Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Η Τουρκία διχάζει και πάλι την ΕΕ




Ο εκνευρισμός της Τουρκίας για την εκλογή του Πρωθυπουργού του Βελγίου Κου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ στην θέση του Προέδρου της Ε.Ε. στο παρακάτω δημοσίευμα της "Φωνής της Τουρκίας" - TRT.


Ο Ρομπάι πριν πέντε χρόνια είχε κάνει την εξής δήλωση: "Η Τουρκία δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ κομμάτι της Ευρώπης. Ο χριστιανισμός είναι μια θεμέλια αρχή που έχει υιοθετήσει η κοινότητα και με πιθανή ένταξη της ισλαμικής Τουρκίας θα χάσει δύναμη". Ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του Ρομπάι στην χώρα του είναι το ακροδεξιό κόμμα.

Σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλες για την ανάδειξη προέδρου της κοινότητας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσδιορίζει τα ονόματα που θα αναλάβουν καθήκοντα στις θέσεις που ορίζει το νέο σύνταγμα της" Συνθήκης της Λισαβόνας".

Οι Γαλλία και Γερμανία για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστηρίζουν τον πρωθυπουργό του Βελγίου ο οποίος είπε: "Η Ευρώπη είναι χριστιανική ένωση. Η μουσουλμανική Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος".

Η κοινότητα προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση της στην παγκόσμια σκηνή ώστε να εξελιχθεί κάτι περισσότερο από οικονομική ένωση.

Και το καινούριο σύνταγμα προβλέπει μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ένωσης συναντήθηκαν στις Βρυξέλες για να εκλέξουν πρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γραμματεία της Επιτροπής και Ύπατο Αρμοστή Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της(ΕΕ).

Η Αγγλία και χώρες της ανατολικής Ευρώπης υποστηρίζουν την άποψη "χρειαζόμαστε την Τουρκία για να αυξήσουμε το ρόλο μας στην παγκόσμια σκηνή".

Ενώ Γαλλία και Γερμανία υποστηρίζουν το συντηρητικό Βέλγο πρωθυπουργό Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο οποίος είναι γνωστός με την αρνητική στάση προς την ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση.

Ο Ρομπάι πριν πέντε χρόνια είχε κάνει την εξής δήλωση: "Η Τουρκία δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ κομμάτι της Ευρώπης. Ο χριστιανισμός είναι μια θεμέλια αρχή που έχει υιοθετήσει η κοινότητα και με πιθανή ένταξη της ισλαμικής Τουρκίας θα χάσει δύναμη".

Ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του Ρομπάι στην χώρα του είναι το ακροδεξιό κόμμα.

Μεταξύ των άλλων υποψηφίων είναι ο Ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τόνι Μπλέρ.

Ανακοινώθηκε ότι δεν αναδείχθηκε κανένα όνομα υποψηφίου πριν τη σύνοδο που να χαίρει ομόφωνης αποδοχής.





Δεν υπάρχουν σχόλια: