Σκληραίνει η ελληνική κυβέρνηση τη στάση της στο Μακεδονικό, καθώς για πρώτη φορά, εισάγει και γενετικά επιχειρήματα στη συζήτηση. Μέχρι τώρα, η γενετική είχε κρατηθεί μακριά από τις επιχειρηματολογίες των δυο πλευρών.
Έτσι, απαντώντας σε επερώτηση βουλευτών του ΛΑΟΣ στις 14.12.2009, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας ανέφερε: «Η Μακεδονική ταυτότητα είναι μέρος της ταυτότητας κάθε Έλληνα. Δεν τη διαπραγματευόμαστε. Με αυτή γεννιόμαστε, με αυτή πεθαίνουμε και αυτό είναι καλό να το ακούσουν όχι μόνο στα Σκόπια, αλλά και στη Νέα Υόρκη, και όπου χρειάζεται. Κατοχύρωση της τελικής ονομασίας έναντι όλων με αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων».Η άποψη του Έλληνα αξιωματούχου, σύμφωνα με την οποία η εθνική συνείδηση αποτελεί μέρος της γονιδιακής μας κληρονομιάς, μάλλον, θα ξενίσει τόσο τους γενετιστές όσο και τους ιστορικούς. Όσον αφορά τους πρώτους, κανένας γενετιστής δεν έχει υποστηρίξει μέχρι σήμερα, ότι η εθνική συνείδηση αποτελεί μέρος του ανθρώπινου DNA. Διότι αυτό θα σήμαινε ότι το DNA των ανθρώπων θα διέφερε ανάλογα με το έθνος στο οποίο ανήκαν -δηλαδή το DNA του Γάλλου θα ήταν διαφορετικό από του Ιταλού κλπ. -κάτι το οποίο δεν έχει τεκμηριωθεί μέχρι σήμερα τουλάχιστον.
Όμως και οι ιστορικοί θα διαφωνούσαν με την άποψη ότι η εθνική συνείδηση αποτελεί μια σταθερά που παραμένει αμετάβλητη από γενιά σε γενιά. Αντίθετα, η κρατούσα άποψη στη διεθνή ιστοριογραφία είναι ότι τα στοιχεία που συγκροτούν την εθνική συνείδηση ενός λαού αποτελούν το παράγωγο επιλογής μεταξύ διαφόρων εναλλακτικών αφηγημάτων, τα οποία αλλάζουν ανάλογα με την ιστορική εποχή.
Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι η δήλωση του Έλληνα αξιωματούχου για πρώτη φορά θέτει στην ατζέντα της συζήτησης και το θέμα της εθνικής ταυτότητας, και όχι απλά της ονομασίας. Μέχρι σήμερα, η θέση των ελληνικών κυβερνήσεων ήταν ότι το προς συζήτηση θέμα μεταξύ των δυο χωρών αφορούσε αυστηρά και μόνο το θέμα της ονομασίας. Η Αθηνα αρνείτο σταθερά να συμπεριλάβει στη συζήτηση και άλλα θέματα, όπως την ταυτότητα ή τη γλώσσα, υποστηρίζοντας ότι η έγερση τέτοιων θεμάτων περιπλέκει τη συζήτηση και απομακρύνει τη λύση. Όμως, η δήλωση του κ. Δρούτσα φαίνεται να δείχνει ότι η Αθήνα εγκαταλείπει αυτή τη θέση.
Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται και από την αναφορά του κ. Δρούτσα στην ανάγκη της αλλαγής του Συντάγματος των Σκοπίων. Η αλλαγή αυτή δε θα ήταν αναγκαία, αν το πρόβλημα αφορούσε απλά και μόνο το όνομα που θα έχει η χώρα στους διεθνείς οργανισμούς. Αν π.χ. η χώρα ονομάζεται στον ΟΗΕ και στην ΕΕ «Βόρεια Μακεδονία» αυτό δεν απαιτεί Συνταγματική αλλαγή. Η Συνταγματική αλλαγή είναι αναγκαία από τη στιγμή που η ονομασία αυτή θα πρέπει να υιοθετηθεί και στο εσωτερικό της χώρας από τη Διοίκηση και το Κοινοβούλιο.
Τάκης Μίχας,newstime
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου