Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΣΤΟΣ


Της Δωρας Aντωνιου
Σοβαρό πρόβλημα έχει προκύψει στις Ενοπλες Δυνάμεις όσον αφορά τις μεταθέσεις των αξιωματικών, με τις επιπτώσεις να επηρεάζουν άμεσα ακόμα και τον στόχο που έθεσε η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για περιορισμό των λειτουργικών δαπανών κατά 12% για το τρέχον έτος. Η εντολή που δόθηκε πριν από μερικούς μήνες από την πολιτική ηγεσία προς τα Επιτελεία ήταν να περιοριστεί ο αριθμός των μεταθέσεων κατά τουλάχιστον 30% σε σχέση με πέρυσι. Οταν ολοκληρώθηκε η σχετική διαδικασία και παρουσιάστηκαν οι λίστες με τους υπό μετάθεση στρατιωτικούς, διαπιστώθηκε ότι εφέτος, αντί να είναι μικρότερος, ο αριθμός τους έχει αυξηθεί κατά περίπου 13%. Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της πολιτικής ηγεσίας έναντι των ανώτατων αξιωματικών που χειρίστηκαν τις μεταθέσεις. Υπήρξαν, μάλιστα, σκέψεις να ζητηθεί επανεξέταση εξαρχής του θέματος, ωστόσο θεωρήθηκε ότι από τη στιγμή που οι ενδιαφερόμενοι αξιωματικοί και οι οικογένειές τους είχαν ήδη ενημερωθεί ότι πρόκειται να μετατεθούν, θα προέκυπταν νέα προβλήματα και αναστάτωση αλλά και μεγάλες καθυστερήσεις.

Πέραν της κατ’ αρχήν εμφανούς αποτυχίας να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση των μεταθέσεων, οι επιπτώσεις είναι και οικονομικές. Αυτή τη στιγμή δεν επαρκούν τα διαθέσιμα κονδύλια προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες για τις μετακινήσεις των αξιωματικών, να λάβουν, δηλαδή, τα οδοιπορικά τους. Ετσι, η όλη διαδικασία έχει κολλήσει. Τα κονδύλια που είχαν προβλεφθεί στον σχετικό κωδικό στον προϋπολογισμό του υπουργείου δεν επαρκούν και από το υπουργείο Οικονομικών έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν επιτρέπεται η μεταφορά χρημάτων από κωδικό σε κωδικό. Ετσι, αναζητείται τρόπος να εξοικονομηθούν περισσότερα χρήματα για την ολοκλήρωση των μεταθέσεων, σε διαρκή διαπραγμάτευση με το υπουργείο Οικονομικών. Από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας διαβεβαιώνουν ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του σχεδίου νόμου περί ιεραρχίας και προαγωγών, το οποίο θα ρυθμίζει και το θέμα των μεταθέσεων, στη βάση συλλογής μορίων, με αντικειμενικά κριτήρια και αξιολόγηση οικογενειακών και οικονομικών παραμέτρων.

Καθυστερήσεις

Την ίδια στιγμή, σημαντικές καθυστερήσεις εμφανίζονται και στη μείωση του αριθμού στρατοπέδων, την οποία έχει επίσης θέσει ως στόχο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Οι αντιρρήσεις που διατυπώνονται στις εισηγήσεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και οι αντιδράσεις τοπικών παραγόντων έχουν «φρενάρει» και αυτή τη διαδικασία. Οσον αφορά το θέμα των παραιτήσεων λόγω των αλλαγών στο ασφαλιστικό των ενστόλων, αυτές έχουν ήδη υπερβεί για το τρέχον έτος τις 2.000. Ωστόσο, στην πλειονότητά τους αφορούν μεσαίας κλίμακας στελέχη και σε μικρό ποσοστό ζωτικές υπηρεσίες, και ως εκ τούτου δεν δημιουργείται, όπως αναφέρεται, επιχειρησιακό πρόβλημα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα ήμουν πολύ προοδευτικός αν έλεγα ότι :
Πρέπει να μετακινούνται τα ανωτέρα στελέχη για λόγους εξέλιξης,
αυτοί που υπηρετούν σε φρουρές με μεγάλη ζήτηση
και αν υπηρεσιακοί παράγοντες το απαιτούν(δημιουργία νέων μονάδων)
για κανένα άλλο λόγο .

και στην χώρα θα γίνει μια οικονομία και οι οικογένειες θα
έχουν μια ισορροπία.

Η πολιτεία μάλιστα πρέπει να δώσει κίνητρα και να διασφαλίσει τους ανθρώπους που θέλουν να μείνουν ΜΟΝΙΜΑ σε παραμεθόριο περιοχή.
.

Ανώνυμος είπε...

ναι και η λύση βρέθηκε, με εκβιασμό. όποιος θέλει μετάθεση κάνει υπεύθυνη δήλωση ότι δε θα ζητήσει τά έξοδα μετάθεσης...