Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου (25/02/10)


Η απεργία των ιδιοκτητών πρατηρίων καυσίμων και οι επιπτώσεις στην οικονομία, το Κυπριακό και οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, και η σύλληψη δύο ατόμων για παράνομη διαρροή τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Πριν τις 'εκλογές' το ναι και το όχι'', γράφει ότι στην πιο κρίσιμη περίοδο εισήλθαν χθες οι απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και ότι η τ/κ πλευρά επιθυμεί διακαώς ουσιαστική πρόοδο στις συνομιλίες ώστε να λειτουργήσει υπέρ της υποψηφιότητας του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ενώ η ε/κ πλευρά θέλει να δει να κλείνουν τα κεφάλαια για την οικονομία και την ΕΕ για να συνεχίσει τις εντατικές συνομιλίες και τον Απρίλιο. Γράφει, επίσης, ότι το κράτος και η παραγωγή απειλούνται με παράλυση λόγω της απεργίας των πρατηριούχων καυσίμων.

Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Εμφραγμα λόγω έλλειψης καυσίμων'', γράφει ότι αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία άρχισαν από χθες να σημειώνονται λόγω της έλλειψης καυσίμων, και ότι οι πρατηριούχοι φαίνονται διατεθειμένοι να τηρήσουν την απόφασή τους για απεργία μέχρι τη Δευτέρα. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ταλάτ στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό, ότι αντάλλαξαν τις πρώτες τους απόψεις επί του κεφαλαίου της οικονομίας και ότι ο ίδιος διαπραγματεύεται σοβαρά.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Η Αστυνομία μπαίνει σε κλειστά πρατήρια'', γράφει ότι στα άκρα οδηγείται η κρίση των καυσίμων, καθώς καμία από τις πλευρές δεν δείχνει διατεθειμένη να υποχωρήσει μετά το υπουργικό διάταγμα, και ότι ο Υπουργός Εμπορίου θα ζητήσει την παρέμβαση της Αστυνομίας για να κρατηθούν ανοικτά τα πρατήρια που δεν συμμετέχουν στην απεργία. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν είχαν χθες μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ να παραμείνει στην Κυβέρνηση.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''SOS της αγοράς για ν' ανοίξουν τα βενζινάδικα'', γράφει ότι η αγορά ασφυκτιά από την απεργία των ιδιοκτητών πρατηρίων καυσίμων, ενώ κατά την τρίτη συνεχή ημέρα, οι επιπτώσεις στη βαριά ασθενούσα οικονομία της Κύπρου είναι αλυσιδωτές και οι επιχειρηματίες εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Γράφει, επίσης, ότι χθες απαγγέλθηκαν στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο κατηγορίες εναντίον του Αναστάσιου Κρασοπούλη και της Ελλης Σκορδέλη, που θεωρούνται ύποπτοι για το φόνο του Αντη Χατζηκωστή, και ότι η δίκη ορίστηκε για τον ερχόμενο Ιούνιο.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Δούρειος Ιππος στην ΑΤΗΚ'', γράφει ότι χειροπέδες πέρασαν χθες το απόγευμα μέλη του ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας σε υπάλληλο της ΑΤΗΚ και ιδιωτικό ντεντέκτιβ, και οι δύο 35 ετών από τη Λεμεσό, και ότι ο υπάλληλος της ΑΤΗΚ φέρεται να πωλούσε τηλεπικοινωνιακά δεδομένα κινητής τηλεφωνίας στον ντεντέκτιβ για χρήση σε υποθέσεις που αναλάμβανε. Γράφει, επίσης, ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία και συμφώνησαν να συγχρονίζουν τα βήματα σε όλες τις κομματικές τους δράσεις.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Αναμένονται εξελίξεις'', γράφει ότι η επ' αόριστον απεργία των πρατηριούχων πετρελαιοειδών προκαλεί άμεσες και παράπλευρες συνέπειες στον τουρισμό, καθώς και σε όλους τους τομείς της οικονομίας, και ότι σήμερα αναμένεται να σημειωθούν θετικές εξελίξεις, καθότι αναμένεται να παρέμβει και η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού. Γράφει, επίσης, ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι η ε/κ πλευρά επιχειρεί να έχει καταρχήν μία ξεκάθαρη εικόνα αναφορικά με τις θέσεις των δύο κοινοτήτων στο Κυπριακό.

Η αγγλόγλωσση ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο ''Εξαντλήθηκε η βενζίνη στην Πάφο'', γράφει ότι οι κάτοικοι της Πάφου έχουν καταστεί άθελα πιόνια στη συνεχιζόμενη υπόθεση με τα καύσιμα, και ότι χθες δεν υπήρχε ούτε ένα πρατήριο καυσίμων ανοικτό στην πόλη. Γράφει, επίσης, ότι ο Προϊστάμενος του Ταμείου Θήρας Παντελής Χατζηγέρου δήλωσε χθες ότι η λαθροθηρία έχει γίνει πιο εγκληματική, με κύριο κίνητρο το οικονομικό όφελος, και ότι θηροφύλακες εργάζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες και αντιμετώπισαν γύρω στις 50 επιθέσεις τα τελευταία χρόνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: