Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Φυλακές για απόστρατα αστέρια

ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ ΑΝΩΤΑΤΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΗΧΘΗΣΑΝ ΩΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ «ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ»
Σε επιτελείο απόστρατων ανώτατων στρατηγών τείνουν να μετατραπούν στην Τουρκία οι φυλακές και το ειδικό δικαστήριο στο Σιλίβρι της Κωνσταντινούπολης, όπου εκδικάζεται η υπόθεση «Εργκενεκόν». Θεαματικές ήταν χθες οι εξελίξεις, αφού προσήχθησαν τέσσερις απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί και πολλοί άλλοι, ο αριθμός των οποίων φτάνει τους σαράντα, σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.

Οι χθεσινές προσαγωγές αφορούν την υπόθεση για το σχέδιο «Βαριοπούλα», που είχε αποκαλύψει πριν από λίγο καιρό η τουρκική εφημερίδα «Ταράφ». Η εφημερίδα είχε κάνει λόγο για σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν, το οποίο προέβλεπε την πρόκληση αναταραχών στο εσωτερικό της Τουρκίας με προβοκάτσιες, όπως η τοποθέτηση βομβών σε τζαμιά. Το ίδιο σχέδιο προέβλεπε την πρόκληση έντασης και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο με τρόπο με τον οποίο θα προκαλείτο πτώση τουρκικού πολεμικού αεροσκάφους από πυρά ελληνικού.

Το τουρκικό γενικό επιτελείο, μετά τη δημοσίευση της πληροφορίας, είχε ανακοινώσει ότι πρόκειται για άσκηση που είχε γίνει το έτος 2003 στο πλαίσιο της Α' Στρατιάς.

Προσαγωγές τεσσάρων πρώην...

Χθες, οι Αρχές προσήγαγαν τους βασικούς πρωταγωνιστές της υπόθεσης, όπως ο τότε διοικητής της Α' Στρατιάς, στρατηγός ε.α. Τσετίν Ντογάν, ο επόμενος διοικητής, στρατηγός ε.α. Αργίν Σαϊγκούν, που αποστρατεύτηκε τον Αύγουστο του 2009, ο πρώην αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας, πτέραρχος ε.α. Ιμπραχίμ Φιρτίνα, και ο πρώην αρχηγός του πολεμικού ναυτικού, ναύαρχος ε.α. Οζντέν Ορνέκ. Ο τελευταίος ήταν γνωστός και για το «ημερολόγιό» του, το οποίο αποκαλύφθηκε πριν από μερικά χρόνια. Το ημερολόγιο περιελάμβανε σχέδια πραξικοπήματος για την περίοδο 2002-2003. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται ήδη στο κατηγορητήριο της υπόθεσης «Εργκενεκόν». Μεταξύ αυτών που προσήχθησαν, υπάρχουν και 7 εν ενεργεία στρατιώτες και αξιωματικοί, οι δύο από τους οποίους έχουν τον βαθμό του αρχιπλοιάρχου.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, στην Ισπανία όπου βρισκόταν χθες, ανακοίνωσε ότι έχουν προσαχθεί «πάνω από σαράντα άτομα», δίχως να κάνει κάποιο σχόλιο, αφού, όπως είπε, «πρόκειται για θέμα Δικαιοσύνης». Ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, ανέβαλε το ταξίδι που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στην Αίγυπτο.

Οι χθεσινές προσαγωγές και η προ ημερών δήλωση του στρατηγού Μπασμούγ ότι «εξαντλείται η υπομονή» των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες εν καιρώ μπορεί να «αποκαλύψουν κάποιες πληροφορίες», δυναμιτίζουν το ήδη τεταμένο πολιτικό κλίμα. Οι πρόωρες εκλογές αρχίζουν και μπαίνουν για τα καλά μεταξύ των θεμάτων της επικαιρότητας, με τρόπο που δείχνει ότι προς αυτές ρέπει και το κυβερνών κόμμα. Ο Μπουρχανετίν Κουζού, σημαντικό στέλεχος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, χθες δήλωσε ότι αν τεθεί θέμα νέας προσφυγής για το κλείσιμο του κόμματός του, τότε «θα οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές». Και να φανταστεί κανείς ότι καμία σχετική ένδειξη δεν υπάρχει προς το παρόν από τον κατ' εξοχήν αρμόδιο, τον εισαγγελέα του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου. *


Δεν υπάρχουν σχόλια: