Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Πολυνομοσχέδιο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Αρχηγών


Όπως είχαμε γράψει σε προηγούμενο φύλλο μας, κατετέθη την προηγούμενη Τετάρτη το πολυνομοσχέδιο για την εξέλιξη των στελεχών των Ε.Δ., την «κάθετη» δομή διοίκησης και τη δομή δυνάμεων των Ε.Δ., στρατολογικά και εξοπλιστικά θέματα. Είναι απορίας άξιο πώς τόσα πολλά διαφορετικής υφής θέματα περιλήφθηκαν σε ένα ενιαίο νομοσχέδιο το οποίο εναγωνίως προωθείται από την κυβέρνηση για ψήφιση από το Γ’ Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Όταν πριν από έναν μήνα... παρουσιάστηκαν οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου, όλοι θεώρησαν ότι ήταν προϊόν συλλογικής και αρμονικής συνεργασίας του υπουργού με τα Γενικά Επιτελεία. Όμως συνέβη το απίστευτο: Μετά την ευρεία συνέντευξη Τύπου του κ. Βενιζέλου την 30ή Ιουλίου 2010, να κληθούν τα Γενικά Επιτελεία μέσα στον Αύγουστο να σχολιάσουν το υπουργικό πόνημα. Έκπληκτοι οι επιτελείς του Πενταγώνου διαπίστωσαν ότι το νομοσχέδιο δεν είναι λειτουργικό, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα επιλύει και απάντησαν με ένα κείμενο παρατηρήσεων και προτάσεων περίπου 30 σελίδων.

Δυστυχώς όμως ελάχιστες από αυτές τις παρατηρήσεις ελήφθησαν υπόψη από τον κ. ΥΕΘΑ και έτσι το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου που κατετέθη στη Βουλή μακράν απέχει από αυτό που ανέμεναν τα στελέχη. Αύριο, Δευτέρα, ξεκινάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου και όπως μαθαίνουμε η αξιωματική αντιπολίτευση διά του Τομεάρχη Άμυνας βουλευτή Σερρών Θεόφιλου Λεονταρίδη θα προσπαθήσει να αλλάξει πολλές διατάξεις του που θεωρείται ότι κινούνται σε λάθος κατεύθυνση. Για τον λόγο αυτό το Σαββατοκύριακο έγιναν διαδοχικές συσκέψεις.

Μερικά σημεία του νομοσχεδίου δεν αντέχουν ούτε και στην καλόπιστη κριτική. Για παράδειγμα, η σύσταση «Συμβουλίων Μεταθέσεων» των κλάδων παραπέμπει σε κομματικά παραμάγαζα, ενώ οι διατάξεις για τις «ενδικοφανείς προσφυγές» των στελεχών που προσφεύγουν επειδή μπορεί να διαφωνούν με τη μετάθεση τους ή με την κρίση τους από τα αρμόδια Συμβούλια Κρίσεων είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσουν μεγάλες καθυστερήσεις και προβλήματα στη λειτουργία του Στρατεύματος. Η διάταξη για την αυτοπρόσωπη παρουσία των κρινόμενων στελεχών στα Συμβούλια μόνο ως «λαϊκίστικη» μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού είναι δεδομένο ότι δεν μπορούν να μετακινηθούν τα χιλιάδες στελέχη που κρίνονται κάθε χρόνο.

Όπως αναμενόταν, ο βασικός όρος των 35 ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας που συντελείται με αύξηση των ετών παραμονής σε κάθε βαθμό καθώς και τα 5 έτη πλασματικής υπηρεσίας ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 40 συντάξιμων ετών, είναι βασικό στοιχείο του νέου νομοσχεδίου. Όπως επίσης και η δημιουργία μιας επιπλέον κρίσης των στελεχών (κρίση κατ' απόλυτον εκλογή), για την οποία όμως εκφράζονται ήδη ενστάσεις από τους επιτελείς του Πενταγώνου.

Επικοινωνιακής υφής μπορεί να χαρακτηριστεί η διάταξη για τους Ειδικούς Έφεδρους Οπλίτες, αφού είναι άγνωστος ο αριθμός που θα προσληφθεί, η αμοιβή τους κ.λ.π. Μπορεί κάποιος να τα προσομοιάσει με τα «stage» των κυβερνήσεων Σημίτη και Καραμανλή. Και να φανταστεί κανείς ότι υπάρχει ο επιτυχημένος θεσμός των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) που ουσιαστικά έμεινε ανενεργός λόγω της οικονομικής δυσπραγίας.

Οι μεταβολές επίσης που γίνονται στα εξοπλιστικά, αλλάζοντας ουσιαστικά τις ονομασίες των εξοπλιστικών προγραμμάτων από ΕΜΠΑΕ σε «Τριετές Κυλιόμενο Πρόγραμμα Προμηθειών», γίνονται μόνο και μόνο επειδή υπάρχει αδυναμία σύνταξης του ΕΜΠΑΕ 2011-15 και για να κερδίσει χρόνο η κυβέρνηση. Είναι τουλάχιστον αθώο κάποιοι να νομίσουν ότι γίνεται πράγματι κάποια τομή στα εξοπλιστικά των Ε.Δ. με το παρόν νομοσχέδιο.

(ΠΑΡΟΝ)

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χαίρομαι ιδιαίτερα που βγήκε αυτό το αρθράκι στην επιφάνεια και χαίρομαι γιατί μπορώ να προσθέσω μερικά λόγια ΑΛΗΘΕΙΑΣ !!
Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, όταν έγινε η συνάντηση του ΣΑΓΕ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΟΛΟΙ και βγήκε στον αέρα το σχέδιο νόμου.
Μετά το γύρισαν οι στρατηγοί του Σ.Ξ οι οποίοι και απείλησαν τον ΥΠΕΘΑ ότι αν δοθούν αυτά τα προνόμια στους εξ υπαξιωματικών προερχόμενους θα υπάρξουν ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ!
Αποτέλεσμα είναι ο ΥΠΕΘΑ να κάνει γαργάρα..... και κολοτούμπες.... στα όσα έλεγε προεκλογικά-μετεκλογικά αλλά και πρόσφατα σε συνεντεύξεις τύπου! Αν θεωρεί πως επειδή είναι απόφοιτος πανεπιστημίου και δεν είναι κολοτούμπας...... να σταματήσει τις γαργάρες...... με αλατόνερο και να βγει να πει ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ!!!!!! Τα ψέματα τελείωσαν! Θα πάθει τα ίδια που έπαθε ο ΥΦΕΘΑ απο τον ναύτη που γύλαγε σκοπιά. Ξέρει αυτός!!!!!
(ένας περαστικός.........)

Ανώνυμος είπε...

Καλά πόσο ηλίθιος μπορεί να είναι κάποιος για να αποφασίσει να γυρίσει τη ΣΣΕ 30 χρόνια πίσω? Είναι δυνατόν, εν έτει 2010 να δημιουργούνται θάλαμοι 20 ατόμων για τους μέλλοντες Αξκους? Πως θα διαβάζουν, πως θα μελετάν αυτοί οι άνθρωποι? Αραγε τα παιδιά του κ. Α/ΓΕΣ στα πανεπιστήμια που ήταν διάβαζαν σε δωμάτια των 20 ατόμων? Δεω νομίζω. Ντροπή σας κ. Α/ΓΕΣ!!!! Το δε πρόσχημα που χρησιμοποιήται για να προβείται σε αυτό το "τερατούργημα", για να δημιουργήσετε τάχα οργανικούς δεσμούς στην ομάδα Ευελπίδων, απλά είναι για γέλια.

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλος Κωλοτούμπας... μέρα με τη νύχτα το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο από το κατατεθέν στη Βουλή. Κρίμα ξεκίνησε καλά και το έκανε ο Φράγκος με τον Κλόκοζα σαν τα μούτρα τους... Μια ζωή τα ίδια προβλήματα 4 στρατηγοί να κάνουν πολιτική εις βάρος χιλιάδων στελεχών και η πολιτική ηγεσία ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ... Να γίνει ο Φράγκος Υπουργός και ο Βeny ο Κωλοτούμπας μαζί με το Χαϊβάνι τον Μπεγλίτη να πάνε σπίτια τους..

Ανώνυμος είπε...

O A/ΓΕΑ την Παρασκευή που μας πέρασε ανάγκασε τον Beny σε νέα κωλοτούμπα απειλώντας κι αυτός με παραίτηση...!!!
Παρόλο που υπήρχε απόφαση ΣΑΓΕ ο κ. Κλόκωζας το παιδί του Μεϊμαράκη απαίτησε και άλλαξε τα αναφερόμενα στο ν/σ που ήδη είναι στη Βουλή σχετικά με την Αρχαιότητα των ΣΣΕ, ΣΝΔ, ΣΙ. Από το δίκαιο και δημοκρατικότατο στο ίδιο χρόνο προαγωγής είναι αρχαιότεροι οι απόφοιτοι των ΣΣΕ, ΣΝΔ, ΣΙ, επανέφεραν το ανεξαρτήτως το πότε προάγονται οι απόφοιτοι των ΣΣΕ, ΣΝΔ, ΣΙ, είναι αρχαιότεροι ΟΛΩΝ!!!! Αυτή είναι Δημοκρατία. Με τόσες αλλάγές κ. Βeny και τόσες κωλοτούμπες δεν άφηνες το προηγούμενο που ήταν κι ευνοηκότερο για τα Στελέχη? ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕΣ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΩΝ Ε.Δ., ΠΟΥ ΜΙΑ ΖΩΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΑΡΧΗΓΩΝ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΠΙΤΕΛΕΙΩΝ. ΕΙΣΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΣ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΔΥΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΑΧΥΡΟ.. ΑΝΤΕ ΑΠΟ ΚΕΙ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ...

Ανώνυμος είπε...

Αν είναι έτσι, όπως αναγράφεται στο δημοσίευμα, τότε, γιατί δεν παραιτούνται οι κ. αρχηγοί αφού διαφωνούν;
γιατί επιτρέπουν στους πολιτικούς να κομματικοποιήσουν τις Ε.Δ;

Ανώνυμος είπε...

Μια ζωή τα ίδια και τα ίδια.
Η Ηγεσία μας ανύπαρκτη.
"Μεσοσπασάκηδες" και "οσφυοκάμπτες"
Αφού έγινε το νεο σχέδιο νόμου χωρίς ν' ακουστούν οι απόψεις τους, τότε γιατί δεν παραιτούνται ?
Στη Γερμανία (αν δεν κάνω λάθος)πριν μερικά χρόνια, παραιτήθηκαν τρείς Αρχηγοί μέσα σε έξι μήνες, στην Ελλάδα όμως ?
Αγαπητοί φίλοι στην Ελλάδα δυστυχώς τα θέματα του παπά, τα χειρίζεται ο δάσκαλος και δεν αντιδρά κανείς, γιατί για να αντιδράσει πρέπει να τα έχει βαριά...

Ανώνυμος είπε...

Η οργάνωση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας είναι πολλή σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια των στρατιωτικών.

Ανώνυμος είπε...

Ενώ ανώνυμε της 2.51 μμ αν τα αφήνουμε στα χέρια των πολιτικών, θα τα κάνουν τόσο καλά που μετά εμείς θα καθόμαστεεεεε !!!
Γαι οτιδήποτε γίνεται στις ΕΔ φταίνε πρωτίστως οι φυσικοί ηγέτες μας και μετά η πολιτική και κυρίως όταν "και οι μεν και οι δε", είναι άσχετοι...

Ανώνυμος είπε...

ΟΤΑΝ ΧΑΝΕΤΑΙ Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ
ΧΑΝΕΤΑΙ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ, Η ΕΛΠΙΔΑ, Η ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ. ΟΤΑΝ ΞΕΚΙΝΑΣ ΑΠΟ ΛΑΘΟΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ . ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΝΑ ΤΟ ΔΙΩΚΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΙΚΟΝΑ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ.
ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ., ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟ ΕΚΑΝΕ Η ΘΥΣΙΑ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΤΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ . ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ . ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΕΓΝΩΝΕΙ Η ΨΥΧΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΑΝΙΚΑ, ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΤΟΥΣ ΟΙΚΕΙΟΥΣ ,ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ,ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΘΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ.