Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΗΝ ΑΔΙΣΠΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ



Την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010, πραγματοποιήθηκε στο χώρο του αμφιθεάτρου της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ), διάλεξη στους σπουδαστές, από τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής των Ελλήνων, κ. Αθανάσιο Παπαϊωάννου με θέμα, “Βουλή και Εξωτερική Πολιτική”».

Αποστολή της σχολής είναι να παρέχει διακλαδική εκπαίδευση επιχειρησιακού και στρατηγικού επιπέδου, καθώς και επιμόρφωση επί βασικών θεμάτων γεωπολιτικής σε ανώτερα στελέχη των Ε.Δ., με σκοπό την προαγωγή της ικανότητάς τους στη σχεδίαση, διεύθυνση, διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων, την κατάρτισή τους για τη στελέχωση εθνικών και συμμαχικών διακλαδικών στρατηγείων στο εσωτερικό ή εξωτερικό και λοιπών εθνικών-συμμαχικών/διεθνών θέσεων, ώστε να τους καταστήσει ικανούς διοικητές και επιτελείς διακλαδικών στρατηγείων.
 Η Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (Α.ΔΙ.Σ.ΠΟ.) ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2003, στο Στρατόπεδο «Ταξιάρχου Λασκαρίδη Κωνσταντίνου», στη Θεσσαλονίκη, με απόφαση του Συμβουλίου Άμυνας (Σ.ΑΜ.), της  29 Ιουλίου 2002. Η Σχολή άρχισε να λειτουργεί το Σεπτέμβριο του 2003. Το έμβλημα της Σχολής προέκυψε από το αντίστοιχο του ΓΕΕΘΑ, με τη λαϊκή ρήση «ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ Η ΙΣΧΥΣ», στο πάνω μέρος, τα σύμβολα των τριών Κλάδων των ΕΔ, την προσθήκη ενός βιβλίου και ενός ξίφους, που κόβει το «Γόρδιο Δεσμό» και συμβολίζει δυναμικά την ενότητα των δυνάμεων, την αποφασιστικότητα δράσης τους, και την αποτελεσματικότητα που εξασφαλίζει η γνώση.
 Στη Σχολή φοιτούν Έλληνες και αλλοδαποί αξιωματικοί των τριών κλάδων ΕΔ, βαθμού Ταγματάρχη, Αντισυνταγματάρχη, του Στρατού Ξηράς (ΣΞ), Πλωτάρχη-Αντιπλοιάρχου, του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) και Επισμηναγού, Αντισμηνάρχου, της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ).
 Κάθε εκπαιδευτική σειρά δέχεται μέχρι 255 σπουδαστές και η εκπαίδευση διαρκεί 10 μήνες.

Η εκπαίδευση στη σχολή διεξάγεται κατά το πλείστον υπό μορφή σεμιναρίων και ασκήσεων και περιλαμβάνει:
  • Παρουσιάσεις υπό μορφή διαλέξεων των αντικειμένων, που καθορίζονται στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης.
  • Διαλογικές συζητήσεις των εξωτερικών ομιλητών και των σπουδαστών, τόσο στην αίθουσα όσο και στις ομάδες.
  • Συζητήσεις κατά ομάδες για ειδικά θέματα - προβλήματα και εξαγωγή συμπερασμάτων και προτάσεων. 
  • Ημερίδες
  • Ατομικές ή ομαδικές εργασίες και διατριβές όπως καθορίζονται στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης.
  • Συμμετοχή σε πολεμικά παίγνια και ασκήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: