Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Τουρκία: Συνέχεια εμπλοκής για τις προαγωγές

Διένεξη Ερντογάν - στρατηγών για τις κρίσεις στο στράτευμα

«Η εμπλοκή με τις προαγωγές συνεχίζεται, καθώς το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (ΥΑS) προσπαθεί να διαμορφώσει τη νέα στρατιωτική διοίκηση», σημείωνε χθες η «Ζαμάν», ενώ στην επεισοδιακή ετήσια σύνοδο του ΥΑS η διάσταση απόψεων πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας στο θέμα των κρίσεων στο στράτευμα δεν είχε μέχρι χθες, τρίτη ημέρα συνεδριάσεων, γεφυρωθεί. «Ολα τα μάτια είναι στραμμένα στο γενικό επιτελείο, όπου θα κριθεί η τύχη των 11 στρατηγών, εις βάρος των οποίων εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης», συνέχιζε η «Ζαμάν» αναφερόμενη στην αιτία της νέας διένεξης στρατηγών και Ταγίπ Ερντογάν και στον νομικό κυκεώνα που την περιβάλλει.

Οι ένδεκα, που κατηγορούνται για συμμετοχή στο σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν, γνωστό με την κωδική ονομασία «Βαριοπούλα» (Balyoz), ανήκουν σε ομάδα 102 συνολικά αξιωματικών, τη σύλληψη των οποίων είχε ζητήσει τουρκικό δικαστήριο στις 23 Ιουλίου. Οι συλλήψεις είχαν αμέσως διασυνδεθεί με τις επερχόμενες κρίσεις στο στράτευμα και το γενικό συμπέρασμα ήταν ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός ήθελε αυτή τη φορά να μετρήσει ο λόγος του – μολονότι κάπου στο βάθος ήταν ορατή κάποια άτυπη συμφωνία. Από τους 102, μόνον δύο παραδόθηκαν στη Δικαιοσύνη, μεταξύ αυτών και ο θεωρούμενος εμπνευστής της «Βαριοπούλας», στρατηγός Ντογάν Τσετίν. Οι υπόλοιποι άσκησαν έφεση, όπως είχαν το δικαίωμα. Η απόφαση αναμένεται εντός των ημερών, όμως όλη αυτή η εμπλοκή εμποδίζει τις κρίσεις και ευνοεί τους ένδεκα.

Χθες, ενώ στη σύνοδο αναζητούσαν συμβιβαστική λύση, με πιθανότερη την παράταση της θητείας των 11 κατά ένα χρόνο αλλά όχι την προαγωγή τους, ο εισαγγελέας Ζακαρία Οζ, που είναι επιφορτισμένος με την άλλη μεγάλη υπόθεση συνωμοσίας, την Εργκένεκον, κάλεσε τον στρατηγό Χασάν Ισίζ, νυν διοικητή της πρώτης στρατιάς και υποψήφιο για το δεύτερο στην ιεραρχία αξίωμα, την αρχηγία του στρατού ξηράς, να καταθέσει. Οπως σημείωνε χθες η «Χουριέτ», και μόνον η διασύνδεση του ονόματός του με την Εργκένεκον ενδέχεται να του κοστίσει το αξίωμα, το οποίο ίσως καταλάβει ο αξιωματικός της χωροφυλακής Ατίλα Ισίκ. Σημειώνεται ότι στις παρούσες κρίσεις στο στράτευμα συζητείται η προαγωγή και αποστρατεία 134 στρατηγών και ναυάρχων και η προαγωγή 45 συνταγματαρχών σε στρατηγούς.

«Η Τουρκία προσπαθεί να εκδημοκρατιστεί. Οι στρατιωτικοί δυσκολεύονται να ξεπεράσουν το σύνδρομο αλληλεγγύης. Στο τέλος, όμως, θα το ξεπεράσουν», δήλωσε στη «Ζαμάν» απόστρατος συνταγματάρχης.

Περιμένοντας την έκβαση της συνόδου, κάποιοι υπενθύμιζαν ότι ο κ. Ερντογάν διατηρεί το δικαίωμα απόρριψης αποφάσεών της. Ενδιαμέσως, έγινε λόγος για αντικατάσταση των υπουργών Αμυνας και Εσωτερικών, Βετσνί Γκιονούλ και Μπεσίρ Αταλάι, διότι δεν μερίμνησαν εγκαίρως για τη σύλληψη των 102 υπόπτων.

Δυσφορία Αγκυρας

Τον Ισραηλινό πρέσβη στην Αγκυρα κάλεσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, για να του εκφράσει βαθύτατη δυσφορία για τη δήλωση του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας Εχούντ Μπάρακ περί διαρροής απορρήτων στο Ιράν από τον Χακάν Φιντάν, τον νέο αρχηγό της ΜΙΤ και πρώην σύμβουλο του Ταγίπ Ερντογάν. Αντίστοιχη δυσφορία στην Αγκυρα προκάλεσε η προειδοποίηση της απεσταλμένης του ΟΗΕ, Σούζαν Ράις, ότι η ομάδα που θα διερευνήσει για λογαριασμό του Οργανισμού την ισραηλινή επίθεση εναντίον του τουρκικού πλοίου «Μαβί Μαρμαρά» την 1η Ιουνίου «δεν είναι υποκατάστατο εθνικών ερευνητικών ομάδων». Την ίδια ώρα ο αρχηγός της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια βάφτισε τον εγγονό του «Ερντογάν», «ώστε το όνομα αυτό να ακούγεται παντού στη Γάζα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: