Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Ναυτική βάση στην Ελλάδα θέλει η Ρωσία


Τις προθέσεις της Ρωσίας για ενίσχυση της παρουσίας του στόλου της στην ανατολική Μεσόγειο σκιαγράφησε χθες με δηλώσεις του ο αρχηγός του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, ναύαρχος Βλαντίμιρ Βισότσκι. Αφησε, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο η χώρα του να δημιουργήσει ναυτική βάση στην Ελλάδα, χωρίς, ωστόσο, να διαφαίνεται ακόμη κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα για συγκεκριμένες κινήσεις στην κατεύθυνση αυτή. Σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Βισότσκι, η χώρα του επιθυμεί να έχει τη δυνατότητα ελλιμενισμού των πολεμικών της πλοίων στο εξωτερικό, ενώ συμπλήρωσε πως όσον αναφορά τις περιοχές της ανατολικής Μεσογείου και του Ευξείνου Πόντου, εκεί βρίσκονται η Τουρκία και η Ελλάδα οι οποίες προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα. «Μάλιστα, και οι μεν και οι δε μάς προτείνουν τέτοιες δυνατότητες», πρόσθεσε, αναφερόμενος στα προγράμματα ναυτικής συνεργασίας και κοινών ασκήσεων που γίνονται.

«Η δυνατότητα να διατηρείς βάση στο εξωτερικό είναι καλή, αλλά πρέπει να γίνεται σταδιακά, συνυπολογίζοντας τις δυνατότητες της χώρας», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του ρωσικού πολεμικού ναυτικού και περιέγραψε ως πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση το σύστημα των απλών επισκέψεων των πλοίων. Αναπτύσσοντας τον στρατηγικό σχεδιασμό της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ο Ρώσος ναύαρχος ανέφερε πως αυτήν την περίοδο οι σχέσεις της χώρας του με την Ιταλία βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο.

Τα επόμενα βήματα

Αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο θα αρχίσει να τίθεται σε εφαρμογή ο σχεδιασμός αυτός, υποστήριξε πως κάθε προοπτική πρέπει να αναπτυχθεί σταδιακά έχοντας ως γνώμονα τις υπάρχουσες δυνατότητες. Δίδοντας μια μικρή γεύση για τις επόμενες κινήσεις του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, ο κ. Βισότσκι ανακοίνωσε πως το πρώτο βήμα προς την υλοποίηση του σχεδίου θα πρέπει να αφορά την απλοποίηση της διαδικασίας ελλιμενισμού των πλοίων του ρωσικού στόλου.

Αυτή τη στιγμή η Ρωσία διαθέτει μόνο μία ναυτική βάση υποστήριξης στη Μεσόγειο, στην Ταρσό της Συρίας, στην οποία έχουν αρχίσει εργασίες εκσυγχρονισμού από το ρωσικό ναυτικό.
Αχιλλεα Πατσουκα

Δεν υπάρχουν σχόλια: