Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ κ. ΠΑΝΟΥ ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ «ΣΚΑΪ 100.3»

Σίγουρα παρέμεινε μετά τον ανασχηματισμό στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας;
Πουθενά δεν αναφέρεται στο υπουργείο του!
Νέος Μεϊμαράκης ... (τουρίστας)!

ΕΚΠΟΜΠΗ «ΣΗΜΕΙΟ ΑΙΧΜΗΣ» ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρώτα απ’ όλα καλή σχολική χρονιά για τα παιδιά, καλή δύναμη σε όλους τους γονείς. 15.000 παιδιά, μικρά ή μεγαλύτερα, άκουσαν σήμερα το πρώτο κουδούνι. Επιστρέφουν από αύριο στα θρανία. Καλά μυαλά, καλή πρόοδο, που μας έλεγαν κι εμάς όταν ήμασταν μικροί τότε και εκνευριζόμασταν.
Μετά καλό κουράγιο στους οδηγούς βέβαια που ψάχνετε για βενζίνη παντού, όσοι μας ακούτε από τα αυτοκίνητά σας. Κουράγιο σε όσους βρίσκεστε σε κάποιο από τα σημεία που είναι μποτιλιαρισμένα, κυρίως στην κάθοδο της Εθνικής Οδού και καταταλαιπωρήστε λόγω των φορτηγών Δ.Χ. που έχουν παραταχθεί στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης.
Δυστυχώς για ακόμη μία φορά, με μία ασάφεια στην ατμόσφαιρα, κάνουμε απεργία – δεν κάνουμε απεργία, δεν ξέρω ποιος έχει προλάβει να καταλάβει τι ακριβώς γίνεται, βρίσκονται οι πολίτες σίγουρα σε μία κατάσταση ομηρίας. Να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση της κυβέρνησης, πώς θα χειριστεί δηλαδή αυτή τη φορά το θέμα και τους ίδιους τους ιδιοκτήτες των φορτηγών.
Αυτό βέβαια έτσι σε επίπεδο ρεπορτάζ να σας πω που διαμηνύεται έντονα από προχθές κιόλας από κυβερνητικά στελέχη είναι ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω η κυβέρνηση και ότι θα σκληρύνει κι άλλο τη στάση της απέναντι στη συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα, ενώ είχαμε ήδη και την αντίδραση των συναρμόδιων Υπουργείων.
Ίσως να το έχετε ήδη ακούσει από το πρωί, που επέβαλαν ταχύτατα ομολογώ πλαφόν στα καύσιμα γιατί ήδη παρατηρήθηκαν αδικαιολόγητες ανατιμήσεις σε πολλά πολλά πρατήρια. Πάντως τι είναι όμως ορισμένοι άνθρωποι. Δηλαδή μη βρουν την ευκαιρία, εκεί να σε πατήσουν κάτω, και επειδή εσύ καίγεσαι βέβαια για καύσιμα να μη βγάζεις τσιμουδιά. Μένει να τα δούμε όλα αυτά. Θα συνδεθούμε και με τον Νίκο Υποφάντη αργότερα που έχει το ρεπορτάζ και το τρέχει από το πρωί.
Κατά τα άλλα είμαστε στον απόηχο της εμφάνισης του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, χωρίς καλάθι. Το ξέραμε αυτό, το περιμέναμε. Μόνο κάποιες ειδήσεις έδωσε ο κ. Παπανδρέου για τη φορολογία των επιχειρήσεων, γι' αυτήν την περαίωση μαμούθ που ετοιμάζεται, για την τοποθέτηση του κ. Παπαδήμου ως άμισθου συμβούλου, ότι δεν πρόκειται να εξομοιωθεί ο φόρος πετρελαίου κίνησης – θέρμανσης τώρα τουλάχιστον όσο δεν υπάρχει αναδιανεμητικός μηχανισμός, ότι δεν θα έρθουν νέα μέτρα, αλλά εξαρτάται και από το πώς θα πάμε και ότι δεν θα απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι.
Να προσπαθήσουμε να κάνουμε μία αποτίμηση αυτού του διημέρου της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη. Είναι μαζί μας ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας ο κ. Πάνος Μπεγλίτης. Καλή σας ημέρα κ. Υπουργέ, καλή εβδομάδα.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Καλημέρα, καλή εβδομάδα και βεβαίως καλή σχολική χρονιά στα παιδιά μας. Και ήταν πολύ σωστό αυτό που ευχηθήκατε και εσείς στην αρχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι είναι και είναι μια χρονιά ιδιαίτερη για όλες τις οικογένειες.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Να έχουμε μια καλή σχολική χρονιά – βεβαίως – και μια καλή πολιτική χρονιά, παρά τις δυσκολίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα να σας ζητήσω ένα πρώτο σχόλιο, μία πρώτη αποτίμηση της εμφάνισης του Πρωθυπουργού, αλλά και όλης της κυβέρνησης κ. Μπεγλίτη στη Θεσσαλονίκη αυτό το διήμερο; Τι κρατάμε κατά τη γνώμη σας;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Καταρχήν κρατάμε ότι είναι η πρώτη παρουσία Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σε συνθήκες μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Συνήθως μέχρι σήμερα και όλα τα τελευταία χρόνια, τη μεταπολιτευτική περίοδο, οι Πρωθυπουργοί, οι αρχηγοί των κομμάτων που ανέβαιναν στη Θεσσαλονίκη, ουσιαστικά βρισκόντουσαν κάτω από άλλες πολύ πιο άνετες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Και άρα η ΔΕΘ είχε συνδεθεί με υποσχέσεις και με πακέτα παροχών από την πλευρά των εκάστοτε Πρωθυπουργών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φαντάζομαι ότι θα το μετάνιωσε το σημερινό κυβερνητικό επιτελείο, μάλλον να πω το ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου για τις υποσχέσεις που έδωσε πέρυσι στη ΔΕΘ, παρά το γεγονός ότι ήδη βρισκόμασταν σε βαθιά οικονομική κρίση.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δεν ήταν υποσχέσεις. Ήταν ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο μπορεί σήμερα να μην υλοποιείται, όμως παραμένουμε πάντα σταθεροί σε αυτή τη στρατηγική. Βεβαίως τα πράγματα άλλαξαν και ένας χρόνος στην πολιτική είναι ένα τεράστιο χρονικό διάστημα, πολύ περισσότερο όταν οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες και άλλαξαν άρδην και τους σχεδιασμούς μας αλλά και γενικότερα την κατάσταση στη χώρα.
Η φετινή συγκυρία πραγματικά είναι η πιο δύσκολη που γνωρίζει η χώρα μας στη μεταπολιτευτική περίοδο. Άρα τα πράγματα αντικειμενικά και απαρχής ήταν πολύ δύσκολα και εμείς ρεαλιστικά, με σωφροσύνη δεν δημιουργήσαμε ούτε προσδοκίες ούτε παρήγαμε ελπίδα ότι ο Πρωθυπουργός, ανεβαίνοντας στη Θεσσαλονίκη, θα μπορούσε να είχε ένα μεγάλο πακέτο να προσφέρει σε δύσκολες συγκυρίες στον ελληνικό λαό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρ’ όλα αυτά κ. Μπεγλίτη ίσως περιμέναμε να ακούσουμε περισσότερα από τον Πρωθυπουργό σε ό,τι αφορά σε αυτό το καυτό πια θέμα που βρίσκεται στα χείλη όλων όσοι ασχολούνται με τα κοινά αυτό το διάστημα, το θέμα της ανάπτυξης. Δεν ακούσαμε συγκεκριμένα πράγματα. Μήπως είναι ταμπού τελικά για την κυβέρνηση να μιλήσει συγκεκριμένα γι' αυτό;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Καταρχήν, ήταν άλλος ο στόχος της παρουσίας του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο Πρωθυπουργός προσήλθε με ρεαλισμό, με αυτοσυνειδησία και αυτογνωσία και το μήνυμά του ήταν ακριβώς αυτό, ότι η χώρα περνά κρίσιμες στιγμές. Ο ελληνικός λαός πρέπει να το γνωρίζει. Μίλησε τη γλώσσα της αλήθειας σε αυτή τη συγκυρία και βέβαια από την άλλη πλευρά, θα έλεγα, ότι η ομιλία του, ιδιαίτερα το Σάββατο το βράδυ, ήταν κατεξοχήν μια ομιλία με αναπτυξιακό προσανατολισμό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωστόσο δεν ακούσαμε συγκεκριμένα πράγματα, επιμένω, κ. Υπουργέ. Κακώς περιμέναμε να ακούσουμε συγκεκριμένα πράγματα;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κάνουμε όλοι ένα λάθος. Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη μπορεί με ένα κουμπί αμέσως να ξεκινήσει, να δημιουργήσει άμεσα εθνικό κεφάλαιο, εθνικό πλούτο, να δημιουργήσει αμέσως θέσεις εργασίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς και δεν πιστεύουμε κάτι τέτοιο, εντάξει.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είναι μια διαδικασία επώδυνη. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Χρειάζεται να σχεδιάσουμε. Χρειάζεται τα χρήματα που έχουμε ή τα χρήματα των ευρωπαϊκών ταμείων, τους κοινοτικούς πόρους να τους αξιοποιήσουμε με τον πιο αναπτυξιακό και αποτελεσματικό τρόπο. Το πρόβλημα λοιπόν είναι πώς ξεκινάμε, πώς χτίζουμε θεσμούς, πώς χτίζουμε τις νέες βάσεις της ανάπτυξης. Είναι εύκολο να εκταμιεύσεις και να ξοδέψεις χρήματα τα οποία θα πάνε στον αέρα, χωρίς αναπτυξιακή προστιθέμενη αξία.

Δεν το κρύβω και θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ότι είμαστε στην πιο δύσκολη περίοδο και παλιές συνταγές πλέον αποδεικνύονται αναποτελεσματικές. Πρέπει με φαντασία, με καινοτομία στην προσέγγισή μας και στην πολιτική μας σκέψη να δούμε το νέο αναπτυξιακό χάρτη, να ακουμπήσουμε εκεί που πραγματικά η χώρα έχει πλεονεκτήματα. Δεν είναι εύκολη δουλειά. Θα είναι, όπως σας είπα, μια επώδυνη διαδικασία. Θα περάσουμε από δύσκολες περιόδους, αλλά πρέπει όμως όλοι να γνωρίζουμε ότι αν δεν χτιστούν τώρα οι νέοι θεσμοί, οι νέες βάσεις της ανάπτυξης, η χώρα γρήγορα θα επανέλθει σε ένα φαύλο κύκλο. Αυτόν που γνωρίζουμε, αυτόν που θέλουμε να υπερβούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω ότι δεν υπάρχει κάποιος που να διαφωνεί μαζί σας σε αυτή τη λογική, σε αυτό το σκεπτικό που μας αναπτύξατε κ. Μπεγλίτη. Να σας ρωτήσω, γιατί τόση γκρίνια – αυτό βγάζει το ρεπορτάζ και δεν νομίζω ότι μπορείτε κ. Μπεγλίτη να το διαψεύσετε – στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης όταν και παρουσιάστηκε κατά γενική ομολογία ένα νομοσχέδιο ή ένα πρόγραμμα – αναφέρομαι στο fast track που παρουσίασε ο κ. Παμπούκης που έχει τόση μεγάλη ανάγκη η χώρα. Γιατί τέτοιος αρνητισμός;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Επειδή είμαι μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου και επειδή συμμετείχα και στη συζήτηση του νομοσχεδίου του συναδέλφου, του κ. Παμπούκη, θέλω να σας πω ότι η εικόνα που βγήκε προς τα έξω μας αδικεί όλους. Και αδικεί κυρίως – εμάς αφήστε μας κατά μέρος – μια σημαντικότατη πρωτοβουλία που λαμβάνει η κυβέρνηση, επιτέλους, να διαμορφωθεί ένα θεσμικό πλαίσιο για τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις στη χώρα.

Αυτό το πλαίσιο δεν υπήρχε. Έρχεται για πρώτη φορά και βεβαίως έχουμε όχι απλά το πολιτικό δικαίωμα, αλλά την πολιτική υποχρέωση να τοποθετούμαστε όλα τα στελέχη. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω, με απόλυτη ειλικρίνεια, ότι όλες οι παρεμβάσεις των συναδέλφων Υπουργών ήταν στην κατεύθυνση του εμπλουτισμού της ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου και όχι της απόρριψης ή της αποδόμησής του. Η εικόνα που βγήκε ήταν μια εικόνα που αδικεί έναν πλούσιο διάλογο που διεξήχθη μεταξύ μας. Πραγματικά θεωρώ ότι αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο, που μετέχω από τον περασμένο Οκτώβριο, κάνει μια πολύ σημαντική δουλειά, συζητούμε. Συζητούμε χωρίς ταμπού μεταξύ μας. Βεβαίως πρέπει όλοι μας να είμαστε και υπεύθυνοι και σοβαροί ως προς το πώς βγάζουμε τα θέματα προς τα έξω. Γιατί μια μικρή διαρροή μπορεί να δημιουργήσει ένα μείζον πρόβλημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι δημοσιογράφοι φταίμε τώρα κ. Μπεγλίτη;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δεν είπα αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι διαρροές έγιναν από συναδέλφους σας.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Όχι, δεν λέω αυτό. Εγώ συγκρατώ όμως το επίπεδο, το υψηλό επίπεδο συζήτησης που έγινε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, λέτε ότι δεν ήταν κακοπροαίρετα λοιπόν τα όποια σχόλια.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Καθόλου. Το αντίθετο. Όπως πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε συζητήσει για νομοσχέδια, έχουμε όλοι την ίδια αγωνία, έχουμε όλοι την ίδια ευαισθησία για να προχωρήσουν θεσμικές αλλαγές, να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις. Άρα οφείλουμε να λειτουργούμε όλοι συμπληρωματικά, υποβοηθητικά, υποστηρικτικά σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης και αυτό αποτυπώθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας θέσω μία άλλη κριτική που ασκήθηκε σε αυτό το διήμερο του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση. Πολλοί λοιπόν είπαν ότι είδαμε έναν άλλον Παπανδρέου το Σάββατο, έναν άλλον Παπανδρέου την Κυριακή. Το ερώτημα είναι: τελικά τα μέτρα του μνημονίου η κυβέρνηση, μάλλον τα όσα προβλέπει μέσα αυτή η σύμβαση, τα υιοθετεί ή όχι; Γιατί από τη μία ακούσαμε τον Πρωθυπουργό το Σάββατο να λέει ότι πολλά από αυτά, αν όχι τα περισσότερα, που προβλέπει το μνημόνιο έπρεπε να γίνουν, θέλαμε να τα κάνουμε ούτως ή άλλως ως κυβέρνηση, είναι στο πρόγραμμά μας, από την άλλη χθες στη συνέντευξη Τύπου εισπράξαμε ένα κλίμα να απαλλαγούμε γρήγορα από το μνημόνιο.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτά τα δύο δεν είναι ασύμβατα, δεν είναι συγκρουόμενα μεταξύ τους. Θα ήθελα να σας πω καταρχήν ότι ο Πρωθυπουργός δεν παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη ως διχασμένη πολιτική προσωπικότητα. Το αντίθετο. Θα έλεγα ότι με αυτογνωσία και αυτοσυνειδησία των προβλημάτων προσπάθησε, και πιστεύω ότι χτύπησε καμπανάκια στην ελληνική κοινωνία, να κινητοποιήσουμε την ελληνική κοινωνία στην κατεύθυνση αυτών των μεγάλων αλλαγών. Βεβαίως ο Πρωθυπουργός το Σάββατο το βράδυ είπε το αυτονόητο. Κάτι το οποίο δεν το λέγαμε για πολλά χρόνια και γι' αυτό φτάσαμε εδώ. Ότι έπρεπε να γίνουν αλλαγές. Οι αλλαγές καθυστέρησαν στο όνομα του πολιτικού κόστους. Ποιος άλλος Πρωθυπουργός είπε ότι «εμένα δεν με ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος, με ενδιαφέρει να σωθεί η χώρα, με ενδιαφέρει να αναπτυχθεί η χώρα, να ευημερήσει ο ελληνικός λαός;».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνοι, αυτό λέω, ότι το Σάββατο ακούσαμε μία τολμηρή ομιλία κατά γενική ομολογία και την Κυριακή, να σας το πω απλά κ. Μπεγλίτη και λαϊκά όπως το λέει ο κόσμος…νιώσαμε ότι ο Πρωθυπουργός ήθελε να χαϊδέψει αυτιά.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Καθόλου, το αντίθετο. Ο Πρωθυπουργός, με τις δυο του παρεμβάσεις το Σάββατο το βράδυ και την Κυριακή το μεσημέρι που ήταν αλληλοσυμπληρούμενες, είπε το αυτονόητο. Το Σάββατο το βράδυ είπε δυστυχώς ένα αυτονόητο που το καταχωνιάσαμε όλοι μεταπολιτευτικά στο όνομα της κομματικής επιβίωσης ή του κομματικού συμφέροντος, και την Κυριακή το μεσημέρι είπε ακριβώς τη στρατηγική μας για να βγούμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο και τα αδιέξοδα. Γιατί θα βγούμε από το μνημόνιο μέσα από τις μεταρρυθμίσεις, μέσα από την ολοκλήρωση των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη το κράτος. Το κράτος στις σχέσεις με την οικονομία, στις σχέσεις με την κοινωνία. Να αλλάξουμε τους θεσμούς. Διαφορετικά θα αναπαράγουμε πάλι όλη αυτή την κρίση και όλο αυτό το αδιέξοδο.

Άρα ο λόγος του κ. Παπανδρέου ήταν ένας λόγος συμπληρωματικός, βαθιά, κατά την άποψή μου, ειλικρινής. Ουσιαστικά δηλαδή προσπάθησε μέσα σε αυτή την κρίση να αναδείξει όλα εκείνα τα προβλήματα που πρέπει να λύσουμε, τις μεγάλες αντιφάσεις που κουβαλάει η ελληνική κοινωνία μεταπολιτευτικά. Ένα έργο πολύ δύσκολο πραγματικά, σε δύσκολες συνθήκες. Γιατί οι αλλαγές θα έπρεπε να γίνουν σε περιόδους ανόδου, αναπτυξιακής πορείας της χώρας, σε πιο εύκολες περιόδους – να το πω σχηματικά. Βεβαίως σήμερα θα είναι πιο δύσκολες, πλην όμως αναγκαίες, έστω κι αν είναι επώδυνες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως κ. Μπεγλίτη αναρωτιόμαστε πώς με μία τόσο μεγάλη τρύπα στα έσοδα και με ένα τόσο δύσκολο έτος που είναι το 2011, που κατά γενική ομολογία είναι δυσκολότερο και από το ΄10, το γνωρίζετε καλύτερα…

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Μα ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου το είπε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς δεν θα έρθουν νέα μέτρα, δεν θα εξισωθεί φόρος πετρελαίου κίνησης – θέρμανσης, από τον οποίο προσδοκάτε έσοδα βεβαίως πέρα από το θέμα της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου; Πώς δεν θα απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι; Δεν ξέρω, επειδή, ξέρετε, και ο κόσμος έχει ακούσει πολλές φορές «δεν θα γίνει το ένα, δεν θα γίνει το άλλο» και μετά του σκάνε όλα μπροστά του, δεν ξέρω πόσο πειστική μπορεί να γίνεται αυτή η ρητορική.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ξέρετε κι εσείς ως έγκριτη δημοσιογράφος ότι όλη αυτή την τελευταία περίοδο σε αυτή την πραγματικά πολύ δύσκολη κρίση που περνά η χώρα και ο ελληνικός λαός, πολλές φορές γράφονται και λέγονται πράγματα τα οποία δεν αντιστοιχούν με την πραγματικότητα, και είναι πράγματα που κάνουν ζημιά. Όχι ζημιά στην κυβέρνηση. Το τελευταίο πράγμα που θα υπολόγιζα θα είναι το κόστος και η ζημιά στην κυβέρνηση. Κάνουν ζημιά στην ελληνική οικονομία. Δίνουμε μια μάχη να ολοκληρώσουμε τους όρους, τις προϋποθέσεις, όλα αυτά που έχουμε αναλάβει απέναντι στους εταίρους μας της Ευρώπης και του Δ.Ν.Τ. Βεβαίως υπάρχει το πρόβλημα, το οποίο πρώτος παραδέχθηκε και ανέδειξε ο Πρωθυπουργός, το πρόβλημα των εσόδων. Εκεί πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια. Εκεί πρέπει να κινητοποιήσουμε ακόμα περισσότερο τους αργούς ελεγκτικούς και εισπρακτικούς μηχανισμούς. Εκεί όντως παραδέχομαι ότι υπάρχει καθυστέρηση. Όμως άλλα μέτρα ή το μιζάρισμα που έγινε επάνω στην εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης και πετρελαίου κίνησης, αυτά δεν ισχύουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αυτά όμως διοχετεύτηκαν. Με συγχωρείτε κ. Μπεγλίτη, διοχετεύθηκαν. Δεν είναι «κοιλιακά ρεπορτάζ» που λέμε έτσι εμείς στη δημοσιογραφία. Δεν τα βγάλαμε από την κοιλιά μας.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Προσπαθούμε να χαράξουμε πολιτικές, να υπερασπιστούμε πολιτικές. Με βάζετε σε ένα χώρο που δεν τον γνωρίζω του αστυνομικού ρεπορτάζ. Εγώ σας λέω τι συζητάμε στις συσκέψεις, στα θεσμικά όργανα της κυβέρνησης. Τι αποφασίζουμε ή τι απορρίπτουμε. Κινούμαστε σε ένα πολύ καθαρό πλαίσιο λήψης αποφάσεων και βεβαίως υποστήριξης πολιτικών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως όλα αυτά θα επαληθευτούν συν τω χρόνω. Θέλω, πριν σας καλημερίσω, να σας ρωτήσω, κ. Υπουργέ, πόσο αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να συγκρουστεί από δω και στο εξής. Βλέπουμε ότι με το θέμα απελευθέρωσης των φορτηγών ταλανίζεται εδώ και δυο μήνες το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών βεβαίως και συνολικά η κυβέρνηση. Υπάρχει μία απορρύθμιση. Σήμερα βλέπετε τι συμβαίνει στους δρόμους, στα βενζινάδικα.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το υπέστην κι εγώ, γιατί καθυστέρησα να έρθω στο Υπουργείο επειδή είχαν μπλοκαριστεί οι δρόμοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω, δηλαδή ειλικρινά σας λέω, έχω την αίσθηση ότι μας κάνουν πλάκα. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε αν υπάρχει απεργία, αν δεν υπάρχει απεργία, αν υπάρχουν καύσιμα, αν δεν υπάρχουν καύσιμα. Και με αφορμή αυτό θέλω να σας πω, είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε κι άλλες τέτοιες αντιδράσεις από άλλες επαγγελματικές ομάδες που έρχονται και θα αναγκαστείτε να συγκρουστείτε με τον ΟΣΕ, με τη ΔΕΗ;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Καταρχήν μια γενική παρατήρηση. Ο ελληνικός λαός, η ελληνική κοινωνία δεν αντέχουν να βρίσκονται σε κατάσταση ομηρίας ορισμένων επιμέρους κοινωνικών τάξεων. Αυτό είναι γενική αρχή και αυτό πιστεύω, προς όφελος της Ελλάδας, πρέπει να το υπερασπιστούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Η κυβέρνηση το υπερασπίζεται και θα είμαστε πολύ αυστηροί απέναντι σε αυτές τις κοινωνικές δυνάμεις που σε συνθήκες κρίσης, σε συνθήκες που έπρεπε να αναλάβει ο καθένας τη δική του ευθύνη, επιχειρούν να εκβιάσουν όχι την κυβέρνηση, να εκβιάσουν τους πολίτες, την ελληνική κοινωνία, δηλαδή ουσιαστικά την πατρίδα μας.

Αυτό η οποιαδήποτε υπεύθυνη κυβέρνηση δεν θα το επέτρεπε ποτέ. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν θα το επιτρέψει. Υπάρχει η επιστράτευση. Θα εφαρμοστεί ο νόμος απέναντι σε αυτές τις κοινωνικές δυνάμεις που θέλουν, ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες, να υπερασπιστούν τα δικά τους στενά συμφέροντα, που θέλουν σε αυτές τις συνθήκες να υπερασπιστούν κερδοσκοπικές πρακτικές. Δηλαδή ουσιαστικά να παραμείνουν ανεξέλεγκτοι. Αυτό δεν θα γίνει. Όχι γιατί δεν συμφέρει την κυβέρνηση. Γιατί δεν συμφέρει την Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μένει να το δούμε. Κύριε Μπεγλίτη, θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ γι' αυτήν την κουβέντα που είχαμε.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κι εγώ κα Κοσιώνη. Καλημέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας ημέρα. Καλή εβδομάδα.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Κ. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ. ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΠΑΙΔΙΑ Κ. ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΓΙ΄ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΕΛΥΣΕΣ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ. ΓΙ΄ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΝΕ ΤΡΙΤΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΕΛΥΣΕΣ ΓΙ΄ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΗΝΑΝ ΧΩΡΙΣ ΠΑΤΕΡΑ. Κ. ΜΠΕΓΛΙΤΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΤΕ ΗΤΑΝ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΠΕΡΣΗ ΣΤΗ ΔΕΘ Η ΦΕΤΟΣ; ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΠΟ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΨΕΥΔΟΣ. ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟ ΛΕΓΑΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΞΑΝΑΛΕΓΑΤΕ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΝΕ ΟΙ 50 ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΟΥ ΓΙΝΑΤΕ, ΟΙ ΚΟΛΛΗΤΟΊ ΣΑΣ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΔΕΚΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΤ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟΙ ΌΠΩΣ Ο ΑΝΤΙΣΜΗΝΑΡΧΟΣ Ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΛΛΗΚΑΡΟ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ.ΛΙΓΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ ΓΙΑΤΙ Ο Κ. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΜΕΑ