυτές τις τάσεις. Απέναντι στη χώρα μας θέτουν δύο ζητήματα, για τα οποία τους τελευταίους δώδεκα μήνες δεν κάναμε τίποτε. Πρώτον το ζήτημα των περιουσιών των Τσάμηδων εγκληματιών πολέμου και δεύτερον τα δικαιώματα των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα, τους οποίους μία ωραία πρωία θα εμφανίσουν ως μειονότητα. Είναι γεγονός ότι αρκετοί από αυτούς έχουν ενσωματωθεί στην κοινωνία μας, όπως δείχνουν και τα γεγονότα του Αγίου Παντελεήμονος (Έλληνες και Αλβανοί συνεργάζονται για την αυτοπροστασία τους). Χρειάζεται, όμως, έλεγχος του αριθμού των Αλβανών μεταναστών, διότι οι φανατικότεροι από αυτούς θα χρησιμοποιηθούν για την ανακίνηση μειονοτικών ζητημάτων εις βάρος μας.
Αντιθέτως οι ομοεθνείς μας Βορειοηπειρώτες ούτε στην Αλβανία αισθάνονται ασφαλείς ούτε βοηθούνται πολιτικά και οικονομικά από την Ελλάδα ώστε να παραμείνουν στην πατρώα γη. Ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου κατά τη συνέντευξή του στην ΔΕΘ, στις 12-9-2010, παραδέχθηκε μεν ότι υπάρχει ανθελληνικό κλίμα και καταδίκασε τη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χειμάρρα, διέπραξε όμως το ολίσθημα να εξομοιώσει τους γηγενείς Έλληνες της Αλβανίας με τους Αλβανούς μετανάστες που ήλθαν πριν από 10-20 χρόνια στην Ελλάδα. Τέτοια λάθη δεν δικαιολογούνται διότι ανοίγουν την όρεξη για αλυτρωτισμούς. Η Ελλάς οφείλει να καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε οικονομική και πολιτική υποστήριξη από την Ευρ. Ένωση προς τα Τίρανα θα εξαρτάται από την υλοποίηση μιας ορθής πολιτικής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τους Βορειοηπειρώτες.
Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων αφέθηκε άλλη μία φορά στα χέρια του κ. Νίμιτς και στην αφελή προσέγγιση της οικονομικής διπλωματίας. Και ο μεν μεσολαβητής του ΟΗΕ κάθε φορά που κάνει προτάσεις πλησιάζει περισσότερο προς τις σκοπιανές θέσεις. Η δε περιβόητη διπλωματία των σουπερμάρκετ απέτυχε παταγωδώς. Όσο περισσότερες ελληνικές επενδύσεις γίνονται στη ΦΥΡΟΜ, τόσο περισότερο αποθρασύνεται ο σκοπιανός εθνικισμός. Τον Απρίλιο του 2011 θα διεξαχθεί στη γειτονική αυτή χώρα απογραφή του πληθυσμού και ελπίζουμε να υπάρξει ευρωπαϊκή εποπτεία για την αποφυγή λαθροχειριών. Επιτέλους η ελληνική διπλωματία πρέπει να θέσει θέμα ελληνικής μειονότητας που καταπιέζεται. Να ζητήσουμε να υπάρχει στο έντυπο της απογραφής κουτάκι με την εθνότητα «Ἐλληνας». Στην προηγούμενη απογραφή τέτοια ένδειξη δεν υπήρχε. Αντί να δεχόμαστε μοιρολατρικά τις ανιστόρητες διεκδικήσεις περί της κατασκευασμένης δήθεν μακεδονικής μειονότητας, καλό είναι να αντεπιτεθούμε ειρηνικά και με όπλο μας τα ανθρώπινα δικαιώματα της πραγματικής μειονότητας.
Στην ίδια συνέντευξη στην ΔΕΘ ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να δηλώσει σαφώς αν η Ελλάς θα αναγνωρίσει το Κόσσοβο. Στοιχειώδης αίσθηση αυτοσυντηρήσεως και υποχρέωσή μας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία μάς οδηγεί στη ΜΗ αναγνώριση. Ο νέος ΥΠΕΞ κ. Δ. Δρούτσας, που συνεργάσθηκε με τον Λόρδο Χάνεϊ την εποχή του σχεδίου Ανάν, προφανώς κατανοεί ότι αν αναγνωρίσουμε την απόσχιση εδαφών κατόπιν βίας είναι σαν να νομιμοποιούμε τα τετελεσμένα της εισβολής-κατοχής στην Κύπρο. Όσο για το θέμα του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε με μία αρνητική στάση κατά την προεκλογική του εκστρατεία και τώρα φαίνεται να αναζητεί αμήχανος νέα γραμμή πλεύσης. Το ενδιαφέρον είναι ότι στη Βουλγαρία παρά τις οικολογικές ανησυχίες η κυβέρνηση δεν έχει επισήμως αποκηρύξει τον αγωγό, ενώ προστέθηκε και το ενδιαφέρον αμερικανικών εταιριών που ίσως μεταστρέψουν την επιφυλακτικότητα την κυβερνήσεως των ΗΠΑ.
Προσοχή, τέλος, απαιτείται στις γενικά καλές σχέσεις μας με τη Ρουμανία, η οποία διεκδικεί τους πολυάριθμους Βλαχόφωνους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου.
diktyo21/Κωνσταντίνος Χολέβας-Πολιτικός Επιστήμων
Διαβάστε περισσότερα...

Υιοθεσία στη μνήμη των πεσόντων

Τα ανήλικα παιδιά των πιλότων που «έπεσαν» στο καθήκον «υιοθετεί» η Βουλή

Όλα τα ανήλικα παιδιά των πιλότων των αεροσκαφών που «έπεσαν» στο καθήκον από το 1996 μέχρι και σήμερα «υιοθετεί» η Βουλή με πρωτοβουλία του Προέδρου του Σώματος Φίλιππου Πετσάλνικου, ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη των πεσόντων.
Σύμφωνα με την απόφαση, η Βουλή θα καταβάλλει κάθε χρόνο ένα ποσό για τα ανήλικα τέκνα μέχρι την ενηλικίωσή τους και, εφόσον αυτά ξεκινήσουν σπουδές, μέχρι τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας τους. Το ποσό αυτό καθορίστηκε στις 10.000 ευρώ για ένα τέκνο, 18.000 ευρώ για δυο τέκνα, 21.000 για τρία τέκνα και 25.000 ευρώ για τέσσερα τέκνα. «Η συμβολική υιοθεσία των παιδιών αυτών από τη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτούς που με θάρρος, αυταπάρνηση και αφοσίωση στο καθήκον έχασαν τη ζωή τους υπηρετώντας τη χώρα, σε αυτούς που με αποφασιστικότητα και ηρωισμό “έπεσαν” για χάρη της πατρίδας αφήνοντας πίσω τους όχι μόνο συζύγους αλλά και ανήλικα τέκνα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.
xrimatistirio.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντιδράσεις ΓΑΔΑ και κομμάτων για το βίντεο με την Χρυσή Αυγή

Ένορκη Διοικητική Εξέταση ζητάει ο ΣΥΝ (για τα βίντεο με λαθρομετανάστες που κλέβουν δεν ζήτησε), απλός αστυνομικός έλεγχος λέει η ΕΛ.ΑΣ.

Με σημερινή ανακοίνωσή της η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) σχετικά με το βίντεο που εξασφάλισε το tvxs.gr και το οποίο αποδεικνύει για ακόμη μία φορά τη συνεργασία αστυνομικών με μέλη της Χρυσής Αυγής, υποστηρίζει πως τα μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο της αστυνομίας προκειμένου να τους γίνει «πλήρης αστυνομικός έλεγχος».

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:

* «Τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 22-09-2010 αστυνομικές δυνάμεις, που βρίσκονταν στο Σταθμό Λαρίσης, για λήψη μέτρων τάξης στο πλαίσιο προγραμματισμένων εκδηλώσεων, οδήγησαν μέλη της Χρυσής Αυγής σε λεωφορείο της Αστυνομίας για τη διενέργεια αστυνομικού ελέγχου.

* Εντός του λεωφορείου διενεργήθηκε πλήρης αστυνομικός έλεγχος, που περιελάμβανε σωματικό έλεγχο και έλεγχο στοιχείων ταυτότητας των ατόμων. Σημειώνεται ότι τέτοιου είδους έλεγχοι διενεργούνται εντός αστυνομικών λεωφορείων, προκειμένου να αποφεύγονται οι διαδικασίες αυτές σε δημόσιους χώρους.

* Από τον αστυνομικό έλεγχο δεν προέκυψε οτιδήποτε επιβαρυντικό που να δικαιολογούσε περαιτέρω προσαγωγή των ατόμων σε Αστυνομική Υπηρεσία και συνεπώς αφέθησαν ελεύθεροι αποβιβαζόμενοι από το λεωφορείο.

* Επιπλέον η αναφορά στη συγκεκριμένη καταχώρηση, περί άφιξης μελών της Χρυσής Αυγής στο χώρο, με λεωφορείο της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι ψευδής.

Το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ κάλεσε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή «να διατάξει άμεσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση για την αποκάλυψη του tvxs.gr που προέβαλε βίντεο που αποδεικνύει για ακόμη μία φορά τη συνεργασία αστυνομικών με μέλη της Χρυσής Αυγής. Οι μάσκες έπεσαν. Τα μισόλογα, τα ημίμετρα και οι φτηνές δικαιολογίες σαν αυτές που περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, ότι δήθεν έγινε «πλήρης αστυνομικός έλεγχος» ακροδεξιών στοιχείων μέσα στην κλούβα της Αστυνομίας, υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών και δεν είναι πια σε θέση να κρύψουν το τεράστιο πολιτικό σκάνδαλο της υπαρκτής σχέσης αστυνομικών οργάνων με μέλη μιας φασιστικής και ρατσιστικής εγκληματικής οργάνωσης».

«Η δημοκρατική κοινωνία δεν πρόκειται να ανεχτεί τη συγκάλυψη τέτοιων αντιδημοκρατικών πρακτικών και ο υπουργός προσωπικά, αντί να βαδίσει στα χνάρια των προκατόχων του που ανέχτηκαν και έμμεσα εξέθρεψαν αυτό το φαινόμενο, προκειμένου να χρησιμοποιούν τα φασιστοειδή ως πολιορκητικό κροιό κρούσης και ύπουλης δράσης σε πορείες και κινητοποιήσεις, οφείλει να σπάσει το απόστημα και να συμβάλει στην ουσιαστική κάθαρση στους κόλπους του αστυνομικού σώματος» προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΝ.

Το Γραφείο Τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σήμερα, αναφορικά με το βίντεο που αναρτήθηκε στο tvxs.gr: «Ο κ. Παπουτσής καλείται να απαντήσει: Ο ιστότοπος του TVXS παρουσιάζει ένα αποκαλυπτικό βίντεο κατά το οποίο μέλη της οργάνωσης ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ επιβιβάζονται σε ένα λεωφορείο της αστυνομίας, μετά από συγκέντρωσή τους. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ θεωρεί ότι χρειάζεται το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να διερευνήσει τη συγκεκριμένη υπόθεση και να απομονώσει σκοτεινούς κύκλους που εμπλέκουν εξτρεμιστικές οργανώσεις με την Ελληνική Αστυνομία».
Διαβάστε περισσότερα...

ΧΤΥΠΗΜΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ

Η συνέχεια επί της οθόνης..


ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διαβάστε περισσότερα...

Της Ημέρας

Έφαγαν, έφαγαν, αλλά δεν έσκασαν αυτοί... βουλιάζουμε εμείς!

Διαβάστε περισσότερα...

Ο ΦΡΑΓΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ

ΝΕΑ, ΩΡΑΙΑ, «ΑΡΧΗΓΙΚΗ» ΚΟΡΗ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΤΕΡΑ ΕΙΔΗΜΟΝΑ ΣΤΙΣ «Κ….ΤΟΥΜΠΕΣ»

Μετά το δημοσίευμα γνωστής κυριακάτικης εφημερίδας, ο Αρχηγός ΓΕΣ, άρχισε να ανησυχεί επικίνδυνα τόσο για την «πτωχή και ταπεινή» θέση της κορούλας του, όσο και για το δικό του «θρόνο»!! Βέβαια, η ανησυχία αυτή έχει πολλαπλασιαστεί, λόγω και του έντονου ενδιαφέροντός του να αναρριχηθεί λίγο ακόμα στην ιεραρχία……Άδικα έτρεχε ο άνθρωπος να αλλάξει το δόγμα του ΓΕΕΘΑ, εεεε; Αχ, Αεροπόρεεεεε ….. σου σκάβει το λάκκο ο Φράγκος …. με τα τακτικά του καφεδάκια στον «Μπένι»! Για να επανέλθουμε στο θέμα της κόρης του αρχηγού, δεν είναι κακό ή παράδοξο μια νεαρά και ταλαντούχα κοπέλα να βγάζει τίμια και νόμιμα το «ψωμί» της! Το θέμα είναι, εάν κάθε τι νόμιμο είναι και ηθικό! Ειδικά, όταν αυτό αφορά στις αποδοχές μίας νέας κοπέλας στη δύσκολο δημοσιο-οικονομική περίοδο που βιώνουμε, από Κρατικό κανάλι, που όλοι μας το πληρώνουμε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ! Όσο ταλαντούχα κι αν είναι η νεαρά κοπέλα, οι παροικούντες στη Συμπρωτεύουσα, γνωρίζουν πολύ καλά πως προέκυψε αυτή η «ταχεία άνοδός» της. Επίσης, δεν μας προκαλεί εντύπωση η ζέση με την οποία δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης «βάζουν πλάτη» στην κόρη και στον Φράγκο με τις παρεμβάσεις τους σε ραδιόφωνα και εφημερίδες, για τα «χτυπήματα κάτω από τη μέση»….. Δεν μας είπαν όμως αυτοί οι κύριοι, τι σχέση έχουν με τους εμπλεκόμενους……;
Το ερώτημα «Κάθε τι νόμιμο είναι και ηθικό;» έχει τεθεί και στο πρόσφατο παρελθόν για αρκετούς πολιτικούς ομοιόχρωμους του κ. Φράγκου μέχρι τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009. Και λέμε ομοιόχρωμους, γιατί από τις εκλογές και μετά ο Φράγκος έγινε «Πράσινος»! Το διατυμπανίζει αυτό, σε όποια «πράσινη» πολιτική παρέα βρεθεί ο ίδιος, η κόρη του, ακόμα και ο Υπασπιστή του (Σχης Κ.Σ …… ή μήπως δεν είναι Υπασπιστής του;). Αυτά απλά επιβεβαιώνουν την «Πράσινη Κ...τούμπα» του Φράγκου!
Κύριε Αρχηγέ, δεν περιμένουμε να παραιτηθείτε, γιατί πολύ απλά «ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΟΙ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΣΑΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ»!!! Εξάλλου, οι πρόσφατες τοποθετήσεις σας για θέματα που «καίνε» το προσωπικό του Στρατού Ξηράς, έχουν αποδείξει πως, βάζετε πάνω απ’ όλα τις προσωπικές σας επιδιώξεις. Δεν είναι κακό να έχει κανείς φιλοδοξίες, αλλά είναι πιο ηθικό να έχει κανείς ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΑΡΧΕΣ! Το «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια» που λέγατε ως Εύελπις και ως μικρός Αξιωματικός και με το οποίο φανταζόμαστε πως γαλουχήσατε την κόρη σας, έχει πάει περίπατο…..
Και επειδή πολλά έχουν δει τα μάτια μας και έχουν ακούσει τ’ αυτιά μας, θα επανέλθουμε πολύ σύντομα με γεγονότα για τα τεκταινόμενα στις περσινές κρίσεις Ανωτάτων Αξιωματικών - τα οποία πιστέψτε μας θα σας στενοχωρήσουν αρκετά - έτσι για να δείξουμε στα στελέχη πόσο καλά κάνατε εσείς, αλλά και αρκετοί «γαλάζιοι» Ανώτατοι την «Πράσινη Κ….τούμπα»!!! Ηθικό Δίδαγμα μικροί Αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς: «Η θέση είναι πάνω απ’ όλα» !!!
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
Διαβάστε περισσότερα...

Είμαστε πολλοί αξιωματικοί, που θα δίναμε την ζωή μας για την ΚΥΠΡΟ!

Απάντηση στον Χριστόφια από Έλληνα ανώτερο ε.ε. αξιωματικό.
Δείτε το βίντεο με τη δήλωση Χριστόφια, ο άνθρωπος είναι προδότης!Αγαπητέ Κύριε Πρόεδρε,
Είμαι Έλληνας ανώτερος αξιωματικός και πριν από λίγα χρόνια υπηρέτησα, σε αυτό το νησί που λέγεται ΚΥΠΡΟΣ και αποτελεί μια απο τις αρχαιότερες πατρίδες του Ελληνισμού. Ομολογώ ότι όταν έφτασα στο νησί, για να υπηρετήσω ως διοικητής Μονάδος, η γνώμη μου ήταν συγκεχυμένη, σε ότι αφορά τα γεγονότα που οδήγησαν στην απώλεια του νησιού μας.....Διαβάζοντας όμως το πολεμικό ημερολόγιο της Μονάδος, ανατρίχιασα από τα γραφόμενα και σκεφτόμουν ότι το φορτίο και η τιμή ήταν τεράστια βάρη για μένα, αφού θα έπρεπε να ανταποκριθώ με εξαιρετική υπευθυνότητα, προκειμένου να φανώ αντάξιος ανθρώπων που έδωσαν την ζωή τους, τραυματίστηκαν και αιχμαλωτίστηκαν, σε έναν αγώνα δίκαιο και άνισο ,αφού η προδοσία ήταν δεδομένη......Έκτοτε, αφού διαβασα το ημερολόγιο, η καρδιά μου είναι αφιερωμένη στο νησί και καίγεται, κάθε φορά που ακούει λόγια σαν αυτά που εξεστόμησες.....
Ήμουν λοιπόν συνεχιστής εισβολέων αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, ήμουν ξένος όπως ο Τούρκος που εισέβαλλε ,βίασε και σκότωσε, ήμουν τέρας απεχθές όπως οι αποβιβασθέντες λάθρα στην παραλία της ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ;......Αυτό λοιπόν ήμουν;
ΟΧΙ αγαπητέ...τα αισθήματα μου δεν αλλάζουν επειδή ΕΣΥ ΕΧΕΙΣ "ΤΡΙΚΥΜΙΑ ΕΝ ΚΡΑΝΙΩ"....ΔΕΝ ΣΕ ΛΑΜΒΆΝΩ ΚΆΝ ΥΠΌΨΗ.
Είσαι ένας παλαιο-κομμουνιστής με ΠΑΡΩΠΙΔΕΣ σταλινικές οι οποίες σε εμποδίζουν να αποδεχθείς ακόμα και το γένος σου.
Ο απλώς Κυπριακός λαός με τίμησε και εμένα και τους συναδέλφους μου και τους στρατιώτες μας. Εσύ με το να κάνεις τέτοιες δηλώσεις , από ένα τέτοιο βήμα, απλώς δίνεις αποδεικτικά στοιχεία και αφορμή, στον ιστορικό του μέλλοντος ,να σε χαρακτηρίσει από ΦΑΙΔΡΟ έως ΠΡΟΔΟΤΗ.....Με πρόσχημα μια ηλίθια ιδέα, ενός αποτυχημένου ΚΑΘΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ, συστήματος,του κομμουνισμού και δεν « βλέπεις το λύκο μέσα στο δάσος»…..ή τον βλέπεις και σφυρίζεις αδιάφορα………
Αγαπητέ κύριε πρόεδρε , ΤΟ ΠΙΘΑΝΌΤΕΡΟ είναι ότι δεν θα διαβάσεις τα γραφόμενα μου, αλλά για μένα θα ήταν ευτυχία, αν σου μετέφεραν, έστω, την άποψη μου…..Δεν εισέβαλλαν ούτε ο ΣΤΑΥΡΙΑΝΑΚΟΣ, ούτε οι λοιποί ΕΛΔΥΚΑΡΙΟΙ…..Αν πραγματικά το πιστεύεις αυτό,το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να σε διαγράψουμε και να μην σε λαμβάνουμε πλέον υπόψη….. Η απόφαση μου βέβαια είναι δεδομένη, αν χρειαστεί και πάλι, θα δώσω και την ζωή μου, όσο ΕΠΙΚΟ και ΜΕΛΟΔΡΑΜΑΤΙΚΟ και αν ακούγεται αυτό.
Τελειώνοντας θέλω να σου πώ και αυτό...Μην ψάξεις να με βρεις ανάμεσα σε απόστρατους που δεν έχουν τι να κάνουν και γράφουν επιστολές…είμαι εν ενεργεία, όπως σου είπα και είμαστε πολλοί αξιωματικοί, που θα δίναμε την ζωή μας για ΤΟ ΝΗΣΙ……
Αγαπητέ κύριε πρόεδρε…..ΛΥΠΑΜΑΙ!!!
Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010

Χάνουμε τα Μirage 2000!

Πληρώστε για να έχετε τα Mirage στο Αιγαίο..
Είναι πολλά τα "φράγκα"!

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται εδώ και μερικές μέρες η πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου και οι ανώτατοι επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας. Αιτία το πολύ ορατό, πλέον, ενδεχόμενο να «χάσουμε» σε ένα με ενάμισι χρόνο τα 20 μαχητικά αεροσκάφη Μirage 2000 που διαθέτουμε, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για την καθημερινή μάχη του Αιγαίου.

Τι έχει συμβεί; Πριν από μερικές μέρες οι Γάλλοι γνωστοποίησαν στους αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ ότι... αδυνατούν να προχωρήσουν στην αναβάθμιση των 20 παλιών ελληνικών Μirage 2000, εκσυγχρονίζοντάς τα σε Μirage 2000-5, επειδή έχει... κλείσει η γραμμή παραγωγής! «Αν βέβαια θέλετε πάρα πολύ να τα αναβαθμίσετε», είπαν στους Έλληνες, «τότε θα σας κοστίσει περί τα 45-50 εκατομμύρια ευρώ το κάθε κομμάτι, ώστε να ξανανοίξουμε τη γραμμή παραγωγής»!

Φυσικά αυτό ούτε να το συζητήσουν ήθελαν οι επιτελείς του ΓΕΑ, καθώς με τόσα λεφτά παίρνεις ένα ολοκαίνουργιο υπερσύγχρονο μαχητικό. Έλα όμως που τελικά μάλλον αυτό ακριβώς θέλουν διακαώς και τα... γαλλάκια: Να μας πουλήσουν τα Rafale. Σου λέει, «Αφού δεν σας συμφέρει να αναβαθμίσετε τα παλιά σας Mirage 2000, καλύτερα να πάρετε ολοκαίνουργια Rafale».

Δυστυχώς όμως λεφτά δεν φαίνεται να υπάρχουν για τέτοιες ακριβές αγορές και οι αξιωματικοί του ΓΕΑ έχουν πέσει από τα σύννεφα με τον κίνδυνο – πραγματικό και όχι φανταστικό – να μείνουν χωρίς τα 20 Mirage 2000, τα οποία ήδη αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα διαθεσιμότητας και σε ένα με ενάμισι χρόνο θα πρέπει, με μαθηματική ακρίβεια, να καθηλωθούν στο έδαφος λόγω παλαιότητας στα συστήματά τους και έλλειψης ανταλλακτικών.

Το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι οι Γάλλοι είπαν στους Έλληνες να μην αποκαλύψουν την αδυναμία τους στο θέμα της αναβάθμισης, ώστε να μην γίνουν... διεθνώς ρεζίλι που δεν μπορούν να υποστηρίξουν το προϊόν που μας πούλησαν πριν από περίπου 20 χρόνια και που τότε είχαν δεσμευτεί ότι ήταν υποχρέωσή τους να το κάνουν...

Μαζί με τα συγκεκριμένα μαχητικά θα χαθεί βέβαια και η σπουδαία δυνατότητα που διαθέτει σήμερα η Πολεμική Αεροπορία για ναυτική κρούση με τους πυραύλους Exocet κατά πλοίων επιφανείας. Βλέπετε, οι πύραυλοι αυτοί χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τα παλιά Μirage 2000 και τα νέα Mirage 2000-5 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία και θα πρέπει να υποστούν μεγάλες και ακριβές τροποποιήσεις για να μπορέσουν να τους χρησιμοποιήσουν.

Όλα αυτά κάποιοι τα έκρυβαν μέχρι πριν λίγες μέρες, τόσο από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, όσο και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας .Γιατί άραγε; Τι είχαν να κερδίσουν;
ΖΟΥΓΚΛΑ
Διαβάστε περισσότερα...

Εορταστικές Εκδηλώσεις Επετείου Ναυμαχίας Σαλαμίνας

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την 29 Σεπτεμβρίου 2010 πραγματοποιήθηκαν στην Σαλαμίνα εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας το 480 π.Χ.,

όταν οι Ελληνικές τριήρεις με τέχνασμα του Θεμιστοκλή διέλυσαν τον τεράστιο στόλο των Περσών. Η ιστορική ναυμαχία διασφάλισε τόσο την σωτηρία της Αθήνας όσο και τη μη κατάκτηση της υπόλοιπης Ελλάδας από τους Πέρσες. Αποτέλεσε τη δικαίωση του Θεμιστοκλή που είχε κρίνει εκ των προτέρων ότι η τύχη μιας γενικής Ελληνοπερσικής σύρραξης θα κρινόταν από την υπεροπλία στη θάλασσα, σύμφωνα με το δόγμα «Μέγα το της θαλάσσης κράτος» όπως το εξέφρασε αργότερα ο Θουκυδίδης. Υπήρξε το σημείο καμπής των Περσικών πολέμων και σήμανε την αρχή του τέλους των επιθετικών βλέψεων των Περσών.
Στις εκδηλώσεις παρέστη ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δ. Ελευσινιώτης ΠΝ, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Γ. Δημητριάδης ΠΝ, αντιπροσωπεία Αξιωματικών και Υπαξιωματικών και συμμετείχε το ναρκαλιευτικό ΑΛΚΥΩΝ. Στον κ. Α/ΓΕΝ απονεμήθη τιμητική πλακέτα από τον Δήμαρχο Αμπελακίων κ. Μάριο Τραυλό.

Αντιπλοίαρχος Αδαμάντιος Χριστοδούλου ΠΝ
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΝ

Διαβάστε περισσότερα...

28ος Διεθνής Ιστορικός Υπερμαραθώνιος "ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ" 2010

Οφείλουμε να πούμε ότι το ΓΕΑ κινήθηκε γρήγορα μετά την ανάρτησή μας Δύο στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων διακρίθηκαν στον υπερμαραθώνιο "ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2010" , το ΓΕΣ έχει "οικογενειακές φουρτούνες" και θ' αργήσει καθώς φαίνεται!
Απονομή κότινου και νερού από τον ποταμό Ευρώτα στον Επισμηναγό (Ι) Δημήτριο Πετρολιάγκη από τον Παναγιώτη Τσιακίρη Πρόεδρο του διοικητικού Συμβουλίου

Το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε ο διεθνής αγώνας δρόμου "Σπάρταθλον 2010", στη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη απόστασης 246 χιλιομέτρων. Στον αγώνα συμμετείχαν 351 αθλητές και αθλήτριες, από 32 χώρες από τους οποίους τελικά τερμάτισαν οι 128.

Από την Ελλάδα μετείχαν 27 δρομείς. Δεύτερος Έλληνας και δέκατος έβδομος στην συνολική κατάταξη τερμάτισε ο Επισμηναγός (Ι) Δημήτριος Πετρολιάγκης της 112 ΠΜ/ΣΜΕΤ με χρόνο 30 ώρες 34 λεπτά και 26 δευτερόλεπτα. Ο Επισμηναγός (Ι) Πετρολιάγκης είχε συμμετάσχει ξανά στο "Σπάρταθλον" το 2008 και το 2009 όπου τερμάτισε και τις δύο χρονιές πρώτος από τους Έλληνες δρομείς.

Ο αγώνας, ξεκίνησε την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010 και αποτελεί αναβίωση της διαδρομής του αρχαίου Αθηναίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη, ο οποίος σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, έφθασε στη Σπάρτη την επομένη της αναχώρησής του από την Αθήνα προκειμένου να ζητήσει τη συνδρομή Σπαρτιατικών στρατευμάτων για την αντιμετώπιση των Περσών στο Μαραθώνα το 490 π.Χ.

Η ιδέα για τη δημιουργία του αγώνα οφείλεται στον Βρετανό σμήναρχο της RAF John Foden ο οποίος διαβάζοντας τον Ηρόδοτο αναρωτήθηκε για την αλήθεια της εξιστόρησης του κατορθώματος του Φειδιππίδη και μαζί με άλλους τέσσερις συναδέλφους του της RAF, επίσης δρομείς, στις 8 Οκτωβρίου 1982 δοκίμασε και απέδειξε ότι το εγχείρημα είναι απόλυτα εφικτό. Έτσι την επόμενη χρονιά διοργανώθηκε το Α' Διεθνές "Σπάρταθλον" και από τότε γίνεται κάθε χρόνο.

Οι δρομείς του ακολουθούν τη διαδρομή που χάραξε ο John Foden και η ομάδα του η οποία θεωρείται, ως η πιθανότερη και η πλησιέστερη της πορείας ακολούθησε ο Φειδιππίδης. Εν συντομία, ο αγγελιοφόρος του Μιλτιάδη, ξεκινώντας από την Αθήνα, πέρασε από την αρχαία Ιερά Οδό μέχρι την Ελευσίνα. Κατόπιν ακολούθησε την Σκυρώνια Οδό, μια στρατιωτική οδό στα Γεράνια Όρη, και έφθασε στα Ίσθμια, τα Εξαμίλια και την Αρχαία Κόρινθο. Από εκεί πέρασε από την Αρχαία Νεμέα και αποφεύγοντας την Επικράτεια του Άργους, προχώρησε προς τον ορεινό όγκο μεταξύ Αργολίδας και Αρκαδίας, αναρριχήθηκε στο Παρθένιο Όρος, και κατεβαίνοντας από το βουνό κατευθύνθηκε προς την Τεγέα και κατόπιν νότια προς τη Σπάρτη.

Οι αθλητές που τερμάτισαν μπροστά από το άγαλμα του Λεωνίδα, στην Σπάρτη, έλαβαν ως έπαθλο ένα κλαδί ελιάς και νερό από τον ποταμό Ευρώτα. Ο τερματισμός αποτελεί σπουδαίο επίτευγμα αφού το ποσοστό αυτών που τερματίζουν κυμαίνεται από 27% ως 63%.
Διαβάστε περισσότερα...

Εθιμοτυπικές επισκέψεις στο ΥΠΕΘΑ

Συνάντηση ΥΕΘΑ κ. Ευ Βενιζέλου με Αλβανό Πρέσβη κ. Ντασνόρ Ντερβίσι
Συνάντηση ΑΝΥΕΘΑ κ. Μπεγλίτη με Ισραηλινό Πρέσβη κ. Arye Mekel.

Με τον Αλβανό πρέσβη στην Αθήνα κ. Ντασνόρ Ντερβίσι, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά του, συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το σύνολο των διμερών σχέσεων και ειδικότερα η διμερής αμυντική συνεργασία.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Μπεγλίτης δέχθηκε, σήμερα, στο γραφείο του σ’ εθιμοτυπική επίσκεψη, τον νέο Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Arye Mekel.
Κατά τη συνάντηση δόθηκε η δυνατότητα για μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας.
Διαβάστε περισσότερα...

Οργή κατά Χριστόφια από τα κόμματα

Πρόεδρε ξεκαθάρισε. Μέσα στους εισβολείς συμπεριλαμβάνεις και την ΕΛΔΥΚ; Συμπεριλαμβάνεις και αυτούς που κοιμούνται στην Μακεδονίτισα;

Φωτιές άναψε στο εσωτερικό μέτωπο η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη δεξαμενή σκέψης Brookings της Ουάσιγκτον, ότι «στην πραγματικότητα οι αποκαλούμενες μητέρες πατρίδες εισέβαλαν στην Κύπρο». Από το πρωί, είτε με συνεντεύξεις τύπου, είτε με δηλώσεις αξιωματούχων τους, όλα σχεδόν τα κόμματα πλην του ΑΚΕΛ, τονίζουν πως η ενέργεια του Προέδρου ήταν απαράδεκτη.
Να ανακαλέσει ο Χριστόφιας ζητά ο ΔΗΣΥ
"Αυτό που ακούσαμε χθες μας αφήνει πραγματικά άφωνους, όπως και τον υπόλοιπο κυπριακό λαό. Ακούσαμε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να υιοθετεί την τουρκική επιχειρηματολογία του 1974, εξισώνοντας την Ελλάδα με τον εισβολέα και κατακτητή της Κύπρου. Και μάλιστα ενώ βρίσκεται στο εξωτερικό εκπροσωπώντας το σύνολο του κυπριακού λαού και όχι σε κάποιο κομματικό ακτίβ¨ν αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΔΗΣΥ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση,"είναι ένα πράγμα να αντικρίζουμε την ιστορία με αυτοκριτική διάθεση και να καταδικάζουμε ασφαλώς το προδοτικό πραξικόπημα και είναι εντελώς διαφορετικό, ο ίδιος ο Πρόεδρος, να προβαίνει σε μια τέτοια ανήκουστη και ανιστόρητη ενέργεια που προκαλεί τα αισθήματα όχι μόνο των Ελληνοκυπρίων, αλλά και του ελληνικού λαο¨.
"Οφείλει ο Πρόεδρος Χριστόφιας να βρει το πολιτικό θάρρος και ανάστημα να απολογηθεί και να αποσύρει την ατυχή δήλωση του. Αυτό θα αποτελούσε μια πολύ πιο έντιμη πράξη, παρά την επιχειρούμενη συσκότιση σε κρατικά ΜΜΕ, όπως το ΚΥΠΕ", επισημαίνει.
Νικόλας Παπαδόπουλος, Αντιπρόεδρος ΔΗΚΟ:
«Είναι με λύπη που άκουσα τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και τους ηγέτη της ε/κ κοινότητας, γιατί θεωρώ πως ο δικός του ρόλος θα έπρεπε, ειδικά όταν βρίσκεται στο εξωτερικό, να ήταν υποστηρικτικός στο δίκαιο του αγώνα μας και όχι να δίνει επιχειρήματα στο κατακτητή και εισβολέα. Αν είναι δυνατό να ισχυριζόμαστε εμείς ότι η Ελλάδα έχει εισβάλει ποτέ στην Κύπρο. Θα παραχαράξουμε από μόνοι μας την ιστορία για να δικαιολογήσουμε τις αδικαιολόγητες υποχωρήσεις μας. Σίγουρα η χούντα οργάνωσε το άφρον πραξικόπημα που χρησιμοποιήθηκε από την Τουρκία ως το πρόσχημα για την εισβολή και έχει τεράστιες ευθύνες για αυτό. Δεν μπορούμε όμως να εξισώνουμε το τι έγινε το 1974 στο πραξικόπημα με μία οργανωμένη εισβολή που έφερε την καταπάτηση του 33% του εδάφους μας, βιασμούς, αγνοούμενου, νεκρούς και 200 χιλιάδες πρόσφυγες».
Δημήτρης Παπαδάκης, Εκπρόσωπος τύπου ΕΔΕΚ:
«Οι δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πέρα για πέρα απαράδεκτες. Δεν μπορεί να εξισώνει τις ενέργειες της Τουρκίας με της Ελλάδας, παρόλο που οι πράξεις της χούντας είναι καταδικαστέες. Με αυτά που είπε ο κ. Χριστόφιας στην ουσία ανατρέπει την εδώ και 36 χρόνια βάση, ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής».
Πυρά και από ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγους
Το Ευρωπαϊκό Κόμμα με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Ελλάδας Κάρολου Παπούλια στην Κύπρο την ερχόμενη Παρασκευή καλεί με γραπτή ανακοίνωσή του τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια να ανασκευάσει δήλωσή του ότι οι λεγόμενες μητέρες πατρίδες εισέβαλαν το 1974 στην Κύπρο για να διαλυθούν οι όποιες σκιές δημιουργήθηκαν.
«Ο κ. Χριστόφιας υπερέβη αυτοβούλως τα εσκεμμένα» αναφέρει, προσθέτοντας ότι «η προκλητική και εθνικά απαράδεκτη δήλωση του, ότι οι λεγόμενες μητέρες πατρίδες εισέβαλαν το 1974 στην Κύπρο, εξισώνει την Ελλάδα με τις κατοχικές ευθύνες της Τουρκία και δίνει το τέλειο άλλοθι στην Αγκυρα να συνεχίσει να δικαιολογεί πειστικά την παράνομη εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο», αναφέρει.
Οι τελευταίες του Προέδρου της Δημοκρατίας δηλώσεις περί διπλής εισβολής στην Κύπρο, και ο ίσος επιμοιρασμός ευθυνών σε Ελλάδα και Τουρκία, «οδηγούν κατευθείαν σε αποενοχοποίηση της κατοχικής δύναμης αλλά και πυροδοτούν αχρείαστες συζητήσεις και εντάσεις στο εσωτερικό¨», αναφέρει σε δική του ανακοίνωση του το Κίνημα των Οικόλίογων.
«Μήπως ο Πρόεδρος με αυτές τις εμπρηστικές του δηλώσεις προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή του λαού από τη συζήτηση για τις προτάσεις που καταθέτει στις απευθείας διαπραγματεύσεις και να αποφύγει την ανάληψη των ευθυνών του;» διερωτάται το Κίνημα.
www.kathimerini.com.cy
Διαβάστε περισσότερα...

Βόλτα από τουρκική κορβέτα

Αβλαβής ή προκλητική η βόλτα της Τουρκικής κορβέτας;

Kάθε πλοίο, ακόμη και πολεμικό, έχει τη δυνατότητα να πλεύσει όπου θέλει εφόσον ακολουθεί τους κανόνες της αβλαβούς διέλευσης. Οι κανόνες που καθορίζουν τον όρο «αβλαβή διέλευση» είναι:
H διέλευση πρέπει να είναι συνεχής και ταχεία, εκτός από την περίπτωση βλάβης ή περιπτώσεις ανωτέρας βίας. Δεν επιτρέπεται η άσκοπη, έστω και για λόγους αναψυχής, περιπλάνηση, εκτός και αν αυτή συνδυάζεται με πορεία προς ή αναχώρηση από εσωτερικά ύδατα που είναι τα ύδατα των λιμανιών.

Που σημαίνει ότι: δεν ήταν "αβλαβής' αλλά πρόκληση, γιατί το Τούρκικο έκοβε βόλτες από τη Σμύρνη στην Κρήτη και στο Σούνιο!
Βόλτα στο Αιγαίο έκανε τις δύο τελευταίες ημέρες η τουρκική κορβέτα «Μπεϊκόζ», χωρίς να παραβιάσει τους διεθνείς κανόνες της αβλαβούς διέλευσης, περνώντας όμως κοντά από την Αττική μεταξύ Τζιας και Σουνίου.
Η τουρκική κορβέτα ξεκίνησε τον πλου της προχθές το πρωί από το Ακσαζ, έφτασε ανατολικά της Κρήτης και στην επιστροφή της πέρασε ανατολικά από τα Κύθηρα και δίπλα από το Σούνιο. Σε όλη τη διάρκεια του εκπαιδευτικού ταξιδιού της, την κορβέτα παρακολουθούσε στενά πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, χωρίς όμως να χρειαστεί να παρέμβει καθώς δεν υπήρξαν αποκλίσεις από τους διεθνείς κανόνες.
Γ.Τσακ. /ΕΝΕΤ
Διαβάστε περισσότερα...

Σύλληψη ανώτατου αξιωματικού της τουρκικής αστυνομίας για συμμετοχή σε οργάνωση

Οι Τούρκοι προβοκάτορες που λέγαμε εδώ

Στην αστυνομία προσήχθη και αργότερα συνελήφθη ο Χανεφί Αβτζί, ανώτατος αξιωματούχος της τουρκικής αστυνομίας, στο πλαίσιο των ερευνών σχετικά με την οργάνωση «Επαναστατικό Στρατηγείο».

Ο Αβτζί προσήχθη ενώ βρισκόταν στο γραφείο του στη γενική ασφάλεια στην Άγκυρα ενώ ακολούθησε έρευνα στην κατοικία του στο Εσκισεχίρ. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Κωνσταντινούπολη όπου αρνήθηκε να καταθέσει στον εισαγγελέα ο οποίος με τη σειρά του διέταξε την σύλληψη του αξιωματούχου.

Πάντως, ο ίδιος ο Αβτζί είχε ζητήσει ο ίδιος να ανακληθεί από την υπηρεσία.

Το όνομα του Αβτζί ήταν στην επικαιρότητα εξαιτίας του πρόσφατα εκδοθέντος βιβλίου του, στο οποίο προβάλει ισχυρισμούς για το θρησκευτικό τάγμα του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν και την ισχύ του στην ασφάλεια αλλά και γενικότερα στο κράτος.

Πριν από λίγες μέρες είχαν γίνει προσαγωγές και συλλήψεις στο πλαίσιο των ερευνών σχετικά με την αριστερή οργάνωση «Επαναστατικό Στρατηγείο». Ακολούθησαν δημοσίευμα περί σχέσεων
του Αβτζί με την οργάνωση· ο ίδιος στις 25 Σεπτεμβρίου είχε δηλώσει πως στις 30 Σεπτεμβρίου θα έκανε δηλώσεις σχετικά με το θέμα.

Στο βιβλίο του, ο Αβζτί αναφέρεται σε μια σειρά από ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια, το παρακράτος και το τάγμα του Φετχουλάχ Γκιουλέν. Αποδίδει στο τάγμα ακόμη και την υπόθεση με τη βιντεοκασέτα που είχε αποκαλυφθεί πριν από μερικούς μήνες και εμφάνιζε τον πρώην ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμμα Ντενίζ Μπαϊκάλ σε προσωπικές στιγμές με γυναίκα βουλευτή του κόμματος. Μετά την αποκάλυψη ακολούθησε η παραίτηση του Μπαϊκάλ.

Ο Αβτζί υποστηρίζει ακόμη στο βιβλίο ότι τον έλεγχο στην ασφάλεια ασκεί το συγκεκριμένο τάγμα και ότι αυτοί που βρίσκονται σε θέσεις - κλειδιά της ασφάλειας και ανήκουν στο τάγμα «υπερασπίζονται όχι το κράτος, αλλά το τάγμα».

Ο Γκιουλέν που εδώ και χρόνια ζει στις ΗΠΑ και το τάγμα του θεωρούνται από τα βασικά στηρίγματα της κυβέρνησης Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν μάλιστα είχε ευχαριστήσει τους «υπερατλαντικούς φίλους», εννοώντας τον Γκιουλέν.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα...

Μπουρλότο για πολιτικούς

ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΕΣ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ»
Κανένας εισαγγελέας ακούει;

Την πόρτα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τους εισαγγελείς άνοιξε η χθεσινή δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Μπεγλίτη για «κατασκευασμένες αμυντικές ανάγκες», «πανηγύρι εξοπλισμών» από τους οποίους «φτιάχτηκαν περιουσίες, ενδεχομένως και πολιτικές καριέρες».
Συγκεκριμένα χθες σε ραδιοφωνική εκπομπή του «Φλας» ο υπουργός Εθνικής Αμυνας απαντώντας σε ερωτήσεις είπε μεταξύ άλλων:

«Είναι αλήθεια ότι μετά τη δικτατορία σε όλη αυτή τη διαδρομή της μεταπολιτευτικής περιόδου, υπήρξαν μεγάλες, για τις δυνατότητες της χώρας, αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, πολλές φορές υπακούοντας, όχι απλά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας υπαρκτής απειλής που έρχεται από την Τουρκία, αλλά στο πλαίσιο κατασκευασμένων -και το τονίζω αυτό- αμυντικών αναγκών εσωτερικά στη χώρα».

Σε δεύτερη ερώτηση ο υπουργός συνέχισε λέγοντας: «Είμαστε ευτυχώς ή δυστυχώς μια μικρή χώρα που γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας. Γύρω από τους αμυντικούς εξοπλισμούς φτιάχτηκαν περιουσίες, ενδεχομένως και πολιτικές καριέρες και αυτά πρέπει να τα πούμε. Γύρω από τους αμυντικούς εξοπλισμούς είχε στηθεί ένα ολόκληρο πανηγύρι, χωρίς να υπάρχει η στοιχειώδης ανταποδοτικότητα. Εγώ θα αντιλαμβανόμουν ακόμη και θα δεχόμουν οριακά να σηκώσουμε το βάρος του κόστους, υπό την προϋπόθεση όμως πως θα είχαμε το αντίστοιχο όφελος. Πολλές φορές αυτή η σχέση κόστους - οφέλους δεν υπήρξε, ήταν τελείως ανεστραμμένη, με αποτέλεσμα να δαπανούμε πόρους εθνικούς για κάτι το οποίο δεν είχε ανταπόκριση επιχειρησιακή ή αμυντική».

Κατόπιν των δηλώσεων αυτών, ο υπουργός αναζητήθηκε από την «Ε» για να διευκρινίσει ποιους εννοούσε όταν έλεγε ότι κάποιοι πλούτισαν ή έκαναν πολιτικές καριέρες στις πλάτες των πολιτών, αλλά δεν... βρέθηκε μέχρι αργά χθες το βράδυ. Σύμφωνα όμως με αξιωματούχους του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ο υπουργός ύστερα από αυτά θα πρέπει να κατονομάσει ποιοι είναι αυτοί που επιβάρυναν τους πολίτες με τεράστια ποσά για προσωπικό τους όφελος και όπως υποστήριξε και ο ίδιος, σε ένα βαθμό οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.

Αμεση ήταν και η αντίδραση αξιωματικών που έλεγαν πως «με δεδομένο ότι οι προμήθειες έχουν υπογραφεί και έχουν ξεκινήσει από τα επιτελεία, έχουν γίνει επιτροπές και έχουν υπογραφεί από τις εκάστοτε ηγεσίες, ο υπουργός θα πρέπει να αναφέρει όλες τις περιπτώσεις που εννοεί ώστε να μην παίρνει η λάσπη όλους όσοι βρίσκονται εντός στρατεύματος». *
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ/ENET
Διαβάστε περισσότερα...

Βενιζέλος για Τούρκους και Φαρμακονήσι

"Κακό" ήταν το καλοκαίρι από πλευράς Τουρκικών προκλήσεων

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διαβάστε περισσότερα...

ΦΤΙΑΧΤΗΚΑΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΙΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ

Πρώτου μεγέθους κάρφωμα για όλους τους πρώην ΥΕΘΑ από τον ΑΝΥΕΘΑ κο Μπεγλίτη!


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διαβάστε περισσότερα...

Ε όχι και 300.000!

Η εταιρεία παραγωγής διαψεύδει τα περί τεράστιας αποζημιώσεως της κόρης του κου Α/ΓΕΣ!


ΑΥΡΙΑΝΗ
Διαβάστε περισσότερα...

Η επιστολή Καραμανλή στην Επιτροπή για το Βατοπέδι

Το κείμενο της επιστολής του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για το Βατοπέδι έχει ως εξής:

«Κύριε Πρόεδρε,
Απαντώντας στην επιστολή σας, υπενθυμίζω ότι στην υπόθεση Βατοπεδίου έχω αναφερθεί επανειλημμένα στο παρελθόν. Στις δημόσιες εκείνες τοποθετήσεις μου δεν έχω να προσθέσω οτιδήποτε. Τις συνοψίζω κατά συνέπεια στις ακόλουθες επισημάνσεις:
1. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας και των παρόχθιων εκτάσεων είχε οριστικοποιηθεί από τις προ του Μαρτίου 2004 Κυβερνήσεις. Το Δημόσιο είχε αναγνωρίσει υπέρ της Μονής την κυριότητα της εν λόγω περιοχής. Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και τα αντίστοιχα πρωτόκολλα παράδοσης παραλαβής είχαν σημειωθεί στα βιβλία μεταγραφών των οικείων Υποθηκοφυλακείων ήδη από το 2003.
2. Δεσμευόμενοι από τις αποφάσεις αυτές και λόγω του κοινωνικού προβλήματος που είχε δημιουργηθεί στους κατοίκους των γειτονικών περιοχών και της αξίωσης τους να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα τους, αλλά και λόγω της έλλειψης των απαιτούμενων πόρων για τυχόν απαλλοτριώσεις, οι υπουργοί της Κυβέρνησης της ΝΔ, ο καθένας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, υιοθέτησαν την καθ΄ όλα νόμιμη διαδικασία των ανταλλαγών. Διαδικασία που άλλωστε έχει εφαρμοστεί συχνά στο παρελθόν.
3. Κατά την διάρκεια των εργασιών των δύο συνεχόμενων εξεταστικών επιτροπών που συνεστήθησαν, της μακρόχρονης διερεύνησης της υπόθεσης και της εξέτασης μεγάλου αριθμού μαρτύρων ουδέν το επιλήψιμο προέκυψε. Δηλαδή, ούτε καν σκιά υποψίας περί ποινικών ευθυνών για τα πολιτικά πρόσωπα. Και αυτό παρά την εμφανή εμπάθεια και προκατάληψη που επιδείχθηκε από διάφορες πλευρές.
4. Δεν είμαι σε θέση να αξιολογήσω τις αποτιμήσεις της αξίας των ακινήτων και τις λοιπές διαδικαστικές πράξεις. Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι 4 εκθέσεις εκτιμήσεων που διενεργήθηκαν, δύο από το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών και δύο από ξένους ανεξάρτητους οίκους, δεν εντόπισαν οτιδήποτε μεμπτό , επιλήψιμο ή ύποπτο, ούτε ζημία του Δημοσίου. Και είναι επιεικώς περίεργο ότι η ύπαρξη των εκθέσεων αυτών αποσιωπήθηκε στην δεύτερη Εξεταστική Επιτροπή. Όπως επίσης και το γεγονός, ότι μόλις τώρα, ζητείται η διενέργεια επιπρόσθετων εκτιμήσεων.
5. Αφού άρχισε η δικαστική έρευνα και προκλήθηκε ο σχετικός θόρυβος η Κυβέρνηση αποφάσισε τότε αφενός την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και αφετέρου την ανάκληση των αποφάσεων περί κυριότητας των εν λόγω περιοχών ώστε να μην υπάρχει έστω και υπόνοια βλάβης του δημοσίου συμφέροντος. Προς την κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν επίσης χωρίς παρέκκλιση και με αυστηρή τήρηση της νομιμότητας όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί.
6. Την πολιτική ευθύνη την ανέλαβα ευθέως σε ομιλία μου στην συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ της 16.12.2008. Φρονώ ότι είναι χρέος του εκάστοτε Πρωθυπουργού να αναλαμβάνει την αντικειμενική πολιτική ευθύνη για οτιδήποτε απασχολεί το δημόσιο βίο, έστω και αν πιστεύει ότι ούτε κατ΄ ελάχιστον υφίστανται επιλήψιμες συμπεριφορές από πλευράς πολιτικών προσώπων.

Κύριε Πρόεδρε
Στο θέμα αυτό δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Εύχομαι και ελπίζω η υπό την προεδρία σας Επιτροπή να αναζητήσει την αλήθεια. Και πάντως να αποφύγει τις μικροκομματικές σκοπιμότητες, την σπίλωση προσωπικοτήτων και την απόπειρα κατασκευής επικοινωνιακών τεχνασμάτων. Δηλαδή παθογόνων φαινομένων που δυστυχώς καθόλου σπάνια επαναλαμβάνονται στο δημόσιο βίο μας».
.sigmalive
Διαβάστε περισσότερα...

Οι Τούρκοι τιμούν την Πολεμική τους Αεροπρορία


Την ίδια στιγμή που εμείς απαξιώνουμε τα 80 χρόνια από την ίδρυση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας οι Τούρκοι ανακοινώνουν πρόγραμμα για τον εορτασμό της εκατονταετηρίδος που θα εορτασθεί τον Ιούνιο του 20011!Το πλήρες πρόγραμμα του εορτασμού:
100th Anniversary Logo & Motto

The logo and motto of the Turkish Air Force are designated by a competition which was held among TurAF personel.

International Air Show

An International Air Show will be conducted in the 2nd Main Jet Base Command (Çiğli / İzmir) on 04 June 2011 and in Alsancak / Izmir on 05 June 2011. The show will be open to public.

National Air Shows

Air Shows will be conducted in Eskişehir and Diyarbakır to celebrate the anniversaries of the foundation of the 1st Air Force Command and the 2nd Air Force Command.

European Air Chiefs Conference (EURAC-2011)

European Air Chiefs Conference (EURAC) which takes place every year in a different part of Europe will be conducted in Turkey on 01 June 2011.


Global Air Chiefs Conference (GAC-2011)

Turkish Air Force Command will host an International Conference in which Air Commanders from approximately 80 countries will discuss the 21th century air and space developments on 02 June 2011.

Anatolian Eagle Exercise

Anatolian Eagle Exercise will be conducted with broad participation in 3rd Main Jet Base Command, Konya between 13-24 June 2011.


F-16 Solo Display Team

F-16 solo display team presenting the maneuver capability and training level of the Turkish pilots will perform displays within the context of 100th anniversary activities.

Recent Advances in Space Technologies

Turkish Air Force Command will host Recent Advances in Space Technologies (RAST) Conference which will be conducted with the participation of academicians and scientists from all over the world between 09-11 June 2011 in İstanbul.
International History Symposium

International History symposium under the name “Turkish Air Force from Foundation to Today” will be conducted with the participation of academicians and military personel from all over the world between 8-10 February 2011, the anniversary of İstanbul-Kahire flight which was performed with great sacrifices in 1914.Female Officers in TURAF History

Female Officers in TURAF History Meeting will be held.NCO's in TURAF History

NCO's in TURAF History Meeting will be held.100th Anniversary Afforestation Ceremony

A memorial forest will be planted in Ankara.IDEF-2011

The main theme of the IDEF-2011 exposition which is planned to be conducted between 10-11 May 2011 in İstanbul will be "The 100th Anniversary of the Turkish Air Force”. An exhibition specifically on the 100th anniversary of the Turkish Air Force will be held on the exposition area.Future Fligh Design Contest

Air Force Academy will host an International Future Flight Design Contest on 12-14 May 2011 in Istanbul.Model Aircraft Contest

Air Force Command Museum (Etimesgut/Ankara) will hold an international plastic model aircraft contest on 28-29 May 2011.


Painting Contest

A painting contest with the theme Turkish Air Force will be held on primary education, secondary education and undergraduate levels.


Painting Exhibition

An exhibition covering paintings with the themes Atatürk and aviation, and significant dates in TurAF history will be held.


Academic Project Competition

Turkish Air Force Command and TUBITAK will cooperatively hold an academic project competition with the theme military aviation.


100th Anniversary Monument

"100th Anniversary Monument” will be built in İstanbul in memory of the 100th anniversary of TurAF. The opening ceremony will be held on 15 May 2011.


Parade of Historical Uniforms

Uniforms which have appeared throughout Turkish Air Force history will be gathered in a catalogue and presented in a parade on 25 June 2011.


100th Anniversary March

100th Anniversary March will be composed in memory of the 100th anniversary of TurAF.


100th Anniversary Symphony

A symphonic work will be composed in memory of the 100th anniversary of TurAF.


Documentary

A documentary of 6 episodes depicting TURAF History will be made.Television Programs

Television program of 12 episodes depicting today’s Turkish Air Force will be made.Introductory Books

Various books serving to introduce the Turkish Air Force, Air Force Academy, Işıklar Air Military High School and NCOs Vocational School will be prepared.


History Books

Various books on TurAF history will be prepared. Some of the themes are: Turkish Air Force history of 100 years, aircraft appeared in the Turkish Air Force inventory, progress of TurAF for a hundred years, Turkish Air Force chronology.
Concerts

Air Force Command Bands and "Eagles of Jazz Orchestra" will give various concerts.


Drama

A drama depicting significant people, events and developments on TURAF history is planned to be put on stage by General Directorate of State Theatres.

Other Artistic Activities

Various artistic activities will take place as well.

Διαβάστε περισσότερα...

80 χρόνια της Πολεμικής Αεροπορίας πέρασαν στο…ντούκου

Δυο πράγματα συμβαίνουν.... Ή στο ΓΕΑ δεν έχουν ημερολόγιο.......ή δεν ξέρουν μαθηματικά.......ΜΠΡΑΒΟΛΕΩΝΙΔΑ ΜΠΛΑΒΕΡΗ ΠΟΥ ΘΥΜΗΘΗΚΕΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΦΕΤΟΣ 80 ΧΡΟΝΙΑΖΩΗΣ! ΕΥΓΕ!. 


Στις 23/09/1930, με τη ψήφιση του νέου διατάγματος «Περί Οργανισμού του Υπουργείου Αεροπορίας» πραγματοποιήθηκε η ενοποίηση των ως τότε υφιστάμενων Στρατιωτικής και Ναυτικής Αεροπορίας στον τρίτο Κλάδο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, την Πολεμική Αεροπορία, τότε («Ελληνική Βασιλική Αεροπορία»). Με το προαναφερθέν διάταγμα δόθηκε η δυνατότητα στο αεροπορικό προσωπικό, ιπτάμενο και εδάφους του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού (τότε «Βασιλικό Ναυτικό») να ενταχθούν στο νέο Κλάδο, θεμελιώνοντας έτσι την ενιαία πλέον Πολεμική Αεροπορία.
Με τον τρόπο αυτό λοιπόν η αεροπορική ιδέα στη χώρα μας, που βρήκε πρόσφορο έδαφος και αναπτύχθηκε ως μία εκ των πρωτοπόρων παγκοσμίως ήδη από το 1909 υπαγόμενη στους δύο αρχαιότερους Κλάδους των ΕΔ, ενοποιήθηκε και γιορτάζει φέτος τη συμπλήρωση των 80 χρόνων της δημιουργίας της.
Μία σημαντικότατη επέτειος που σε άλλες χώρες θα αποτελούσε το γεγονός της χρονιάς, στα καθ’ ημάς πέρασε στο ντούκου, με τη βοήθεια του ΔΝΤ και των περικοπών που αυτό επέβαλε με τον πλέον στυγνό τρόπο στη ζωή όλων μας και των ΕΔ φυσικά, με αποτέλεσμα η ΠΑ να ακυρώσει τις όποιες εκδηλώσεις είχε προγραμματίσει.
Θα μπορούσε βεβαίως να κάνει και κάποια πράγματα που δεν χρειάζονται καθόλου χρήματα.
Για παράδειγμα.
1)Να σημειώσει με τονισμένα στοιχεία την σημαντική αυτή επέτειο στην επίσημη ιστοσελίδα του ΓΕΑ.
2) ΜΟΝΟ ΦΕΤΟΣ θα μπορούσαν όλες οι πλακέτες του Αρχηγού ΓΕΑ και του Αρχηγού ΑΤΑ που ανταλλάσσονται με ξένους επισήμους στη διάρκεια σχετικών προγραμματισμένων εκδηλώσεων, να αναγράφουν και να τονίζουν την επέτειο αυτή.
3)ΜΟΝΟ ΦΕΤΟΣ όλη η επίσημη αλληλογραφία του ΓΕΑ θα μπορούσε να έχει πλαίσιο με την επισήμανση αυτή. Μία απλή ρύθμιση στα κομπιούτερ απαιτεί.
4)ΜΟΝΟ ΦΕΤΟΣ θα μπορούσε να βαφτεί ΕΝΑ αεροσκάφος επετειακό από τους τεχνικούς της μονάδας του.
Και πόσες άλλες σκέψεις που θα μπορούσαν να προέλθουν από την ίδια την ΠΑ. Δυστυχώς τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει εισέτι. Και η επέτειος πέρασε κυριολεκτικά στο ντούκου.
Κρίμα. Όχι για την ΠΑ που ήταν, είναι και εξακολουθεί να παραμένει πολύ ψηλά στην εκτίμηση ΟΛΩΝ των Ελλήνων, αλλά για όσους ΔΕΝ είχαν την «επιχειρησιακή ευελιξία» να πετύχουν τον τελικό τους στόχο (την προβολή της επετείου της ΠΑ), σχεδόν με απολύτως μηδενικά έξοδα.
yened.blogspot
Διαβάστε περισσότερα...

ΓΕΑ: Ηλεκτρονικά ο Σχεδιασμός Μεταθέσεων έτους 2011

Μια αξιόλογη πρωτοβουλία του ΓΕΑ η οποία ελπίζουμε να μην μείνει μόνο στην υποβολή..
Γιατί στην επεξεργασία είναι το ζουμί..

Ξεκίνησε η υποβολή μέσω Διαδικτύου ατομικών στοιχείων - επιθυμιών τοποθετήσεων έτους 2011 για όλο το μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό της ΠΑ. Τα στελέχη θα πρέπει να μεταβούν στην αντίστοιχη σελίδα σοτ HAF.GR και να ακολουθήσουν τις οδηγίες.
Κατά τη διαδικασία ανοίγματος της σελίδας του σχεδιασμού μεταθέσεων 2011, είναι πιθανόν να εμφανιστεί μία προειδοποίηση ασφαλείας την οποία και πρέπει να αποδεχτείτε, αλλιώς η σελίδα δε θα ανοίξει. Αν, εκ παραδρομής, επιλέξετε "ΟΧΙ" ή "ΑΚΥΡΟ" στην προειδοποίηση αυτή, μετά πρέπει να εγκαταστήσετε το πιστοποιητικό ασφαλείας που θα βρείτε και ακολούθως να ανοίξετε τη σελίδα σχεδιασμού μεταθέσεων 2011.
Διαβάστε περισσότερα...

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΕΚΑ και ΥΠΕΘΑ

Το πως τα REO,τα STEYER και τα MERCEDES των 20-50 ετών, τα υπό κατάρευση κτίρια φυλακίων κ.ά. θα γίνουν οικολογικά δεν το συζητούμε!

Στην Αθήνα σήμερα την 28η του μηνός Σεπτεμβρίου έτους 2010, ημέρα Τρίτη,

· το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (εφεξής «ΥΠΕΚΑ») με έδρα την Αθήνα (Αμαλιάδος 17), που εκπροσωπείται νόμιμα από την Υπουργό κ. Κωνσταντίνα Μπιρμπίλη, και

· το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (εφεξής «ΥΠΕΘΑ»), με έδρα την Αθήνα Λεωφόρος Μεσογείων 227-231), που εκπροσωπείται νόμιμα από τον Υπουργό κ. Ευάγγελο Βενιζέλο,

οι οποίοι θα καλούνται εφεξής «τα μέρη», συμφώνησαν ότι θα συνεργαστούν με σκοπό την προώθηση πρωτοβουλιών για την υλοποίηση περιβαλλοντικών δράσεων στους τομείς ευθύνης του ΥΠΕΘΑ, με στόχο την :

· αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής,
· μείωση της κατανάλωσης ενέργειας
· μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου
· δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέπουν την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) σε χώρους ευθύνης και αρμοδιότητας του ΥΠΕΘΑ
· υποστήριξη από πλευράς ΥΠΕΚΑ στους μηχανισμούς περιβαλλοντικού και ενεργειακού ελέγχου του ΥΠΕΘΑ, και
· ανάπτυξη δράσεων περιβαλλοντικής διαχείρισης σε επιλεγμένες δραστηριότητες και εγκαταστάσεις του ΥΠΕΘΑ

Ειδικότερα η συνεργασία αυτή θα αφορά αρχικά :

1. Στη δημιουργία προτύπων αειφόρου ανάπτυξης για συγκεκριμένες εγκαταστάσεις Ενόπλων Δυνάμεων με τίτλο «πράσινα στρατόπεδα». Οι εγκαταστάσεις αυτές αφορούν ένα (1) στρατόπεδο από κάθε κλάδο (Στρατό Ξηράς - Πολεμικό Ναυτικό - Πολεμική Αεροπορία)
2. Στην υλοποίηση προγράμματος περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων σε στρατιωτικά νοσοκομεία
3. Στην ανάπτυξη πρότυπου – πράσινου νοσοκομείου σε ένα (1) από τα στρατιωτικά νοσοκομεία
4. Στην εφαρμογή προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης - επιμόρφωσης στελεχών του ΥΠΕΘΑ
5. Στην υποστήριξη των κοινών δράσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των στελεχών του ΥΠΕΘΑ
6. Στην υποστήριξη του μηχανισμού ελέγχου των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ενεργειακής εξοικονόμησης στις εγκαταστάσεις του ΥΠΕΘΑ
7. Στην προώθηση της χρήσης του Φυσικού Αερίου (Φ.Α.) σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις
8. Στην εξέταση δυνατοτήτων αξιοποίησης των μετεωρολογικών πληροφοριών που προέρχονται από την ΕΜΥ σε θέματα κλιματικής αλλαγής και ΑΠΕ (π.χ. μελέτες αιολικού και ηλιακού δυναμικού)
9. Στην εξέταση δυνατοτήτων αξιοποίησης των γεωχωρικών πληροφοριών που δύναται να προσφέρουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ (Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, Υδρογραφική Υπηρεσία, κλπ), στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται από το ΥΠΕΚΑ για τις ανάγκες προστασίας του περιβάλλοντος και κάλυψης διεθνών υποχρεώσεων
10. Στην προώθηση ενός φιλικότερου προς το περιβάλλον συστήματος μεταφορών (logistics) για τις δραστηριότητες του ΥΠΕΘΑ
11. Στην πραγματοποίηση θεματικών εκδηλώσεων, με τη συνεργασία των δυο μερών, με σκοπό την προώθηση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και προβολής όλων των προαναφερθέντων εγχειρημάτων

Σε σχέση με τα ανωτέρω :

Α) το ΥΠΕΚΑ θα αναλάβει :

· τη χρηματοδότηση των έργων που αφορούν στη δημιουργία πράσινων στρατοπέδων από πιστώσεις του ΕΣΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των οριστικών μελετών, ώστε τα εν λόγω έργα να καταστούν επιλέξιμα στο ΕΠΠΕΡΑΑ
· την υποστήριξη του ΥΠΕΘΑ, από πλευράς τεχνογνωσίας, για την πραγματοποίηση περιβαλλοντικών ελέγχων σε στρατιωτικά νοσοκομεία
· τη χρηματοδότηση των έργων που αφορούν στη δημιουργία πρότυπου πράσινου νοσοκομείου από πιστώσεις του ΕΣΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των οριστικών μελετών, ώστε τα εν λόγω έργα να καταστούν επιλέξιμα στο ΕΠΠΕΡΑΑ
· τη συνεργασία με το ΥΠΕΘΑ σε περιπτώσεις ανάληψης δράσεων περιβαλλοντικού και κοινωνικού χαρακτήρα (αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, προγράμματα δασοπροστασίας, κλπ)
· την υποστήριξη του ΥΠΕΘΑ, από πλευράς τεχνογνωσίας, σε θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης
· την αναβάθμιση του υφιστάμενου μηχανισμού του ΥΠΕΘΑ για τον έλεγχο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της εξοικονόμησης ενέργειας στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του, μέσω υποστήριξης της εκπαίδευσης και πιστοποίησης περιβαλλοντικών και ενεργειακών επιθεωρητών, επιλεγμένων από τα κλιμάκια μηχανικών του ΥΠΕΘΑ
· την εξέταση δυνατοτήτων προώθησης της υλοποίησης σύνδεσης επιλεγμένων στρατιωτικών εγκαταστάσεων με το υπάρχον δίκτυο Φ.Α.
· την εξέταση της δυνατότητας αξιοποίησης των μετεωρολογικών πληροφοριών της ΕΜΥ για θέματα κλιματικής αλλαγής και ΑΠΕ (π.χ. μελέτες ηλιακού και αιολικού δυναμικού)
· την εξέταση της δυνατότητας αξιοποίησης των γεωχωρικών πληροφοριών από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ για τις ανάγκες προστασίας του περιβάλλοντος και κάλυψης διεθνών υποχρεώσεων
· την υποστήριξη στο ΥΠΕΘΑ για την ανάπτυξη συστήματος μεταφορών φιλικότερων προς το περιβάλλον

και

Β) το ΥΠΕΘΑ θα αναλάβει :

· την εκπόνηση των προμελετών για τη δημιουργία των πράσινων στρατοπέδων, καθώς και την υλοποίηση των σχετικών έργων ως τελικός δικαιούχος
· τη σταδιακή μετατροπή των υπαρχόντων στρατοπέδων σε «πράσινα», μετά την αξιολόγηση των παραπάνω εφαρμογών
· την πραγματοποίηση των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων στα στρατιωτικά νοσοκομεία
· την εκπόνηση των προμελετών για τη δημιουργία ενός προτύπου πράσινου νοσοκομείου, καθώς και την υλοποίηση των σχετικών έργων ως τελικός δικαιούχος
· τη σταδιακή μετατροπή των υπαρχόντων νοσοκομείων σε «πράσινα», μετά την αξιολόγηση της παραπάνω εφαρμογής
· την κατάρτιση προγράμματος εκπαίδευσης – επιμόρφωσης των στελεχών του σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος
· τη διάθεση κατάλληλου προσωπικού, υλικού και μέσων για την πραγματοποίηση δράσεων περιβαλλοντικού και κοινωνικού χαρακτήρα (αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, προγράμματα δασοπροστασίας κλπ)
· την υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης περιβαλλοντικών και ενεργειακών επιθεωρητών από τα υφιστάμενα κλιμάκια μηχανικών των Τεχνικών Υπηρεσιών του
· την προώθηση υλοποίησης της σύνδεσης επιλεγμένων στρατιωτικών εγκαταστάσεων με το υπάρχον δίκτυο Φ.Α.
· τη χορήγηση στο ΥΠΕΚΑ μετεωρολογικών πληροφοριών της ΕΜΥ με σκοπό την αξιοποίησή τους σε θέματα ΑΠΕ και κλιματικής αλλαγής (π.χ. μελέτες ηλιακού και αιολικού δυναμικού)
· τη χορήγηση στο ΥΠΕΚΑ γεωχωρικών πληροφοριών για τις ανάγκες προστασίας του περιβάλλοντος και κάλυψης διεθνών υποχρεώσεων, και
· την εκπόνηση μελέτης εφαρμογής για τη δημιουργία συστήματος μεταφορών φιλικότερο προς το περιβάλλον

Γ) Τέλος το ΥΠΕΘΑ και το ΥΠΕΚΑ θα αναλάβουν από κοινού την ευθύνη οργάνωσης εκδηλώσεων με σκοπό την προώθηση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και προβολή όλων των προαναφερθέντων εγχειρημάτων

Το παρόν Μνημόνιο τίθεται σε ισχύ με την υπογραφή του από τους εκπροσώπους των δύο μερών.

Οι Συμβαλλόμενοι
Για το ΥΠΕΚΑ
Κωνσταντίνα Μπιρμπίλη
Υπουργός
Για το ΥΠΕΘΑ
Ευάγγελος Βενιζέλος
Υπουργός
Διαβάστε περισσότερα...

Πράσινη Ανάπτυξη και Ένοπλες Δυνάμεις Μνημόνιο Συνεργασίας ΥΠΕΘΑ-ΥΠΕΚΑ

Κοινή Συνέντευξη Τύπου Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευαγγέλου Βενιζέλου, Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενεργείας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη, Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη.
Διαβάστε ή δείτε σε βίντεο όλη τη συνένετευξη.υ. Βενιζέλος: Υποδεχόμαστε με μεγάλη χαρά σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής την κα Τίνα Μπριμπίλη. Είμαστε πολύ χαρούμενοι και ο κ. Μπεγλίτης και εγώ γιατί επισημοποιούμε σήμερα τη στενή συνεργασία που ούτως ή άλλως έχουμε με το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Σήμερα θα υπογράψουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας των δύο Υπουργείων, που διευκολύνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος στην άσκηση της πολιτικής του στον ιδιαίτερο και ευαίσθητο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων που εκ παραδόσεως είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό περιχαρακωμένος γιατί έχει χαρακτηριστικά στρατοπέδου.


Και απ’ την άλλη μεριά αυτό το μνημόνιο συνεργασίας θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε εμείς τις δικές μας περιβαλλοντικές πολιτικές, το μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, να αναδείξουμε το πράσινο στρατόπεδο και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας παρέχουν διάφορα κοινοτικά χρηματοδοτικά εργαλεία, γιατί όλα αυτά τα οποία θα γίνουν στο πεδίο δράσης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχουν και μια έντονα κοινωνική διάσταση, αναπτυξιακή και όχι μόνο αμυντική.

Το μνημόνιο καταγράφει τις δράσεις αυτές. Νομίζω ότι οι επιλογές είναι ενδεικτικές του ενδιαφέροντός μας. Δίνουμε πάρα πολύ μεγάλη σημασία στις περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις, στην ανάπτυξη ενός πρότυπου πράσινου νοσοκομείου, στην εφαρμογή προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, στην ευαισθητοποίηση των στελεχών και των κληρωτών και βέβαια στην ανάπτυξη όλων των δράσεων που συνδέονται με την εξοικονόμηση ενέργειας, με τα έξυπνα ενεργειακά κτίρια στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Θα δείτε το περιεχόμενο του μνημονίου. Θα μιλήσει σχετικά και η κα Μπιρμπίλη. Εγώ θα ήθελα πέραν του μνημονίου να αναφέρω και δημόσια σήμερα τις εντολές που έχουν δοθεί στα Γενικά Επιτελεία, προκειμένου να προωθήσουμε την αντίληψη της πράσινης ανάπτυξης στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Πρώτον, όλες οι δράσεις έχουν σαφή διακλαδικά χαρακτηριστικά. Έχει ήδη καταγραφεί το υπάρχον επιστημονικό δυναμικό, στρατιωτικό και πολιτικό, συμπεριλαμβανόμενων και των κληρωτών με σχετικά επιστημονικά προσόντα. Έχουμε πολλά στελέχη των τριών κλάδων που κατέχουν σχετικά πτυχία ή μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών.

Έχουμε πιστοποιημένους επιθεωρητές περιβάλλοντος και πιστοποιημένους εκπαιδευτές και στους τρεις κλάδους. Όλοι αυτοί θα αξιοποιηθούν πλήρως. Υπάρχουν κάποια πρωτογενή και αρχαϊκά στοιχεία πράσινης ανάπτυξης που τα έχουμε καταγράψει και παλιές προτάσεις που τις έχουμε επικαιροποιήσει. Διαμορφώθηκε ήδη η Υπηρεσιακή Μονάδα Πράσινης Ανάπτυξης στη ΓΔΟΣΥ, στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης.

Σε όλα τα επιτελεία συγκροτήθηκαν Γραφεία Πράσινης Ανάπτυξης και τώρα θα οριστούν υπεύθυνοι πράσινης ανάπτυξης σε κάθε μονάδα, ανεξαρτήτως επιπέδου. Αρχίζουμε την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του προσωπικού. Έχει διαμορφωθεί η ομάδα των εκπαιδευτών των εκπαιδευτών. Και θα προετοιμαστεί έντυπο υλικό, οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο.

Ήδη έχει δοθεί εντολή να συγκροτηθεί και να καταγραφεί η περιβαλλοντική και ενεργειακή ταυτότητα κάθε μονάδας, κάθε στρατοπέδου και κάθε κτιρίου. Ήδη δόθηκε εντολή να προετοιμαστούν οι αναγκαίες μελέτες για την ενεργειακή επάρκεια των κτιρίων και για την εξοικονόμηση ενέργειας. Από απλά πράγματα όπως η αλλαγή των λαμπτήρων και η εγκατάσταση συστημάτων αυτομάτου ελέγχου, μέχρι πολύ πιο σύνθετα, τα οποία θα τα αναφέρω.

Θέλουμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εγκατάστασης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις Ένοπλες Δυνάμεις. Θα μας βοηθήσει δραστικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος γιατί πρέπει να διαμορφωθεί και ένα κάπως ευέλικτο νομικό καθεστώς για το ζήτημα αυτό, για τα φωτοβολταϊκά και τα μικρά αιολικά στους χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ένα άλλο θέμα που μας απασχολεί και που έχουν δοθεί οι σχετικές οδηγίες, είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Στόχος μας είναι να περιορίσουμε τον όγκο. Θέλουμε να τον περιορίζουμε κατά 5% το χρόνο. Η ενίσχυση της ανακύκλωσης που μπορεί να φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η επαναχρησιμοποίηση οικοδομικών αποβλήτων και βεβαίως ήδη έχω ζητήσει να γίνει πλήρες σχεδιασμός στις «απόψεις» οπλικών συστημάτων και καταλοίπων βλημάτων.

Όπου υπάρχει υποψία ραδιενεργών αποβλήτων που στην πράξη δε νομίζω ότι θα επιβεβαιωθεί τίποτα, θα γίνει επανέλεγχος. Εφαρμόζουμε στρατηγική μείωσης εκπομπών αερίου για τις Ένοπλες Δυνάμεις, άρα θέλουμε καταρχάς μέτρηση και έλεγχο. Αυτό αφορά και τη λειτουργία των στρατιωτικών ΚΤΕΟ και τον ηλεκτρονικό έλεγχο των καυσίμων.

Έχει δοθεί οδηγία στο Στρατό Ξηράς στο ΓΕΣ, για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης αντίληψης σε σχέση με την προστασία της βιοποικιλότητας, γιατί υπάρχουν στρατόπεδα και πεδία βολής σε επιτηρούμενες περιοχές. Αυτό κατ’ εξοχήν συμβαίνει στον Έβρο.

Μας απασχολεί πολύ το ζήτημα των υδάτινων πόρων. Στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης κατά 25% τα επόμενα τρία χρόνια. Αρχίζοντας από τον έλεγχο των δικτύων και των διαρροών. Έχει δοθεί εντολή να γίνει παντού έλεγχος ποιότητας εδάφους. Εκεί που κυρίως έχουμε εγκαταστάσεις αποθηκών του υλικού πολέμου, χώρους επισκευών αεροσκαφών, δεξαμενές καυσίμων και άλλα παρόμοια.

Διαμορφώνεται έτσι το λεγόμενο πράσινο στρατόπεδο. Θα υπάρξει και το πρότυπο πράσινο νοσοκομείο όπως σας είπα με βάση το μνημόνιο, με έξυπνες συσκευές διαχείρισης, με έξυπνες συσκευές ηλεκτρονικής φύλαξης κ.ο.κ. Στόχος μας είναι όλα αυτά να καταγράφονται και στον προϋπολογισμό προγραμμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ώστε ο προϋπολογισμός μας – ήδη ασχολείται η ΓΔΟΣΥ με αυτό – να έχει μια πράσινη οριζόντια γραμμή στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Αυτά είναι οι διαταγές που έχουν δοθεί από εμένα και τον κ. Αναπληρωτή Υπουργό στα Επιτελεία. Θα ελέγξουμε την εφαρμογή όσο γίνεται αυστηρότερα, αλλά υπάρχει πολύ καλή διάθεση αφομοίωσης και εφαρμογής. Και πιστεύω ότι αυτό μαζί με το μνημόνιο όπου όπως σας είπα υπάρχει μια ισορροπία κινήσεων και δράσεων ανάμεσα στα δύο Υπουργεία, μας επιτρέπει να πούμε ότι έχουμε αποκτήσει μία περιβαλλοντική ευαισθησία και πολιτική και μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή την αντίφαση στο χώρο των εξοπλισμών, στο χώρο της άμυνας, στο χώρο όπου λειτουργούν βαριές υποδομές, να έχουμε κάνει βήματα και μάλιστα βήματα οργανωμένα και σημαντικά προς την κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης.

Αυτά και δίνω το λόγο τώρα στην κα Μπιρμπίλη.

Τ. Μπιρμπίλη: Ευχαριστώ πολύ. Εγώ θέλω να ευχαριστήσω πολύ τον Βαγγέλη Βενιζέλο και τον Πάνο Μπεγλίτη για τη σημερινή υποδοχή–φιλοξενία, αλλά πιο πολύ για τη συνεργασία που είχαμε τους τελευταίους τρεις μήνες ώστε να καταρτιστεί αυτό το μνημόνιο το οποίο να είναι άμεσα υλοποιήσιμο.

Τα στρατόπεδα γενικά είναι χώροι πολύ μεγάλης περιβαλλοντικής και ενεργειακής έντασης. Τα τελευταία χρόνια τόσο στην Αμερική, όσο και στη Γερμανία και στην Αγγλία, γίνονται πάρα πολλές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να καταστούν χώροι λιγότερο ενεργοβόροι με πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής για όσους ζουν και βρίσκονται μέσα στα στρατόπεδα αυτά για πολύ καιρό και βέβαια χώροι οι οποίοι δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Θα έλεγα ότι τα στρατόπεδα έχουν δύο μεγάλα χαρακτηριστικά τα οποία κανείς δεν τα συναντά εύκολα σε άλλους χώρους. Το πρώτο όπως είπε και ο Υπουργός, είναι συνήθως σε χώρους που είναι σε ευαίσθητα οικοσυστήματα. Πολλές φορές συμβαίνει αυτό. Άρα, εκεί χρειάζεται μία ιδιαίτερη προσοχή.

Ο δεύτερος όμως και πιο σημαντικός λόγος για μένα, είναι ότι εκεί περνούν πάρα πολύ χρόνο ο μισός πληθυσμός της νεολαίας μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί αν γίνει υπόθεση δική τους το πράσινο στρατόπεδο ή το πράσινο στρατιωτικό νοσοκομείο, τότε νομίζω ότι θα δοθεί ένα συνολικότερο μήνυμα στην κοινωνία, όταν οι νέοι αυτοί άνθρωποι φύγουν απ’ το στρατό και γίνουν παραγωγικές μονάδες στην κοινωνία μας. Άρα, νομίζω είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ξεκινήσει μία προσπάθεια από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η δική μας δράση είναι συμπληρωματική. Παρόλο που πράγματι οι δράσεις φαίνονται να είναι μοιρασμένες, εμείς ερχόμαστε να κουμπώσουμε στην πολύ μεγάλη πρωτοβουλία που ξεκινάει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σπάζοντας και πολλά ταμπού που συνδέονται με αυτό το χώρο.

Κλείνοντας θέλω να πω ότι είναι τρεις οι βασικοί τομείς αν μπορώ να τους συνοψίσω, στους οποίους θα δώσουμε μεγάλο βάρος. Ο πρώτος είναι στην απορρύπανση και στην αποκατάσταση ρυπασμένων χώρων, ή όλου του τεχνικού εξοπλισμού που πρέπει να αλλαχτεί κυρίως είναι εξοπλισμός που μπορεί πολλές φορές να περιέχει αμίαντο. Αυτό είναι η μία δράση: η αποκατάσταση και ένας εξορθολογισμός.

Η δεύτερη δράση είναι περισσότερο δημιουργική και έχει σχέση με το κομμάτι της ενέργειας, είτε στον τομέα της εξοικονόμησης είτε στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών.

Και ο τρίτος τομέας δράσης έχει να κάνει με τους φυσικούς πόρους, που φυσικοί πόροι βέβαια είναι το νερό, αλλά είναι και τα απορρίμματα από τα οποία μπορούμε να παράξουμε ξανά υλικά.

Από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το περιβάλλον, υπάρχει ήδη πρόσκληση ύψους περίπου 20 εκ. ευρώ στη διάθεση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και όλων των δράσεων που σχεδιάζει και βέβαια θα συνδράμουμε αν αυτό το ποσό χρειαστεί να μεγαλώσει, σε ό,τι καλύτερο μπορούμε ώστε πράγματι να κάνουμε πραγματικότητα σε λίγα χρόνια το «Πράσινα Στρατόπεδα» και το Πράσινο Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Σας ευχαριστώ πολύ.

Ευ. Βενιζέλος: Ευχαριστώ κι εγώ.

Π. Μπεγλίτης: … Πολύ σύντομα καλωσορίζω κι εγώ την συνάδελφο Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο της υπογραφής Πρωτοκόλλου συνεργασίας των δυο Υπουργείων.

Είναι γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή εξάρτηση συγκροτούν δυναμικές πλέον συνιστώσες μιας σύγχρονης πολιτικής εθνικής ασφάλειας. Από αυτή την πλευρά οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μετέχουν σε αυτή τη συλλογική κυβερνητική προσπάθεια. Είναι αλήθεια ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις με τον αριθμητικό τους όγκο αλλά και τις επιχειρησιακές τους ανάγκες, αποτελούν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας στη χώρα μας.

Ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μετέχουμε της συλλογικής κυβερνητικής προσπάθειας για την υλοποίηση του στόχου, που είναι (μέχρι το 2020) δέσμευση – απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι ώστε μέχρι το 2020 το 20% των ενεργειακών μας αναγκών, να παράγονται από τις ανανεώσιμες και εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Άρα η δουλειά που έχουμε να κάνουμε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο από την πλευρά της ενεργειακής απεξάρτησης και της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά ευρύτερα και από την πλευρά της διασφάλισης όρων εθνικής ασφάλειας για τη χώρα μας.

Το Μνημόνιο αυτό που υπογράφτηκε σήμερα από τον Υπουργό κ. Βενιζέλο και από την Υπουργό κα Μπιρμπίλη, ενσωματώνει πολλές επιχειρησιακές δράσεις που έχουμε, ήδη, αρχίσει να υλοποιούμε εδώ στο Υπουργείο, από τον περασμένο Νοέμβριο του 2009.

Η βοήθεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με την επιστημονική και τεχνική γνώση που διαθέτει, θα συμβάλλει στην επιτάχυνση της υλοποίησης αυτών των επιχειρησιακών δράσεων. Επίσης, θα βοηθήσει σημαντικά στην τελική διαμόρφωση των μελετών, για μια σειρά θεμάτων και προγραμμάτων τα οποία ήδη τελούν εν εξελίξει από την πλευρά του Υπουργείου μας.

Αυτά ήθελα να πω κι εγώ, ως σύντομη παρέμβαση. Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία των δυο Υπουργείων και πιστεύω ότι υλοποιούμε ένα στρατηγικό κυβερνητικό στόχο, στο χώρο της περιβαλλοντικής προστασίας και κυρίως στο χώρο της περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Ευχαριστώ.

Ευ. Βενιζέλος: Υπάρχει κάποια ερώτηση πριν υπογράψουμε το κείμενο; Ορίστε παρακαλώ.

Λ. Δημάκας (Τα Νέα): Υπάρχει σκέψη να αξιοποιηθεί και το εργαλείο των ΣΔΙΤ όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στο χώρο των Στρατοπέδων; Γιατί υπάρχουν εκτάσεις, υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες για φωτοβολταϊκά ή αιολικά.

Ευ. Βενιζέλος: Για τις ανάγκες τις ενεργειακές των σχηματισμών και των Μονάδων, ενδέχεται να γίνει και αυτό. Πρέπει να δοκιμάσουμε όμως βέβαια το σχήμα πως λειτουργεί, στις παλαιότερες επιλογές που είχαν γίνει για συγχρηματοδοτούμενα έργα, να δούμε αν το σχήμα αυτό μπορεί να αποδώσει με βάση και τις προδιαγραφές που έχει ετοιμάσει τώρα το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας μέχρι πριν από λίγο), έτσι ώστε να είμαστε πιο ασφαλείς στη χρήση αυτού του εργαλείου, το οποίο δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη στο χώρο αυτό.

Αλλά εμείς έχουμε τεράστιες δυνατότητες αυτεπιστασίας. Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα μόνοι μας, έχουμε το επιστημονικό δυναμικό και μπορούμε να κάνουμε μικρά και αποδοτικά πράγματα, γρήγορα, εύκολα και φτηνά. Και αυτό το προτιμούμε σε σχέση με πιο μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις μεγάλων προϋπολογισμών, οι οποίες τελικά δεν προχωρούν.

Η αυτεπιστασία την οποία γνωρίζω πάρα πολύ καλά και από θητείες μου σε άλλους χώρους σε άλλα Υπουργεία, μπορεί να αποδώσει εντυπωσιακά και άμεσα αποτελέσματα. Αυτό που γίνεται για τη συντήρηση των κτηρίων για παράδειγμα, που είδα ότι είχατε ένα δημοσίευμα χτες κ. Δημάκα, αυτό είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα.

Και έχουμε εδώ ένα τεράστιο δυναμικό στελεχών, που έχουν τη σχετική κατάρτιση και που υποαξιοποιούνται και θέλουμε όλους να τους αξιοποιήσουμε. Αν δείτε πόσοι αξιωματικοί μας έχουν μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα περιβάλλοντος, θα εντυπωσιαστείτε. Αυτούς τους ανθρώπους θέλουμε να τους αξιοποιήσουμε.

Ά. Μαλλίδης (ΕΡΤ): Για το Πράσινο Νοσοκομείο θα ήθελα να ρωτήσω που θα γίνει και ποιες θα είναι οι ιδιαιτερότητές του. Γιατί το ακούμε πρώτη φορά και είναι εντυπωσιακό.

Ευ. Βενιζέλος: Το Πράσινο Νοσοκομείο κατά πάσα πιθανότητα θα είναι το 424, το οποίο είναι και το πιο σύγχρονο κτήριο που διαθέτουμε. Άρα είναι το κτήριο εκείνο, το οποίο έχει τη δυνατότητα να υποδεχτεί όλα τα συστήματα ελέγχου, όλες τις έξυπνες λύσεις. Και επειδή είχε μείνει εκτός του συστήματος «Φίλιππος», πρέπει να αποκαταστήσουμε και μια ισορροπία, πρέπει να επεκτείνουμε και το σύστημα «Φίλιππος» σε αυτό, αλλά είναι και το πιο προσιτό ως υποδομή, το πιο εύκολο, το οποίο επιπλέον διαθέτει όπως γνωρίζετε κι ένα τεράστιο πυρηνικό καταφύγιο και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να δούμε πως θα το χρησιμοποιήσουμε τώρα σε αυτή την υπόθεση, η οποία είναι στο άλλο άκρο της Πράσινης Ανάπτυξης.

Ά. Μαλλίδης (ΕΡΤ): Θα μας πείτε και για τις ιδιαιτερότητες;

Ευ. Βενιζέλος: Το Πράσινο Νοσοκομείο είναι ένα Νοσοκομείο το οποίο προσέχει κατ' αρχάς τα απόβλητά του, να ξεκινήσω από το πιο σημαντικό το οποίο είναι αυτό. Γιατί τα νοσοκομειακά απόβλητα είναι μια τεράστια ιστορία. Δεύτερον, ως κτήριο αποκτά έξυπνα και σύγχρονα ενεργειακά χαρακτηριστικά, δηλαδή κάνει οικονομία και αποκτά σταδιακά και μια αυτονομία και πιστεύω ότι όταν το κτήριο βοηθάει, διότι τα δίκτυά του είναι καινούργια, είναι επισκέψιμα, μπορεί να δεχτεί και τις προσαρμογές που πρέπει να γίνουν, με μικρότερο κόστος και μεγαλύτερη ευκολία.

Ι. Ηλιάδη (Έθνος): Κύριε Υπουργέ για απόβλητα θέλω να πω κι εγώ. Εδώ κι ένα χρόνο έχει έρθει στη δημοσιότητα το πρόβλημα του αμιάντου στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ευ. Βενιζέλος: Εμείς κάνουμε παντού έλεγχο.

Ι. Ηλιάδη (Έθνος): Ναι συμφωνώ, όμως …

Ευ. Βενιζέλος: Δηλαδή και φέτος που κάναμε με αυτεπιστασία και πολύ γρήγορα μια εξαιρετική παιδική κατασκήνωση, υπήρξε μια υποψία η οποία διατυπώθηκε στο Διαδίκτυο ελεύθερα ότι μπορεί κάποια υλικά που έχουμε χρησιμοποιήσει να έχουν αμίαντο και έγινε έλεγχος αμέσως και απεδείχθη ότι αυτό δεν είναι ακριβές. Αλλά υπάρχει πλήρης ευαισθησία απόλυτη ευαισθησία και υπάρχουν και οι υποδομές που μας επιτρέπουν να κάνουμε αμέσως έλεγχο για τον αμίαντο.

Ι. Ηλιάδη (Έθνος): Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω το ερώτημά μου. Πέρσι ήρθε στο φως της δημοσιότητας από το «Έθνος», το πρόβλημα της απομάκρυνσης των αμιαντοσκεπών από τις Ένοπλες Δυνάμεις που δεν γινόταν, σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες από εξειδικευμένες εταιρείες πιστοποιημένες όπως απαιτεί ο νόμος και γι' αυτό το λόγο καμία Μονάδα,όχι καμία, να μην υπερβάλλω, αρκετές Μονάδες κυρίως του Στρατού Ξηράς, δεν διέθεταν πιστοποιητικό ολοκλήρωσης των εργασιών και υγειονομικής ταφής των αποβλήτων. Γιατί το πιστοποιητικό εκδίδεται μόνο όταν γίνει η υγειονομική ταφή. Έγιναν ένορκες διοικητικές εξετάσεις, δεν μάθαμε ποτά τα αποτελέσματά τους. Οι Ένοπλες Δυνάμεις χρηματοδοτούσαν τα έργα, ωστόσο δεν υπήρχε Επιτροπή ελέγχου. Μέσα στο Μνημόνιο περιγράφεται το πρόβλημα του αμιάντου γιατί βάσει νόμου θα έπρεπε ήδη να είχαν απομακρυνθεί.

Ευ. Βενιζέλος: Στο Μνημόνιο δεν κάνουμε λόγο για τον αμίαντο, αυτό είναι μια παλιά ιστορία έχουμε υποχρέωση συμμόρφωσης με βάση κοινοτικές οδηγίες, θα τις εφαρμόσουμε ούτως ή άλλως. Τώρα αυτό που λέτε δεν το ξέρω, ήταν πολύ πριν αναλάβουμε τα καθήκοντά μας, θα μας ενημερώσουν τα Επιτελεία αφού το θέτετε, δεν το ξέρω δεν είχε τεθεί υπόψη μου αυτό. Θα το ελέγξω όμως και θα σας πω.

Λ. Μπλαβέρης (Απογευματινή): Ήθελα να ρωτήσω το εξής: είπε η κα Υπουργός στην ομιλία της ότι «η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και εμείς κουμπώσαμε». Έχετε ξεκινήσει ήδη κάποια προγράμματα επαγγελματικού προσανατολισμού στους νέους οι οποίοι υπηρετούν θητεία 9 μηνών. Τώρα θα αρχίσει και όλη αυτή η διαδικασία όπως είπε και η κα Υπουργός ενημέρωσης των νέων πάνω σε αυτό. Μήπως εκτιμάτε ότι πέφτει πάρα πολύ με τέτοια παραστρατιωτικά –ας μου επιτραπεί η έκφραση- αντικείμενα στην στρατιωτική ζωή ενός νέου, που είναι μόλις 9 μηνών και η βασική του αποστολή είναι να υπερασπίζει την πατρίδα και να εκπαιδεύεται; Να εκπαιδεύεται. Όχι να μαθαίνει για την Πράσινη Ανάπτυξη. Και αυτό που ήθελα να μου πείτε εν κατακλείδι: ποια ήταν η φιλοσοφία του Υπουργείου που ώθησε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να προχωρήσετε σε αυτό το μέτρο; Ευχαριστώ.

Ευ. Βενιζέλος: Κατ' αρχάς όπως είπε πολύ χαρακτηριστικά ο κ. Μπεγλίτης, είμαστε πολύ μεγάλοι χρήστες ενέργειας, επίσης κάνουμε αλόγιστη χρήση ενέργειας. Και αυτό πρέπει να περιοριστεί. Είναι αναγκαίο για λόγους όχι μόνο δημοσιονομικούς, αλλά κυρίως για λόγους περιβαλλοντικούς και επίσης για λόγους οργανωμένης αντίληψης των πραγμάτων.

Δηλαδή όταν φτιάχνουμε ένα κτήριο, ή όταν στρατοπεδεύουμε κάπου, πρέπει να κάνουμε όσο γίνεται καλύτερη χρήση των ενεργειακών πόρων και να δείχνουμε το μεγαλύτερο δυνατό σεβασμό στο περιβάλλον. Είναι υποχρέωσή μας αυτό απέναντι στην κοινωνία και απέναντι στους εαυτούς μας, εδώ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Τι σημαίνει εκπαίδευση του κληρωτού. Ο κληρωτός για να είναι μαχητής, πρέπει να έχει ορισμένες προκαταρκτικές προϋποθέσεις. Πρέπει να μπορεί να αντιληφθεί κάποια πράγματα και να τα αξιολογήσει.

Διότι όπως έχω πει κατ’ επανάληψη, αν δεν έχεις μια συνολική προσέγγιση, κινδυνεύεις να προκαλέσεις βλάβη επειδή το στρατηγικό, το επιχειρησιακό και το τακτικό επίπεδο στις μέρες μας πολύ συχνά συμπίπτουν.

Και μπορεί ένας υπαξιωματικός σε μια μικρή φρουρά, να δημιουργήσει ένα πρόβλημα, επειδή δεν έχει μια ολοκληρωμένη αντίληψη των πραγμάτων.

Να σας δώσω και ένα παράδειγμα που απαντά έμμεσα στην ερώτησή σας. Χτες διαπίστωσα ότι υπήρχε σε έναν τηλεοπτικό σταθμό μια πολύ ενδιαφέρουσα κοινωνικά εκπομπή για τα τροχαία ατυχήματα.

Αυτή θα προβληθεί σε όλες τις μονάδες. Γιατί επώνυμοι άνθρωποι, από το χώρο του πολιτισμού, από το χώρο του αθλητισμού περιγράφουν την εμπειρία τους και αυτό πιστεύω ότι είναι πολύ διδακτικό και παρακινητικό για τα παιδιά. Θρηνούμε συνεχώς θύματα τροχαίων ατυχημάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις και μεταξύ των κληρωτών και μεταξύ των μόνιμων στελεχών.

Το να τους εκπαιδεύουμε σε αυτό, στην οδική αγωγή και στην οδική ασφάλεια, δεν έχει σχέση με την κύρια αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα παιδιά δεν πρέπει να σκοτώνονται άδικα. Πρέπει να διατηρούμε το έμψυχο δυναμικό, τους ανθρώπινους πόρους. Αυτό δεν πρέπει να γίνει; Πρέπει να γίνει. Το ίδιο ισχύει και για τους φυσικούς πόρους. Γιατί χωρίς ανθρώπινους πόρους και χωρίς φυσικούς πόρους δεν υπάρχεις ως έθνος.

Γ. Τσακίρης (Ελευθεροτυπία): Είναι πάρα πολύ ωραία αυτά τα οποία μας είπατε. Πραγματικά, δεν το λέω σε καμία περίπτωση για να χαϊδέψω αυτιά. Τα ερωτήματα όμως που δημιουργούνται είναι δύο βασικά. Το πρώτο είναι πού θα βρούμε τα λεφτά να τα κάνουμε όλα αυτά. Διότι βεβαίως μπορούν να γίνουν όλα τα στρατόπεδα αυτόνομα ενεργειακά, το ξέρουμε, κοινή λογική είναι, εδώ γίνεται το σπίτι, δεν μπορεί να μην μπορεί να γίνει το στρατόπεδο και πρέπει να γίνει, αλλά δεν ξέρω αν υπάρχουν αυτά τα χρήματα. Και δεύτερον, αν θυμάμαι καλά, υπήρχε ένα αντισταθμιστικό παλαιότερα για ένα πράσινο πιλοτικό στρατόπεδο. Με τη λογική σας, την οποία δε διαφωνώ προσωπικά να κοπούν τα αντισταθμιστικά, μήπως μειώνουμε και τη δυνατότητα της μετατροπής των Ενόπλων Δυνάμεων σε πράσινες Ένοπλες Δυνάμεις; Μήπως θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα εξοπλιστικά για να κάνουμε πράσινα τα στρατόπεδα; Ευχαριστώ.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό με τα αντισταθμιστικά είναι γενικό ερώτημα, το οποίο οδηγεί σε αναπαραγωγή μιας γενικής παρεξήγησης. Τα αντισταθμιστικά δεν είναι δώρα που κάνει ο αντισυμβαλλόμενος του δημοσίου προς το δημόσιο. Τα πληρώνεις. Άρα επιβαρύνεις το κόστος των εξοπλιστικών προγραμμάτων και νομίζεις ότι παίρνεις δωρεάν π.χ. φωτοβολταϊκά, ενώ τα έχεις πληρώσει πανάκριβα. Αυτό είναι η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα.

Η απάντηση στο πρώτο. Η σχέση κόστους – οφέλους είναι συντριπτική. Αυτές οι παρεμβάσεις όλες εξοικονομούν πόρους και χρήματα. Και σας είπα ότι στο μεγαλύτερο βαθμό μπορούν να γίνουν άμεσα και εύκολα με αυτεπιστασία.

Δεύτερον, υπάρχουν πόροι διαθέσιμοι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, που μπορούμε κι εμείς να τους χρησιμοποιήσουμε, γιατί αυτές οι χρήσεις δεν είναι αμυντικές και άρα είμαστε κι εμείς επιλέξιμοι ως φορείς.

Γ. Τσακίρης (Ελευθεροτυπία): Ζητώ συγνώμη από τους συναδέλφους. Ισχύει...

Ευ. Βενιζέλος: Θα συμπλήρωνα κάτι. Για λόγους ιστορικής δικαιοσύνης θέλω να πω ότι ο πρώην Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ο κ. Πλακιωτάκης και ο κ. Λαμπρόπουλος, με επισκέφτηκαν κάποια στιγμή και είχαν την καλοσύνη να μου παραδώσουν ένα φάκελο με την προετοιμασία που είχε γίνει για το πράσινο στρατόπεδο. Αυτό το έχουμε αξιοποιήσει εμείς.

Γ. Τσακίρης (Ελευθεροτυπία): Για την πολεμική βιομηχανία, η οποία έχει τόνους απόβλητα, τα οποία...

Ευ. Βενιζέλος: Όχι μόνο, αλλά υπάρχει και ειδικό πρόβλημα.

Γ. Τσακίρης (Ελευθεροτυπία): Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα.

Ευ. Βενιζέλος: Ιδίως με την ΕΑΒ έχουμε τεράστιο πρόβλημα.

Γ. Τσακίρης (Ελευθεροτυπία): Μόνο η ΕΑΒ; Είναι γκαζοντενεκέδες μέσα...

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό δεν αφορά το μνημόνιο, αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο το αντιμετωπίζουμε συνολικά, όπως αντιμετωπίζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος συνολικά το θέμα του Ασωπού π.χ., εκεί αντιμετωπίζουμε και το θέμα της ΕΑΒ. Αλλά τώρα που θα κάνουμε και την ανασυγκρότηση της βιομηχανίας, εκεί μέσα είναι και αυτά, δεν είναι τώρα το θέμα μας αυτό.

Γ. Τσακίρης (Ελευθεροτυπία): Ας θέσω στην κα Μπιρμπίλη τότε το ερώτημα.

Ευ. Βενιζέλος: Παρακαλώ.

Γ. Τσακίρης (Ελευθεροτυπία): Τι κάνετε γι’ αυτό, γιατί είναι καταγεγραμμένο το πρόβλημα.

Τ. Μπιρμπίλη: Καταρχήν να απαντήσω λίγο στο πρώτο ερώτημά σας για τα χρήματα. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος προσπάθησε από την πρώτη στιγμή, στο κομμάτι της εξοικονόμησης ενέργειας, που στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας μη φανταστείτε ότι τα ποσά πάντα είναι υπέρογκα ή είναι αδιανόητα. Μπορεί πολύ απλές παρεμβάσεις να δημιουργήσουν πολύ σημαντικά οφέλη στην εξοικονόμηση ενέργειας. Και έχουμε ξεκινήσει μια σειρά δράσεων η οποία είναι κλαδική.

Το κομμάτι με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι ένα πάρα πολύ, ένας πολύ μεγάλος κορμός αυτών των παρεμβάσεων. Κάποιες άλλες παρεμβάσεις θα γίνουν αργότερα και θα ανακοινωθούν για τα νησιά, κάποιες άλλες για τις πράσινες γειτονιές και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα πλέγμα τέτοιων δράσεων, όπου θα δείξει γενικότερα την αντίληψή μας και τη φιλοσοφία μας, σε σχέση με το πώς μπορεί κανείς να εξοικονομήσει ενέργεια και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του.

Σε σχέση με την ΕΑΒ πράγματι υπάρχει πρόβλημα καταγεγραμμένο στον Ασωπό, το Υπουργείο έχει ξεκινήσει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για όλες τις βιομηχανίες του Ασωπού με ίδιους όρους και ειδικά για το θέμα αυτό και με τα πορίσματα των περιβαλλοντικών, των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, θα έχουμε συνεργασία πολύ στενή με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για να δώσουμε λύση στο πρόβλημα αυτό.

Π. Μπεγλίτης: Πράγματι, παράγει περιβαλλοντικά προβλήματα η αμυντική βιομηχανία, όπως και τα στρατιωτικά εργοστάσια βάσης και οι ναύσταθμοι. Ειδικά για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, δημιουργήθηκε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και θέλω να ευχαριστήσω την κα Μπιρμπίλη που έδωσε στην ΕΑΒ περιβαλλοντικό πιστοποιητικό μέχρι το 2012, αναλαμβάνοντας συγχρόνως την ευθύνη παρεμβάσεων και ανασυγκρότησης της παραγωγικής δομής, έτσι ώστε να αποτραπεί η περιβαλλοντική επιβάρυνση. Όμως το ζήτημα, επειδή το έχουμε ψάξει πολύ με τον κ. Βενιζέλο και σε συνεννόηση με τη διοίκηση της ΕΑΒ, νομίζω ότι υπερτιμάται, πάντα σε συνάρτηση με τα προβλήματα και με την επιβάρυνση που έχει ο Ασωπός στη Βοιωτία.

Στις αρχές του 2010, όταν η Νομαρχία Βοιωτίας επιχείρησε να αναστείλει την επιχειρησιακή λειτουργία της ΕΑΒ, πιστεύω ότι ήταν καθ’ υπερβολή. Τα προβλήματα είναι πολύ λιγότερα απ’ όσα πολλές φορές ορισμένοι αναδεικνύουν.

Γνωρίζοντας τα περιβαλλοντικά προβλήματα και τη λειτουργία της ΕΑΒ εκ των έσω, θέλω να σας πω ότι η δουλειά που γίνεται είναι πάρα πολύ σημαντική, στον εκμηδενισμό ουσιαστικά ρύπων και όχι απλά βιομηχανικών αποβλήτων. Άρα το πρόβλημα, είναι μικρότερο σε σχέση με αυτό που επικοινωνιακά έχει αναδειχθεί. Ευχαριστώ.

Ευ. Βενιζέλος: Αφού το γενικεύσαμε, θα το κλείσουμε όμως το θέμα, θα σας πω το εξής, για να μην κομίζουμε πολλές αποδείξεις. Αυτά όλα ελέγχθηκαν από το ΣτΕ, από το 4ο Τμήμα. Και έτσι επιτράπηκε η συνέχιση της λειτουργίας. Αντιλαμβάνεστε τι έγινε ένας αυστηρός έλεγχος. Αυτό, ωραία. Να εστιάσουμε λίγο;

Δ. Βερύκιος (Έθνος): Χίλια συγνώμη γιατί άργησα να έρθω. Δεν ξέρω αν αναφερθήκατε στην αξιοποίηση της βάσης του Ελληνικού. Είναι ένα θέμα το οποίο θα θέλαμε την άποψη και των δύο Υπουργών.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, δεν αναφερθήκαμε, δεν έχουμε να σας δώσουμε κάποια απάντηση στο θέμα αυτό. Δεν είναι αντικείμενο του μνημονίου, ούτε της συνέντευξης. Όταν ωριμάσει το ζήτημα, θα πούμε κι εμείς την άποψή μας.

Δ. Βερύκιος (Έθνος): Εσείς κ. Υπουργέ στο μυαλό σας το έχετε σκεφτεί; Το έχετε οραματιστεί;

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ, επειδή ήμουν υπεύθυνος της ολυμπιακής προετοιμασίας και επειδή έχω ασχοληθεί με το Ελληνικό χρόνια, έχω μια ολοκληρωμένη άποψη, την οποία θα διατυπώσω αρμοδίως.

Δ. Βερύκιος (Έθνος): Η κα Υπουργός;

Τ. Μπιρμπίλη: Νομίζω με καλύπτει απόλυτα η απάντηση του Υπουργού.

Μ. Τζάνε (Πρώτο Θέμα): Έξω από το μνημόνιο, το οποίο είναι περιβαλλοντικού χαρακτήρα, γνωρίζω ότι υπάρχει άλλο ένα θέμα μεταξύ των δύο Υπουργείων που έχει να κάνει με το Πολιτιστικό Κέντρο Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, στο Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί. Υπάρχει μια εκκρεμότητα εκεί, νομίζω ότι η κα Μπιρμπίλη το γνωρίζει καλά το θέμα. Έχει αποσαφηνιστεί και ενόψει του Προεδρικού Διατάγματος για τον Υμηττό τι ακριβώς θα γίνει εκεί;

Ευ. Βενιζέλος: Τι εννοείτε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας;

Μ. Τζάνε (Πρώτο Θέμα): Νομίζω...

Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω;

Μ. Τζάνε (Πρώτο Θέμα): Παρακαλώ.

Ευ. Βενιζέλος: Μου επιτρέπετε. Εμείς προσπαθούμε να διαμορφώσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στο Γουδί. Είμαι σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών. Τους έχουμε δει, μπορούμε να κάνουμε αρκετά πράγματα. Βεβαίως το Υπουργείο Περιβάλλοντος ασκεί την πολεοδομική πολιτική. Όταν τεθεί το θέμα με συγκεκριμένο τρόπο, εμείς θα πούμε ποια είναι η πρότασή μας.

Εμείς θέλουμε να διατηρήσουμε κάποιες λειτουργίες, αλλά υπάρχει τεράστιο περιθώριο για να αναπτυχθούν κοινωνικές δράσεις. Μπορεί δηλαδή πραγματικά να λειτουργήσει ως Μητροπολιτικό Πάρκο. Δε θα το εμποδίσει αυτό ο στρατός.

Ο στρατός θέλει να διαφυλάξει την ιστορική μνήμη και ορισμένες λειτουργίες οι οποίες είναι αναγκαίες, με πολύ αυστηρά κριτήρια. Και είδατε άλλωστε με πόση γενναιοδωρία αντιμετωπίζουμε τα θέματα που αφορούν τη Γλυπτοθήκη και άλλες δραστηριότητες εκεί.

Μ. Τζάνε (Πρώτο Θέμα): Αν δεν κάνω λάθος αυτό το Κέντρο Πολιτισμού της Ελληνικής Αστυνομίας είναι σε ιδιοκτησία δική σας ή όχι;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν το ξέρω. Μήπως είναι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη το κτίριο αυτό;

Μ. Τζάνε (Πρώτο Θέμα): Όχι-όχι, είναι στην περιοχή που είναι το μητροπολιτικό πάρκο Γουδή και νομίζω ότι το κομμάτι αυτό είναι περιουσιακό κομμάτι δικό σας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ευ. Βενιζέλος: Μπορεί να έχουμε παραχωρήσει τη χρήση παλαιότερα στην Αστυνομία, αλλά δεν έχουμε την ευθύνη κάποιας λειτουργίας ή κάποιας προοπτικής εκεί. Προφανώς έχουμε παραχωρήσει παλαιότερα κάποια χρήση. Θα το ελέγξω, αλλά δεν μας έχει απασχολήσει. Είναι θέμα της Αστυνομίας, δεν είναι δικό μας. Μπορεί παλιότερα να ήμασταν ή να είμαστε ακόμα ο ιδιοκτήτης του χώρου, αλλά πάντως δεν ασκούμε τη νομή του χώρου.

Τ. Μπιρμπίλη: Δε νομίζω ότι είναι θέμα Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ευ. Βενιζέλος: Ούτε οι φορείς μας το θέσατε όταν ήρθαν το θέμα αυτό. Να το κλείσουμε το ζήτημα.

Π. Καρβουνόπουλος (Real News): Έχουμε καταλήξει ποια στρατόπεδα θα κλείσουν, ποια θα συνενωθούν για να δούμε ποια θα μείνουν για να προχωρήσουμε αυτή την ιστορία του πράσινου στρατοπέδου ή δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο;

Ευ. Βενιζέλος: Η μελέτη της δομής δυνάμεων συνεχίζεται και ολοκληρώνεται. Υπάρχουν και φάσεις εφαρμογής. Είναι δεδομένο τώρα ότι υπάρχει ένας κατάλογος στρατοπέδων τα οποία δε χρησιμοποιούντα. Αυτός θα διευρυνθεί. Αλλά τώρα για να είμαι απολύτως ειλικρινής, μετά τις εκλογές τις δημοτικές και περιφερειακές με εκλεγμένες και νομιμοποιημένες διοικήσεις των περιφερειών και των δήμων, θα κάνουμε αυτή τη συνεννόηση και όπου υπάρχει σοβαρή συγκροτημένη τεκμηριωμένη πρόταση εμείς θα συμβάλουμε με τον καλύτερο τρόπο και χωρίς μιζέριες ή υστεροβουλίες. Αλλά θέλουμε να ξέρουμε και να είμαστε βεβαιωμένοι ότι αυτοί που ζητούν τη χρήση ενός χώρου, ξέρουν τι ακριβώς θα κάνουν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Κ. Αττίας (Alter): Στην πρώτη ερώτηση ίσως να ξέρει να απαντήσει καλύτερα ο κ. Μπεγλίτης. Σήμερα στις εφημερίδες υπάρχουν διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής που υπάρχει το πεδίο βολής της πολεμικής αεροπορίας στη Σχίζα, οι οποίοι πέρα απ’ όλα τα άλλα προβλήματα έχουν και περιβαλλοντικά προβλήματα απ’ ό,τι μένει μετά τις βολές. Με βάση τα όσα ακούσαμε σήμερα, τι θα τους πείτε; Ότι πρέπει να συμβιώσουν και να περιμένουν την απορρύπανση του χώρου; Ότι θα πάρουμε το πεδίο βολής να το πάμε στο εξωτερικό όπως είχε ακουστεί παλιότερα από επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας για τη Βουλγαρία και ως φορολογούμενοι να το πληρώνουν για να μην είναι κοντά τους; Αυτό είναι το ένα ερώτημα προς εσάς.Και το δεύτερο ερώτημα, ίσως να το ξέρει καλύτερα η κα Μπιρμπίλη. Βέβαια το μεταφέρω από ένα συνάδελφος ο οποίος ήταν και λίγο θυμωμένος με τα νέα τέλη κυκλοφορίας. Μου είπε το εξής: Υπάρχουν πάρα πολλά στρατιωτικά οχήματα τα οποία δεν ξέρουμε πόσα πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας, που κυκλοφορούν στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία είναι πάρα πολύ ρυπογόνα και δε γίνεται κάτι γι’ αυτό. Δε θα ήταν ένα πρώτο βασικό μέτρο αυτά τα ρυπογόνα οχήματα να μην κυκλοφορούν για τη βελτίωση του περιβάλλοντος στο οποίο ζει η μισή Ελλάδα;

Ευ. Βενιζέλος: Καταρχάς σας μίλησα για το στρατιωτικό ΚΤΕΟ και σας μίλησα ακριβώς για τον έλεγχο των αντιρρυπαντικό των οχημάτων. Τα οχήματα τα στρατιωτικά δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας. Είναι κρατικά οχήματα. Αλλά ξέρετε ότι έχει γίνει απ’ την αρχή μια προσπάθεια περιορισμού της χρήσης των οχημάτων.

Κ. Αττίας (Alter): Άρα είναι ρυπογόνα.

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, τι εννοείτε είναι ρυπογόνα; Όποιο όχημα δεν ελέγχεται από το ΚΤΕΟ και είναι και παλαιάς τεχνολογίας, είναι ρυπογόνο. Αλλά διαφορετικό πράγμα είναι ένα όχημα επιβατικής χρήσης και διαφορετικό ένα ΡΕΟ και διαφορετικό ένα τεθωρακισμένο όχημα μάχης. Σε τι αναφέρεστε; Εδώ καταργήσαμε τα μηχανοκίνητα τμήματα στις παρελάσεις και για περιβαλλοντικούς λόγους.

Κ. Αττίας (Alter): Όσοι τυχαίνει να κυκλοφορούν εδώ στην ευρύτερη περιοχή που υπάρχουν 2-3 στρατόπεδα, βλέπουμε καθημερινά δεκάδες τζιπάκια να κάνουν δρομολόγια. Μόνο στην περιοχή εδώ γύρω.

Ευ. Βενιζέλος: Έχουμε επιβάλει πολύ αυστηρούς κανόνες στη χρήση των αυτοκινήτων. Να κάνουμε πιο εστιασμένες ερωτήσεις.

Π. Μπεγλίτης: Για να μην μείνει αναπάντητη η πρώτη ερώτηση του κ. Αττία, θα ήθελα να πω ότι η πρόχειρη, απροετοίμαστη και μικροπολιτική απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να αναστείλει τη λειτουργία του αεροπορικού πεδίου βολής στη Σχίζα, οδήγησε σε πλήρη ανατροπή του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς επίσης και σε μια εξαιρετικά σημαντική οικονομική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό της Πολεμικής Αεροπορίας.

Έχουμε με τον κ. Βενιζέλο όχι απλώς ευαισθησία, εμμονή γύρω από την περιβαλλοντική προστασία περιοχών με ιδιαίτερα αυξημένο τουριστικό και οικονομικό ενδιαφέρον, όπως είναι στο νομό Μεσσηνίας η περιοχή της νησίδας Σχίζα. Είμαστε σε γνώση όλων των εκθέσεων του Αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας Πτεράρχου κ. Κλόκοζα.

Σε καμία περίπτωση τα επιστημονικά κέντρα στα οποία απευθυνθήκαμε, αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πολεμικής Αεροπορίας, δεν έδειξαν ότι υπάρχει η παραμικρή επιβάρυνση από τις ασκήσεις Πολεμικής Αεροπορίας 7 μίλια από την παραλία στο νομό Μεσσηνίας. Οδηγηθήκαμε στην ανάγκη σήμερα να επανεξετάσουμε αυτή την απόφαση, να την ανατρέψουμε προς επιχειρησιακό όφελος της Πολεμικής Αεροπορίας. Στοίχιζε αυτή η αλλαγή πάνω από 2 εκατ. ευρώ για κάθε φορά που γινόντουσαν βολές απ’ την Πολεμική Αεροπορία.

Με ευθύνη, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας παίρνει τις αποφάσεις της σεβόμενη παράλληλα τον τουρισμό, την οικονομική δραστηριότητα, το περιβάλλον των περιοχών της Ελλάδας. Αλλά τα πεδία βολής δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο μικροπολιτικής σκοπιμότητας, ιδιαίτερα σε προεκλογικές περιόδους όπως είχε γίνει την προηγούμενη περίοδο. Ευχαριστώ.

Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω γιατί είναι το θέμα αυτό περίεργο πολύ. Καταρχάς εκπαιδευτικό κέντρο στην Καλαμάτα χωρίς πεδίο βολής δεν μπορεί να λειτουργεί. Αυτό να το ξέρουμε, αν θέλουμε να έχουμε εκεί το εκπαιδευτικό κέντρο. Δεύτερο. Τα αεροσκάφη αυτά τα εκπαιδευτικά είναι πάρα πολύ μικρά και ελαφρά αεροσκάφη.

Τρίτο. Τα βήματα είναι εκπαιδευτικά, δηλαδή έχουν μια ψεύτικη γόμωση. Τέταρτο. Θα δώσω εντολή στον Αρχηγό του ΓΕΑ να μοιράσει τους χάρτες για να δείτε που ακριβώς είναι το πεδίο βολής και αν είναι δυνατόν το πεδίο βολής εκεί που είναι να ενοχλεί κάποιον. Για να καταλάβετε ποια είναι τα δεδομένα και να είμαστε όλοι ενήμεροι επί της τοπογραφίας.

Τ. Γκουριώτης (Defencenet): Καταρχήν συγχαρητήρια γιατί η τοποθέτηση είναι πολύ θαρραλέα και πολύ σωστή. Πιθανόν ο κ. συνάδελφος δεν ήξερε ότι για να πάνε να κάνουν βολές στην Κρανέα έπρεπε μετά εν συνεχεία να προσγειωθούν στο Άκτιο και από το Άκτιο να πάνε στην Καλαμάτα, με συνέπεια να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ατυχημάτων και όλα τα συμπαρομαρτούντα. Εν πάση περιπτώσει, το ερώτημα είναι το εξής: Υπάρχει κάποιο σχέδιο συγχώνευσης των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και ΥΠΕΚΑ;

Ευ. Βενιζέλος: Το εξετάζουμε. Για να σας απαντήσω και κατ’ ακρίβεια νομική, σε επίπεδο προσωπικής ένωσης.

Τ. Γκουριώτης (Defencenet): Δεν αμφιβάλω.

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί ξέρετε, παλαιά όταν υπήρχαν συνομοσπονδίες κρατών με τη νομική μορφή της προσωπικής ένωσης, δηλαδή υπήρχε ίδιος αρχηγός του κράτους.

Δ. Βερύκιος (ΕΘΝΟΣ): Μπορούμε να μάθουμε και εμείς οι κοινοί θνητοί προς τι αυτή η κόντρα μεταξύ των δυο σας;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπάρχει καμία κόντρα.

Τ. Γκουριώτης (Defencenet): Κατ’ αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνετε, βέβαια έτσι εξηγείται το έγγραφο της ΓΔΟΣΥ της 3ης Αυγούστου προς τα επιτελεία, με τα οποία ζητούνται να βρουν τα επιτελεία 50 περιοχές στρατιωτικές για να αναπτυχθούν φωτοβολταϊκά πάρκα από ιδιώτες.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν το ξέρω αυτό το έγγραφο. Να το δούμε, δεν ξέρω τι είναι αυτό που μου λέτε. Μήπως είναι αιτήματα ιδιωτών που θέλουν άδειες;

Τ. Γκουριώτης (Defencenet): Όχι. Αίτημα της ΓΔΟΣΥ προς τα επιτελεία.

Ευ. Βενιζέλος: Θα το δω. Γιατί πρέπει να ξέρετε ότι κάθε ένας που κάνει μία εγκατάσταση αιολικού πάρκου, αδειοδοτείται από το ΓΕΕΘΑ. Τώρα, αν επιταχυνθούν οι εξελίξεις για φωτοβολταϊκά, υπάρχουν περιοχές στις οποίες πάλι πρέπει να ζητηθεί άδεια. Αν επηρεάζονται πεδία βολής. Μήπως υπάρχει κάποια παρεξήγηση. Μήπως είναι κάτι τέτοιο.

Τ. Γκουριώτης (Defencenet): Γιατί εμφανίζεται μία λειτουργία real estate, γι’ αυτό λέω.

Ευ. Βενιζέλος: Μη βιάζεστε.

Δ. Βερύκιος (Έθνος): Φοβάται ο κ. συνάδελφος ότι θα μας πάρει η κα Μπιρμπίλη το Υπουργείο;

Ευ. Βενιζέλος: Της το δίνουμε και τώρα, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα.

Τ. Γκουριώτης (Defencenet): Είναι μια πολύ ωραία παρουσία.

Ευ. Βενιζέλος: Μπορεί να λήξει η σεμνή τελετή; Να υπογράψουμε το μνημόνιο κάτω από το άγρυπνο και ερευνητικό βλέμμα σας.
Διαβάστε περισσότερα...