Το αμυντικό αντιπυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ είναι που εμποδίζει τη συμφωνία ΗΠΑ Ρωσίας για τη μείωση των πυρηνικών όπλων, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να φτιάξει η Ρωσία επιθετικά όπλα για να αντισταθμίσει την απειλή.
Οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας δεν κατάφεραν να καταλήξουν στη νέα συμφωνία που θα αντικαταστήσει τη γνωστή START 1 η οποία έληξε στις 5 Δεκεμβρίου και παρατάθηκε. Οι δύο ηγέτες είπαν μόνον ότι είναι πολύ κοντά σε συμφωνία. Ο Πούτιν ρωτήθηκε ευθέως στο Βλαδιβοστόκ «ποιο είναι το πρόβλημα» και δεν πέφτουν οι υπογραφές. «Ποιο είναι το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι ότι οι Αμερικανοί εταίροι μας χτίζουν μια αντιπυραυλική ασπίδα, ενώ εμείς δεν το κάνουμε», είπε. Οπως εξήγησε, τα αμερικανικά σχέδια ανατρέπουν την ισορροπία που είχε επιτευχθεί λόγω του Ψυχρού Πολέμου, οπότε η Ρωσία θα αναγκαστεί να αναπτύξει επιθετικά όπλα. Οι δηλώσεις του Πούτιν δείχνουν πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα κατά τη Μόσχα, η οποία δεν αισθάνεται καθόλου άνετα, σε βαθμό που να μη συναινεί σε συμφωνία για περαιτέρω μείωση των πυρηνικών όπλων των δύο υπερδυνάμεων.Ο Πούτιν υιοθέτησε το παλιό δόγμα ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. «Αφού δεν αναπτύσσουμε αντιπυραυλική ασπίδα, υπάρχει ο κίνδυνος οι εταίροι μας, φτιάχνοντας μια τέτοια ομπρέλα, να αισθανθούν πολύ ασφαλείς και έτσι να αποφασίσουν να κάνουν ό,τι θέλουν, φτάνοντας να ανατρέψουν την ισορροπία, οπότε θα προκύψει αμέσως επιθετικότητα», δήλωσε και συνέχισε: «Προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία χρειάζεται να αναπτύξουμε επιθετικά οπλικά συστήματα», απηχώντας τη δήλωση που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, ο οποίος τόνισε ότι θα αναπτυχθεί νέα γενιά στρατηγικών πυρηνικών όπλων. Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία ήθελε περισσότερες πληροφορίες για τα αμερικανικά σχέδια, παρ' όλο που, όπως είπε, οι συνομιλίες για τη START κινούνται σε γενικώς θετική κατεύθυνση.
Και η Ρωσία και οι ΗΠΑ λένε ότι είναι πολύ σημαντικό να επιτευχθεί συμφωνία για μια νέα START γιατί έτσι θα μπορέσουν να φτάσουν σε μια νέα αρχή των σχέσεών τους και της συνεργασίας τους, έπειτα από μια μακρά περίοδο έντασης, επί προεδρίας Μπους. Η μείωση των πυρηνικών όπλων είναι ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής Ομπάμα για μια νέα αρχή στις σχέσεις με τη Μόσχα.*
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου