Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Κρίση στις Πολεμικές Μοίρες από την… αξιοκρατία Βενιζέλου.


Μείζον θέμα έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες στους κόλπους της Πολεμικής Αεροπορίας εξαιτίας της υποβολής παραιτήσεως από τον Διοικητή Πολεμικής Μοίρας που αποτελεί την αιχμή του δόρατος της Αναχαίτισης. Αιτία η μεθοδευμένη προώθηση με καθαρώς κομματικά και όχι επιχειρησιακά – αξιοκρατικά κριτήρια «κομματικού εκλεκτού» της κυβέρνησης.
Ο Μοίραρχος υπέβαλλε την παραίτησή του όταν έγινε αντιληπτή η προώθηση υποψηφίου αντικαταστάτη του στο προσεχές καλοκαίρι, παρόλο που ο ίδιος συμπληρώνει μόλις 1 έτος στην Διοίκηση της συγκεκριμένης επίλεκτης μονάδας. Πρόκειται για υψηλού επιπέδου αξιωματικό, παραδεκτό από τους συναδέλφους του, ο οποίος προ μηνών πέρασε με άριστα την επιχειρησιακή αξιολόγηση στην οποία υποβλήθηκε η Μοίρα του από το ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, στο διάστημα της Διοίκησής του, η Μοίρα κατάφερε να βγει επιχειρησιακή σε ιδιαίτερης σημασίας όπλα, ολοκληρώνοντας με απόλυτη επιτυχία μία εργώδη προσπάθεια που αναβάθμισε έτι περαιτέρω την ελληνική Αναχαίτιση.
Αντί άλλης ανταμοιβής, η ηγεσία έκρινε σκόπιμο, πέρα από κάθε γνωστή πρακτική, να προωθήσει την αντικατάστασή του… Για λόγους ευθιξίας και στοιχειώδους αξιοπρέπειας, ο Μοίραρχος υπέβαλλε την παραίτησή του.
Στο σημείο αυτό δεν μπορεί κανείς παρά να ανατρέξει στις τυπικές διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, περί «αξιοκρατίας» κ.λπ. που παίζουν σαν κασέτα δίχως κανένα πραγματικό περιεχόμενο από τον εκάστοτε πολιτικό προϊστάμενο των Ενόπλων Δυνάμεων. Πέραν των όσων ο κ. Βενιζέλος διακήρυξε στην Βουλή, στην διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, στην πρώτη κιόλας συνέντευξη που παραχώρησε στην Μεσογείων, υπερασπίσθηκε με σθένος το αίσθημα «αξιοκρατίας» που διακατέχει, τάχα, τους κυβερνώντες.
Έτσι λοιπόν, στις 4 Νοεμβρίου 2009, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εκτάκτων κρίσεων και την επαναφορά αποστράτων, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε μεταξύ άλλων:
«… εμείς θέλουμε να αξιοποιούμε τον επαγγελματισμό και τις ικανότητες όλου του στελεχικού δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτά που εξαγγείλαμε στη Βουλή για την αξιοκρατία, τη νομιμότητα, τη διαφάνεια, τον σεβασμό της προσωπικότητας, τα εννοούμε και τα κάνουμε πράξη.
Βεβαίως θέλουμε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή ανταπόκριση. Όλοι αξιολογούμεθα κάθε μέρα, και εμείς αξιολογούμεθα εντέλει από τον ελληνικό λαό και έχουμε την εντολή του να αξιολογούμε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Αλλά αυτό γίνεται πάντοτε με σοβαρότητα, ψυχραιμία, διαφάνεια και με απόλυτο σεβασμό στη νομιμότητα. Πρέπει να νοιώθουν όλοι ήρεμοι, ήσυχοι, ασφαλείς, αλλά όχι ανεξέλεγκτοι».
Σε άλλη ερώτηση, σχετικά με τον νόμο περί ιεραρχίας και προαγωγών, σχετικά με το «φαινόμενο» της πρόωρης αποχώρησης στελεχών από τις Ένοπλες Δυνάμεις, ο κ. Βενιζέλος είχε δηλώσει: «Δεν νοείται άνθρωποι στους οποίους έχει επενδύσει το κράτος χρήμα και χρόνο να φεύγουν, λόγω προαγωγής νεοτέρου τους, στην ακμή της ηλικίας τους, τη στιγμή που πρέπει να αποδώσουν».
Έπειτα από αυτά, ερωτάται ο κ. υπουργός:
• Πόσο «ήρεμα, ήσυχα και ασφαλή» πρέπει να αισθάνονται τα στελέχη όταν βλέπουν τέτοιες μικροκομματικές νοοτροπίες να επηρεάζουν την λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, όχι σε επίπεδο ηγεσίας αλλά ακόμη και στο χαμηλότερο επίπεδο της Διοικήσεως Μονάδων;
• Πόση αξιοκρατία περιέχει η περίπτωση πρόωρης (ταπεινωτικής) αντικαταστάσεως ενός καθόλα επιτυχημένου αξιωματικού;
• Πώς διασφάλισε στην συγκεκριμένη περίπτωση η ηγεσία, την επένδυση σε χρήμα και χρόνο που έκανε η πατρίδα στον συγκεκριμένο αξιωματικό, τον οποίο εξωθεί σε παραίτηση;
• Να υποθέσουμε ότι δεν πρόκειται για την μόνη αλλά μία μόνο από τις πολλές ανάλογες περιπτώσεις που θα δούμε στις επικείμενες αλλαγές Διοικήσεων Μονάδων το προσεχές καλοκαίρι;
• Τέλος, για την ιστορία (απλώς) ο αντικαταστάτης στην συγκεκριμένη περίπτωση, διαθέτει τα τυπικά προσόντα;
Ακούτε κ. Βενιζέλε και κ. Μπεγλίτη;
nationalpride.wordpress.com

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ειναι γεγονος οτι οι πολιτικοι,μας δουλευουν για τα καλα.εχουν καταλαβει τι ζωα ειμαστε και μιλανε για διαφανεια για δημοκρατια και οσα θα επρεπε να υπηρεοτυνε.τα μμε ειναι δικα τους και μαθαινουμε οτι θελουν.μας απειλουν οι τουρκοι και δεν μας λενε τιποτα και συν αυτου βρομιζουν και τον ελληνικο στρατο.καταστρεφουν την κοινωνια και το βλεπουμε λιγο πολυ ολοι μας απο την δικη μας γωνια.αργα η γρηγορα μας ακουμπαει ολους αυτη η κοινωνια του χρηματος.και σκεφτομαι και λεω.ποσο αργα ειναι για να αλαξουν ολα αυτα και ποσο ειμαστε γνωστες για το τι πραγματικα συμβαινει?