Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Παραλήρημα Ερντογάν για Θράκη Εκτυπώσιμη σελίδα



* Έθεσε θέμα τουρκικής μειονότητας στον Ομπάμα!

* Ανακάλυψε 130.000 μουσουλμάνους που “υποφέρουν”.

( Καλά κάνει αυτός, αφού βρίσκει ώτα ευήκοα!Εμείς τι κάνουμε, δεν έχουμε μειονότητα, Ίμβρος, Τένεδος..; )

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στην Ουάσιγκτον με τον αμερικανό πρόεδρο, ο τούρκος πρωθυπουργός μίλησε για μειονότητα που υποφέρει στη Θράκη. Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τον συνήθη αντιπερισπασμό της τουρκικής πλευράς, όταν αντιμετωπίζει πιέσεις για αλλαγή πολιτικής απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Παράγοντες της Θράκης υπογραμμίζουν στη “Μ” ότι ως προς το σεβασμό των δικαιωμάτων της μειονότητας η Τουρκία θα πρέπει να έχει για παράδειγμα την Ελλάδα.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου
christoforidou@makthes.gr

Η Τουρκία θα πρέπει να έχει ως παράδειγμα την Ελλάδα, ως προς το σεβασμό των δικαιωμάτων της μειονότητας και την ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων, τονίζουν παράγοντες της Θράκης, σχολιάζοντας απόψεις που εξέφρασε ο χθες τούρκος πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο Μπ. Ομπάμα στην Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Μπ. Ομπάμα ο κ. Ερντογάν έθεσε θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, κάνοντας λόγο για 130.000 μουσουλμάνους που “υποφέρουν”. Μάλιστα, φέρεται να εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα, για να προσπαθήσει να διευθετήσει το ζήτημα αυτό. Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τον συνήθη αντιπερισπασμό της τουρκικής πλευράς, όταν αντιμετωπίζει πιέσεις για αλλαγή πολιτικής απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως παγίως συμβαίνει από την αμερικανική πλευρά.
Κύκλοι της κυβέρνησης σχολίαζαν ότι “θέματα που αφορούν τους πολίτες της Ελλάδας δεν μπορούν να συζητιούνται με τρίτες χώρες. Η μειονότητα αποτελείται από πολίτες της Ελλάδας, και γι’ αυτό δεν τίθεται ζήτημα συζήτησης με τον κ. Ερντογάν”.
“Η Θράκη είναι μία πρότυπη ανοικτή δημοκρατική κοινωνία που αποτελεί παράδειγμα για όλες τις χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια”, τονίζει ο βουλευτής Ροδόπης και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης.
“Στη Θράκη γίνονται απολύτως σεβαστά τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα. Οι συμπολίτες μας μουσουλμάνοι, ανεξαρτήτως αν είναι τουρκογενείς, Πομάκοι ή Αθίγγανοι, έχουν ίσες ευκαιρίες να συμμετέχουν στα δρώμενα, όπως και οι χριστιανοί συμπολίτες τους”, σημειώνει ο κ. Στυλιανίδης, προσθέτοντας ότι η ελληνική πολιτεία, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, “ανέπτυξε καινοτόμες πολιτικές για τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών και για την έμπρακτη στήριξη της θρησκευτικής τους ελευθερίας, της ποιοτικής εκπαίδευσης και της ποιότητας ζωής εν γένει. Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη είναι ο καθρέφτης της σύγχρονης ελληνικής δημοκρατίας, και όποιος το αμφισβητεί αυτό θα διαπιστωθεί ότι δεν αντέχει τις συγκρίσεις”.

“ΟΛΙΣΘΗΜΑ”
“Προφανώς ο κ. Ερντογάν διανύει μία νέα περίοδο, πολύ διαφορετική από αυτήν στην οποία βρισκόταν πριν από μερικά χρόνια, όταν ήρθε στη Θράκη και είπε προς τους μουσουλμάνους να αισθάνονται ευτυχείς που ζουν σαν ευρωπαίοι πολίτες”, σχολιάζει ο βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος, ο οποίος χαρακτηρίζει μέγα ολίσθημα τις αναφορές του τούρκου πρωθυπουργού περί “Τούρκων” στη Θράκη. “Οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι έλληνες πολίτες, και δεν του πέφτει λόγος του κ. Ερντογάν”, σημειώνει. Ο κ. Ντόλιος εκτιμά ότι η Τουρκία “επιχειρεί να σωρεύσει ζητήματα ενόψει της επικείμενης κρίσης της Ε.Ε., έτσι ώστε να είναι πιο άνετη στην όποια διαπραγμάτευση”. Αναφορικά με τις αιτιάσεις ότι τα μέλη της μειονότητας “υποφέρουν”, ο κ. Ντόλιος επισημαίνει ότι, με βάση το βαθμό ελευθερίας και την οικονομική κατάσταση, οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι σε καλύτερη θέση από αυτούς που ζουν σε οποιοδήποτε άλλη χώρα. “Ως προς αυτά τα ζητήματα, η σύγκριση θα ήταν κόλαφος για την Τουρκία. Ας αναρωτηθεί ο κ. Ερντογάν γιατί οι έλληνες μουσουλμάνοι δεν θέλουν να διανοηθούν ότι μπορούν να ζήσουν στην Τουρκία”.

“ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ”
Το πώς αυτοποροσδιορίζεται κάποιος ή το σε ποιο Θεό πιστεύει δεν αλλάζει την αντιμετώπιση της πολιτείας, επισημαίνει ο νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης. “Στη Θράκη υπάρχουν περίπου 100.000 έλληνες πολίτες, μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα και διαφορετικής καταγωγής. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός μουσουλμάνων που αυτοπροσδιορίζονται ως Πομάκοι και είναι σλαβόφωνοι, άλλοι που αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι και είναι τουρκόφωνοι και άλλοι ως Ρομά και μιλούν την αντίστοιχη γλώσσα. Όλοι απολαμβάνουν τα δικαιωμάτων του έλληνα πολίτη, ανεξαρτήτως θρησκεύματος και αυτοπροσδιορισμού. Η περιοχή της Θράκης είναι πρότυπο ειρηνικής συμβίωσης, ένα παράδειγμα προς μίμηση, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλο τον κόσμο. Με εξαίρεση ελάχιστες εξτρεμιστικές φωνές, που υπάρχουν σε όλους τους χώρους, εργαζόμαστε για την κοινωνική συνοχή, την ειρήνη και την ηρεμία της περιοχής”, τονίζει.

“ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΛΚΗ”
“Εμείς δεν χρειάζεται να υπερασπιστούμε το αυτονόητο. Η ίδια η υπηρεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισκέπτεται κάθε χρόνο την περιοχή και συντάσσει την έκθεση που αφορά τα μειονοτικά δικαιώματα στη Θράκη. Δεν κατονομάζονται καταστάσεις από τις οποίες ‘υποφέρουν’ οι μουσουλμάνοι γιατί δεν υπάρχουν”, σχολιάζει ο Κώστας Καραΐσκος, μέλος της ομάδας “Προξενείο Στοπ”. Ο ίδιος επισημαίνει τον κίνδυνο να μπει η χώρα μας σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης “που από τη μια πλευρά θα είναι η θεολογική σχολή της Χάλκης, και από την άλλη ένα διακύβευμα στη Θράκη”. Όσον αφορά το χαρακτηρισμό που χρησιμοποίησε ο κ. Ερντογάν, ο κ. Καραΐσκος θυμίζει ότι “είναι ο πάγιος χαρακτηρισμός της Τουρκίας, προκειμένου να συγκεράσει το εθνικό με το θρησκευτικό στοιχείο, όπως κάνει και με την πολιτικής της διά του προξενείου της στην Κομοτηνή. Το γεγονός ότι τίθενται τέτοια ζητήματα με έναν τόσο επίσημο τρόπο, δείχνει ακριβώς ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο κρίσιμο και επικίνδυνο για τα εθνικά μας συμφέροντα στη Θράκη”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: