Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Πολεμική Δράση ΠΠΠ στην Κύπρο κατα την εισβολή (2)


Η Πυροβολαρχία κατάφερε συντριπτικά πλήγματα στην άμυνα των πιο πάνω θυλάκων και η δια πυρών συμβολή της στην εκκαθάριση των θυλάκων αυτών ήταν ουσιαστική. Για το λόγο αυτό η Πυροβολαρχία κατά το τριήμερο αυτό δεχόταν καθημερινά αεροπορικές προσβολές.

Πολεμική Δράση 187 ΜΠΠ
Η 187 ΜΠΠ έδρευε στο στρατόπεδο « Δημητράκη Χριστοδούλου » στη περιοχή Αθαλάσσας στη Λευκωσία.

Η Μοίρα διέθετε δώδεκα ( 12 ) πυροβόλα των 100 χιλιοστών και τέσσερα ( 4 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα των 0,50 της ίντσας καθώς και δύο ( 2 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα των 14,5 χιλιοστών για την αντιαεροπορική της άμυνα.

Διοικητής της Μοίρας κατά την έναρξη της Τουρκικής Εισβολής ήταν ο Ανχης ( ΠΒ ) Γούδας Φαίδωνας.

Κατά τις πρώτες ώρες της Τουρκικής Εισβολής και ενώ η Μοίρα βρισκόταν ακόμα στο στρατόπεδο της δέχθηκε επιθέσεις από τη Τουρκική Αεροπορία με βόμβες ναπάλμ και ρουκέτες με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές οκτώ ( 8 ) από τα δώδεκα ( 12 ) πυροβόλα της χωρίς όμως αυτά να τεθούν εκτός μάχης. Από τα ρυμουλκά της Μοίρας, πέντε ( 5 ) ακινητούσαν λόγω βλαβών που είχαν υποστεί κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος. Τα τέσσερα ( 4 ) ανέπαφα πυροβόλα της Μοίρας αναπτύχθηκαν στο χώρο διασποράς της κοντά στο Ρ.Ι.Κ. από όπου εκτέλεσαν βολές κατά του Τ/Κ θύλακα της Λευκωσίας καθώς και βολές υποστήριξης των νυκτερινών ενεργειών των Μονάδων της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ κατά του θύλακα Λευκωσίας - Αγίου Ιλαρίωνα.

Κατά τη 1:30 της 21ης Ιουλίου 1974 η Μοίρα αναπτύχθηκε στο χώρο τάξεως της δυτικά του χωριού Γερόλακκος από όπου εκτέλεσε βολές υποστήριξης των ενεργειών των Μονάδων της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ για εκκαθάριση του θύλακα Λευκωσίας - Αγίου Ιλαρίωνα.

Την 23η Ιουλίου 1974 και ενώ η Μοίρα βρισκόταν ακόμα στο χώρο τάξεως της, ομάδα ανδρών της δέχτηκε επίθεση από τις Τουρκικές Δυνάμεις στη περιοχή του Κέντρου Αρκάδι με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμόδύο ( 2 ) εφέδρων αξιωματικών και τεσσάρων ( 4 ) οπλιτών.

Κατά τη διάρκεια της 2ης φάσης της Τουρκικής Εισβολής η Μοίρα πλην μίας πυροβολαρχίας τάχθηκε στη περιοχή Λατσιών. Η Β' Πυροβολαρχία της Μοίρας τάχθηκε στη περιοχή Μάμμαρι. Από τις νέες θέσεις τάξεως της η Μοίρα εκτέλεσε βολές για επιβράδυνση των Τουρκικών Δυνάμεων στο δυτικό μέτωπο και διευκόλυνε την ομαλή σύμπτυξη των δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς στη περιοχή. Την 16η Αυγόστου 1974 η Μοίρα τάχθηκε στη περιοχή Τσερίου και εκτέλεσε βολές με την ίδια αποστολή.

Από την 24η Αυγούστου 1974 Διοικητής της Μοίρας ανέλαβε ο Ανχης ( ΠΒ ) Ταραντίλης Παναγιώτης.

Στις επιχειρήσεις για απόκρουση της Τουρκικής Εισβολής η Μοίρα έχει δώσει δύο ( 2 ) ηρωικά πεσόντες Αξιωματικούς, τέσσερις ( 4 ) ηρωικά πεσόντες οπλίτες και ένα αγνοούμενο.

Ηρωικά Πεσόντες :

Ανθλγος ( ΠΒ ) Γεωργιάδης Νικόλαος
Ανθλγος ( ΠΒ ) Σάββα Σιονή Λοίζος
Λχιας ( ΠΒ ) Νεοκλέους Ζένιου Χριστάκης
Υπδνεας ( ΠΒ ) Νεοκλέους Κυριάκος
Στρτης ( ΠΒ ) Μαζαράκης Χριστόδουλος
Στρτης ( ΠΒ ) Καλογήρου Ανδρέας

Πολεμική Δράση 189 ΜΠΠ
Η 189 ΜΠΠ έδρευε στο στρατόπεδο « Χρίστου Σαμάρα » στη περιοχή Αθαλάσσας στη Λευκωσία.

Η Μοίρα διέθετε οκτώ ( 8 ) πυροβόλα των 100 χιλιοστών και τέσσερα ( 4 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα των 0,50 της ίντσας καθώς και δύο ( 2 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα των 14,5 χιλιοστών για την αντιαεροπορική της άμυνα.

Διοικητής της Μοίρας κατά την έναρξη της Τουρκικής Εισβολής ήταν ο Τχης ( ΠΒ ) Γκότσης Δημήτριος.

Από τη προηγούμενη της Τουρκικής Εισβολής ( 19η Ιουλίου 1974 ) η Μοίρα διέσπειρε τα πυροβόλα της μέσα στο στρατόπεδο της και φόρτωσε τα πυρομαχικά της επί των οχημάτων πριν ακόμα αρχίσουν οι πρώτοι βομβαρδισμοί του στρατοπέδου της το πρωί της 20ης Ιουλίου 1974.

Μετά τους πρώτους βομβαρδισμούς και χωρίς να έχει οποιαδήποτε απώλεια η Μοίρα αναπτύχθηκε στο χώρο τάξεως της 500 μέτρα δυτικά του αεροδρομίου Λευκωσίας και εγκατέστησε παρατηρητήριο στο λόφο του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ. Χρέη αξιωματικού παρατηρητή της Μοίρας εκτελούσε ο Διοικητής της Τχης ( ΠΒ ) Γκότσης Δημήτριος. Από τις θέσεις τάξεως της η Μοίρα εκτέλεσε βολές κατά της ακτής αποβάσεως και ενίσχυσε με τα πυρά της τις προσπάθειες του 3ου Τ.Σ. για απόκρουση των Τουρκικών δυνάμεων στη περιοχή της αποβάσεως. Η Μοίρα εκτέλεσε επίσης βολές κατά των Τουρκικών δυνάμεων στη περιοχή του Τ/Κ χωριού Κιόνελι καθώς και βολές κατά ελικοπτέρων κατά τη προσγείωση τους στη περιοχή της Αγύρτας. Η Μοίρα ενίσχυσε με τα πυρά της τις προσπάθειες της ΕΛΔΥΚ για εξουδετέρωση του Τ/Κ θύλακα Κιόνελι.

Ο χώρος τάξεως της Μοίρας είχε προσβληθεί πολλές φορές από τη Τουρκική αεροπορία χωρίς όμως η Μοίρα να έχει οποιεσδήποτε απώλειες. Οι σωλήνες καθώς και τα κλείστρα των πυροβόλων είχαν υπερθερμανθεί από τις πολλές βολές και οι πυροβολητές της Μοίρας ως εκ τούτου διέτρεξαν μεγάλο κίνδυνο, όμως οι βολές συνεχίστηκαν μέχρι και την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός στις 16:00 της 22ας Ιουλίου 1974.

Λόγω των καταστροφών που η Μοίρα είχε προκαλέσει στις Τουρκικές δυνάμεις κατά τη 1η φάση της Τουρκικής Εισβολής η Μοίρα και ο Διοικητής της είχαν επικηρυχθεί από τους Τούρκους.

Πριν την έναρξη της 2ης φάσης της Τουρκικής Εισβολής η Μοίρα μετακινήθηκε προς τα ανατολικά και έταξε την Α' πυροβολαρχία στη περιοχή Αθαλάσσας και τη Β' πυροβολαρχία βορειοδυτικά του χωριού Τύμπου. Από τις νέες θέσεις της , η Μοίρα εκτέλεσε βολές κατά των προελαύνοντων δυνάμεων εισβολής στο ανατολικό τομέα των επιχειρήσεων. Με τη διάσπαση της αμυντικής γραμμής η Β' πυροβολαρχία της Μοίρας διέτρεξε σοβαρότατο κίνδυνο καταστροφής όταν Τουρκικά άρματα προσέγγισαν τον χώρο τάξεως της χωρίς όμως αυτή να γίνει αντιληπτή λόγω του ότι τα πυροβόλα και τα οχήματα ήταν ταγμένα σε βαθιά ορύγματα και πολύ καλά παραλλαγμένα. Με την αποχώρηση των Τουρκικών αρμάτων η Πυροβολαρχία κινήθηκε μέσω του χωριού Γέρι στη περιοχή του χωριού Δάλι όπου στο μεταξύ βρισκόταν και η Α' Πυροβολαρχία της Μοίρας. Από τη περιοχή Δαλιού η Μοίρα εκτέλεσε βολή κατά των Τουρκικών Δυνάμεων στη περιοχή Πιροίου.

Στις επιχειρήσεις για την απόκρουση της Τουρκικής Εισβολής η Μοίρα δεν είχε οποιεσδήποτε απώλειες σε έμψυχο ή άψυχο υλικό παρά την εμπλοκή της στην αμυντική προσπάθεια.

Πολεμική Δράση 190 ΜΑ/ΤΠ
Η 190 ΜΑ/ΤΠ έδρευε στο στρατόπεδο « Ιάκωβου Πατάτσου » στη Μονή Αχειροποιήτου στη περιοχή της Κωμόπολης Καραβά στην επαρχία Κερύνειας.

Η Μοίρα διέθετε δεκαοκτώ ( 18 ) αντιαρματικά πυροβόλα των 6 λιβρών και πέντε ( 5 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα 12,7 χιλιοστών.

Διοικητής της Μοίρας κατά την έναρξη της Τουρκικής Εισβολής στις 20 Ιουλίου 1974 ήταν ο Ανχης ( ΠΒ ) Ντόκος Νικόλαος.

Στις 03:50 της 20ης Ιουλίου 1974 η Μοίρα έλαβε διαταγή από τη Διοίκηση Πυροβολικού ΓΕΕΦ να αναπτυχθεί στους χώρους τάξεως της. Λόγω του ότι η Μοίρα διέθετε μόνο 12 ρυμουλκά οχήματα η μετακίνηση των πυροβόλων έγινε με δεύτερη διαδρομή. Περί τις 05:15 η Μοίρα εγκατέλειψε το στρατόπεδο της.

Κατά τη διάρκεια της μετακίνησης της Α' πυροβολαρχίας προς την περιοχή των Πανάγρων, αυτή προσεβλήθη από την Τουρκική Αεροπορία ευτυχώς χωρίς απώλειες. Η πυροβολαρχία ετάχθη τελικά στην περιοχή Πανάγρων χωρίς άλλο πρόβλημα.

Οι δυο άλλες πυροβολαρχίες ( Β' & Γ' ) οι οποίες κινούνταν προς ανατολάς ενεπλάκησαν σε μάχη και εκτέλεσαν βολές κατά των τουρκικών αποβατικών δυνάμεων και κατόπιν μάχης απώλεσαν 5 πυροβόλα. Μετά τις πρώτες ώρες της εισβολής η Μοίρα είχε ταγμένα έξι πυροβόλα στην Περιοχή Πανάγρων, έξι πυροβόλα στην περιοχή της απόβασης και ένα πυροβόλο στην περιοχή δυτικά του στρατοπέδου της. Το πυροβόλο αυτό ενεπλάκη στη μάχη για την απόκρουση των αποβατικών δυνάμεων και εκτέλεσε βολές κατά του Τούρκικου αντιτορπιλικού που υποστήριζε την απόβαση με αποτέλεσμα αυτό να αναγκαστεί να απομακρυνθεί από την ακτή. Από βολή των πυροβόλων του αντιτορπιλικού πλήγηκε το Αντιαρματικό πυροβόλο με αποτέλεσμα αυτό να καταστραφεί και ένας άνδρας να φονευθεί και ένας να τραυματιστεί βαριά.

Την 22η Ιουλίου η Μοίρα ανασυγκρότησε δύο πυροβολαρχίες την Α' και την Β' στην περιοχή Πανάγρων.

Την 24η Ιουλίου 1974 η Μοίρα απέστειλε τέσσερα πυροβόλα στην περιοχή δυτικά του Καραβά για ενίσχυση των μονάδων πεζικού και την 25ης Ιουλίου 1974 απέστειλε άλλα τέσσερα πυροβόλα στην περιοχή.

Την 26η Ιουλίου η Μοίρα απέστειλε δύο πυροβόλα στην περιοχή Βασίλειας για να αντιμετωπίσει Τούρκικη προσπάθεια προέλασης.

Την 30η Ιουλίου 1974 δύο πυροβόλα της Μοίρας εγκαταλείφθηκαν στην περιοχή Πλατανιών.

Δύο πυροβόλα από την περιοχή Μύρτου αναπτύχθηκαν στην περιοχή Λαπήθου.

Τη 2η Αυγούστου απεγκλωβίστηκε ένα πυροβόλο από την περιοχή Πλατανιών και την 3η Αυγούστου απεγκλωβίστηκε το δεύτερο πυροβόλο.

Την 6η Αυγούστου η Μοίρα προσεβλήθη από πολλά σημεία από εχθρικά πυρά και αφού εκτέλεσε βολές κατά των εχθρικών δυνάμεων οπισθοχώρησε σε ασφαλέστερες περιοχές.

Την 14η Αυγούστου 1974 η Μοίρα μετακινήθηκε στην περιοχή του χωριού Φιλιά. Τρία πυροβόλα της Μοίρας μεταφέρθηκαν στην περιοχή Δένειας και τίθενται υπό διοίκηση της ΕΛΔΥΚ.

Την 15η Αυγούστου η Μοίρα μετακινήθηκε στην περιοχή Αγίων Τριμιθιάς- Παλιομετόχου.

Μετά τη συμφωνία της κατάπαυσης του πυρός η Μοίρα μετακινήθηκε στην περιοχή του χωριού Νήσου - Ποταμιάς.

Στις επιχειρήσεις για απόκρουση της Τουρκικής Εισβολής η Μοίρα έδωσε ένα ηρωικά πεσόντα οπλίτη και οχτώ αγνοούμενους.

Ηρωικά Πεσόντας: Στρτης (ΠΒ) Ιωάννου Χρίστος

Πολεμική Δράση 191 ΠΟΠ
Η 191 ΠΟΠ έδρευε αρχικά ( μέχρι το 1972 ) στο στρατόπεδο της περιοχής Παναγιάς και αργότερα μεταστάθμευσε στο στρατόπεδο « Νίκου Γεωργίου » στη περιοχή Αγίου Σάββα του χωριού Συγχαρί της επαρχίας Κερύνειας.

Η Πυροβολαρχία διέθετε τέσσερα ( 4 ) πυροβόλα των 75 χιλιοστών και τρία ( 3 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα των 12,7 χιλιοστών για την αντιαεροπορική της άμυνα.

Διοικητής της Πυροβολαρχίας κατά την έναρξη της Τουρκικής Εισβολής ήταν ο Υπλγος ( ΠΒ ) Σαββόπουλος Παύλος.

Κατά τις πρώτες ώρες της Τουρκικής Εισβολής η Πυροβολαρχία είχε εγκαταλείψει το στρατόπεδο της και είχε αναπτυχθεί στις θέσεις τάξεως της στη περιοχή της διάβασης Μπέλλα - Πάις όπου και ετέθη υπό Διοίκηση της 181 ΜΠΠ.

Από το χώρο τάξεως της η Πυροβολαρχία εκτέλεσε βολές κατά των Τουρκικών θέσεων στη περιοχή Άσπρη Μούττη, Κοτζά Καγιά και Πετρομούθκια καθόλη τη διάρκεια της πρώτης φάσης της Τουρκικής Εισβολής.

Μετά τη κατάπαυση του πυρός στις 16:00 της 22ας Ιουλίου 1974 η πυροβολαρχία παρέμεινε ταγμένη στη περιοχή της διάβασης Μπέλλα - Πάις.

Μετά την απαγκίστρωση των μονάδων προκαλύψεως η Πυροβολαρχία παρέμεινε εκτεθειμένη στα προελαύνοντα τμήματα των Τουρκικών δυνάμεων, εγκλωβίστηκε στη περιοχή και καταστράφηκε ολοσχερώς μετά από μάχη το απόγευμα της 23ης ης Ιουλίου 1974.

Στις επιχειρήσεις για απόκρουση της Τουρκικής Εισβολής η Μοίρα έδωσε τρεις αγνοούμενους.

Πολεμική Δράση 195 ΜΕΑ/ΑΠ
Η 195 ΜΕΑ/ΑΠ έδρευε στο στρατόπεδο « Χρίστου Σαμάρα » στη περιοχή Αθαλάσσας στη Λευκωσία.

Η Μοίρα διέθετε είκοσι ( 20 ) αντιαεροπορικά πυροβόλα των 40 χιλιοστών τύπου Μπόφορ και τριάντα ( 30 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα των 0,50 της ίντζας τύπου Μπράουνινγκ.

Διοικητής της Μοίρας κατά την έναρξη της Τουρκικής Εισβολής στις 20 Ιουλίου 1974 ήταν ο Τχης ( ΠΒ ) Ιωαννίδης Κωνσταντίνος.

Από τη προηγούμενη ημέρα της εκδήλωσης της Τουρκικής Εισβολής η Α' Πυροβολαρχία της Μοίρας με τέσσερα αντιαεροπορικά πυροβόλα 40 χιλιοστών και τέσσερα αντιαεροπορικά πολυβόλα 0,50 της ίντζας είχε ταχθεί μέσα στο στρατόπεδο της.

Κατά τις πρώτες ώρες της Τουρκικής Εισβολής και ενώ η Μοίρα βρισκόταν ακόμα μέσα στο στρατόπεδο της δέχθηκε αεροπορική επιδρομή με αποτέλεσμα να έχει ένα ( 1 ) νεκρό υπαξιωματικό.

Αμέσως μετά την αεροπορική προσβολή η Μοίρα κινήθηκε προς το χώρο διασποράς της και από εκεί εφάρμοσε το σχέδιο αποστολής της διαθέτοντας αντιαεροπορικά όπλα σε όλες στις Μοίρες Πυροβολικού καθώς και στις Ανεξάρτητες Πυροβολαρχίες εκτός της 191 ΠΟΠ.

Διέθεσε επίσης αντιαεροπορικά όπλα στις κάτωθι Διοικήσεις και σχηματισμούς ως εξής :

Στο ΓΕΕΦ : Δύο ( 2 ) Αντιαεροπορικά πυροβόλα 40 χιλιοστών και επτά ( 7 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα 0,50 της ίντζας.

Στη ΔΠΒ : Δύο ( 2 ) Αντιαεροπορικά πυροβόλα 40 χιλιοστών και επτά ( 7 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα 0,50 της ίντζας.

Στην ΕΛΔΥΚ : Δύο ( 2 ) Αντιαεροπορικά πυροβόλα 40 χιλιοστών και επτά ( 7 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα 0,50 της ίντζας.

Καθόλη τη διάρκεια της πρώτης φάσης αλλά και της δεύτερης φάσης της Τουρκικής Εισβολής η Μοίρα ενήργησε μετά όπλα της καλύπτοντας όλες τις Μονάδες και Υπομονάδες Πυροβολικού σε όλα τα μέτωπα και όπου αυτές είχαν ταχθεί.

Τα αντιαεροπορικά όπλα της Μοίρας έπληξαν τον μεγαλύτερο αριθμό από τα Τουρκικά αεροσκάφη που είχαν καταρριφθεί τόσο κατά τη πρώτη όσο και κατά τη δεύτερη φάση της Τουρκικής Εισβολής.

Υπάρχει σοβαρή ένδειξη ότι αντιαεροπορικά πυροβόλα 40 χιλιοστών της Μοίρας, λόγω μη έγκαιρης προειδοποίησης από το ΓΕΕΦ, είχαν προσβάλει τα αεροσκάφη NORD ATLAS της επιχείρησης ΝΙΚΗ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου 1974 στη περιοχή Μακεδονίτισσας - Αεροδρομίου Λευκωσίας με αποτέλεσμα τη κατάρριψη ενός και τη πρόκληση σοβαρών ζημιών σε δύο άλλα. Από τους επιβαίνοντες σε αυτά εικοσιεννέα Καταδρομείς της Α' Μοίρας Καταδρομών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και τέσσερα μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους βρήκαν τραγικό θάνατο.

Κατά τη 2η φάση της Τουρκικής Εισβολής η Πυροβολαρχία Διοικήσεως της Μοίρας τάχθηκε στη περιοχή του χωριού Κόρνος.

Στις επιχειρήσεις για απόκρουση της Τουρκικής Εισβολής η Μοίρα έδωσε ένα ηρωικά πεσόντα οπλίτη.

Ηρωικά Πεσόντας: Λχιας (ΠΒ) Σωφρονίου Άβηβος.

Πολεμική Δράση 198 ΠΟΠ
Η 198 ΠΟΠ έδρευε στο στρατόπεδο της περιοχής Προφήτη Ηλία στο δυτικό Πενταδάκτυλο.

Η Πυροβολαρχία διέθετε τέσσερα ( 4 ) πυροβόλα των 75 χιλιοστών και τρία ( 3 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα των 12,7 χιλιοστών για την αντιαεροπορική της άμυνα.

Διοικητής της Πυροβολαρχίας κατά την έναρξη της Τουρκικής Εισβολής ήταν ο Υπλγος ( ΠΒ ) Αποστόλου Ευάγγελος.

Από τη 16η Ιουλίου 1974 η Πυροβολαρχία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το στρατόπεδο της λόγω πυρκαγιάς που είχε εκδηλωθεί στη περιοχή και η οποία προκάλεσε τη καταστροφή αριθμού οχημάτων της Πυροβολαρχίας τα οποία μετέφεραν ασυρμάτους, πυρομαχικά και ατομικό οπλισμό. Την 18η Ιουλίου 1974 η Πυροβολαρχία αναπτύχθηκε στο χώρο διασποράς της και παρέλαβε υλικά προς αναπλήρωση των καταστραφέντων από την 190 ΜΑ/ΤΠ και την 182 ΜΠΠ.

Κατά τις πρώτες ώρες της Τουρκικής Εισβολής αλλά και κατά τη διάρκεια της 1ης φάσης της Εισβολής τόσο ο χώρος τάξεως όσο και το στρατόπεδο της Πυροβολαρχίας δέχθηκε ανελέητο βομβαρδισμό από τη Τουρκική Αεροπορία χωρίς ευτυχώς οποιεσδήποτε απώλειες σε έμψυχο η άψυχο υλικό.

Κατά τη διάρκεια της 1ης Φάσης της Εισβολής η Πυροβολαρχία εκτέλεσε βολές κατά του Φρουρίου Αγίου Ιλαρίωνα και της Διάβασης Αγύρτας υποστηρίζοντας με τα πυρά της τις επιχειρούσες στη περιοχή Δυνάμεις Καταδρομών. Δεν εκτέλεσε οποιεσδήποτε βολές κατά του Τουρκικού προγεφυρώματος στη περιοχή Κερύνειας.

Κατά τη 2η Φάση της Τουρκικής Εισβολής και συγκεκριμένα την 14η Αυγούστου 1974 η Πυροβολαρχία ετέθη υπό Διοίκηση της 183 ΜΠΠ και ετάχθηκε στη περιοχή Πανάγρων από όπου εκτέλεσε βολές προς υποστήριξη της 33 Μοίρα Καταδρομών που δρούσε στο Δυτικό Πενταδάκτυλο.

Την νύκτα της ίδιας ημέρας η Πυροβολαρχία ετάχθηκε στη περιοχή του χωριού Φιλιά. Την 16η Αυγούστου 1974 ακολουθώντας την 183 ΜΠΠ κατά την υποχώρηση της μέσω των χωριών Κατύδατα και Τεμβριά ετάχθη στη περιοχή Αγίου Θεοδώρου Σολέας.

Στις επιχειρήσεις για την απόκρουση της Τουρκικής Εισβολής η Πυροβολαρχία δεν είχε οποιεσδήποτε απώλειες σε έμψυχο ή άψυχο υλικό παρά την εμπλοκή της στην αμυντική προσπάθεια.

Πολεμική Δράση 199 ΠΠΠ
Η 199 ΠΠΠ έδρευε στο στρατόπεδο « Ανδρέα Δημητρίου » στη περιοχή Καραόλου της επαρχίας Αμμοχώστου.

Η Πυροβολαρχία διέθετε τέσσερα ( 4 ) πυροβόλα των 3,7 ιντζών και δύο ( 2 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα των 0,50 της ίντζας για την αντιαεροπορική της άμυνα.

Διοικητής της Πυροβολαρχίας κατά την έναρξη της Τουρκικής Εισβολής ήταν ο Υπλγος ( ΠΒ ) Ταβουλάρης Ηλίας.

Η Μοίρα τελούσε υπό Διοίκηση της Ι ΑΤΔ που έδρευε στην Αμμόχωστο.

Κατά τη πρώτη φάση της Τουρκικής Εισβολής ( 20-22 Ιουλίου 1974 ) η Πυροβολαρχία υποστήριξε με τα πυρά της των αγώνα του 201 ΤΠ και του 386 ΤΕ στις επιθέσεις κατά του Σακκάρια, του Καραόλου αλλά και του Τουρκοκυπριακού Θύλακα εντός των τειχών της Αμμοχώστου. Η Πυροβολαρχία κατά της 20η και 21η Ιουλίου 1974 εκτέλεσε βολές από τη περιοχή Κλαψίδων και την 22α Ιουλίου 1974 από τη περιοχή Μονής Αποστόλου Βαρνάβα.

Η Πυροβολαρχία κατάφερε συντριπτικά πλήγματα στην άμυνα των πιο πάνω θυλάκων και η δια πυρών συμβολή της στην εκκαθάριση των θυλάκων αυτών ήταν ουσιαστική. Για το λόγο αυτό η Πυροβολαρχία κατά το τριήμερο αυτό δεχόταν καθημερινά αεροπορικές προσβολές.

Κατά τη 2η Φάση της Τουρκικής Εισβολής, και κατά την 14η Αυγούστου 1974, η Πυροβολαρχία αναπτύχθηκε στη περιοχή του χωριού Νέα Σπάρτη από όπου εκτέλεσε βολές υποστήριξης των αμυνόμενων τμημάτων της Εθνικής Φρουράς στη περιοχή Μιας Μηλιάς - Νέου Χωριού - Λευκωσίας.

Την 15η Αυγούστου 1974 η Πυροβολαρχία ετάχθη στη περιοχή του χωριού Τρούλλοι από όπου εκτέλεσε βολή κατά των Τουρκικών Δυνάμεων στη περιοχή Πιροίου.

Την 16η Αυγούστου 1974 η Πυροβολαρχία μετακινήθηκε στη περιοχή Καλού Χωριού Λάρνακας.

Στις επιχειρήσεις για την απόκρουση της Τουρκικής Εισβολής η Πυροβολαρχία δεν είχε οποιεσδήποτε απώλειες σε έμψυχο ή άψυχο υλικό παρά την εμπλοκή της στην αμυντική προσπάθεια.
.pyrovolitis.org.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: