Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Απέκλεισε την εισαγωγή πομακικής γλώσσας στην εκπαίδευση

Η ΥΦ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ!

Απάντησε ότι η γλώσσα δεν έχει εγκεκριμένη γλωσσολογικά μέθοδο εκμάθησης, σε ερώτηση του βουλευτή Ηλία Πολατίδη!

Έτσι θα επιβιώσει το ΕΘΝΟΣ κε Πρωθυπουργέ; Μαθαίνοντας στους Πομάκους την Τουρκική;

Δεν πρόκειται να εισαγάγει την πομακική στα σχολεία, διότι η γλώσσα αυτή δεν έχει εγκεκριμένη γλωσσολογικά μέθοδο εκμάθησης, απάντησε η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου με αφορμή σχετική ερώτηση που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή ο βουλευτής ΛΑΟΣ Σερρών Ηλίας Πολατίδης. Η κ. Χριστοφιλοπούλου απήντησε ότι γνωρίζει τις διαμαρτυρίες των Πομάκων, ότι η κυβέρνηση είναι πιστή στην Συνθήκη της Λωζάνης και μίλησε για προαγωγή της ελληνικής γλώσσας στα μουσουλμανόπαιδα

Ο κ. Πολατίδης στην τοποθέτησή του της επεσήμανε ότι πρώτη φορά μία κυβέρνηση απαξιοί τόσο ωμά τους Πομάκους και τόσο ξεκάθαρα και ότι δυστυχώς μ’ αυτόν τον τρόπο στερεί από τους Έλληνες Πομάκους το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και τους παραδίδει κατ’ ουσίαν στους πληρωμένους πράκτορες του τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής και στις άγριες διαθέσεις τους (είναι γνωστές οι απειλές, εκβιασμοί, ξυλοδαρμοί κ.λπ. αυτών προς το πομακικό στοιχείο). Τόνισε ακόμη ότι είναι ανήκουστο ένα ολόκληρο Υπουργείο να μην μπορεί να καταρτίσει ούτε ένα στοιχειώδες πρόγραμμα εκμάθησης της πομακικής στα σχολεία, μιας και υπάρχουν παρόμοια παραδείγματα από το εξωτερικό. Δεν είναι δυνατόν σημείωσε, ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, με πρόσφατες αποκαλυπτικές δηλώσεις του να αναγνωρίζει την πομακική εθνότητα και εμείς στην ουσία με την πολιτική μας να το αρνούμαστε. Τέλος, προέτρεψε την κυβέρνηση λέγοντας: Δώστε στους Έλληνες Πομάκους τα εφόδια της κατοχής της ελληνικής γλώσσας, ούτως ώστε να συμμετάσχουν στο ελληνικό, πολιτιστικό, οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι και να μη θεωρείτε πολυπολιτισμό, μόνον ότι είναι εγκεκριμένο από την νέα τάξη πραγμάτων.

Στην δευτερολογία της η κ. Χριστοφιλοπούλου, τόνισε, «υπάρχουν πάρα πολλές σοβαρές δυσκολίες να τυποποιηθεί η εκμάθηση της πομακικής γλώσσας. Αναγνωρίζουμε την πομακική γλώσσα και το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των Πομάκων».
xronos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: