Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Πάμε ΚΕΟΑΧ;

Για όσους δεν διαθέτουν χρήματα και θέλουν να απολαύσουν τη φύση και να χαρούν την ομορφιά του χιονισμένου τοπίου, συνδυάζοντας το με το σκι υπάρχει λύση! Και λέγεται ΚΕΟΑΧ!
978 ιδιώτες έχουν επισκεφθεί και απολαύσει την φιλοξενία των Ελλήνων καταδρομέων στο ΚΕΟΑΧ από 15 Δεκ 2009 μέχρι σήμερα!

Μία ακόμη κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων!
Το ΚΕΟΑΧ λειτούργησε από το χειμώνα του 1950 - 1951 στο Σέλι Βερμίου μέχρι το 1960 με τον τίτλο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Χιονοδρόμων (ΚΕΧ). Το 1960 εγκαταστάθηκε στο σημερινό στρατόπεδο όπου επονομάστηκε Στρδο Τχη(ΠΒ) Παπαρρόδου Ιωάννη. Η ονομασία αυτή αποτελεί ελάχιστη ένδειξη τιμής προς τον ανδρείο ιδρυτή του 1ου Τάγματος Χιονοδρόμων, ο οποίος κατά τον Ελληνοιταλικό πόλεμο (1940 - 1941), έπεσε ηρωικά μαχόμενος στις 15 Απριλίου του 1941, ως Δκτης Μοίρας Πυροβολικού στα υψώματα Δισπηλιού νοτίως της λίμνης Καστοριάς, κατά τον επιβραδυντικό αγώνα στη Γερμανική προέλαση, χωρίς να υποχωρήσει παρά τη σχετική διαταγή.

Στο ΚΕΟΑΧ γίνεται η εκπαίδευση στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων καθώς και των λοιπών Όπλων του Στρατού Ξηράς και των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Διεξάγονται επίσης συνεκπαιδεύσεις με στελέχη ξένων κρατών.

Τα σχολεία τα οποία διεξάγονται στο ΚΕΟΑΧ είναι:

Σχολείο Επιβιώσεως σε Ορεινές – Χιονοσκεπείς Περιοχές (ΣΕΟΧΠ)

Σχολείο Διασώσεως.

ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΕΥΚΟΛΙΕΣ ΣΤΟ ΚΕΟΑΧ

1. Κατάλυμα

Διανυκτέρευση παρέχεται μόνο σε ομάδες (συλλόγους) και μετά από έγκριση της Διευθύνσεως Ειδικών Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Για το λόγο αυτό παρέχεται ο πρώτος όροφος του «καταφυγίου». Ο χώρος είναι ενιαίος και διαθέτει 30 κλίνες στρατιωτικού τύπου με στρώματα, τουαλέτα, λουτρό και χώρο παρασκευής φαγητού.

2. Τροφή

Ο επισκέπτης πρέπει να φέρει μαζί του τα είδη διατροφής του καθόσον δεν υπάρχει δυνατότητα παροχής φαγητού. Στο μικρό μαγειρείο παρέχονται στοιχειώδεις ευκολίες προπαρασκευής φαγητού (κυρίως ζέσταμα).

3. Λοιπά Είδη

Στο χώρο του ΚΨΜ ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα για την αγορά αγαθών όπως ροφημάτων, αναμνηστικών ειδών κλπ.

4. Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη

Το Κέντρο έχει δυνατότητα παροχής μόνο Α’ Βοηθειών με το στρατιωτικό Ιατρό. Άτομα με ιατρικά προβλήματα, πριν αποφασίσουν επίσκεψη στο ΚΕΟΑΧ, πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες και τα δύσβατα δρομολόγια, που καθιστούν τις διακομιδές δύσκολες και πολλές φορές αδύνατες.

5. Ευκολίες αναβατήρων (LIFT)

O επισκέπτης έχει την δυνατότητα να κάνει χρήση των τριών αναβατήρων (lift) που λειτουργούν στο κέντρο, όταν αυτοί βρίσκονται σε λειτουργία για τους εκπαιδευτικούς σκοπούς του Κέντρου. Τις ώρες λειτουργίας μπορεί να πληροφορηθεί από το Κέντρο με την άφιξή του σ’ αυτό. Οι αναβατήρες που διαθέτει το κέντρο είναι ένας μικρός (babylift) 40 μ και δύο συρόμενοι 1200 και 850 μ. αντίστοιχα. Το ΚΕΟΑΧ λειτουργεί ως Στρατιωτική Μονάδα με χιονοδρομικές εγκαταστάσεις και όχι ως εγκεκριμένο Χιονοδρομικό Κέντρο.
Περισσότερα  ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια: