Απέτυχε η προσπάθεια της τουρκικής αντιπροσωπείας να συζητηθεί δικό της προσχέδιο ψηφίσματος για την Κύπρο, καθώς οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ολοκληρώθηκαν χωρίς αλλαγές στο συμφωνηθέν σχέδιο ψηφίσματος από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τη συναίνεση της κυπριακής αντιπροσωπείας, η οποία εκφράζει την ικανοποίησή της. Το ψήφισμα θα εγκριθεί το απόγευμα της Τρίτης.
Τα πέντε μόνιμα μέλη του Σ.Α. δεν ανταποκρίθηκαν στις προσπάθειες της Τουρκίας, η οποία στη συνέχεια επιδίωξε να βρει συμπαράσταση από τα υπόλοιπα εννέα μέλη του Σώματος, αφού και η ίδια είναι μη μόνιμο μέλος του Σ.Α., κάτι που επίσης δεν καρποφόρησε, γιατί δεν αναμένεται να υπάρξει προεδρική δήλωση ή ανακοινωθέν, πέρα του ψηφίσματος.
Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο ψηφίσματος, η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) ανανεώνεται για άλλους έξι μήνες, το Σ.Α. παροτρύνει τις δυο πλευρές να αξιοποιήσουν τη δυναμική των διαπραγματεύσεων, επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α. στο Κυπριακό, ειδικά το ψήφισμα 1251, ενώ δεν τίθεται χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας μέχρι τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς, όπως προέβλεπε τόσο το αρχικό σχέδιο ψηφίσματος των Βρετανών, όπως και το τουρκικό σχέδιο ψηφίσματος. «Αρνητικό σημείο» θεωρείται το καλωσόρισμα της πρόθεσης του Γενικού Γραμματέα να υποβάλλει έκθεση τον ερχόμενο Νοέμβριο με την οποία θα κρίνει τη συνολική πορεία των συνομιλιών, ανάλογα με τα μέχρι τότε αποτέλεσμα, παρουσιάζοντας πιθανόν δικές του προτάσεις για την έκβαση της όλης προσπάθειας.
Όπως αναφέρεται στο προοίμιο, το Συμβούλιο Ασφαλείας «συγχαίρει την πολιτική ηγεσία που επιδείχθηκε από τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ηγέτες και καλωσορίζει θερμά την πρόοδο που σημειώθηκε μέχρι σήμερα στις ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις και τα κοινά ανακοινωθέντα των ηγετών, συμπεριλαμβανομένων αυτών της 23ης Μαΐου και της 1ης Ιουλίου 2008». Στη συνέχεια, το Σ.Α. «ενθαρρύνει έντονα τους ηγέτες να ενισχύσουν τη δυναμική στις διαπραγματεύσεις για να διασφαλίσουν την πλήρη αξιοποίηση αυτής της ευκαιρίας για επίτευξη μίας συνολικής διευθέτησης, βασισμένης σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Σχετικά με την προοπτική των διαπραγματεύσεων που πραγματοποιούνται στη Λευκωσία, τονίζεται ότι το Συμβούλιο «δίδοντας έμφαση στη σημασία που προσδίδει η διεθνής κοινότητα, όλες οι πλευρές να εμπλακούν πλήρως, με ευελιξία και εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις και απηχώντας την άποψη του Γενικού Γραμματέα ότι η λύση είναι εφικτή, προσβλέπει σε αποφασιστική πρόοδο στο εγγύς μέλλον, οικοδομώντας πάνω στην πρόοδο που σημειώθηκε μέχρι σήμερα, με την ελπίδα που εκφράστηκε από τις δύο πλευρές στις 21 Δεκεμβρίου 2009, αν είναι δυνατόν το 2010 να είναι η χρονιά της λύσης». Παράλληλα το Συμβούλιο Ασφαλείας καλωσορίζει την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα να τηρεί το Σ.Α. ενήμερο για «περαιτέρω εξελίξεις και πρόοδο», επισημαίνοντας ιδιαίτερα την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα να υποβάλλει έκθεση το Νοέμβριο του 2010 για τα μέχρι τότε αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης.
Agelioforos.gr
infognomonpolitics
ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ…
-
[image: books] ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ, ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ.
Μια παρέα νεαρών παιδιών συζήταγε για τα απαγορευμένα ή ύποπτα βιβλία.
Αυτά που κρύβουν κάτι «σκοτ...
Πριν από 12 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου