Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Πρωτοβουλία Σαμαρά κατά της διαφθοράς


Των Ελλης Τριανταφυλλου - Γιωργου Π. Τερζη
Το γάντι στην κυβέρνηση πέταξε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, καλώντας τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου να δρομολογήσει διακομματική διαβούλευση από μηδενική βάση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ο κ. Σαμαράς απορρίπτει επί της ουσίας το γερμανικό μοντέλο, η προώθηση του οποίου από την κυβέρνηση προκαλεί αντιδράσεις σε βουλευτές όλων των κοινοβουλευτικών πτερύγων, περιλαμβανομένου και του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, η πρόταση του κ. Σαμαρά έπεσε στο κενό, με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση να δηλώνει μεν ανοικτός στη διαβούλευση με όλα τα κόμματα, αλλά επί της πρότασης που θα καταθέσει η πλειοψηφία, «σύμφωνα με τη θεσμική ευθύνη που έχει».
Σε ένα παράλληλο βήμα, ο κ. Σαμαράς ανέλαβε πρωτοβουλία και υπέρ της διαφάνειας, ζητώντας προ ημερησίας συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για το θέμα και συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα προτείνει μέτρα θεσμικής θωράκισης του δημοσίου βίου. Η χθεσινή κίνηση εντάσσεται στη δέσμευση που ανέλαβε ο κ. Σαμαράς κατά το πρόσφατο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για διακομματική συνεργασία ως προς την εμπέδωση της διαφάνειας. Το υπενθυμίζει, άλλωστε, ο ίδιος στην επιστολή που απέστειλε προς τον πρόεδρο της Βουλής κ. Φιλ. Πετσάλνικο, στην οποία, μεταξύ άλλων, ζητεί να προχωρήσει σε άμεση συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που, μέχρι τον Ιούνιο, θα καταρτίσει νομοσχέδια για την πάταξη της διαφθοράς, σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου.
Διαβούλευση
Στις επιστολές του προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των λοιπών κομμάτων της αντιπολίτευσης σχετικά με τον εκλογικό νόμο, ο κ. Σαμαράς θέτει τον κ. Παπανδρέου προ της ευθύνης να συναινέσει σε διακομματική διαβούλευση από μηδενική βάση, «ώστε να καταγραφούν οι συμφωνίες εκεί που είναι δυνατές και οι διαφωνίες εκεί που είναι αγεφύρωτες», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά. Ο αρχηγός της Ν.Δ. τονίζει ότι με το υπάρχον νομοσχέδιο προκύπτει διαπιστωμένη διαφωνία απ’ όλες τις πλευρές και επαναλαμβάνει ότι το κόμμα του θα μπορούσε να συμφωνήσει σε κάποια σημεία του, όπως στη διαίρεση των πολύ μεγάλων περιφερειών, αλλά δεν μπορεί να δεχθεί ούτε βουλευτές «δύο ταχυτήτων» ούτε γενική εφαρμογή των μονοεδρικών περιφερειών. «Η διαβούλευση αποτελεί διέξοδο, αλλά και “πρόκληση” για να φανεί η συναινετική διάθεση όλων, σε ένα μείζον ζήτημα, που μόνο συναινετικά μπορεί να αντιμετωπιστεί» καταλήγει ο κ. Σαμαράς.
Με την πρωτοβουλία του αυτή, ο κ. Σαμαράς επιδιώκει αφενός να καταγραφούν και δημοσίως οι έντονες διαφωνίες που υπάρχουν στο εσωτερικό του κυβερνητικού κόμματος για την πρόθεση Παπανδρέου να υιοθετήσει το γερμανικό μοντέλο και ταυτοχρόνως να δεσμεύσει προκαταβολικά όσα από τα στελέχη της Ν.Δ. έχουν εκφραστεί κατά το παρελθόν θετικά για το εν λόγω εκλογικό μοντέλο, περιορίζοντας συνεπώς αντίθετες φωνές στο εσωτερικό του κόμματος. Στη δήλωσή του ο κ. Ραγκούσης αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα κριθεί για τις προτάσεις της «όπως θα κριθούν και τα άλλα κόμματα για τη βούλησή τους να συμβάλουν σε ένα νέο εκλογικό σύστημα που θα εμβαθύνει τη δημοκρατία». Υπέρ της διακομματικής συνεννόησης τοποθετήθηκε ο ΛΑΟΣ, με το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ να επιμένουν στην υιοθέτηση της απλής αναλογικής.

Οι θέσεις του για την ιθαγένεια
Υψηλούς τόνους έναντι της κυβέρνησης και στο ζήτημα της παροχής ιθαγένειας στους μετανάστες αναμένεται να υιοθετήσει ο κ. Αντώνης Σαμαράς, καταγγέλλοντας -εκ παραλλήλου- τις «επικοινωνιακές κορόνες» που υιοθετεί για το ζήτημα ο κ. Γ. Καρατζαφέρης.
Σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, ο κ. Σαμαράς δεν αποκλείεται, μάλιστα, να δηλώσει την πρόθεσή του για κατάργηση του σχετικού νομοσχεδίου, όταν η Ν.Δ. επανέλθει στην κυβέρνηση. Ο κ. Σαμαράς δεν θα αρνηθεί την παροχή δικαιωμάτων στους μετανάστες που κατοικούν στη χώρα, ωστόσο θα επιμείνει στη διατήρηση της 10ετούς νόμιμης παραμονής (έναντι της 5ετίας που να προτείνει το ΠΑΣΟΚ), αλλά και στην προϋπόθεση εκπλήρωσης συγκεκριμένων προϋποθέσεων για τη χορήγηση της ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών και όχι άμα τη γέννησή τους σε ελληνικό έδαφος. Ως προς το αίτημα του κ. Καρατζαφέρη για δημοψήφισμα, η θέση της Ν.Δ. είναι να «υπενθυμίζεται αρμοδίως» ότι δημοψήφισμα μπορεί να διεξαχθεί, σύμφωνα με το Σύνταγμα, μόνον ύστερα από απόφαση της κυβέρνησης, και συνεπώς, η πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών αποτελεί επικοινωνιακό τρικ.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: