Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Η ΕΛΔΑΦ στην πρώτη γραμμή του πυρός;


Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Tα Νέα", το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιταχύνει τις διαδικασίες για την ενίσχυση της ΕΛΔΑΦ με προσωπικό και μέσα, καθώς επίκειται η μετακίνηση του ελληνικού ειρηνευτικού τμήματος από την πρωτεύουσα Καμπούλ στη δυτική επαρχία Χεράτ. Το ΓΕΕΘΑ, έχοντας εκδόσει διαταγές για υποχρεωτική μετάθεση αριθμού στελεχών στο Αφγανιστάν (γεγονός που έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κόλπους των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων), προσανατολίζεται τώρα στην αγορά τεθωρακισμένων οχημάτων - πιθανόν Ανθεκτικών σε Νάρκες, Προστατευμένων από Ενέδρες (MRAP)- για την ασφαλή μεταφορά του προσωπικού. Πέραν του Τάγματος Ειδικής Σύνθεσης προβλέπεται η αποστολή:
- Ομάδας 16 λοχαγών και ταγματαρχών που ήδη εκπαιδεύονται στο ειδικό κέντρο JΜRC, στο Ηofenfels της Γερμανίας. Η ελληνική ομάδα (ΟΜLΤ΄S) θα αναλάβει το φθινόπωρο την καθοδήγηση και τακτική εκπαίδευση του τάγματος υποστήριξης της νεοσύστατης Μεραρχίας Καμπούλ.
- Τρεις ομάδες συνολικά 20 γιατρών και νοσηλευτών που αναχωρούν τις επόμενες ημέρες για γερμανικό στρατιωτικό νοσοκομείο στο Βόρειο Αφγανιστάν. Αποτελούν μέρος πρόσθετης διεθνούς δύναμης 10.000 στρατιωτικών που μεταβαίνει στο Αφγανιστάν για 4 μήνες λόγω των εκλογών του Αυγούστου.
- Μονάδας 40 αξιωματικών και υπαξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας που θα αναλάβει, το 2010, τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ.
Το νέο σχέδιο ενίσχυσης των συμμαχικών δυνάμεων αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρώτη φορά Έλληνες χειριστές και ελεγκτές αεράμυνας να συμμετάσχουν ως πληρώματα 4 ιπτάμενων ραντάρ (ΑWΑCS) του ΝΑΤΟ, που θα αναπτυχθούν στο Αφγανιστάν για έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας.
strategy-geopolitics4.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια: