Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Το 74,9% διαφωνεί με την εκ περιτροπής Προεδρία στην Κύπρο!


Συντριπτική είναι η αντίθεση του ελληνικού λαού στα σχέδια που τεκταίνονται εν κρυπτώ και αφορούν μια «λύση» του Κυπριακού βασισμένη στο Σχέδιο Ανάν.
Ειδικότερα σε μια πολύ λεπτή και κρίσιμη πτυχή του Κυπριακού, επί της οποίας μάλιστα έχει συμφωνήσει με τον Ταλάτ ο Πρόεδρος Δημ. Χριστόφιας και αφορά την εκ περιτροπής Προεδρία (3 χρόνια ελληνοκύπριος Πρόεδρος και 2 χρόνια Τουρκοκύπριος), όπως προκύπτει από πανελλαδική δημοσκόπηση της RASS για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ»:
• Διαφωνία εκφράζει το 74,9% και συμφωνία μόνο το 15,2%.
Μάλιστα αυτή η διαφωνία είναι διακομματική (ΠΙΝΑΚΕΣ 1 και 2), αφού διαφωνεί το 72,6% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 80,9% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 73,7% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, το 90% των ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ και το 52,4% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ...
 Ράπισμα για τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας από την κοινή γνώμη της χώρας του: 74% κατά της εκ περιτροπής παραχώρησης της προεδρίας στους Τουρκοκυπρίους και 78% κατά της παραμονής των 50.000 εποίκων, θέσεις που αποτελούν βασικές προτάσεις του στις διαπραγματεύσεις με τον Ταλάτ.
ΤΗΝ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ της πλειονότητας των Κυπρίων για την επίλυση του Κυπριακού μέσα στο 2010 καταγράφει η δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Alco για το Κυριακάτικο °'ΘΕΜΑ', την ώρα που ο κ. Δημήτρης Χριστόφιας βρίσκεται σε εντατικές συνομιλίες με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Του ΜΑΚΗ ΠΟΛΛΑΤΟ
Ράπισμα για τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί και η άποψη, που διατυπώνεται από το 58% των ερωτηθέντων, ότι η διαπραγματευτική τακτική του είναι λανθασμένη.
Η κυπριακή κοινή γνώμη τοποθετείται αρνητικά και στις δύο βασικές προτάσεις που έχει καταθέσει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο της απευθείας διαβούλευσης με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων. Ποσοστό 74% των ερωτηθέντων τοποθετείται αρνητικά στην εισήγηση του κ. Χριστόφια για παραχώρηση της προεδρίας―εκ περιτροπής―και στην τουρκοκυπριακή μειονότητα [18%]. Η αντίδραση των Ελληνοκυπρίων είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν τίθεται το ερώτημα εάν αποδέχονται την πρόταση του προέδρου της Κύπρου να παραμείνουν στο νησί 50.000 Τούρκοι έποικοι ακόμη και μετά την επανένωση [εννοείται εάν και όποτε αυτή επιτευχθεί]. «Οχι» στην παραμονή των Τούρκων εποίκων είναι η άποψη που έχει το 78% των συμμετεχόντων στην έρευνα.
 Συγκεκριμένες προτάσεις του κ. Χριστόφια βρίσκονται στην κορυφή της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των κυπριακών κομμάτων και αποτελούν σημεία τριβής ακόμη και για τα κόμματα, όπως το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ, που στηρίζουν την κυβέρνηση του ΑΚΕΛ. Τόσο η άρνηση της κυπριακής κοινωνίας να «παραχωρήσει» την προεδρία και τη διοίκηση του επανενωμένου κράτους στους Τουρκοκυπρίους όσο και η απόρριψη της πρότασης για παραμονή 50.000 εποίκων ακόμη και μετά την επίτευξη πολιτικής λύσης δικαιολογούν το πολύ υψηλό ποσοστό των Κυπρίων που χαρακτηρίζουν λανθασμένη τη διαπραγματευτική τακτική του κ. Χριστόφια.

Μάλιστα, περίπου έξι στους δέκα πολίτες που ζουν στην ελεύθερη Κύπρο διαφωνούν με το σκεπτικό που αναπτύσσουν όσοι επιχειρηματολογούν ότι η εν εξελίξει διαπραγμάτευση είναι η τελευταία ευκαιρία για τη λύση του προβλήματος που προέκυψε μετά τις εισβολές του «Αττίλα».
Αυτό ίσως να εξηγεί και το εύρημα που προκύπτει από την απάντηση στο ερώτημα τι πρέπει να κάνει ο πρόεδρος Χριστόφιας αν στις εντατικές συνομιλίες δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. «Να καταγγείλει διεθνώς την αδιαλλαξία της άλλης πλευράς και να αποχωρήσει από τη διαδικασία» τον παροτρύνει το 61% των Κυπρίων που συμμετείχαν στην έρευνα της «Alco».
Η διεξαγωγή της έρευνας από τις 13 μέχρι τις 20 Ιανουαρίου συνέπεσε με την κατάθεση των επίσημων προτάσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης. Επισημαίνεται ότι οι εισηγήσεις αυτές θεωρήθηκαν ακραίες και απορρίφθηκαν σχεδόν αμέσως από τον κ. Χριστόφια. Υπό τις συνθήκες αυτές, στο ερώτημα «με βάση τη μέχρι σήμερα πορεία των συνομιλιών πιστεύετε ότι μπορεί να λυθεί το Κυπριακό μέσα στο 2010 ή όχι;» το 81% των Κυπρίων απάντησε «όχι». Μόλις το 19% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η πολιτική λύση του Κυπριακού μπορεί να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του έτους. Για το διαφαινόμενο ναυάγιο των συνομιλιών, όπως υποστηρίζουν αρκετοί στην Κύπρο, οι ερωτηθέντες αποδίδουν εμμέσως ευθύνες στον ίδιο τον κ. Χριστόφια.
Το δεδομένο αυτό θεωρείται ότι υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να δημιουργήσει τριγμούς στο κυβερνητικό οικοδόμημα του ΑΚΕΛ, με το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ. Στη δημοσκόπηση ετέθη και το θέμα της συνεργασίας της Ελλάδας με την Κύπρο. Στο ερώτημα «πιστεύετε ότι η συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας είναι σήμερα πολύ καλή, καλή, κακή, ή πολύ κακή;», το 69% απεφάνθη ότι η ελληνοκυπριακή συνεργασία είναι καλή ή πολύ καλή, έναντι ποσοστού 31% που χαρακτηρίζει τη συνεργασία της κυβέρνησης του κ. Γιώργου Παπανδρέου με την κυβέρνηση του κ. Χριστόφια κακή ή και πολύ κακή.
Ωστόσο, η πλειονότητα όσων συμμετείχαν στο γκάλοπ υποστηρίζει ότι η συνεννόηση Αθήνας και Λευκωσίας έχει βελτιωθεί μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της Ελλάδας από το ΠΑΣΟΚ. Είναι ενδεικτικό ότι στο ερώτημα «πιστεύετε ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου συνεργάζεται περισσότερο, το ίδιο ή λιγότερο καλά με την κυπριακή κυβέρνηση σε σχέση με την κυβέρνηση Καραμανλή;» το 23% των Κυπρίων θεωρεί ότι η συνεργασία είναι καλύτερη και έχει βελτιωθεί, το 14% πιστεύει ότι σήμερα η συνεννόηση είναι χειρότερη απ' αυτή επί εποχής Καραμανλή, ενώ η μεγάλη μάζα των ερωτηθέντων (ποσοστό 63%) απαντά ότι η συνεργασία της Λευκωσίας με την κυβέρνηση Παπανδρέου είναι εξίσου καλή με εκείνη που υπήρχε επί των κυβερνήσεων Καραμανλή. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: