skip to main |
skip to sidebar
Καλησπέρα σε όλους σας!
Πήρα το θάρρος να γράψω άλλη μια φορά με αφορμή το σχόλιο του νεο-ορκισθέντα Ανθλγου Τάξεως 2010.
Εχτές, 217 νέοι Αξκοι ξεκίνησαν την καινούργια τους ζωή στις τάξεις του ΣΞ. Ολοι τους έχουν όνειρα, φιλοδοξίες, προσδοκίες, αλλά και φόβους, ανασφάλειες και αμφιβολίες. Κι εμείς οι παλαιότεροι, που υποτίθεται ότι νιώσαμε τα ίδια 5, 10, 15, 20, 25 χρόνια νωρίτερα, τι έχουμε κάνει?
Μήπως έχουμε βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας μας? ΟΧΙ
Μήπως έχουμε εξασφαλίσει μια σταθερότητα στην οικογένεια μας? ΟΧΙ
Μήπως έχουμε βελτιώσει την εκπ/ση μας? ΟΧΙ
Μήπως έχουμε ξεκαθαρίσει ένα ρημάδι εργασιακό καθεστώς για να μας διέπει? ΟΧΙ
Μήπως έχουμε αντικαταστήσει τον απαρχαιομένο οπλισμό και τα οπλικά συστήματα? ΟΧΙ
Μήπως έχουμε μειώσει τη γραφειοκρατεία? ΟΧΙ
Μήπως έχουμε κάνει ορθή χρήση της τεχνολογίας? ΟΧΙ
Μήπως έχουμε αυξήσει την εξωτερική μας επιρροή? ΟΧΙ
Μήπως έχουμε μειώσει στο ελάχιστο τους εξωτερικούς εχθρούς της Πατρίδας και του Εθνους? ΟΧΙ
Μήπως έχουμε εξασφαλιστεί επαγγελματικά και συνταξιοδοτικά? ΟΧΙ
Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που αποδεικνύουν ότι φταίμε εμείς οι παλαιότεροι για πολλά από τα δεινά που αντιμετωπίζουμε τώρα και αυτά που θα συναντήσουν αυτοί οι 217 νέοι Ανθλγοι από αύριο. Και φταίμε γιατί ενώ τα βλέπουμε και τα κουβεντιάζουμε καθημερινά, τα αφήνουμε να μας θυμώνουν, να μας καταβάλλουν, αλλά ΔΕΝ τα αντιμετωπίζουμε. Απόδειξη? Διαβάστε:
1. Ποιός από όλους εμάς ζήτησε με αναφορά του να πληρώνετε τις Υπηρεσίες του?
2. Ποιός από όλους εμάς ζητήσαμε Υπηρεσιακό Σημείωμα για εργασία πέραν του ωραρίου?
3. Ποιός από όλους εμάς, που έγινε Δκτης έδωσε Υπηρεσιακό Σημείωμα για εργασία πέραν του ωραρίου?
4. Ποιός από όλους εμάς, που έγινε Δκτης σε επιθεώρηση παρουσίασε το πραγματικό του υλικό και όχι αυτό που δανίστηκε από άλλες 50 Μονάδες?
5. Ποιός από όλους εμάς, που έγινε Δκτης ή Υδκτης δεν έστειλε 2 και 3 φορές ένα σχέδιο εγγράφου πίσω στο χειριστή, μόνο και μόνο για να μη φαίνονται οι διορθώσεις με τον πράσινο ή τον κόκκινο στυλό?
6. Ποιός από όλους εμάς - και ειδικά όλους όσους ασχολούνται με τα Νομικά - έχ ουμε προσβάλλει την Αντισυνταγματικότητα (σε ορισμένα θέματα) των ΣΚ 20-1 και 20-2?
7. Ποιός από όλους εμάς έχει διαμαρτυρηθεί ή έχει κάνει κάποια αναφορά για το γεγονός ότι πληρώνουμε τις στολές μας από την τσέπη μας?
8. Ποιός από όλους εμάς έχει διαμαρτυρηθεί για τη συμμετοχή μας ή αυτή των μελών της οικογένειας μας στις υγειονομικές δαπάνες?
9. Ποιός από όλους εμάς (και ειδικά οι του ΣΞ) έχουμε διεκδικήσει το ρεπό που απολαμβάνουν οι συνάδελφοι των ΓΕΕΘΑ, ΓΕΑ και ΓΕΝ μετά από 24ωρη υπηρεσία και έχει κατοχηρωθεί με Δγη του ΓΕΕΘΑ?
10. Ποιός από όλους εμάς έχει διαμαρτυρηθεί εγγράφως, για τον φορητό οπλισμό που κοντέυει να συπληρώσει 30 χρόνια ζωής και συνεχούς χρήσης?
....και μπορώ να συνεχίζω να γράφω χιλιάδες άλλα ερωτήματα που δείχνουν το ΠΟΣΟ φταίμε εμείς οι παλαιότεροι, εν ενεργεία ή όχι.
Δυστυχώς κ. συνάδελφοι - πλην ελάχιστων συναδέλφων - οι υπόλοιποι δεν έχουμε κάνει τίποτα. Κιοτέψαμε, φοβηθήκαμε, σκύψαμε το κεφάλι επειδή "...το είπε ο Μπάμπης ο Σουγιάς...". Δεν ψάξαμε να βρούμε οι ίδιοι τα δικαιώματα μας (ενώ είμαστε μέχρι τα μπούνια με υποχρεώσεις) και φυσικά κανένας δεν προθυμοποιήθηκε να μας τα πει, γιατί - φυσικά - αυτό βόλευε κάποιους εκεί ψηλά.
Είναι αυτό που λένε αρκετοί φίλοι για τους απόστρατους. "Τώρα φωνάζεται, αλλά όταν ήσασταν σε θέσεις που θα μπορούσατε να κάνετε τα πράγματα καλύτερα, σφυρίζατε αδιάφορα". Είναι δυνατόν, μετά από τόσα χρόνια να μνημονεύουμε για αυτά που έκαναν - λίγα, αλλά καλά - τους Παραγκιουδάκη και Παναγιωτάκη? Μα καλά, κανένας μετέπειτα Αρχηγός δε θέλησε να τους μοιάσει?
Αγαπητοί φίλοι, συγνώμη αν σας κόύρασα....αλλά, ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ!!!!!
ΥΓ: Αναμένω με αγωνία τα σχόλια σας, και ελπίζω σε έναν εποικοδομιτικό και αποτελεσματικό διάλογο.
ΥΓ1: Θυμάστε το 2004 τη "στάση" των ΕΠΟΠ που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες προκειμένου να λάβουν το αντίστοιχο επίδομα, τη στιγμή που οι των ΣΑ το έπαιρναν ασχέτως που υπηρετούσαν? Εκεί πρέπει να φτάσουμε?
9 σχόλια:
Αγαπητέ συνάδελφε,
Δεν θα διαφωνήσω με το περιεχόμενο του γραπτού σου - πως θα μπορούσα άλλωστε... Θα επισημάνω όμως (μετά από σχεδόν 35 χρόνια υπηρεσίας και ε.α. από εβδομάδος) ότι υπάρχει παρανόηση όσον αφορά το "εμείς δεν είμαστε η Υπηρεσία;" Οχι αγαπητέ, δεν είμαστε ΕΜΕΙΣ οι Υπηρεσία. Οι επιτελείς και οι Δκτές των μονάδων έχουν ως αποστολή την ανάδειξη των προβλημάτων και την υποβολή προτάσεων. Εκείνοι που ΕΙΝΑΙ η Υπηρεσία και ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ είναι οι Αρχηγοί των ΓΕ/ΓΕΕΘΑ. Τα πάντα περνούν από την υπογραφή τους και είναι ΕΚΕΙΝΟΙ που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Μέχρι σήμερα οι φιλοδοξίες σταματούσαν στην ανώτατη στρατιωτική βαθμίδα. Εδώ και λίγα χρόνια που υπάρχει το ΜΕΤΑ σε πολιτικό/εργασιακό επίπεδο, έχουν πάψει να ενδιαφέρονται για τους συναδέλφους που διοικούν και αντιπροσωπεύουν ενδιαφερόμενοι μόνον για το πρωσωπκό τους ΑΥΡΙΟ... Εάν τα αστέρια δεν είναι ανά πάσα στιγμή στο χέρι, το σάπιο σύστημα ουδέποτε θα τους θεωρήσει αξιόπιστους συνομιλητές και τα πράγματα θα συνεχίζουν να βαίνουν προς την καθολική απαξίωση των ΕΔ και του προσωπικού τους. Το δικό μας διαχρονικό μερίδιο ευθύνης είναι πολύ μικρό σε σύγκριση με το ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ - ΥΓ
AΠΛΑ ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΟ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ......ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Ε.Ε ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ,ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΣΘΕΝΟΣ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ Ή ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.ΦΟΒΟΣ ? ΛΙΓΟΨΗΧΙΑ ? ΩΧΑΔΕΡΦΙΣΜΟΣ ? ΚΑΤΙ ΑΠ'ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ.ΤΟ ΑΣΧΗΜΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ (ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ) ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ.....ΑΠΛΑ ΒΟΛΕΥΟΜΑΣΤΕ !!! ΠΟΛΥ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΦΙΛΕ,ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ......ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ !!!
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ,ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΑΙΟ.ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΣΤΕΙ.
«Ω ξειν, αγγέλειν Λακεδαιμονίοις, ότι τήδε κείμεθα τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι»
ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ
ΑΞΙΟΣ!
ΜΠΡΑΒΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ! ΤΑ ΛΕΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ..
ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Αγαπητέ φίλε μην αγωνιάς!
Και πολύ περισσότερο μην αυτομαστιγώνεσαι.
Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.
Φυσικά και το σώμα των στρατιωτικών είναι ανίκανο για συνειδητή συλλογική δράση, ιδιαίτερα, όταν πρόκειται για διεκδίκηση συνδικαλιστικών ή κλαδικών αιτημάτων.
Στο στρατό, ανώτεροι και κατώτεροι, σε τελική ανάλυση είναι «θύματα» του συστήματος.
Είναι εξ ίσου εγκλωβισμένοι, σε άκαμπτες ιεραρχικές δομές εξουσίας, που καθορίζουν με αυστηρότητα, καθήκοντα, υποχρεώσεις και δικαιώματα στις μεταξύ τους σχέσεις.
Είναι απίθανο, αν όχι αδύνατο, στελέχη με διαφορετικούς βαθμούς, να συγκεντρωθούν αυτοβούλως, να συζητήσουν και να συναποφασίσουν ελεύθερα, για επαγγελματικά θέματα που παρακωλύουν το υπηρεσιακό τους έργο ή ταλανίζουν την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή.
Αλλά αυτό δεν είναι τυχαίο. Και είναι υποκρισία να ισχυριστούμε ότι γίνεται μόνο χάριν της πειθαρχίας, της μαχητικής ισχύος, της εύρυθμης λειτουργίας κλπ κλπ.
Το υποσύστημα του στρατιωτικού οργανισμού δε λειτουργεί αποκομμένα από το κυρίαρχο κοινωνικό σύστημα.
Είναι ένα βασικό κομμάτι, άμεσα εντεταγμένο στον κρατικό μηχανισμό, ο οποίος δια των κυβερνήσεων καθορίζει την αποστολή του, επεμβαίνει με τη νομοθεσία στον τρόπο λειτουργίας του, επιλέγει την ιεραρχία του, κατευθύνει την εκπαίδευση του προσωπικού του, ρυθμίζει τα εισοδήματα των στελεχών του, τις προαγωγές. Τα πάντα…
Η ένταξη σε ένα κοινωνικό σύνολο όπως είναι ο στρατός περιλαμβάνει διάφορα στάδια: Από τη διαβατήρια τελετουργία, της μετάβασης από τον πολιτική στη στρατιωτική ζωή, μέχρι την εμπέδωση της αυστηρής στρατιωτικής πειθαρχίας και την συνακόλουθη πλήρη ενσωμάτωση στο σύστημα έπειτα από οργανωμένη, μεθοδική, επίπονη και ποικιλόμορφη προς τούτο εκπαίδευση.
Η διαδικασία αυτή της προσαρμογής στο σύστημα δεν ολοκληρώνεται με την αποφοίτηση από μια παραγωγική σχολή των ΕΔ αλλά συνεχίζεται καθ’ όλο το στρατιωτικό βίο.
Ίσως το σπουδαιότερο έργο γίνεται μετά τις σχολές. Στις Μονάδες…
Εκεί αφομοιώνεται ο «άτυπος ρόλος» που αντιστοιχεί στη θέση που κατέχει το στέλεχος.
Μπορεί να έχει διδαχθεί τι λέει η θεωρία αλλά τώρα βλέπει τι γίνεται στην πράξη.
Διδάσκεται πως λειτουργεί το σύστημα στην πραγματικότητα.
Από τον ανώτερο στον κατώτερο. Από τον παλιό στο νέο.
Με πολλά μέσα. Ψυχολογικά, ηθικά και υλικά.
Με καρότο και μαστίγιο. Επιβράβευση και τη τιμωρία.
Εκτός των παραπάνω πολύτιμοι παράγοντες που συμβάλλουν στην χειραγώγηση αυτή των στελεχών είναι ο εγωισμός, η φιλοδοξίες, ο καριερισμός, ο φόβος επιπτώσεων, η οικονομική ανασφάλεια.
Δεν πρέπει, να ταράσσονται τα λιμνάζοντα ύδατα, να σωρεύονται προς τα πάνω τα προβλήματα, γιατί το σύστημα έχει άλλες προτεραιότητες.
Δεν πρέπει να αναφέρει, τα σφάλματα της υπηρεσίας, τις αδυναμίες, τις ελλείψεις, τις χρονίζουσες εκκρεμότητες, γιατί στο τέλος αυτό θα αποβεί εις βάρος του.
Πρέπει όλα συγκαλύπτονται ή να αντιμετωπίζονται «εκ των ενόντων», προσωρινά και με ερασιτεχνισμούς, για το «καλό» της υπηρεσίας.
Το σύστημα, η ιεραρχία, δεν αγνοεί φυσικά αυτή την κατάσταση.
Αντίθετα τη γνωρίζει άριστα και την προωθεί υπογείως. Γιατί βολεύει.
Ωραιοποιεί τα πράγματα χωρίς κόπο. Δεν δημιουργεί υποχρεώσεις, ευθύνες, οικονομικό και πολιτικό κόστος.
Και κυρίως δεν «ενοχλεί» την συνήθως απασχολημένη με μίζες και ρεμούλες πολιτική ηγεσία. Άλλωστε αυτό συμβαίνει παντού. Είναι η πεπατημένη. Σε όλο το δημόσιο τομέα. Η «δημιουργική λογιστική» κάτι πρέπει να σου θυμίζει. Ο στρατός γιατί άραγε να εξαιρείται;
Η σχέση του στελέχους με το σύστημα στη διαδικασία ενσωμάτωσης είναι αμφίδρομη.
Είναι σχέση αλληλεπίδρασης. Όμως τον τελικό και κυρίαρχο ρόλο έχει πάντα το σύστημα.
Αγαπητέ συνάδελφε, διαβάζοντας με πολύ προσοχή τα γραφόμενα σου, αντιλαμβάνομαι οτι προέρχεσαι εκ της ΣΣΕ, εγώ εκ της ΣΜΥ (τάξη '82)& πρέπει να πώ οτι είμαι κατά των στρατιωτικών , όλοι μας βρεθήκαμε στο στράτευμα για ένα κοινό σκοπό, με κοινά ιδανικά & αξίες, αυτά για αποφυγή οποιασδήποτε παρεξηγήσεως.
Και ερωτώ εγώ με την σειρά μου, εσένα:
Γιατί άραγε ένας εκ της ΣΣΕ, προερχόμενος Αξκος δεν έπραξε όλα αυτά που λές ότι θα έπρεπε να πράξει, ώστε οι νεότεροι να ζουν σε καλύτερο περιβάλλον εργασίας & να εργάζονται απερίσπαστοι απο οτιδήποτε θα τους απασχολούσε;
Διότι, αγαπητέ συνάδελφε, θα γνώριζε οτι με την πρώτη αναφορά, για κάποιο απο τα θέματα που θίγεις θα διευκόλυνε κάποιους να τον αποστρατεύσουν στον βαθμό του Σχη, θα διευκόλυνε κάποιους να τον μεταθέτουν κάθε 2 χρονάκια (!!!!!??????),θα διευκόλυνε κάποιους να κάνουν, γενικά, δύσκολη την ζωή του καθώς & της οικογενείας του.
Όσον αφορά τους Υπαξκούς & τους εκ της ΣΜΥ προερχόμενους Αξκούς, ισχύουν ΟΛΑ τα παραπάνω αλλά και ακόμη το ότι βλέποντας εγώ κανέναν εκ των προερχομένων εκ της ΣΣΕ Αξκων , να μην κάνει κάτι ώστε να καλυτερέψουν κάποια πράγματα, ακόμη & τους νεότερους, που έχουν άλλο πνεύμα, έλεγα, όπως & οι πιό πολλοί απο εμάς
Λάθος μου; ΝΑΙ, τώρα που, σε αποστρατεία ευρισκόμενος, μετά 27 χρόνια συνεχούς υπηρεσίας σε Μονάδες Εκστρατείας & ενασχόλησης με τον στρατιώτη, σκέφτομαι & λέω οτι ήταν λάθος μου που δεν έκανα την ζωή κάποιων απο εσάς δύσκολη, με συνεχείς αναφορές περί συνθηκών διαβίωσης, εργασίας, ασφάλειας προσωπικού & υλικού, θεμάτων πού άπτονταν ακόμη και της τιμής μου (εκτελόντας καθήκοντα Δχστού καυσίμων , τροφίμων, υλικού & τα τελευταία χρόνια ως μερικός δχστης υλικού, σαν δκτης υπομονάδος), τώρα με πίκρα παραδέχομαι οτι έκανα αυτό το λάθος, γιατί ήμουν της αρχής όλα να επιλύονται τειθέμενα προφορικά & με καλή πίστη, καθώς οι έγγραφες αναφορές εκλαμβάνονται ως πράξεις έναρξης & διατήρησης κλίματος.
Τώρα αν θελήσουμε να πιάσουμε τις λεπτομέρειες μάλλον θα πρέπει να τις κατατάξουμε σύμφωνα με το βασικό θεματολόγιο αλληλογραφίας (Φ.000, 100, 200 κτλ)οπότε θα γίνουμε φοβερά κουραστικοί αλλά & θα χρειαστεί να γράφουμε εδώ για μέρες ίσως & εβδομάδες.
Φιλικά
Λάκης
Αν υπήρχαν αξιωματικοί σαν και σένα ο ΣΤΡΑΤΟΣ θα ήταν 100 χρόνια ΜΡΟΣΤΑ
σε συνέχεια αυτών που έγραψα εδώ την 27 06:04 Ιουλ. 2010, διαβάζοντας τα γραφόμενα μου, διαπίστωσα οτι κάποια πράγματα δεν γράφηκαν & δεν ξέρω το γιατί. Λοιπόν α)είμαι κατά των στρατιωτικών & οχι φυσικά κατά των στρατιωτικών αφού & εγώ ήμουν είς εξ αυτών, β)τα ερωτηματικά & θαυμαστικά για τις συχνές μεταθέσεις (κάθε 2-3 χρόνια για κάποιους) οφοίλονται φυσικά στην τελευταία παράγραφο των δγων μεταθέσεων που μας λέει οτι οι μεταθέσεις γίνονται & γ) τι έλεγα, όπως & οι πιό πολλοί, οι εκ των Υπαξκων, προερχόμενοι; οτι με πικρία φυσικά για την γενική συμπεριφορά πολλών, ακόμα & νεωτέρων σε ηλικία Αξκών
Καί πάλι τα ίδια. Μάλλον κάτι δεν κάνω εγώ καλά ή να υποθέσω τίποτε άλλο. Είμαι , λοιπόν, κατά των στρατιωτικών "καταγωγών" & οχι κατά των στρατιωτικών β)αναρωτιέμαι & μένω έκθαμβος απο την τελευταία παράγραφο των δγων μεταθέσεων που, μάλλον ακόμα & τώρα, γράφει οτι οι μεταθέσεις γίνονται για την επαγγελματική κατάρτιση των στελεχών.
Πάντα φιλικά
Λάκης
Δημοσίευση σχολίου