21 Απριλίου 1967, κατάλυση της Βασιλευόμενης Δημοκρατίας από μία μερίδα αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού. Οι Συνταγματάρχες καταργούν την Βουλή αποφασίζουν και διατάσσουν. Φυλακίζουν εξορίζουν και βασανίζουν πολιτικούς, αριστερούς και “ αντιφρονούντες”.
Ελάχιστοι διορισμοί φίλων στο Δημόσιο δάνεια και άδειες μέσω ΕΟΤ και ΕΤΒΑ σε προσκείμενους της εξουσίας δημιουργούνται σκάνδαλα Μπαλόπουλου, Ρουφογάλη και άλλα. Η οικονομία στηρίζεται κατά βάση στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Οι βιομηχανίες και βιοτεχνίες αρχίζουν να μεγαλώνουν και να αλλάζουν τα οικονομικά δεδομένα.
13 Αυγούστου 1968, απόπειρα δολοφονίας του Γ. Παπαδόπουλου από τον Αλέκο Παναγούλη.
1973, ανταρσία του κυβερνήτη και του πληρώματος του Α/Τ ΒΕΛΟΣ και αποτυχία του κινήματος των αξιωματικών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού κατά της χούντας.
17 Νοέμβρη 1973, Πολυτεχνείο.
Σωτήριο έτος 1974
15 Ιουλίου 1974, Κυπριακό.
24 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974, πτώση της χούντας.
Ο λαός στους δρόμους γιορτάζει την επιστροφή του Κ. Καραμανλή στην Ελλάδα και την επάνοδο της Δημοκρατίας.
Επιτέλους θα μπορούν όλοι να μιλήσουν ελευθέρα και να εκφράσουν τις απόψεις τους χωρίς φόβο.
4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1974, ίδρυση από τον Κ. Καραμανλή της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ
Νομιμοποιούνται τα κόμματα της αριστεράς και ιδρύεται στις 3 Σεπτεμβρίου από τον Α. Παπανδρέου το ΠΑΣΟΚ η Νεολαία ΠΑΣΟΚ και οι Κλαδικές Οργανώσεις.
8 Δεκεμβρίου 1974, με δημοψήφισμα καταργείται η Βασιλεία, και το νέο πολίτευμα είναι η Δημοκρατία.
Πρώτες εκλογές και απόλυτη κοινοβουλευτική κυριαρχία του Κ. Καραμανλή και της ΝΔ με 54,37 % και 219 Βουλευτές έχουμε δηλαδή απόλυτη κοινοβουλευτική κυριαρχία όπου στο όνομα της Δημοκρατίας παίρνονται μονομερείς αποφάσεις. Διορισμοί στο Δημόσιο τις ΔΕΚΟ και τις κρατικές Τράπεζες κυρίως μέσα από την ΟΝΝΕΔ.
Οι Συνταγματάρχες μετά από δίκη οδηγούνται στον Κορυδαλλό για το κακό που έκαναν στην χώρα.
20 Νοεμβρίου 1977 εκλογές με ενισχυμένη αναλογική και επικράτηση της ΝΔ με 41,84 % και 171 Βουλευτές, και το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα. Έχουμε πάλι απόλυτη πλειοψηφία του Κυβερνώντος κόμματος όπου πάλι παίρνονται μονομερείς αποφάσεις. Συνεχίζονται οι διορισμοί αλλά ακόμα δεν διογκώνεται το Δημόσιο.
Με έκτακτη απογραφή παρουσιάζεται η Ελλάδα σαν αναπτυσσόμενη Βιομηχανική χώρα που έχει ξεφύγει από την Αγροτική και Γεωργική ανάπτυξη.
28 Ιουνίου 1979 γινόμαστε δεκτοί στην ΕΟΚ και υπογράφουμε το σχετικό πρωτόκολλο στην Αθήνα όπου έχουν καταφθάσει οι ηγέτες των άλλων Ευρωπαϊκών κρατών.
Αρχίζουν να εισρέουν Ευρωπαϊκά κεφάλαια.
18 Οκτώβρη 1981, εκλέγεται ο Α. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, με κεντρικά συνθήματα “ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΟΚ” και “ΕΟΚ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΝΔΗΚΑΤΟ” και ποσοστό 48,07 % και 172 έδρες. Έχουμε δηλαδή ξανά απόλυτη κοινοβουλευτική επικράτηση από ένα κόμμα που διακυβερνά χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα. Με γρήγορους ρυθμούς κλείνουν τα εργοστάσια στην Ελλάδα το ένα πίσω από το άλλο και φεύγουν για το εξωτερικό, προγράμματα της ΕΟΚ παγώνουν ή καταργούνται. Η αντιπολίτευση δεν έχει κανένα λόγο στα τεκταινόμενα. Ξεκινούν επιλεγμένοι διορισμοί στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα μέσα από την Νεολαία ΠΑΣΟΚ και τις Κλαδικές. Έπρεπε να είσαι «αφισοκολλητής» του ΠΑΣΟΚ ή «Πρασινοφρουρός» για να διοριστείς καμιά αξιοκρατία πουθενά. Εγκατάλειψη της επαρχίας για μια θέση στο δημόσιο.
1983, γίνεται υποτίμηση της δραχμής κατά 15 % .
2 Ιουνίου 1985, εκλέγεται ξανά ο Α. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό 45,82 %,161 έδρες και απόλυτο πάλι κοινοβουλευτικό έλεγχο. Γίνονται ανεξέλεγκτοι διορισμοί παντού για να φέρουν την εκλογική νίκη στο ΠΑΣΟΚ στην κυριολεξία οι νέοι υπάλληλοι δεν έχουν που να κάτσουν. Διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων για ανάπτυξη καταλήγουν στα σκυλάδικα. Υπερχρέωση της χώρας και διόγκωση του δημόσιου χρέους στο 114%, όταν το 1981 το δημόσιο χρέος ήταν μόλις 29%, υπολειπόταν του μέσου κοινοτικού και χωρίς κοινοτικά πλαίσια στήριξης. Ακόμα και ο τελευταίος αγρότης ή βοσκός διορίζεται κλητήρας κάπου στο δημόσιο.
Δεύτερη υποτίμηση της δραχμής κατά 15 % τον Οκτώβριο του 1985.
1988, ξεσπούν τα σκάνδαλα Κοσκωτά και καλαμποκιού- Αθανασόπουλου και ρίχνουν την κυβέρνηση
18 Ιουνίου 1989, δεν εκλέγεται κανείς με απόλυτη πλειοψηφία, ΝΔ 44,3 % και 145 έδρες, ΠΑΣΟΚ 39,1 % και 125 έδρες, Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου 13,1 % και 28 έδρες. Περίοδος συγκυβέρνησης υπό Τ. Τζαννετάκη όπου ή δεξιά δεν γνωρίζει τι ποιεί η αριστερά. Η κυβέρνηση Τ. Τζαννετάκη παραιτείται στις 7 Οκτωβρίου 1989.
8 Απριλίου 1990, εκλογές λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας. Εκλογή ΝΔ υπό Κ. Μητσοτάκη με 46,89 % και 150 έδρες, ΠΑΣΟΚ 38,61 % και 123 έδρες και Συνασπισμός της Αριστεράς & της Προόδου 10,28 % και 19 έδρες. Πάλι διορισμοί των «δικών μας παιδιών» όπως είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Έβερτ.
Οι δημόσιες δαπάνες ως ποσοστό του Α.Ε.Π. από 30% το 1980 ανήλθαν στο 50% το 1990, αποτέλεσμα της πρωτοφανούς διεύρυνσης του Δημοσίου τομέα.
1991, δίκη Κοσκωτά και θάνατος του πρώην υπουργού και ανθρώπου κλειδί στην υπόθεση Α. Κουτσόγιωργα μέσα στην αίθουσα
1992, ο Ανδρέας Παπανδρέου κηρύχθηκε αθώος, ενώ στον Δημήτρη Τσοβόλα επεβλήθη ποινή φυλάκισης δυόμιση ετών και τριετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων και στον Γεώργιο Πέτσο φυλάκιση 10 μηνών και διετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για μια απλή πολεοδομική παράβαση.
10 Οκτωβρίου 1993, πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Επικράτηση πάλι του Α. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ με 46,88 % και 170 έδρες έναντι 39,30 % της ΝΔ με 111 έδρες. Έχουμε πάλι απόλυτο κοινοβουλευτικό έλεγχο και νέο κύκλο διορισμών από το ΠΑΣΟΚ. Όλα τα δημόσια έργα πάνε σε εταιρείες κομματικών φίλων και γιγαντώνονται συγκεκριμένες εταιρείες, αντίστοιχα και στην θάλασσα όπου κομματικοί φίλοι εφοπλιστές προστατευόμενοι από το καμποτάζ και τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας παίρνουν τις επιδοτούμενες γραμμές με πλοία σαπάκια.
22 Σεπτεμβρίου 1996, ο Κ. Σημίτης και το ΠΑΣΟΚ παίρνουν με 41,49 % και 162 έδρες την απόλυτη κυριαρχία στην Βουλή έναντι 38,12 % της ΝΔ και του Μ. Έβερτ.
9 Απριλίου 2000, προηγείται πάλι το ΠΑΣΟΚ με τον Κ. Σημίτη και 43,79 % με 158 έδρες, έναντι της ΝΔ του Κ. Καραμανλή με 42,74 % και 125 Βουλευτές. Έχουμε πάλι απόλυτο έλεγχο από τον Πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Χειραγώγηση του γενικού δείκτη του χρηματιστηρίου και εξοπλιστικά προγράμματα 20 δις € από την κυβέρνηση του Κ. Σημίτη, αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και προβληματικών μαχητικών που το ένα μετά το άλλο πέφτουν σκοτώνοντας αεροπόρους. Προετοιμασία Ολυμπιακών αγώνων και Ολυμπιακών σκανδάλων.
7 Μαρτίου 2004, ΝΔ και Κ. Καραμανλής παίρνουν 45,4 % και έχουν κυβερνητική πλειοψηφία με 161 έδρες ενώ το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου παίρνει 40,5 % και 117 έδρες. Κεντρικό σύνθημα η αναδιοργάνωση του κράτους σεμνά και ταπεινά αλλά κανένας μας δεν κατάλαβε ούτε αναδιοργάνωση ούτε σεμνότητα είδε ούτε ταπεινότητα κατάλαβε με τα συνεχόμενα σκάνδαλα που μας προέκυψαν. Διορισμοί πάλι νέων από την ΟΝΝΕΔ και δημιουργία της ΑΓΡΟΓΗ για ακόμα περισσότερους.
16 Σεπτεμβρίου 2007, ΝΔ και Κ. Καραμανλής παίρνουν ξανά την νίκη με 41,83 % και 152 Βουλευτές ενώ το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου μένει στο 38,10 % και τις 110 έδρες. Παγκόσμια οικονομική κρίση και παγερή αδιαφορία διακυβέρνησης οδηγούν την χώρα στον γκρεμό. Ατελείωτος εξωτερικός δανεισμός για την κάλυψη των παλαιών δανείων οδηγούν στην υπερδιόγκωση του χρέους. Η αγορά στενάζει αλλά η στήριξη δίνεται στις Τράπεζες και δεν καταλήγει στην αγορά. Εμφανίζονται συνεχώς σκάνδαλα SIEMENS- Βατοπαίδι και άλλα μικρότερα.
4 Οκτωβρίου 2009, έκτακτες εκλογές . Ο Γ. Παπανδρέου με το ΠΑΣΟΚ επικρατεί με 43,92 % και 160 έδρες ενώ η ΝΔ του Κ. Καραμανλή μένει στο 33,48 % και τις 91 έδρες.
Σήμερα, Μνημόνιο στήριξης, ΔΝΤ, διγλωσσία ανικανότητα χειρισμού καταστάσεων, τρομερές καθυστερήσεις αποφάσεων για την στήριξη της αγοράς οδηγούν στο θάνατο χιλιάδες επιχειρήσεις.
Μέσα από μια σειρά αποφάσεων και ενεργειών δεν υπάρχει πλέον αγροτική ή κτηνοτροφική παραγωγή, οι αγρότες περιμένουν την αποζημίωση από την ΕΕ χωρίς να δουλεύουν. Αντί να στρέψουν τους αγρότες πάλι στην καλλιέργεια των εκτάσεων και την γεωργική παραγωγή οι Τράπεζες τους στρέφουν στην τεμπελιά των φωτοβολταϊκών τόξων δίνοντας νέα δάνεια υποσχόμενες κέρδη από συμβάσεις που αύριο θα αλλάξουν, με ενεργειακά συστήματα που δεν έχουν δοκιμαστεί και μάλλον δεν θα αντέξουν την 25ετία του δανείου.
Σαν κράτος δεν έχουμε βιομηχανική παραγωγή, η αγροτική και κτηνοτροφική είναι πολύ χαμηλά και οι αγροί είναι εγκαταλειμμένοι , η αλιεία στηρίζεται σε μικρές ιχθυοκαλλιέργειες, ο ορυκτός πλούτος μας είναι προς το παρόν στα αζήτητα, ο τουρισμός μας μετά την παρέλευση 35 ετών από την μεταπολίτευση δεν είναι ακόμα ανταγωνιστικός.
Το μόνο που φτιάξαμε είναι διόγκωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα, και σκάνδαλα, όπου πλέον είμαστε ειδικοί.
Το μόνο που μάθαμε είναι η τεμπελιά μέσα στο δημόσιο αλλά και έξω από αυτό.
Το μόνο που πιστεύουν οι κυβερνώντες είναι ότι δεν έχουν καμιά ευθύνη για τις αποφάσεις τους.
Ζούμε με δανεικά που μας δίνουν οι εταίροι μας για να αγοράζουμε από αυτούς.
Κάποια στιγμή θα τα πάρουν όλα αλλά εμείς θα είμαστε ξεκούραστοι!!!
Με εκτίμηση Θ.Χ
1 σχόλιο:
Να θυμόμαστε όμως,εκτός απο το
1967, και το 1909 και το 1922,οταν η επέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων έσωσε τη χώρα.
Δημοσίευση σχολίου