Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Ποιά κράτη - μέλη και πόσα θα μας δανείσουν


Τα κυριότερα κράτη στην Ευρωζώνη θα διαθέσουν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του σχεδίου κοινοτικής βοήθειας, συνολικά 30 δισ. ευρώ με επιτόκιο περίπου στο 5%, τα οποία κατανέμονται ως εξής:

-Γερμανία : 8,4 δισ.ευρώ, με πληθυσμό 81,7 εκατομμυρίων, 103 ευρώ ανά Γερμανό.

-Γαλλία : 6 δισ.ευρώ, με πληθυσμό 65,4 εκατομμυρίων, 92 ευρώ ανά Γάλλο.

-Ιταλία : 5,4 δισ.ευρώ, με πληθυσμό 60 εκατομμυρίων, 90 ευρώ ανά Ιταλό.

-Ισπανία : 3,675 δισ.ευρώ, με πληθυσμό 46,08 εκατομμυρίων, 80 ευρώ ανά Ισπανό.

-Ολλανδία : 1,8 δισ.ευρώ, με πληθυσμό 10,6 εκατομμυρίων, 77 ευρώ ανά Ολλανδό.

-Πορτογαλία : 775 εκατομμύρια ευρώ, με πληθυσμό 10,6 εκατομμυρίων, 77 ευρώ ανά Πορτογάλο.

Τα ανωτέρω ποσά συναρτώνται με το μερίδιο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που διέθεταν την πρωτοχρονιά του 2009 η Γαλλία, η Ιταλία και η Ολλανδία. Διαβάστε περισσότερα για τη συμφωνία επί των όρων στο έκτακτο Eurogroup της Κυριακής.

Θετικά τα μηνύματα της αγοράς από την συγκεκριμενοποίηση του σχεδίου στήριξης. Αποκλιμάκωση του spread , άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου και μεγάλη άνοδος στο Χ.Α.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο σχέδιο στήριξης θα κυμαίνεται στα 10 έως 15 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου στο 2,85%. Το Ταμείο είναι «έτοιμο να μετάσχει στην προσπάθεια» των χωρών της ζώνης του ευρώ για να δοθεί οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα στην περίπτωση που ζητηθεί, δήλωσε ο επικεφαλής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν. Κλιμάκιο του ΔΝΤ μετέβη στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα προκειμένου να έχει συνομιλίες με εκπροσώπους την Κομισιόν, της ΕΚΤ και της Ελλάδας, ώστε να οριστικοποιηθούν οι όροι.

Δηλώσεις Τρισέ

Η συμφωνία για το σχέδιο αρωγής προς την Ελλάδα είναι μια "θετική απάντηση των χωρών της ζώνης του ευρώ, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. "Θεωρώ ότι η απόφαση που ελήφθη το Σαββατοκύριακο να τεθεί σε τεχνική εφαρμογή η συμφωνία (σσ.: που επιτεύχθηκε το Μάρτιο από τους αρχηγούς των ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων) είναι θετική", δήλωσε ο Τρισέ στο περιθώριο μιας διάσκεψης στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.

Ικανοποίηση Παπανδρέου

"Δεν ασχολούμαι με τα spread. Τώρα πρέπει να ασχοληθούμε με τα επόμενα βήματα της οικονομίας", ανέφερε ο πρωθυπουργός σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους στη Λευκωσία, προσθέτοντας ότι ο μηχανισμός, είτε τον χρησιμοποιήσουμε, είτε όχι, είναι υπαρκτός.

"Η Ελλάδα πέρασε μια ψυχολογική τρομοκρατία από τις αγορές", είπε και επεσήμανε ότι "τώρα χρειάζεται ψυχραιμία, κάτι το οποίο έδωσε ο μηχανισμός στήριξης". Αναφερόμενος στο μηχανισμό είπε ότι αυτός είναι καρπός όσων κάναμε ως Έλληνες, είπε ότι κατακτήσαμε μια νέα αξιοπιστία και υπογράμμισε ότι αυτά που πρέπει να κάνουμε θα τα κάνουμε, είτε υπήρχε ο μηχανισμός, είτε όχι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: