Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Νωρίτερα οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό

Η κυβέρνηση επισπεύδει τις μεταρρυθμίσεις υπό την πίεση των αγορών- Αν δεν αποδώσουν τα μέτρα, έρχεται «δεύτερο πακέτο»

Επίσπευση ορισμένων μέτρων για το Ασφαλιστικό αλλά και «Ρlan Β» για την εξοικονόμηση δαπανών του συστήματος έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «γρήγορα και αποτελεσματικά μέτρα» αντιμετώπισης του ελλείμματος των ασφαλιστικών ταμείων.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μεταθέσει νωρίτερα ορισμένα μέτρα όπως η περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η αύξηση της «ποινής» σε περιπτώσεις πρόωρης εξόδου και η εξίσωση των ορίων ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο. Ταυτοχρόνως έχει επεξεργαστεί ένα «δεύτερο πακέτο μέτρων» το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή- προ του θέρους- εφόσον δεν αποδώσουν τα μέτρα κατά της εισφοροδιαφυγής αλλά και για τον περιορισμό των ανεξέλεγκτων δαπανών στους κλάδους υγείας.

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο «Ρlan Β» αφορούν περικοπές στις υψηλές συντάξεις κυρίως των ΔΕΚΟ, άμεση επιβολή ειδικής εισφοράς «τύπου ΛΑΦΚΑ» και αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων των αυτοαπασχολουμένων.

Το ΙΚΑ και τα Ταμεία των αυτοαπασχολουμένων (ΟΑΕΕ) είναι τα δύο Ταμεία που ενδέχεται ως τις αρχές του καλοκαιριού να αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας, γεγονός που θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να λάβει εσπευσμένα μέτρα καθώς έχει αποκλειστεί η έκτακτη επιχορήγησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ενδεικτικό της οικονομικής κατάστασης του ασφαλιστικού συστήματος είναι το γεγονός ότι το 2009 χρειάστηκε 2,4 δισ. ευρώ επιπλέον κρατική ενίσχυση προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
Το πακέτο των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα και η οριστικοποίηση του «Ρlan Β» θα συζητηθούν κατά τη σημερινή συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, στη διάρκεια του οποίου η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα αναπτύξει τις εισηγήσεις της. Για το θέμα αυτό ο υπουργός κ. Α. Λοβέρδος και ο υφυπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης ανάλωσαν ολόκληρη τη χθεσινή ημέρα σε συσκέψεις με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου.
Οι αλλαγές που ενδέχεται να εφαρμοστούν νωρίτερα αφορούν τα εξής:




Δεν υπάρχουν σχόλια: