Πούτιν και Ερντογάν θα συν-προεδρεύσουν σε κοινή συνεδρίαση μίνι υπουργικού συμβουλίου που θα συγκληθεί σήμερα στη Μόσχα, στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού της Τουρκίας στη Ρωσία.
Οκτώ τούρκοι υπουργοί θα συνεδριάσουν από κοινού με τους ρώσους ομολόγους τους, θα υπογράψουν σειρά συμφωνιών και θα συσφίξουν περαιτέρω την οικονομική και την πολιτική συνεργασία των δύο χωρών, που βαθαίνει όσο υλοποιούνται οι ρωσοτουρκικοί αγωγοί που μετατρέπουν την Τουρκία σε στρατηγικό ενεργειακό κόμβο.
Στο τραπέζι θα βρεθούν δύο μεγάλα έργα, ο πετρελαιαγωγός «Σαμψούντα-Τσεϊχάν» (που βρίσκεται στο τελικό στάδιο) και ο αγωγός φυσικού αερίου «Blue Stream 2» για τον οποίο ολοκληρώνεται η φάση των προκαταρκτικών μελετών.
*Ο αγωγός «Σαμψούντα-Τσεϊχάν», μήκους 550 χιλιομέτρων και αξίας 4 δισ. δολαρίων, συμφερόντων Ρωσίας, Τουρκίας και Ιταλίας, θα μεταφέρει καθημερινά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού, τουρκμενικού και καζάκικου πετρελαίου από τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας στη Μεσόγειο, παρακάμπτοντας τα στενά του Βοσπόρου. Ο αγωγός αυτός θεωρείται ανταγωνιστικός του ελληνοβουλγαρικού αγωγού πετρελαίου «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη».
*Ο αγωγός «Blue Stream 2» θα μεταφέρει ρωσικών συμφερόντων φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας προς τη Μέση Ανατολή, με διακηρυγμένο στόχο να τροφοδοτηθεί αργότερα, μέσω Τσεϊχάν και νέου υποθαλάσσιου αγωγού κάτω από τη Μεσόγειο, η αγορά της Κύπρου και του Ισραήλ. Πούτιν και Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν τη συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας με το Ισραήλ, χωρίς όμως τη συμμετοχή της Κύπρου.
Ο σχεδιασμός του αγωγού από το Τσεϊχάν προς το Ισραήλ μέσω Κύπρου προβλέπει την πρώτη στον κόσμο υποθαλάσσια πόντιση ενός πενταπλού αγωγού, που θα μεταφέρει πετρέλαιο, φυσικό αέριο, νερό, ηλεκτρικό και δεδομένα (οπτική ίνα). Προκαλεί, πάντως, πολλά ερωτηματικά η στάση της Μόσχας στο σχεδιασμό αυτό, καθώς θεωρεί δεδομένη την συναίνεση της Λευκωσίας σε ένα έργο που διέρχεται από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου και από τα χωρικά της ύδατα, έργο για το οποίο δεν ρωτήθηκε και προς το παρόν δεν υπάρχει συμμετοχή της.
Πόσω μάλλον που ο τερματικός σταθμός του αγωγού θα βρίσκεται στην κατεχόμενη Καρπασία. Να σημειωθεί πως δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί η κυπριακή ΑΟΖ ούτε προς την Τουρκία ούτε και προς το Ισραήλ. Ρώσος διπλωμάτης υποστήριξε πως «μέχρι να υλοποιηθεί ο αγωγός θα έχει λυθεί το Κυπριακό». Η Λευκωσία αντιμετωπίζει το θέμα με αμηχανία, ενώ το αίτημα του Δ. Χριστόφια να συναντηθεί με τον Πούτιν δεν έχει ακόμη γίνει αποδεκτό.
Πούτιν και Ερντογάν θα συζητήσουν επίσης την κατάσταση στον Καύκασο, με τους Τούρκους να ζητούν μεγαλύτερη συμμετοχή της Μόσχας στην επίλυση του προβλήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ, θέμα που συνδέεται άμεσα με την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας. Η Αρμενία κατέχει παρανόμως το ένα τέταρτο των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν και η αποχώρηση των αρμενικών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα είναι προϋπόθεση για την Αγκυρα προκειμένου να επικυρώσει το πρωτόκολλο συνεργασίας με το Ερεβάν και να ανοίξουν τα μεταξύ τους κλειστά σύνορα.
Οι παρασκηνικαές συνομιλίες Αζέρων και Αρμενίων έχουν προχωρήσει πολύ και σύντομα αναμένεται συνάντηση των προέδρων Ιλχάμ Αλίεφ και Σερζ Σαρκισιάν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου