Εξοπλισµοί - µαµούθ από τις χώρες του Κόλπου
Σε εξοπλιστικά προγράµµατα-µαµούθ προβαίνουν οι αραβικές χώρες του Κόλπου, παραγγέλλοντας στις ΗΠΑ οπλικά συστήµατα αξίας άνω των 123 δισ. δολαρίων προκειµένου να αντιµετωπίσουν την αυξανόµενη στρατιωτική ισχύ του Ιράν.Ταυτόχρονα δίνουν το φιλί της ζωής στην αµερικανική βιοµηχανία όπλων που θα διατηρήσει έτσι περίπου 100.000 θέσεις εργασίας.
Η Σαουδική Αραβία, σε πρώτη φάση, πρόκειται να αγοράσει αµερικανικά αεροσκάφη και οπλικά συστήµατα προηγµένης τεχνολογίας συνολικής αξίας 67 δισ. δολαρίων – µια παραγγελία που είναι η µεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ. Οπως έγραψε η εφηµερίδα «Ουόλ Στριτ Τζέρναλ», η κυβέρνηση Οµπάµα συζητά µε τους Σαουδάραβες και την αναβάθµιση των πυραυλικών συστηµάτων καθώς και τον εκσυγχρονισµό του ναυτικού τους που θα κοστίσει αρκετές δεκάδες δισεκατοµµύρια ακόµα. Οι αγορές στις οποίες θα προχωρήσουν, εκτός από τη Σαουδική Αραβία, το Οµάν, το Κουβέιτ και τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα γίνονται σε µια στιγµή κατά την οποία πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής – όπου βρίσκονται τα 2/3 των παγκόσµιων κοιτασµάτων πετρελαίου – ανησυχούν ιδιαίτερα για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν.
Οι χώρες αυτές φαίνεται να φοβούνται επίσης ότι µια πιθανή ισραηλινή ή αµερικανική επίθεση στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις µπορεί να προκαλέσει εις βάρος τους αντίποινα ή να διακόψει τη µεταφορά του πετρελαίου από τα Στενά του Ορµούζ. Οι πωλήσεις θα πρέπει να πάρουν την έγκριση του Κογκρέσου και οι ανησυχίες του ισραηλινού λόµπι στην Ουάσιγκτον ξεπεράστηκαν επειδή τα 84 νέα µαχητικά αεροσκάφη F-15 που θα αγοράσουν οι Σαουδάραβες δεν θα είναι εξοπλισµένα µε συστήµατα µεγάλου βεληνεκούς που θα µπορούσαν να απειλήσουν ισραηλινό έδαφος. Ταυτόχρονα οι ισραηλινοί θα αγοράσουν πιο προηγµένα αεροσκάφη, τα F-35, τα οποία δεν εντοπίζονται από τα ραντάρ. Η Σαουδική Αραβία θα εξασφαλίσει επίσης την αναβάθµιση 70 F-15 ενώ θα αγοράσει και τρεις τύπους ελικοπτέρων – 70 Απάτσι, 72 Μπλακ Χοκ και 36 Λιτλ Μπερντ. Τα ελικόπτερα αυτά θα χρησιµοποιηθούν στις συγκρούσεις µε τους σιίτες αντάρτες που έχουν τη βάση τους στη γειτονική Υεµένη.
«Νέα δοµή ασφαλείας»
Οπως εξηγεί ο Αντονι Κόρντσµαν, από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, η Ουάσιγκτον προσπαθεί να διαµορφώσει «µια νέα δοµή ασφαλείας µετά τον πόλεµο του Ιράκ που θα εξασφαλίσει τη ροή των εξαγωγών πετρελαίου στην παγκόσµια οικονοµία». Αυτά τα νέα οπλικά συστήµατα που θα φθάσουν στην περιοχή συνεργάζονται µεταξύ τους και είναι πιθανόν να οδηγήσουν και στον περιορισµό των στρατευµάτων που διατηρούν οι ΗΠΑ στην περιοχή.
Και στις τέσσερις αυτές χώρες της Μέσης Ανατολής, οι οποίες πρόκειται να αγοράσουν συστήµατα πυραυλικής άµυνας και αεροσκάφη, υπάρχουν ήδη συστοιχίες συστηµάτων Πάτριοτ, όλες όµως φαίνεται να φοβούνται το οπλοστάσιο του Ιράν το οποίο διαθέτει πυραύλους µεγάλου βεληνεκούς που µπορούν να πλήξουν το έδαφός τους ακόµα και µε µη συµβατικές κεφαλές.
Παρ’ ότι οι Σαουδάραβες πρόκειται να αγοράσουν και κάποια ευρωπαικά αεροσκάφη Rafal τα οποία κατασκευάζονται στη Γαλλία από την Ντασό, ο κύριος όγκος των εξοπλισµών τους θα προέλθει από τις ΗΠΑ και συγκεκριµένα από την Μπόινγκ και την Λόκχιντ που θα ωφεληθούν τα µέγιστα. Οι τεράστιες αυτές παραγγελίες έρχονται σε µια στιγµή που η αµερικανική στρατιωτική βιοµηχανία προχωρά σε απολύσεις και περικοπές, καθώς η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα µειώσει τον αµυντικό της προϋπολογισµό κατά 10% τα επόµενα χρόνια ενώ οι ΗΠΑ θέλουν την ίδια χρονική περίοδο να περικόψουν περισσότερα από 100 δισ. δολάρια.
Για τα επόµενα τέσσερα χρόνια οι παραγγελίες από τις τέσσερις χώρες της Μέσης Ανατολής που υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν συνολικά σε 123 δισ. δολάρια φαίνεται ότι εξασφαλίζουν περίπου 100.000 θέσεις εργασίας.
Και η Ρωσία στο παζάρι
Την ώρα όµως που η Αµερική προχωρεί σε τόσο µεγάλες πωλήσεις όπλων, αντιδρά έντονα στην απόφαση της Ρωσίας να προµηθεύσει µε πυραύλους Γιακόντ τη Συρία. Η συµφωνία ύψους 300 εκατ. δολαρίων ανακοινώθηκε την περασµένη εβδοµάδα από τον ρώσο υπουργό Αµυνας Ανατόλι Σερντιούκοφ. Ο ισραηλινός οµόλογός του Εχούντ Μπάρακ εξέφρασε την ανησυχία ότι «οι πύραυλοι αυτοί θα µπορούσαν να περάσουν στα χέρια της Χεζµπολάχ όπως έχει συµβεί στο παρελθόν και να στραφούν εναντίον του Ισραήλ». Η Συρία αρνείται ότι εξοπλίζει την Χεζµπολάχ, την οποία υποστηρίζει το Ιράν. Η Ρωσία πάντως, στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων του ΟΗΕ προς το Ιράν, συµφώνησε πρόσφατα να µην παραδώσει αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300 στο Ιράν, όπως είχε συµφωνηθεί.
ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου