Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Εγκρίθηκε το νέο ψήφισμα για την Κύπρο από το Σ.Α.

Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με 14 ψήφους υπέρ και μία κατά, της Τουρκίας, το νέο ψήφισμα για την Κύπρο..

με αριθμό 1930, καλωσορίζοντας τις δυο τελευταίες εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα για την Ειρηνευτική Δύναμη (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) και για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στην Κύπρο.

Το Σ.Α. ανανεώνει για άλλους έξι μήνες την παρουσία της Δύναμης στο νησί και καλωσορίζει την πρόθεση του γ.γ. του ΟΗΕ να τηρεί το Συμβούλιο ενήμερο για τις «περαιτέρω εξελίξεις και την πρόοδο», σημειώνοντας παράλληλα την πρόθεση του να υποβάλλει έκθεση το Νοέμβριο του 2010 για την «κατάσταση της διαδικασίας». Στο προοίμιο του κειμένου, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών «συγχαίρει την πολιτική ηγεσία που επιδείχθηκε από τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ηγέτες» και «καλωσορίζει θερμά την πρόοδο που σημειώθηκε μέχρι σήμερα στις ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις και τα κοινά ανακοινωθέντα των ηγετών, συμπεριλαμβανομένων αυτών της 23ης Μαΐου και της 1ης Ιουλίου 2008».

Επιπλέον, το Σ.Α. «ενθαρρύνει έντονα τους ηγέτες να αυξήσουν τη δυναμική στις διαπραγματεύσεις για να διασφαλίσουν την πλήρη αξιοποίηση αυτής της ευκαιρίας για επίτευξη μίας συνολικής διευθέτησης, βασισμένης σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας». Επίσης, το Σ.Α. «δίδοντας έμφαση στη σημασία που προσδίδει η διεθνής κοινότητα, όλες οι πλευρές να εμπλακούν πλήρως, με ευελιξία και εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις και απηχώντας την άποψη του Γενικού Γραμματέα ότι η λύση είναι εφικτή, προσβλέπει σε αποφασιστική πρόοδο στο εγγύς μέλλον, οικοδομώντας πάνω στην πρόοδο που σημειώθηκε μέχρι σήμερα, σε συμφωνία, με την ελπίδα που εκφράστηκε από τις δύο πλευρές στις 21 Δεκεμβρίου 2009, αν είναι δυνατόν το 2010 να είναι η χρονιά της λύσης».

Στο διατακτικό μέρος καλωσορίζεται «η πρόοδος που σημειώθηκε μέχρι στιγμής στις ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις», καθώς και «η προοπτική περαιτέρω προόδου στο εγγύς μέλλον, στην κατεύθυνση μιας συνολικής και διαρκούς διευθέτησης» ενώ το Συμβούλιο καλεί για την «πλήρη αξιοποίηση αυτής της ευκαιρίας και της ενίσχυσης του μομέντουμ των διαπραγματεύσεων, διατηρώντας την παρούσα ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης και καλής θέλησης και με εμπλοκή στη διαδικασία κατά εποικοδομητικό και ανοιχτό τρόπο». Τέλος, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επιβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματα του και ειδικά το ψήφισμα 1251.

Από την πλευρά του μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας, πρέσβης Ερτουγρούλ Απακάν, μιλώντας στο Συμβούλιο μετά την ψηφοφορία (η χώρα του είναι μη μόνιμο μέλος για τη διετία 2009-2010), υποστήριξε ότι το καταψήφισε επειδή από το 1964 τα ψηφίσματα κάνουν αναφορά μόνο σε μία πλευρά στην Κύπρο, προσθέτοντας όμως ότι συμφωνεί με τις «παραμέτρους που τίθενται στο ψήφισμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: