Μια χαοτική κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων, με αξιωματικούς που δεν είναι ικανοποιημένοι από τις πολιτικές και τις στρατιωτικές ηγεσίες τους, αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που θεωρούν αναξιόπιστο το σύστημα αξιολόγησής τους, με έντονα τα στοιχεία του κομματισμού, παρουσίασε χθες η έρευνα της εταιρείας VPRC, που έγινε για το περιοδικό «Monthly Review».
Επικεντρωμένη κυρίως σε στρατιωτικά ζητήματα, αλλά και με έντονα πολιτικές ερωτήσεις που δημιούργησαν ερωτήματα από τους κύκλους του υπουργείου Αμυνας για τη σκοπιμότητά τους, η έρευνα των 162 σελίδων ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Εγινε σε δείγμα 750 αξιωματικών και 676 υπαξιωματικών με προσωπική συνέντευξη, που χαρακτηρίζεται πολύ μεγάλο για τα αριθμητικά δεδομένα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Οπως καταγράφεται στην έρευνα, οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, στην πλειονότητα των ερωτημάτων που τους τέθηκαν σχετικά με το αν είναι ικανοποιημένοι με τις συνθήκες εργασίας τους, απάντησαν αρνητικά. Μόνη εξαίρεση ήταν τα θέματα αντιμετώπισης της υγείας και της στρατιωτικής δικαιοσύνης.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Ζητούν μερική μέχρι και πλήρη τροποποίηση της εκπαίδευσης που παρέχεται στις στρατιωτικές σχολές, δηλώνουν μη ικανοποιημένοι από το συνταξιοδοτικό τους. Επίσης, οι αξιωματικοί σε ποσοστό 76% διαφωνούν με την ένταξη των στρατιωτικών νοσοκομείων στο ΕΣΥ.
ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ: Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο, τότε που τέθηκαν οι ερωτήσεις, να δημιουργηθεί δεύτερη επετηρίδα οι αξιωματικοί το έκριναν αρνητικά, ενώ αντίθετοι ήταν και με το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου υπηρεσίας σε κάθε βαθμό, αναμενόμενο άλλωστε.
ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΕΣ: Εντυπωσιακό είναι ότι περισσότεροι από ένας στους δύο αξιωματικούς δηλώνει ότι θα αποχωρήσει τα επόμενα πέντε χρόνια, βγαίνοντας στη σύνναξη, κάτι που φαίνεται ότι έγινε πολύ πιο γρήγορα, καθώς οι παραιτήσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις από την αρχή του χρόνου μέχρι και την περασμένη εβδομάδα άγγιξαν τις 3.000, νούμερο τεράστιο για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα. Οπως, μάλιστα, έλεγαν πηγές από τα επιτελεία, μπορεί να έχουν σταματήσει τις δύο τελευταίες εβδομάδες οι αιτήσεις αποστρατείας, αλλά μόλις περάσει ο Νοέμβριος και ενσωματωθεί το χρονοεπίδομα, τότε θα ξαναρχίσουν, ιδιαίτερα τώρα υπό την απειλή της μεταγωγής τους στη δεύτερη επετηρίδα.
ΟΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ: Συμφωνά με την έρευνα, οι λόγοι που οδηγούν τους στρατιωτικούς στην παραίτηση είναι με τη σειρά: οικονομικοί, οικογενειακοί και η χαμηλή ποιότητα ζωής του στρατιωτικού.
Το τελευταίο γίνεται σαφές και από τις απαντήσεις των στρατιωτικών σχετικά με τις παροχές υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων προς τις οικογένειες, είτε είναι οικήματα, θέρετρα, εγκαταστάσεις αθλητικές και άλλα για τους μετατιθέμενους είτε υποστήριξη στη νέα θέση τους σε αυτούς και τις οικογένειές τους.
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ: Τέλος, ένας στους δύο αξιωματικούς και δύο στους τρεις υπαξιωματικούς θεωρούν ότι η κοινωνία δεν στηρίzει τις Ενοπλες Δυνάμεις ή τις στηρίzει λίγο και για τον λόγο αυτό δεν θα συνιστούσαν το επάγγελμά τους σε τρίτους, ενώ θεωρούν αναγκαία τη δημιουργία του Συνηγόρου του Στρατιωτικού και τη δημιουργία συνδικαλιστικών σωματείων.
tsak@enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου