Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Μέτρα κατά ριπάς τραυματίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις

«ΝΑΡΚΕΣ» ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΤΟ «ΜΠΛΟΚΟ» ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΣΕ ΔΑΠΑΝΕΣ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ, ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΤΟ «ΜΑΧΑΙΡΙ» ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ, ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ.

• Η «λευκή» απεργία των ιπταμένων διέσωσε στο παρά πέντε το επίδομα υψηλής επικινδυνότητας
• Η περικοπή κατά 12% στον προϋπολογισμό των Επιτελείων σημαίνει δραστική μείωση στις στρατιωτικές ασκήσεις
• Εδώ και ένα χρόνο που εφαρμόζεται το Μνημόνιο, τα Επιτελεία αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις λειτουργικές ανάγκες των οπλικών συστημάτων
Στρατιωτικοί και Ένοπλες Δυνάμεις έχουν υποστεί οικονομική και επιχειρησιακή καθίζηση αντίστοιχα τον ένα... χρόνο εφαρμογής της «μνημονιακής» πολιτικής από την κυβέρνηση. Απόρροια της έλευσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στην άμυνα της χώρας. Και όλοι φοβούνται τα χειρότερα.
Οι χιλιάδες ένστολοι δεν «ξέφυγαν» από την τσιμπίδα μείωσης των επιδομάτων τους κατά 12% πριν από περίπου ένα χρόνο. Ήταν το πρώτο πλήγμα στις αποδοχές τους, όπως των δημοσίων υπαλλήλων, για να αποφύγει δήθεν η χώρα προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης.
Η κυβέρνηση είχε ωστόσο ανοίξει διάπλατα την πόρτα στην Τρόικα και μαζί στην εφαρμογή μιας σειράς σκληρών μέτρων για όλους τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Ακολούθησε η δραστική μείωση του 13ου και 14ου μισθού για τους στρατιωτικούς, η οποία κατάντησε βοήθημα της τάξεως των 200 ευρώ με προδιαγεγραμμένη την πλήρη κατάργησή του (έπεται). Άλλη μία περικοπή 8% στα επιδόματα ήταν αυτή που έφερε στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Μεταθέσεις
Οι στρατιωτικοί, λόγω αποστολής τους, αναγκάζονται συχνά να μετακινούνται και να διατηρούν πολλές φορές δύο σπίτια με μεγάλο οικονομικό κόστος, αλλά και να ξοδεύουν χρήματα για τη συμμετοχή τους σε ασκήσεις, επιχειρησιακές εκπαιδεύσεις και υπηρεσίες πέραν του συνηθισμένου ωραρίου. Δυστυχώς, (τουλάχιστον τον πρώτο χρόνο), η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν φρόντισε να απαλλάξει τα στελέχη από το βάρος μίας επιπρόσθετης δαπάνης σε πολιτική ΔΝΤ κάνοντας τις απαιτούμενες μεταθέσεις, αλλά προέβη σε μαζικές μετακινήσεις (ευελπιστούν να μην επαναληφθεί και φέτος).
Την απώλεια εισοδήματος για τους στρατιωτικούς συμπληρώνει το «μαχαίρι» σε εκτός έδρας, οδοιπορικά και αμοιβές εξωτερικού. Μέχρι και το επίδομα υψηλής επικινδυνότητας λίγο έλειψε να πληγεί, αλλά μετά τη «λευκή» απεργία των ιπταμένων η κυβέρνηση τελικώς ανέκρουσε πρύμναν και διεσώθη. Εκτός όμως από τις επιπτώσεις στις αποδοχές των στρατιωτικών, μειώθηκε κατά 12% και ο λειτουργικός προϋπολογισμός των Επιτελείων. Τι σημαίνει αυτό; Δραστική μείωση στις στρατιωτικές ασκήσεις και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, στα σχολεία επιμόρφωσης των στελεχών εντός αλλά και εκτός χώρας, στις θέσεις εκπροσώπησης των Ενόπλων Δυνάμεων στο εξωτερικό.
Περιορισμοί που αναμένεται να έχουν συνέπειες για την άμυνα της χώρας όχι τόσο βραχυπρόθεσμα, αλλά κυρίως μακροπρόθεσμα. Πόσω μάλλον, αν συνδυαστούν με τις μεγάλες περικοπές αμυντικών προμηθειών. Ήδη εδώ και ένα χρόνο που εφαρμόζεται το Μνημόνιο τα Επιτελεία αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις λειτουργικές ανάγκες των οπλικών συστημάτων (ελλείψεις σε καύσιμα και λιπαντικά) και στην επισκευή - συντήρησή τους. Ελλείψει κινητήρων, ανταλλακτικών, πυρομαχικών και γενικά υλικού αδρανοποιούνται σημαντικής ισχύος συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Η ηγεσία του Πενταγώνου με την επικαιροποίηση του ΕΜΠΑΕ ενέταξε σε αυτό προμήθειες υλικού οι οποίες σε άλλες εποχές υλοποιούνταν από τους προϋπολογισμούς των Επιτελείων. Οι δε νέες προμήθειες οπλικών συστημάτων είναι αισθητά περιορισμένες και αριθμητικά «ψαλιδισμένες» σε ποσοστό κόστους που φθάνει και το 70% σε σχέση με προηγούμενα ΕΜΠΑΕ.
Οι στρατιωτικοί εντάχθηκαν στο νέο συνταξιοδοτικό σύστημα με αύξηση των χρόνων παραμονής στην υπηρεσία ήδη από το 2011 και μείωση των συντάξιμων αποδοχών, ενώ αμφίβολο καθίσταται το μέρισμα για όσους αποστρατευθούν τα επόμενα χρόνια, καθώς τα Μετοχικά Ταμεία καταρρέουν με πρώτο του Στρατού.
Κι αυτό, ενώ τα εν ενεργεία στελέχη κλήθηκαν να συμβάλουν με επιπλέον αύξηση κρατήσεων 1% και οι απόστρατοι υφιστάμενοι (σε πρώτη φάση) μείωση μερίσματος κατά 20%. Η κυβέρνηση προχώρησε ακόμη και στη μείωση κατά 50% του βοηθήματος πένθους, ενώ υποβαθμίζει την υγειονομική περίθαλψη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων «ανοίγοντας» τα μεγάλα στρατιωτικά νοσοκομεία στους πολίτες και κλείνοντας άλλα, περιφερειακά.
Σκοπιμότητες
Την ίδια στιγμή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και η κυβέρνηση εμφανίζονται ανεπαρκείς να μετατρέψουν σε ορισμένους τομείς την κρίση σε ευκαιρία, σπάζοντας αποστήματα προς όφελος του Στρατεύματος. «Προσδεμένη» σε μικροκομματικές σκοπιμότητες δεν μπόρεσε να προχωρήσει στη μείωση των μονάδων που η ίδια διαφήμιζε, κλείνοντας στρατόπεδα που είναι παντελώς άχρηστα και επιβαρύνουν με τεράστια κόστη τους προϋπολογισμούς των Επιτελείων, αλλά και να προχωρήσει σε απογραφή της ακίνητης περιουσίας με σκοπό να την αξιοποιήσει, αντί να παραχωρεί σε δήμους εκτάσεις - φιλέτα.
Και στον τομέα των εξοπλισμών, το μόνο θέμα που διαχειρίστηκε και αφορά σε αυτό των υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά κατάφερε να το «κλείσει» με επιβάρυνση για το Ελληνικό Δημόσιο κατά 1,3 δισ. ευρώ από τη ναυπήγηση δύο νέων υποβρυχίων.
(Ε.Τ. 10/05/2011 – ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ)
(Σ.Λ.)
http://staratalogia.blogspot.com/
http://aktofylakh.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: