Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Ρεσιτάλ κοροϊδίας στην «επιτροπή»



Δεκάδες φιλικούς διακανονισμούς επιχείρησε με συνοπτικές διαδικασίες να πετύχει την περασμένη Τετάρτη η «επιτροπή αποζημιώσεων» σε μια προσπάθεια να ανεβάσει δραματικά τον αριθμό των διευθετημένων ε/κ αιτήσεων πριν το τέλος του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», αλλά και βάσει μαρτυριών Ελληνοκυπρίων που ήταν παρόντες προχθές στα γραφεία της «επιτροπής», τα μέλη της «επιτροπής» προσπάθησαν άρον - άρον να «κλείσουν» όσο το δυνατόν περισσότερες αιτήσεις με όσο το δυνατόν μικρότερα ποσά αποζημιώσεων. Στα γραφεία της «επιτροπής» έγινε πραγματικά το αδιαχώρητο, καθώς σε διάστημα σχεδόν τριών ωρών η «επιτροπή» είδε και εξέτασε τους φακέλους περίπου 30 με 40 Ε/Κ (πλείστοι από αυτούς έχουν τύχει εξέτασης και στο παρελθόν χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία). Λόγω δε της βιασύνης με την οποία εξετάζονταν οι αιτήσεις και της εξευτελιστικής αντιμετώπισης, αλλά κυρίως εξαιτίας των πενιχρών ποσών που προτάθηκαν, αρκετοί Ε/Κ έφυγαν απηυδισμένοι από τα γραφεία της «επιτροπής» ζητώντας οι αιτήσεις τους να αποσυρθούν.
Δύο δε Ε/Κ κατέφυγαν σε ύβρεις εντός της «επιτροπής» την ώρα που εξετάζονταν οι αιτήσεις τους με την ατμόσφαιρα να δυναμιτίζεται επικίνδυνα.

«Εδώ είναι καμπαρέ»
Οι προθέσεις της «επιτροπής» έγιναν εμφανείς από την αρχή. Οι αιτήσεις που μπορούσαν να κλείσουν με αποζημιώσεις 100.000 στερλινών και κάτω διευθετούνταν γρήγορα, ενώ, όταν στην αίθουσα εξέτασης έφθαναν αιτήσεις με διεκδικήσεις μεγάλων ποσών, άρχιζαν τα δύσκολα.
Σε Ε/Κ που διεκδικούσε αποζημιώσεις για ακίνητα τεμάχια στη Λάπηθο (μεταξύ άλλων περιοχών), τα μέλη της «επιτροπής» τού πρότειναν ο υπολογισμός της αποζημίωσης να γίνει με 20.000 στερλίνες τη σκάλα. «Παρετάτε με», άρχιζε να φωνάζει στα ελληνικά ο Ε/Κ, χαρακτηρίζοντας την όλη διαδικασία ως κοροϊδία. «Μην μου λέτε ότι η αξία είναι τόσο χαμηλή» συνέχισε, παρουσιάζοντας διαφημιστικά φυλλάδια που είχε εξασφαλίσει από το διαδίκτυο, σύμφωνα με τα οποία η κάθε σκάλα στη Λάπηθο ξεπερνά κατά πολύ το ποσό αυτό. «Αν όντως τόση είναι η αξία των ακινήτων, αγοράζω την περιουσία μου τώρα εγώ», είπε.
Στη συνέχεια τού προτάθηκε να μεταφέρει την αίτησή του στο «ανώτατο δικαστήριο» (εν είδει προσφυγής), με τον Ε/Κ να αρνείται και να ζητά να του δοθεί ο φάκελός του προκειμένου να προσφύγει στο ΕΔΑΔ. Οι τόνοι έπεσαν για λίγο, με κάποιο μέλος της «επιτροπής» να ζητά από τον Ε/Κ να το ξανασκεφτεί δίνοντάς του λίγο χρόνο. Την ώρα εκείνη, όμως, εντός της αίθουσας επικρατούσε πανδαιμόνιο (μέλη της «επιτροπής» μιλούσαν για διαδικαστικά θέματα στα κινητά τους τηλέφωνα στα τουρκικά, η μεταφράστρια είχε βγει από την αίθουσα, ενώ άλλο μέλος κάπνιζε σε κάποια γωνιά) και ο Ε/Κ εξερράγη και πάλι φωνάζοντας στα αγγλικά αυτή τη φορά ελλείψει μεταφραστή: «Αυτό δεν είναι ένδικο μέσο, αυτό είναι καμπαρέ».
Λίγο πριν, είχε εμφανιστεί στην αίθουσα άτομο (με πολιτική περιβολή) που εκπροσωπούσε το στρατό κατοχής λέγοντας στον Ε/Κ πως με μεγάλη δυσκολία τού επιστρέφουν ένα τεμάχιο στα Πάναγρα, διότι εκεί υπάρχουν στρατιωτικά φυλάκια. «Ψεύδεσαι, πάω κάθε βδομάδα και δεν υπάρχει ούτε ένας στρατιώτης εκεί», ήταν -σε υψηλούς τόνους και πάλι- η απάντηση του Ε/Κ.

Έπεσαν βρισιές
Προηγουμένως, άλλος Ε/Κ που διεκδικούσε αποζημιώσεις για ακίνητά του στο Μπέλα Πάις στόλισε με αρκετές βρισιές τα μέλη της «επιτροπής». Τη στιγμή που το ύψος των αποζημιώσεων, που απαιτούσε, άγγιζε τα δυο εκατομμύρια στερλίνες, η «επιτροπή» τού πρότεινε το ποσό των 100.000 στερλινών. Οι βρισιές του Ε/Κ ακούγονταν έξω από την αίθουσα και έφθαναν στον προθάλαμο, που ήταν συγκεντρωμένοι (δεν έφταναν οι καρέκλες για τους συγκεντρωθέντες Ε/Κ) και ανέμεναν οι υπόλοιποι Ε/Κ.
Λίγο πιο μετά, αγανακτισμένος αποχώρησε ακόμα ένας Ε/Κ, ο οποίος ζητούσε να διευθετήσει τα ακίνητά του (αγροτική γη σε 'Αγιο Επίκτητο και Μπέλα Πάις) με 30.000 ευρώ ανά σκάλα με την «επιτροπή» να του αντιπροτείνει 5.000 στερλίνες τη σκάλα. 'Αλλος Ε/Κ ζητούσε 1.5 εκατομμύριο στερλίνες για 10 σκάλες γης στην κατεχόμενη Αγλαντζιά, με την «επιτροπή» να του προτείνει μόλις 20.000 στερλίνες. Κι αυτός ζήτησε ο φάκελός του να απομακρυνθεί από την «επιτροπή».
Πάντως, από όσα μπορέσαμε να μάθουμε για άλλες ε/κ αιτήσεις, κάποιες εξ αυτών έκλεισαν με μικρά ποσά. Μια αίτηση (δεν κατέστη δυνατόν να μάθουμε για την έκταση της περιουσίας) έκλεισε με μόλις 3.000 στερλίνες.
Ενδεικτικό των διαπλεκόμενων συμφερόντων μεταξύ «επιτροπής» και Τ/Κ δικηγόρων που εκπροσωπούν Ε/Κ αιτητές είναι και το γεγονός ότι αρκετοί δικηγόροι παροτρύνουν τους πελάτες τους να αποδεχθούν τα ποσά που τους προτείνει η «επιτροπή». Οι πλείστοι, εξάλλου, εξ αυτών δουλεύουν με προμήθεια - ποσοστά βάσει των αποζημιώσεων.

Περίεργες διευθετήσεις
Αρκετά χρήματα δεδομένου των ποσών που δίδει η «επιτροπή» έλαβε, προ ενός μηνός, ως αποζημίωση μια Ε/Κ για το ακίνητό της (26 σκάλες) στην Κερύνεια. Το ποσό της αποζημίωσης έφθασε το 1.5 εκατομμύριο στερλίνες, κάτι που προφανώς οφείλεται στο γεγονός ότι στην έκταση αυτή βρίσκεται σήμερα στρατόπεδο του κατοχικού στρατού.
Επίσης, άλλος Ε/Κ έλαβε το ποσό των 60.000 στερλινών για τεμάχιο μόλις 400 τ.μ. στον Γερόλακκο. Ενδεχομένως και σε αυτή τη περίπτωση το ακίνητο να συνδέεται με στρατιωτική περιοχή ή με άλλη ανάπτυξη που πρέπει να «καθαρίσει».

Με τη Φιλιππινέζα
Σε μια άλλη περίπτωση, ηλικιωμένος Ε/Κ πήγε στην «επιτροπή» συνοδευόμενος από μια Φιλιππινέζα. Ο ηλικιωμένος συζητούσε τη διευθέτηση για αρκετές σκάλες γης στην Καρπασία, ζητώντας αρκετά εκατομμύρια στερλίνες. Στο τέλος, αρκέστηκε σε χαμηλότερο ποσό. Κατά την έξοδό του και εξηγώντας σε άλλον Ε/Κ το σκεπτικό του για τον οικονομικό συμβιβασμό που έκανε του είπε: «Πόσα χρόνια νομίζεις ότι έχω μπροστά μου ακόμα για να ζήσω. Τα χρήματα που μου πρότειναν μου αρκούν»!

Προς τι η σπουδή
Αν και το θέμα της έγκρισης της «επιτροπής αποζημιώσεων» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παραμένει ακόμα ως εκκρεμότητα, εν αναμονή της απόφασης στις οχτώ πιλοτικές προσφυγές και παρόλο που οι εμπλεκόμενες πλευρές υπέβαλαν όλα τα επιχειρήματά τους κατά την ακροαματική διαδικασία της 18ης Νοεμβρίου, εντούτοις η τουρκική πλευρά δείχνει ιδιαίτερο «ζήλο» ακόμα και τώρα να βελτιώσει τις επιδόσεις της «επιτροπής», ανεβάζοντας τις διευθετημένες αιτήσεις.
Αυτό, προφανώς, γίνεται με την πρόβλεψη της τουρκικής πλευράς ότι το ΕΔΑΔ θα ζητήσει ή θα υποδείξει περαιτέρω βελτίωση σε συγκεκριμένες πρόνοιες της λειτουργίας της «επιτροπής». Για παράδειγμα, το γεγονός ότι εδώ και τρία περίπου χρόνια έχουν διευθετηθεί μόνο 83 αιτήσεις ενδεχομένως να εκληφθεί ως αδυναμία της «επιτροπής» να δρομολογεί με ταχείς ρυθμούς ε/κ διεκδικήσεις. Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι εκατοντάδες αιτήσεις παραμένουν για τόσο χρονικό διάστημα στα συρτάρια της «επιτροπής», χωρίς να μεσολαβήσει καμία εξέλιξη επίσης μπορεί να υποδειχθεί ως αδυναμία. Ως εκ τούτου, και δεδομένου ότι στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης συζητούνται τα πεπραγμένα της «επιτροπής», η Τουρκία δείχνει να έχει αρκετούς λόγους να κρατήσει σε εγρήγορση την «επιτροπή», μέχρι να καταλήξει στην όποια απόφαση του ΕΔΑΔ.

Στις 438 οι αιτήσεις
Παρά τις δεκάδες αιτήσεις που εξέτασε προχθές η «επιτροπή» και παρά τους διακανονισμούς που σφράγισε για κάποιες εξ αυτών, τα στοιχεία πεπραγμένων που παραθέτει η «επιτροπή» στην ιστοσελίδα της παραμένουν τα ίδια. Προφανώς, η ενημέρωση των στοιχείων θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο και συνολικά για να κερδίζει η τουρκική πλευρά πόντους στο παιχνίδι των εντυπώσεων. Συγκεκριμένα, η «επιτροπή» αναφέρει ότι μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου έχει συγκεντρώσει 438 αιτήσεις. Από αυτές έχει εξετάσει και ολοκληρώσει τις 83 καταβάλλοντας συνολικά το ποσό των 38.231.600 στερλινών εν είδει αποζημιώσεων. Σε δύο υποθέσεις έχει δοθεί ανταλλαγή περιουσιών και αποζημίωση και σε τέσσερις άλλες αποκατάσταση περιουσιών και αποζημίωση. Σε μια έχει αποδοθεί αποκατάσταση ακίνητης περιουσίας μετά την επίλυση του Κυπριακού και σε μια άλλη τμηματική αποκατάσταση. «Η Επιτροπή προσπαθεί να αποτελέσει έναν δίκαιο, γρήγορο και αποτελεσματικό μηχανισμό. Με αυτό τον τρόπο, η Επιτροπή εμφανίζεται ως ενισχυτική στην επίλυση του Κυπριακού», είναι το καταληκτικό σχόλιο που αναφέρεται στην ιστοσελίδα της «επιτροπής». Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι με τις μεθόδους της σίγουρα προσπαθεί να αλλοιώσει την πτυχή του περιουσιακού του κυπριακού προβλήματος.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κωδικός άρθρου: 916116
ΠΟΛΙΤΗΣ - 11/12/2009, Σελίδα: 7

Δεν υπάρχουν σχόλια: