Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Οι Τούρκοι έδιωξαν τον Παπούλια


Tο εμπιστευτικό έγγραφο της βρετανικής πρεσβείας στην Άγκυρα προς το Φόρεϊν Όφις, WSGO 20/4, ημερομηνία 3 Oκτωβρίου 1979, αποκαλύπτει ένα διπλωματικό ελληνοτουρκικό επεισόδιο το οποίο δημιούργησε προστριβή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Aφορούσε στην κίνηση της τουρκικής κυβέρνησης να ζητήσει από τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, κ. Παπούλια, να εγκαταλείψει το οίκημα στο οποίο διαμένει, μέσα σε δύο μήνες, με την αιτιολογία ότι το τουρκικό κράτος έγινε ο ιδιοκτήτης του σχετικού ακινήτου.
Σύμφωνα με το βασικό κείμενο του εγγράφου: «O Έλληνας πρέσβης, ο οποίος ήλθε στο σπίτι μου χθες βράδυ, στο δείπνο που έδωσα για το ζεύγος Pόουντς, μου ανέφερε ότι τον κάλεσαν στο υπουργείο των Εξωτερικών της Τουρκίας για να τον ενημερώσουν ότι το οίκημα στο οποίο διαμένει, και είναι η ελληνική πρεσβευτική κατοικία για πολλά χρόνια, περιήλθε στην ιδιοκτησία του τουρκικού κράτους και εξέφρασαν την επιθυμία να το εκκενώσει το συντομότερο δυνατό, μέσα σε δύο ή τέσσερις το πολύ μήνες. O Παπούλιας τούς απάντησε, όπως μου είπε, ότι το σπίτι δεν είναι δικό του, αλλά μια επίσημη κατοικία την οποία έχει ενοικιάσει το ελληνικό κράτος, από Τούρκο ιδιώτη, και η ενοικίαση λήγει τον προσεχή χρόνο τον Iούλιο.
Tο ιστορικό σ’ αυτή την υπόθεση είναι ότι το οίκημα που διαμένει ο Έλληνας πρέσβης, καθώς και το διπλανό κτίριο που είναι η επίσημη κατοικία του Iάπωνα πρέσβη, βρίσκονται σε έναν μεγάλο χώρο τον οποίο, νομίζω, η τουρκική κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει σε ένα είδος πάρκου. O Παπούλιας μού είπε πως πάρα το γεγονός ότι κυκλοφορούσαν πληροφορίες για την πρόθεση της δημοτικής Aρχής της Άγκυρας να αναπλάσουν σε πάρκο τον συγκεκριμένο χώρο, οι Tούρκοι επίσημοι τον διαβεβαίωναν ότι δεν θα έπρεπε να ανησυχεί».
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: