Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

ΝΟΜΕΝΚΛΑΤΟΥΡΑΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ

".. ο τελευταίος έντιμος βαθμός στο στρατό, είναι αυτός του Αντισυνταγματάρχη"!
Υστερα από αυτό, ας αφήσουμε τα παραμύθια για τα 40 παλληκάρια, τα σεντούκια και τις άλλες αηδίες που γράφουν κάποιοι για εσωτερική κατανάλωση ή εκτόνωση.
Οι εν ενεργεία υψηλόβαθμοι συνάδελφοι μας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και επί πλέον ΕΙΝΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ.
«Τώρα που έφτασα στην ... πηγή», σκέφτονται.
Τώρα θα τα πετάξω όλα;
Γιατί;
Πιστεύω λοιπόν ότι στρατιωτική νομενκλατούρα αν δεν επιδοκιμάζει ασμένως, τα πεπραγμένα του κ ΥΠΕΘΑ, τουλάχιστον τα αποδέχεται άνευ αντιλογίας.
ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΟΙ.
Είναι αλάνθαστη η τακτική που εφαρμόζουν διαχρονικά οι πολιτικοί μας για να μας έχουν εξαρτημένους: «Όσο λιγότερα χρήματα παίρνει ο αξιωματικός τόσο καλύτερος είναι».
Όταν ζεις όλη σου τη ζωή κατατρεγμένος, υπό διαρκή απειλή, έμφοβος, σκυφτός, κακοπληρωμένος, ενδεής, συκοφαντημένος, και σε συντηρεί το όνειρο (που έντεχνα σου έχουν εμφυτεύσει) μια μέρα να πιάσεις την … καρέκλα.
Πώς να «σηκώσεις κεφάλι» στον κ Υπουργό ή να απαντήσεις στους υπαινιγμούς του κ Μπεγλιτη;
Αν αγωνίστηκες, κουράστηκες, διάβασες, ίδρωσες, κινδύνευσες, έζησες στα σκηνάκια, στα χιόνια, στη ζέστη, στον ήλιο, στο πέλαγος, σε ξερονήσια, σε βουνά, στερήθηκες την οικογένεια σου, παραμέλησες τους γονείς σου, για την καριέρα σου.
Πώς να θυσιάσεις όλα αυτά χάριν των … άλλων;
Ιδιαίτερα αν έγλυψες, κολάκεψες, έκαμες εκπτώσεις ηθικές, δέχθηκες αδιαμαρτύρητα προσβολές, παρακάλεσες για μια εξελίξιμη θέση ή για μετάθεση στο εξωτερικό, αλλαξοπίστησες, ρουφιάνεψες, για να την κατακτήσεις.
Γιατί να … μετανοήσεις στο τέλος;
Όταν μάλιστα υπάρχει πληθώρα προφάσεων και «επαρκών» δικαιολογιών:
Υπεύθυνη στάση, υψηλή αίσθηση ευθύνης. εθνικό συμφέρον, εθνική αποστολή, κύρος του θεσμού, πατριωτισμός, κλπ, κλπ. Μέχρι και … ανιδιοτέλεια!
ΟΛΑ ΛΟΙΠΟΝ ΕΧΟΥΝ ΛΟΓΙΚΗ ΕΞΗΓΗΣΗ.
Το παράλογο εδώ είναι ότι μερικοί περιμένουν και επιμένουν σε «άνωθεν σωτηρία».
Από τη … ιεραρχία.
Και έχουν λυσσάξει…
Να παραιτηθεί ο Α!
Γιατί δε φεύγει ο Β;
Που είναι οι … αδένες του δείνα;
Φοράει παντελόνια ο άλλος...
Και άλλα τέτοια φαιδρά!
ΕΧΕΤΕ ΥΠΕΡΕΚΤΙΜΗΣΕΙ ΤΗΝ … ΙΕΡΑΡΧΙΑ!
ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ!
ΤΟΥΣ ΑΝΑΘΕΤΕΤΕ ΡΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ!
Σας επαναλαμβάνω αφήστε του ανθρώπους στην ησυχία τους…
ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΛΥΠΑΣΤΕ;
Τι τέλος πάντων γυρεύετε από αυτούς;
Αυτοθυσία, συναδελφικότητα, γενναιότητα, αλτρουισμό,ανδρισμό, ευθιξία;
Λάθος πόρτα κτυπήσατε!
Οι άνθρωποι είναι υπάλληλοι (έστω εξέχοντες), γραφειοκράτες, καριερίστες.
Τελεία και παύλα!
ΝΑ ΠΑΤΕ ΑΛΛΟΥ!
Ο Τριαντάφυλλος Γεροζήσης, γράφει κάπου στο σπουδαίο βιβλίο του, «ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ», ότι ο τελευταίος έντιμος βαθμός στο στρατό, είναι αυτός του Αντισυνταγματάρχη.
ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ!
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΕΞΑΙΡΈΣΕΙΣ!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εντυπωσιακά εύστοχο το κείμενο/σχόλιο. Καταδεικνύει ότι δεν υπάρχει λόγος να συγχιζόμαστε/παραπονούμαστε οι στρατιωτικοί όταν η Ηγεσία μας δεν είναι αυτή που πρέπει, γιατί απλούστατα -περίπου εξ ορισμού- δεν υπάρχει πιθανότητα να είναι αυτή που πρέπει.

Το βασικό πρόβλημα των Ε.Δ. (κι εν πολλοίς και της χώρας μας συνολικά) είναι η διαρκής απουσία στιβαρών ηγητόρων -πλην δακτυλοδεικτούμενων εξαιρέσεων- που θα έδιναν/δώσουν το παράδειγμα στους υπολοίπους.

Το πρόβλημα βεβαίως είναι διαχρονικό: σε βιβλία που αναφέρονται στους πολέμους της δεκαετίας του '40, μπορεί κανείς να διαβάσει ότι αξιωματικοί που είχαν δείξει την αξία τους στις μάχες παραγκωνίσθηκαν αργότερα για να καταληφθούν οι ύπατες θέσεις από "άλλους", που προφανώς είχαν δείξει την αξία τους στους χώρους αναμονής πολιτικών γραφείων.

Όσο να θέλει κανείς να μην είναι απαισιόδοξος, η διαχρονική αυτή "ανωμαλία" -που υπάρχει σε όλους τους τομείς της ελληνικής κοινωνίας- δεν επιτρέπει σκέψεις για οποιαδήποτε αλλαγή προς το καλύτερο.

Νομίζω ότι θα πρέπει ο καθένας μας να κάνει όσο επαγγελματικότερα γίνεται την δουλειά του (το οφείλουμε στους εαυτούς μας και την πατρίδα μας) χωρίς να τρέφουμε φρούδες ελπίδες για δίκαιη ανταπόδοση από την Υπηρεσία (έτσι η απογοήτευση θα είναι η μικρότερη δυνατή), προσπαθώντας ταυτοχρόνως να είμαστε όσο γίνεται περισσότερο "ανεξάρτητοι" από την Υπηρεσία (ένα επιπλέον πτυχίο, το γενικότερο διάβασμα που ανοίγει ορίζοντες, η προσπάθεια απεγκλωβισμού από τον μίζερο μικρόκοσμο της Υπηρεσίας). Δυστυχώς όλο αυτό -λόγω εγγενών συνθηκών, φύσης της δουλειάς του στρατιωτικού με τις πολλές απαιτήσεις κτλ- δεν μοιάζει εύκολα επιτεύξιμος συνδυασμός για πολλούς (τους περισσότερους;;;). Θα βοηθούσε πολύ αν η εκάστοτε Ηγεσία είχε διάθεση κάτι ουσιαστικό να κάνει επ'αυτού, αλλά έτσι επανερχόμαστε στο αρχικό μας πρόβλημα....

Μαχάων

Σπ@ρτι@της είπε...

Το σχόλιο φωτογραφίζει τις προτεραιότητες που αντικειμενικά(λόγω Ελληνικών συνθηκών)βάζουν οι Αξιωματικοί ανάλογα με τον βαθμό τους για να συνεχίσουν να είναι στο παιχνίδι των εξελίξιμων και αρεστών στην κάθε ηγεσία που τους κρίνει("ΕΙΝΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ"όπως γράφει).Με εύστοχα και λογικά επιχειρήματα ο σχολιαστής αποδίδει την πραγματικότητα.Έτσι συμβαίνουν τα πράγματα και γι΄αυτό δεν κουνιέται τίποτα εκεί "ψηλά".<...είναι πολλά τα λεφτά Άρη...>