Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Εκδηλώσεις Μνήμης 67ης Επετείου από τη Βύθιση του Α/Τ Βασίλισσα Όλγα


Το Αντιτορπιλικό Βασίλισσα Όλγα (D-15),τύπου Greyhound, αποτέλεσε ένα από τα ενδοξότερα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, με πλούσια δράση κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Όμοιου τύπου πλοίο : Αντιτορπιλικό Βασιλεύς Γεώργιος Α'.

Το πλοίο ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία ‘Yarrow & Co Ltd της Γλασκόβης το 1936 με 1938. Έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις 1940-43 με μεγάλη επιτυχία. Μέχρι τον Απρίλιο του 1941 έλαβε μέρος στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. Μετά την γερμανική εισβολή, διέφυγε στη Μέση Ανατολή και μετασκεύαστηκε στη Καλκούτα στα τέλη του 1941, επανερχόμενο στη Μεσόγειο το 1942. Στις 14 Δεκεμβρίου 1942, κοντά στη Βεγγάζη, βύθισε το ιταλικό Υ/Β Warsciec, και στις 18 Ιανουαρίου 1943 βύθισε το ιταλικό πετρελαιφόρο Stromboli, ενώ στις 2 Ιουνίου 1943, σε συνεργασία με το βρετανικό Α/Τ Jervis, βύθισε ιταλική νηοπομπή από 2 πλοία συνοδείας και 2 πολεμικά. Έλαβε μέρος στίς επιχειρήσεις καταλήψεως της νήσου Παντελλάρια και της αποβάσεως στη Σικελία. Στίς 18 Σεπτεμβρίου 1943 μαζί με τα βρετανικά αντιτορπιλικά Faulknor και Eclipse βύθισε τα φορτηγά Pluto, και Paolo καθώς και το συνοδό τους Νο 2104. Τελικά βυθίστηκε απο γερμανική αεροπορική επιδρομή στίς 26 Σεπτεμβρίου 1943 ενώ ήταν αγκυροβολημένο στο Λακκί της Λέρου, κατά τη διάρκεια της Μάχης της Λέρου. Απωλέσθηκαν ο κυβερνήτης, πλωτάρχης Γεώργιος Μπλέσσας,ΒΠΝ, 6 αξιωματικοί,65 υπαξιωματικοί και ναύτες.


Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010, με ιδιαίτερη λαμπρότητα, πραγματοποιήθηκαν στη Λέρο οι εκδηλώσεις μνήμης για την 67η επέτειο από τη βύθιση του αντιτορπιλικού «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ», παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Δημήτριου Ελευσινιώτη ΠΝ με τη συμμετοχή της Κ/Φ ΑΗΤΤΗΤΟΣ.
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν οι επιζώντες Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Ναυτοδίοποι που υπηρετούσαν στο Α//Τ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ την ημέρα της βύθισης του, καθώς και οι συγγενείς 1ου και 2ου βαθμού εκείνων, που απωλέσθησαν κατά τη βύθιση του πλοίου.
Αντιπλοίαρχος
Αδαμάντιος Χριστοδούλου ΠΝ
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: