Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Το ΓΕΕΘΑ ενημερώνει για τον "Ιό Δυτικού Νείλου"


ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ (ΙΟΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ)

Μετά την εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων εγκεφαλίτιδας στην Ελλάδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου ,όλο το προσωπικό των ΕΔ είναι απαραίτητο να ενημερωθεί ,με βάση τις τρέχουσες συστάσεις του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΥΥΚΑ).Παρακάτω παρέχεται μια συνοπτική ενημέρωση καθώς και οδηγίες του ΓΕΕΘΑ/ΔΥΓ
Τονίζεται ότι η ενημέρωση και επαγρύπνηση είναι απαραίτητη, αλλά εξίσου απαραίτητη είναι η αποφυγή δημιουργίας πανικού.
Σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος σε προσωπικό των μονάδων, οι υγειονομικές υπηρεσίες των μονάδων θα παραπέμπουν τον-την ασθενή στο Νοσοκομείο της εγγύς περιοχής για περαιτέρω διάγνωση αντιμετώπιση και θα ενημερώνουν άμεσα το ΓΕΕΘΑ/ΔΥΓ καθώς και τα ΓΕ/ΔΥΓ του κλάδου υπαγωγής τους.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ(ΔΝ)

1. Οι κύριοι ξενιστές του ιού στη φύση είναι τα άγρια πτηνά και τα κουνούπια.
Ο άνθρωπος μολύνεται κατά κύριο λόγο μέσω του δήγματος κυρίως από το κοινό
κουνούπι (Culex spp). Τα κουνούπια μολύνονται όταν τρέφονται από μολυσμένα
πτηνά. Η λοίμωξη των ανθρώπων και άλλων θηλαστικών δεν είναι
συχνή και τα είδη αυτά δεν αναπτύσσουν υψηλά επίπεδα ιαιμίας. Για το λόγο αυτό ο ιός δεν μεταδίδεται περαιτέρω από αυτά. Εκτός από την περίπτωση του τσιμπήματος από το κοινό κουνούπι, δεν έχει αναφερθεί μετάδοση του ιού του ΔΝ από μολυσμένο ζώο στον άνθρωπο.

2. Στη βιβλιογραφία αναφέρονται μεμονωμένες περιπτώσεις μετάδοσης της λοίμωξης μέσω της μετάγγισης αίματος, μέσω μεταμοσχευθέντων οργάνων, αλλά και κάθετα μέσω του πλακούντα.

3. Η μόλυνση είναι συνήθως ασυμπτωματική. Η νόσος εκδηλώνεται συνήθως κλινικά 2-14 ημέρες μετά το δήγμα μολυσμένου κουνουπιού, με συμπτώματα τα οποία ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία του ασθενή:
α. παιδιά: ήπιος πυρετός και κακουχία
β. νεαροί ενήλικες: μέτριας σοβαρότητας ασθένεια με υψηλό πυρετό, επιπεφυκίτιδα, κεφαλαλγία και μυαλγίες
γ. ηλικιωμένοι άνω των 70ετών / ανοσοκατεσταλμένοι: μηνιγγίτιδα/ εγκεφαλίτιδα με υψηλό πυρετό, διαταραχή του επιπέδου συνείδησης, σπασμούς, πολυοργανική ανεπάρκεια κλπ.

4. Το 80% των μολυνθέντων παραμένουν ασυμπτωματικοί, μόλις το 20% εμφανίζουν συνήθως ήπια νόσο, ενώ <1% των ασθενών εμφανίζουν σοβαρή νόσο με εμπλοκή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ), με θνητότητα σε αυτή την περίπτωση να ανέρχεται περίπου στο 10%.Οι εκδηλώσεις της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου δεν διαφέρουν από αυτές που προκαλούνται από πολλούς άλλους ιούς. Έτσι, η διάγνωση είναι αποκλειστικά και μόνο εργαστηριακή και γίνεται μόνο στο Κέντρο Αναφοράς Αιμορραγικών πυρετών και Αρμποϊών (Θεσσαλονίκη). Κριτήριο για την αποστολή δείγματος προς το εργαστήριο είναι η εμφάνιση εγκεφαλίτιδας/μηνιγγίτιδας χωρίς καθορισμένο αίτιο , ιδίως σε περιοχές όπου έχουν παρατηρηθεί επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού, λαμβάνοντας υπόψη ότι η εγκεφαλίτιδα/μηνιγγίτιδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα ηλικίας >60 ετών. Η θεραπεία είναι υποστηρικτική και δεν υπάρχουν ειδικά αντιιικά φάρμακα, ούτε διαθέσιμο εμβόλιο.

5. Η πρόληψη στοχεύει κυρίως στην ενημέρωση του πληθυσμού σε κίνδυνο, για την λήψη προσωπικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια και στη μείωση της έκθεσης των ατόμων στα κουνούπια.

6. Τα γενικά προληπτικά μέτρα αφορούν στην χρήση:
α. Εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα.
β. Εντομοκτόνων- Εντομοαπωθητικών στον αέρα.
γ. Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων ( Ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα).
δ. Αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες) σε παράθυρα, αεραγωγούς, κτλ.
ε. Κουνουπιέρων.
στ. Απομάκρυνση του στάσιμου νερού και καλό κούρεμα του γρασιδιού, θάμνων κτλ.
ζ. Ανεμιστήρων και κλιματιστικών.
η. Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων ( προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).
5. Σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος σε προσωπικό των Μονάδων σας, οι υγειονομικές Υπηρεσίες των μονάδων:
α. Θα παραπέμπουν τον -την ασθενή στο Νοσοκομείο της εγγύς περιοχής για περαιτέρω διάγνωση -αντιμετώπιση.
β. θα ενημερώνουν άμεσα το ΓΕΕΘΑ/ΔΥΓ καθώς και τα ΓΕ/ΔΥΓ του Κλάδου υπαγωγής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: