Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ , 30/01/1996

Τουρκικές προκλήσεις

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "η Τουρκία επισημοποίησε χθες τη νέα πρόκληση σε βάρος της Ελλάδας, με αφορμή το ιδιαιτέρως αμφισβητούμενο 'τυχαίο' γεγονός στη βραχονησίδα Ιμια ζητώντας με χθεσινή διάβημά της την έναρξη 'διμερούς διαλόγου' για τη 'ρύθμιση' του καθεστώτος των βραχονησίδων στο Α. Αιγαίο και κατ' επέκταση τη 'ρύθμιση' των χωρικών υδάτων των δύο χωρών. Με άλλα λόγια, η Αγκυρα καλεί αυτή τη στιγμή την Αθήνα σε διάλογο για την ανατροπή του στάτους κβο στο Α. Αιγαίο που κατά συνέπεια θα έχει επιπτώσεις και στο FIR Αθηνών αλλά και στην υπόθεση των 12 ν.μ. στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας ενώ για πρώτη φορά τίθεται στο τραπέζι θέμα εδαφικών διεκδικήσεων της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας".
Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ, "σκληρή" προειδοποίηση προς την Αγκυρα οτι η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει όλα τα αναγκαία μέσα ώστε να αποτρέψει αμφισβήτηση στα κυριαρχικά της δικαιώματα απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Το θέμα των θρασύτατων τουρκικών προκλήσεων έθεσε κατά τη διάρκεια του χθεσινού Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος τονίζοντας οτι η Τουρκία δεν έχει μόνο δικαιώματα απο την εφαρμογή της Τελωνειακής Ενωσης αλλά και υποχρεώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Πάγκαλος εξήγησε στους Ευρωπαίους ομολόγους του οτι δεν είναι δυνατόν να δέχονται οι κοινοτικές κυβερνήσεις τέτοιες προκλήσεις σε βάρος μιας χωρας-μελους έχει το δικαίωμα να 'μπλοκάρει' τις χρηματικές εισροές απο την ΕΕ προς την Τουρκία".
Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "σε αυξημένη επιφυλακή εξακολουθούν να βρίσκονται οι δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας στη διασυνοριακή γραμμή με την Τουρκία για ν' αποτρέψουν τυχόν νέα προκλητική ενέργεια της Αγκυρας .Την ίδια στιγμή οι γείτονές μας επιμένουν να προκαλούν φραστικά με απώτερο στόχο την έναρξη διαλόγου για όλα τα θέματα του Αιγαίου κάτι που η χώρα μας σταθερά και παγίως απορρίπτει".
Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει τη δήλωση της Τούρκου πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ ότι "οι ισχυρισμοί της Ελλάδας οτι η Τουρκία έχει εδαφικές διεκδικήσεις είναι εντελώς αβάσιμοι και αντίθετοι προς το διεθνές δίκαιο. Αυτά τα θέματα μπορούν να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων και όχι με τετελεσμένα γεγονότα". Η κ. Τσιλερ ανέφερε οτι το θέμα που ανέκυψε γύρω απο τη νησίδα Ιμια μελετάται στο υπουργείο Εξωτερικών και το Γενικό Επιτελείο καθώς και οτι θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών υποστήριξε εξάλλου χθες οτι "η βραχονησίδα Ιμια ανήκει στην Τουρκία" αλλά δέχτηκε οτι η ελληνική σημαία θα παραμείνει στη νησίδα".
"Αιτία πολέμου αποτελούν οι τουρκικές προκλήσεις", τονίζει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, ο οποίος γράφει οτι "ελληνικά Φάντομ αναχαίτισαν πάνω απο την Ιμια τουρκικό ελικόπτερο. Ολες οι στρατιωτικές μας Μονάδες σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας μετά τις νέες προκλήσεις".
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει οτι "η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις και στόχος της στη συνέχεια είναι τα νησιά".
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "αξιώσεις για όποια ελληνική βραχονησίδα κρίνουν οτι τους ανήκει θα εγείρουν οι Τούρκοι ανοίγοντας έτσι ένα νέο γύρο προκλήσεων εις βάρος της χώρας μας. Οι προθέσεις της Αγκυρας παρουσιάζονται σε πρόσφατο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Τζουμχουριέτ" (26 Ιανουαρίου 1996) σύμφωνα με την οποία "με παρέμβαση του αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού ναυάρχου Ερκαγιά, η Τουρκία προτίθεται να αρχίσει εργασίες καταγραφής εδαφών στο Αιγαίο ώστε στη συνέχεια να ξεκαθαριστεί νομικά σε ποια χώρα ανήκουν". Ουσιαστικά το στρατοκρατικό κατεστημένο της Τουρκίας αμφισβητεί την ελληνικότητα ενός μεγάλου αριθμού απο τις τριακόσιες σαράντα νησίδες και βραχονησίδες που βρίσκονται απέναντι απο τα παράλια της Μικράς Ασίας. Η καταγραφή που θέλει να κάνει η Αγκυρα κατά την τουρκική εφημερίδα "θα περιλαμβάνει όλες τις βραχονησίδες ακόμη και στις πιο μικρές λεπτομέρειές τους και μετά την ολοκλήρωσή της θα καλέσει την Ελλάδα στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων γι αυτό το θέμα".
Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει οτι "η αυστηρή προειδοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης δεν επηρέασε την τουρκική στάση. Στο μεταξύ, σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, οι προωθημένες στρατιωτικές μονάδες στον Εβρο, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα αεροδρόμια της Σκύρου, της Σαντορίνης και της Λήμνου. Επίσης σε ετοιμότητα βρίσκονται στην Κύπρο η Εθνική Φρουρά και το Σύνταγμα της ΕΛ.ΔΥ.Κ.. Στο εθνικό κέντρο επιχειρήσεων του υπουργείου Εθν. Αμυνας είναι σε μόνιμη βάση ο υφυπουργός Νίκος Κουρής. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας ΜΙΛΙΕΤ έγινε συνάντηση στην περιοχή της Προύσας, των Α/ΓΕΕΘΑ, Α/ΓΕΣ και στρατοχωροφυλακής της Τουρκίας όπου εξετάστηκε η κατάσταση στο Αιγαίο".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "η Αγκυρα με μια προκλητική ενέργεια αμέσου αμφισβητήσεως της ελληνικής κυριαρχίας σε βραχονησίδα του Αιγαίου διατύπωσε την απαίτηση με διάβημά της προς τον Ελληνα πρέσβη για την 'άμεση απομάκρυνση των ελληνικών μονάδων που εγκαταστάθηκαν στις βραχονησίδες Καρντάκ (Ιμια βεβαίως) και την αφαίρεση όλων των συμβόλων με τα οποία καταβάλλεται προσπάθεια να αποδειχθεί εκεί η ελληνική κυριαρχία'. Το θέμα απασχόλησε χθες το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας που επιδιώκει δια της νέας εντάσεως την έναρξη διαλόγου για το θέμα του Αιγαίου".
Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "η Τουρκία έχοντας προφανώς εξασφαλίσει άνωθεν 'πράσινο φως' ανακοινώνει οτι η βραχονησίδα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος. Ελλάδα και Τουρκία πολύ κοντά σε θερμό επεισόδιο. Ετοιμη να παρέμβει η Ουάσιγκτον και να απαιτήσει διευθέτηση του συνόλου των ελληνοτουρκικών 'διαφορών' μέσα απο διάλογο".
"Πόντιος Πιλάτος" για μια ακόμη φορά η Ουάσιγκτον και συνεπής προς τη φιλοτουρκική πολιτική της αντί να ζητήσει απο την Τουρκία να τερματίσει τις επεκτατικές της διαθέσεις εναντίον της Ελλάδας, ισχυρίζεται - μέσω του εκπροσώπου Τύπου του Στειτ Ντιπάρτμεντ - οτι όχι μόνο η Αγκυρα αλλά και η Αθήνα έχουν προβεί σε διεκδικήσεις μέσω διεθνών συνθηκών", γράφει το ΕΘΝΟΣ και προσθέτει οτι "η δήλωση του πρωθυπουργού δεν είναι απλά λόγια, συνέχεια μιας απέραντης διπλωματικής φλυαρίας. Στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα, στις δυναμικές αποφάσεις που έλαβε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας. Σε θέση μάχη βρίσκεται ολόκληρη η δύναμη των βατραχανθρώπων και των λοκατζήδων ενώ ανάλογες εντολές για δυναμική αντίδραση έχουν δοθεί απο τον υπουργό Εθν. Αμυνας και στους κυβερνήτες των πολεμικών πλοίων που κάνουν περιπολίες επιτήρησης στην περιοχή του ανατολικού Αιγαίου".
ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν οτι "η Αγκυρα προωθεί σχέδιο για τη διεκδίκηση όλων των ελληνικών βραχονησίδων που βρίσκονται πλησιέστερα στα τουρκικά παράλια απ'ότι σε ελληνικά νησιά. Στο υπουργείο Εθν. Αμυνας μάλιστα εξετάζονται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας της Τουρκίας επρόκειτο να συνεδριάσει για το θέμα σημερα-αύριο. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δήλωσε οτι η αντίδραση της Ελλάδας σε οιονδήποτε επιθετικό εθνικισμό θα είναι "δυνατή, άμεση και αποτελεσματική. Εχουμε τα μέσα και θα τα χρησιμοποιήσουμε χωρίς δισταγμό. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εθν. Αμυνας: προχώρησε σε αντιμετώπιση (αναγνώριση, αναχαίτιση) διπλής πρόκλησης απο τουρκικά ελικόπτερα που επιχείρησαν να πετάξουν χθες το πρωί και το μεσημέρι προς την Ιμια. Εγκατέστησε στην βραχονησίδα κλιμάκιο δύναμης αστυνόμευσης του νησιού στο οποίο μετέχουν επτά άνδρες ειδικής εκπαίδευσης. Πραγματοποίησε δεκάδες διελεύσεις πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων πάνω απο την Ιμια και την γύρω περιοχή. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι μεν να κατεβάσει τους τόνους στην αντιπαράθεση με την Τουρκία αλλά δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ανεχθεί αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων".
Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει οτι "η ανοχή των μεγάλων δυνάμεων (των Αμερικανών και Βρετανών) προς την τουρκική προκλητικότητα έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τα ίδια τα επίσημα κείμενά της όπως αποδεικνύεται απο τους στρατιωτικούς τους χάρτες. Οι επίσημοι χάρτες ναυσιπλοϊας που χρησιμοποιεί το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών και οι παλαιότεροι του βρετανικού ναυαρχείου Ιβάνκ (βάση για όλους τους ανάλογους χάρτες) πιστοποιούν οτι η βραχονησίδα Ιμια είναι ελληνική. Οι ίδιοι χάρτες στηρίζονται και στο νόμο 518 της 3ης Ιανουαρίου 1948 που - όπως αποκάλυψε χθες ο ΑΤ - ρυθμίζει όλα τα θέματα της Ενωσης των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα και στηρίζεται στην ιταλοτουρκική συμφωνία του 1932 για τα νησιά. Αντίθετα, η Τουρκία δεν είχε εγείρει ποτέ επιφυλάξεις. Το επίμαχο "σημείο 30" της ιταλοτουρκικής συμφωνίας του '22 ορίζει ρητά όπως επίσης γράψαμε χθες, ως συνοριακό σημείο "το ήμισυ της αποστάσεως μεταξύ Καρντάκ (Ιμια) και Κάτω (Ανατολία)".

Δεν υπάρχουν σχόλια: