skip to main |
skip to sidebar
Για την τελευταία τους... μετάθεση ετοιμάζονται χιλιάδες αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, προκαλώντας πανικό στη στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
Οι αρχηγοί προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στις προθέσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας για μεγαλύτερη παραμονή των αξιωματικών σε ενέργεια και τις χιλιάδες απειλές παραιτήσεων επιτελών, αριθμός που καθημερινά αυξάνεται.
«Το χειρότερο κλίμα»
Το κλίμα στις Ενοπλες Δυνάμεις είναι «το χειρότερο που έχει υπάρξει από τη Μεταπολίτευση και μετά». Επιρρίπτουν ευθύνες σε όλους, ακόμη και στους ιδίους, που «δεν αντέδρασαν όταν έπρεπε αφήνοντας να απαξιωθεί ο ρόλος και το κύρος τους». Αποτέλεσμα, όσοι βγάζουν θετικό πρόσημο στην εξίσωση της σύνταξης, να συντάσσουν τις παραιτήσεις τους για να «φύγουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γίνεται από τη μιζέρια», όπως μας είπαν χαρακτηριστικά.
Οι λόγοι που έχουν οδηγήσει τις Ενοπλες Δυνάμεις στην κατάσταση αυτή, σύμφωνα πάντα με τους αξιωματικούς, είναι τρεις. Οι οικονομικές αποδοχές των αξιωματικών που παραμένουν από τις χειρότερες σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι αλλαγές που αναμένονται στο συνταξιοδοτικό και η απαξίωση του θεσμού από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.
Οι μισθοί των αξιωματικών, όπως αυτοί προκύπτουν από τους αντίστοιχους πίνακες, είναι από 20 έως και 30% μικρότεροι από τους αντίστοιχους των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, συνυπολογίζοντας και τα επιδόματα. Αν εξεταστούν μόνο οι βασικοί μισθοί, το ποσοστό διαφοράς φτάνει και το 50%. Ο βασικός μισθός του λοχία είναι 683 ευρώ , του συνταγματάρχη με 27 χρόνια υπηρεσίας 1.295 ευρώ και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ με πάνω από 35 χρόνια υπηρεσίας 2.337 ευρώ . Με τα επιδόματα τα χρήματα που παίρνει ένας πλωτάρχης με 24 χρόνια θητείας είναι 2.589 ευρώ .
Τον συμφέρει
Η κατάσταση αυτή ερμηνεύεται από τους αξιωματικούς ως εξής: Αν κάποιος έχει πάνω από 25 χρόνια και παίρνει 2.600 ευρώ , είναι περίπου 45 ετών και έχει δυο παιδιά, δεν έχει κανένα λόγο να μείνει στο στράτευμα. Αν μετατεθεί, θα πρέπει με τα χρήματα αυτά να πληρώνει δύο σπίτια, ενώ αν παραιτηθεί θα πάρει σύνταξη μεγαλύτερη από τον μισθό του και δεν θα έχει τα έξοδα του δεύτερου σπιτιού.
Από την άλλη πλευρά, τα επιδόματα -πτητικό, υποβρύχιων, καταδρομέων και αλεξιπτώτων- διχάζουν τους αξιωματικούς. Σύμφωνα με τους περισσότερους, η σημερινή κατάσταση αποτελεί πρόκληση. «Τα επιδόματα αυτά δίνονται σε ένα μεγάλο αριθμό αξιωματικών... χαριστικά, έλεγαν, και δεν είναι δυνατόν να τα παίρνουν αξιωματικοί που υπηρετούν στα γραφεία. Το τίμιο από την πλευρά των επιτελείων θα ήταν να παίρνουν ένα καλύτερο επίδομα αυτοί που είναι ενεργοί στις θέσεις αυτές, ανάλογα με τις ώρες πτήσης, τον ρόλο τους και την αποστολή τους. Οι υπόλοιποι, στα γραφεία, να μην το παίρνουν. Αυτό όμως θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των αποδοχών των αξιωματικών που είχε σε επιτελικά γραφεία και θα αυξήσει τον αριθμό των παραιτήσεων.
«Τι κοινό έχουμε;»
Ο χρόνος κατά τον όποιο μπορούν να πάρουν σύνταξη είναι σημαντικός, όπως λένε οι αξιωματικοί. «Οταν μπήκαμε στις σχολές ξέραμε ότι θα μπορούσαμε να πάρουμε σύνταξη στα 35 χρόνια, μαζί με τα πέντε πλασματικά και τα τέσσερα της σχολής. Με αυτό το δεδομένο επιλέξαμε να έχουμε μεταθέσεις, να μην πληρωνόμαστε υπερωρίες, να κάνουμε υπηρεσίες χωρίς κανένα οικονομικό όφελος, να παίζουμε τη ζωή μας στον αέρα ή κάτω από το νερό, την ώρα που οι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι κάθονται σε ένα γραφείο και... εξυπηρετούν το κοινό. Παρ' όλα αυτά έχουμε κοινό μισθολόγιο και τώρα θέλουν να μας εξισώσουν. Τι κοινό έχουμε; Γιατί να μην παραιτηθούμε;».
Κατόπιν αυτών σήμερα, σύμφωνα με τους αξιωματικούς, όποια αλλαγή θα σημάνει τουλάχιστον 10.000 παραιτήσεις, γεγονός που θα τινάξει στον αέρα την άμυνα της χώρας, τον στρατό αλλά και τα Ταμεία. *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου