Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Σαν σήμερα



1904
Το αντάρτικο σώμα του Ανθυπολοχαγού Γεωργίου Κατεχάκη (Ρούβα) αντιμετωπίζει με επιτυχία 70 κομιτατζήδες, υπό τους Μήτρο Βλάχο και Κορσάκωφ, στο ύψωμα Γιάμισε, δυτικά από το χωριό Ανταρτικό της Φλώρινας.

1912
Ο Υπολοχαγός αεροπόρος Δημήτριος Καμπέρος πραγματοποίησε την τελευταία του αποστολή κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Νικόπολης με παρατηρητή τον Υπολοχαγό Ν. Πάσσαρη, για να εκτελέσει αναγνωριστική πτήση πάνω από το Μπιζάνι.
Η αποστολή όμως δεν ολοκληρώθηκε, γιατί το αεροπλάνο, λόγω βλάβης του κινητήρα, κατέπεσε κοντά στη Φιλιππιάδα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του παρατηρητή. Στη συνέχεια ο Καμπέρος υπέβαλε την παραίτησή του, επιστρέφοντας στο Πυροβολικό.

1940
Ο Ελληνικός Στρατός ( ΧΙΙΙ ΜΠ) καταλαμβάνει το Πόγραδετς.

1942
Το ελληνικό υποβρύχιο «Παπανικολής», με Κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Νικόλαο Ρουσσέ, βυθίζει εχθρικό φορτηγό 8000 τόνων στην περιοχή των Δωδεκανήσων.



1961
Το προσωπικό του Αεροπορικού Αποσπάσματος CONGO της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας τιμήθηκε με την ευαρέσκεια του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Αρ. Πρωτοπαπαδάκη, για τις υπηρεσίες του τόσο στον ΟΗΕ όσο και στους ομογενείς στην ανεξαρτοποιηθείσα περιοχή του CONGO (Μάρτιος-Νοεμ. 1961).

Δεν υπάρχουν σχόλια: