Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Η κατάργηση των ασκήσεων στις ΕΔ, οι επιπτώσεις και οι ευθύνες των Αρχηγών Γ.Ε.

Στρατιωτικός Όρκος
Ὁρκίζομαι νὰ φυλάττω πίστιν εἰς τὴν Πατρίδα·
Ὑπακοὴν εἰς τὸ Σύνταγμα, τοὺς Νόμους καὶ τὰ Ψηφίσματα τοῦ Κράτους·
Ὑποταγὴν εἰς τοὺς ἀνωτέρους μου, νὰ ἐκτελῶ προθύμως καὶ ἄνευ ἀντιλογίας τὰς διαταγάς των.
Νὰ ὑπερασπίζω, με πίστιν καὶ ἀφοσίωσιν, μέχρι τῆς τελευταίας ῥανίδος τοῦ αἵματός μου, τὰς Σημαίας·
                                                     
                                                     Νὰ μὴν τὰς ἐγκαταλείπω, μηδὲ νὰ ἀποχωρίζομαι ποτὲ ἀπ᾿ αὐτῶν.
                                                      Νὰ φυλάττω δὲ ἀκριβῶς τοὺς Στρατιωτικοὺς Νόμους,
                                                      καὶ νὰ διάγω ἐν γένει ὡς πιστὸς καὶ φιλότιμος Στρατιώτης.


Κατά την ειρηνική περίοδο οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ως κύρια έργα:
· Τη συνεχή επαγρύπνηση για την ασφάλεια του εθνικού χώρου.
· Τη διατήρηση της υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας για την αποτροπή και την αποτελεσματική αντιμετώπιση κινδύνων και απειλών, καθώς και την εξασφάλιση δυνατότητας άμεσης αντίδρασης.»
Γιά να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις παραπάνω αποστολές οι Ένοπλες Δυνάμεις εφαρμόζουν καθημερινά ένα πρόγραμμα εκπαιδεύσεως προσαρμοσμένο στις επιχειρησιακές τους απαιτήσεις. Επιστέγασμα της υπόψη εκπαιδεύσεως για κάθε στρατιωτικό τμήμα ανεξαρτήτως μεγέθους, αποτελούν οι Στρατιωτικές ασκήσεις όχι μόνο σε Κλαδικό αλλά, κυρίως και σε Διακλαδικό επίπεδο, για την εξασφάλιση του απαιτουμένου βαθμού συντονισμού των επιχειρήσεων τόσο από τα Επιτελεία, όσο και από τις Μονάδες.
Τα συμπεράσματα τα οποία εξάγονται από τις ασκήσεις αποτελούν την βάση για τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό της εκπαιδεύσεως, προς βελτίωση και μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των μεθόδων της τακτικής αλλά και της χρησιμοποιήσεως των διαφόρων οπλικών συστημάτων. Παράλληλα, διαπιστώνεται το επίπεδο της εκπαιδεύσεως και της πολεμικής ετοιμότητας των Μονάδων οι οποίες ασκούνται.
Επίσης, με την διεξαγωγή των ασκήσεων, πραγματοποιούνται δοκιμές των Επιχειρησιακών Σχεδίων που έχουν συνταχθεί για την αντιμετώπιση των πάσης φύσεως απειλών αλλά και της επιτυχούς ή όχι επιχειρησιακής αξιοποιήσεως των νέων οπλικών συστημάτων και η αποτελεσματικότητα αυτών.
Κατά συνέπεια, οι ασκήσεις συμβάλλουν τα μέγιστα στην καλύτερη σχεδίαση και οργάνωση της άμυνα της χώρας και για τον λόγο αυτόν η διεξαγωγή τους κρίνεται απολύτως αναγκαία.
Πλέον των παραπάνω, ο Ελληνικός Στρατός, σύμφωνα με ετήσιο προγραμματισμό, διεξάγει ή συμμετέχει όχι μόνο σε εθνικές, αλλά και σε συμμαχικές και διμερείς ασκήσεις μικρής μεσαίας και μεγάλης κλίμακας επί βάσεως ΤΑΑΣ (επί χάρτου) και ΤΑΜΣ (με στρατεύματα).
Τα τελευταία έτη με πρόσχημα είτε την διεξαγωγή εκλογών, είτε οικονομικές δυσχέρειες και μειώσεις δαπανών, πολλές από αυτές τις ασκήσεις δεν πραγματοποιούνται με τεράστιες και δυσμενείς επιπτώσεις για το αξιόμαχο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Την ίδια στιγμή οι εξ’ανατολών γείτονες-σύμμαχοι, οι οποίοι αποτελούν και την υπ’αριθμόν 1 απειλή, όχι μόνο ασκούνται αλλά διαθέτουν και πολεμική εμπειρία, δεδομένου ότι, επί σειρά ετών οι Μονάδες τους διεξάγουν πολεμικές-εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων και εξοπλίζονται συνεχώς με σύγχρονα οπλικά συστήματα και πολεμικό υλικό. Επιπλέον, ουδόλως κρύβουν τις εις βάρος της χώρας μας προθέσεις τους, παραβιάζοντας καθημερινά τον Εθνικό εναέριο χώρο μας στο Αιγαίο, αμφισβητούντες την Εθνική μας κυριαρχία επί των νήσων, προβάλλουν απαιτήσεις για την « μη καταπάτηση από την χώρα μας των δικαιωμάτων των Τουρκικών μειονοτήτων» στην Θράκη και διεκδικούν προνόμια συνδιαχείρισης στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες αυτή τη στιγμή το ΓΕΕΘΑ έχοντας αρνητικές εισηγήσεις από τα τρία Γενικά Επιτελεία, Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας,για την διεξαγωγή της Εθνικής Διακλαδικής ασκήσεως μεσαίας κλίμακας "ΣΑΡΙΣΑ", πρόκειται να υποβάλει εισήγηση προς το ΣΑΓΕ για την μη διεξαγωγή αυτής.
Τα ερωτήματα τα οποία προκύπτουν από την απόφαση αυτή είναι πολλά και σοβαρά.
· Κατ’αρχάς γιά ποιό λόγο οι Αρχηγοί αυτοαναιρούνται με την μη εφαρμογή των προγραμμάτων εκπαιδεύσεως τα οποία οι ίδιοι είχαν εγκρίνει και προτείνει για το έτος 2010; Μήπως έλαβαν αυτή την εντολή από την πολιτική ηγεσία; Εαν ναί γιατί δεν αντέδρασαν; Θα μου πείτε εδώ, κατόπιν άνωθεν εντολής επανέφεραν αυτούς τους οποίους οι ίδιοι είχαν αποστρατεύσει πέρυσι!
· Πως δικαιολογούν την μη ολοκλήρωση της εκπαιδεύσεως των Ε.Δ;
· Θεωρούν περιττή την διεξαγωγή των ασκήσεων;
· Θα δοκιμασθεί με άλλο τρόπο η επιχειρησιακή ετοιμότητά των Ε.Δ;
Εάν έλαβαν εντολή άνωθεν τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ηγεσίας αφ’ενός μεν διότι γιά λόγους πολιτικής ή άλλης σκοπιμότητας αποφεύγουν να εκτελέσουν την αποστολή τους η οποία είναι:
· «Η υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας της Ελλάδας, η εξασφάλιση του εθνικού της χώρου, και η αποφασιστική τους συμβολή στην επίτευξη των στόχων της πολιτικής της χώρας», αφ’ετέρου δε διότι, στην πραγματικότητα, ενώ με την κατάργηση μίας ασκήσεως μειώνεται σημαντικά η επιχειρησιακή ετοιμότητα των ΕΔ, το οικονομικό όφελος που προκύπτει είναι αμελητέο.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι κκ Αρχηγοί πρέπει να αναθεωρήσουν την πρόθεσή τους να εισηγηθούν την κατάργηση της ασκήσεως « ΣΑΡΙΣΑ ». Σε αντίθετη περίπτωση θα είναι υπόλογοι και υπεύθυνοι όχι μόνο απέναντι στο Έθνος, αλλά και στην επαγγελματική συνείδησή τους.
Σπύρος Σταματόπουλος
Σχης (ΠΖ) ε.α.



Δεν υπάρχουν σχόλια: