Η ΡΩΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΣΗ
Οταν ο Γ. Παπανδρέου μετέβη πρόσφατα στη Μόσχα είχε ασφαλώς πολλά προβλήματα στο μυαλό του, με πρώτη την οικονομική κρίση και τα διμερή θέματα όπως το ενεργειακό. Ομως ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που τον απασχολούσε ήταν η φημολογούμενη αλλαγή στάσης της Μόσχας στο θέμα της ονομασίας της «Μακεδονίας». Μέχρι σήμερα η ρωσική θέση στο θέμα αυτό ήταν ότι σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας για ονομασία για διεθνή χρήση (π.χ. «Βόρεια Μακεδονία») η Ρωσία θα υιοθετούσε αυτή τη νέα ονομασία έναντι της σημερινής συνταγματικής.
Ομως ορισμένες πρόσφατες εξελίξεις δημιούργησαν νέα δεδομένα σχετικά με τη ρωσική στάση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρωσία προτίθεται να συνεχίσει να αναγνωρίζει τη γειτονική χώρα με το συνταγματικό της όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ανεξάρτητα από οποιαδήποτε συμφωνία για την ονομασία για διεθνή χρήση, στην οποία θα κατέληγαν οι διαπραγματεύσεις Νίμιτς.
Η πιο πρόσφατη ένδειξη για την αλλαγή πλεύσης της Μόσχας έγινε στη Διάσκεψη του Μονάχου που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα. Στο περιθώριο της διάσκεψης πραγματοποιήθηκε συνάντηση του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσίας Σ. Ιβάνοφ με τον πρόεδρο Ιβάνοφ της ΠΓΔΜ. Στη συνάντηση αυτή, ο ρώσος αξιωματούχος, σύμφωνα με πληροφορίες κι όπως προκύπτει και από την ανακοίνωση, εμφανίστηκε να διαβεβαιώνει τον συνομιλητή του ότι, ανεξαρτήτως της έκβασης των διαπραγματεύσεων στον ΟΗΕ, η Ρωσία θα συνέχιζε να αναγνωρίζει τη γειτονική χώρα με το συνταγματικό της όνομα.
Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετα το πέρας της συνάντησης: «Στη μακρά συζήτηση που είχε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Ιβάνοφ, ο πρόεδρος Ιβάνοφ εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Δημοκρατίας της "Μακεδονίας" στο πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.
»Ο πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεχιζόμενη αναγνώριση της χώρας με τη συνταγματική της ονομασία, από την ημέρα της ανεξαρτησίας της, κάτι που αναγνωρίζεται από τη μακεδονική κοινή γνώμη». Και η ανακοίνωση συνεχίζει:
«Από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ιβάνοφ, συμφώνησε ότι οι γενικές σχέσεις είναι καλές και επεσήμανε ότι η Ρωσία πάντοτε αναγνώριζε τη συνταγματική ονομασία του μακεδονικού κράτους και ότι αυτή η στήριξη θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από την έκβαση της διαδικασίας που λαμβάνει χώρα αυτό τον καιρό στα Ηνωμένα Εθνη». Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα υποαντιπροσωπευόταν στη Διάσκεψη του Μονάχου (μόνο ο έλληνας πρέσβης στη Γερμανία ήταν παρών).
ΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου