Τον Υπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας κ. Anyou Angelov, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, υποδέχθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
Μετά τη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον Βούλγαρο ομόλογό του και τη συνεργασία των δύο αντιπροσωπειών, έγιναν οι παρακάτω δηλώσεις στους δημοσιογράφους:
Ευ. Βενιζέλος: Υποδέχομαι με ιδιαίτερη χαρά σήμερα, εδώ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τον συνάδελφό μου Υπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας κ. Anyu Angelov, με τον οποίο μας συνδέει στενή φιλία, καθώς βρισκόμαστε πάρα πολύ συχνά εδώ κι ένα χρόνο, στο πλαίσιο των συνόδων των Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της συνεργασίας των χωρών της ΝΑ Ευρώπης.
Είχα τη χαρά να υποδεχτώ τον κ. Angelov και στην Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της Defensys και του Forum που οργανώθηκε εκεί για τους εξοπλισμούς σε συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, όπου η παρέμβασή του ήταν πάρα πολύ σημαντική, γιατί αναφέρθηκε στην αναδιοργάνωση των βουλγαρικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Σήμερα υπογράψαμε μια πάρα πολύ σημαντική συμφωνία για τη συνεργασία των αεροποριών των δύο χωρών, σε δραστηριότητες διασυνοριακού χαρακτήρα, οι οποίες συνδέονται άμεσα με την ασφάλεια των χωρών μας, ιδίως όταν υπάρχουν προβλήματα τρομοκρατικής επίθεσης, αεροπειρατείας και άλλα συναφή φαινόμενα.
Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία αυτή μεταξύ δύο χωρών-μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, γιατί διαμορφώνουν στην πραγματικότητα κοινούς ελληνο-βουλγαρικούς ουρανούς.
Συζητήσαμε για όλο το φάσμα των διμερών θεμάτων, για την ενεργοποίηση, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, της συνεργασίας που έχουμε και της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας που υπογράψαμε τον Ιούλιο στη Σόφια. Συζητήσαμε για την συνεργασία στον εκπαιδευτικό τομέα, για τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε την κοινή εμπειρία των αεροποριών μας, ιδίως στα μαχητικά αεροσκάφη, αλλά και των πολεμικών ναυτικών των δύο χωρών. Αποφασίσαμε να πάρουμε πολλές κοινές πρωτοβουλίες, να προετοιμάσουμε μία συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και των εξοπλισμών και επίσης να καλέσουμε και τη Ρουμανία, ώστε οι τρεις χώρες να αναλάβουμε μία πρωτοβουλία για το μέλλον του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας και τον ρόλο που αυτός μπορεί να παίξει.
Στα μεγάλα θέματα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ συμφωνούμε. Έχουμε κοινές απόψεις για το νέο αμυντικό δόγμα, για τη νέα δομή δυνάμεων, για την αντιπυραυλική άμυνα. Έχουμε τις ίδιες απόψεις για το πώς πρέπει να ενεργοποιηθεί η Συνθήκη της Λισαβόνας στον τομέα της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας. Στην πραγματικότητα, θέτουμε τις βάσεις για μια μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας και με τη συμμετοχή άλλων χωρών της περιοχής, γιατί φυσικά η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων έχει πάντα πολύ μεγάλη σημασία.
Άρα έχουμε σήμερα ένα ακόμα βήμα στην προώθηση των στενών και καλών ελληνο-βουλγαρικών σχέσεων και χαίρομαι γιατί ο κ. Angelov με την παρουσία του εδώ και την υπογραφή που έθεσε στη συμφωνία για το air policing επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά με τον πιο πανηγυρικό τρόπο αυτά που σας είπα.
An. Angelov: Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τον κ. Βενιζέλο για την ωραία φιλοξενία του, την εξαιρετική οργάνωση και την ευγενική του πρόσκληση να επισκεφθώ επίσημα την Αθήνα. Σας ευχαριστώ επίσης για άλλη μια φορά για την πρόσκλησή που έλαβα να συμμετάσχω στην έκθεση Defensys 2010 στη Θεσσαλονίκη.
Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με τη συνεργασία των Υπουργείων Αμύνης της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, ειλικρινά πιστεύω ότι οι σχέσεις μας δεν περιορίζονται μόνο σε επίπεδο πρωτόσκολου. Πιστεύω ότι οι σχέσεις μας είναι πολύ ειλικρινείς και οι αποφάσεις που πήραμε έχουν μέλλον για τις δύο χώρες μας και ευρύτερα για την περιοχή μας.
Είναι πολύ σημαντικό, εν μέσω της διεθνούς οικονομικής κρίσης και περικοπών στα εξοπλιστικά, το γεγονός ότι αναζητούμε νέες λύσεις στα ζητήματα που έχουμε μπροστά μας. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και τις δυνατότητες που έχει η κάθε χώρα για να μειώσουμε το βάρος των δαπανών. Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν οι συνομιλίες μας με τον κ. Υπουργό, με τον οποίο συζητήσαμε τις δυνατότητες μιας στενότερης συνεργασίας στο πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων, αλλά και στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και στην περιοχή μας, τα Βαλκάνια.
Είμαι πολύ ευτυχής, γιατί μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα που είμαι Υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, έχουμε κατορθώσει να εδραιώσουμε πολύ στενές φιλικές σχέσεις με τον κ. Βενιζέλο. Έχουμε κοινές θέσεις και μοιραζόμαστε κοινές απόψεις πάνω σε πολλά ζητήματα της εποχής μας. Με αυτόν τον τρόπο, οι δυο μας χώρες δίνουν ένα καλό παράδειγμα συνεργασίας.
Η συμφωνία που μόλις υπογράψαμε έρχεται σε συνέχεια της συνεργασίας που είχαμε σε κυβερνητικό επίπεδο οι δύο πλευρές, τον Ιούλιο στη Σόφια, η οποία αναφέρεται ειδικότερα στον τομέα της άμυνας. Πιο συγκεκριμένα, με τη συμφωνία για το air policing, οι δύο χώρες μας θα μπορούν να συνδράμουν η μία την άλλη στην άμυνα του εναέριου χώρου τους, σε περιπτώσεις απειλής από τρομοκρατική επίθεση ή αεροπειρατεία. Μιλήσαμε επίσης για ζητήματα της επικείμενης Συνόδου της Λισαβόνας και της συνάντησης των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ τον Δεκέμβριο.
Προσωπικά, βλέπω πολύ καλές προοπτικές βελτίωσης των διμερών αμυντικών μας σχέσεων, διότι μόνο με ειλικρινείς και ανοιχτές σχέσεις ανάμεσα σε δύο γειτονικές χώρες μπορούμε να βρούμε περισσότερες ανοιχτές πόρτες και περισσότερους πρόθυμους συνομιλητές. Τα όρια της μεταξύ μας εμπιστοσύνης βρίσκονται εκεί που εμείς τα τοποθετούμε.
Λ. Δημάκας (Τα Νέα): Μιλήσατε για κοινή αντίληψη και θέσεις στο θέμα της αντιπυραυλικής ομπρέλας. Η Βουλγαρία εξ όσων γνωρίζουμε δημοσιογραφικά έχει δεχτεί την εγκατάσταση αισθητήρων…
Ευ. Βενιζέλος: Η τωρινή συζήτηση δεν αφορά τεχνικά θέματα, Τώρα μιλάμε για το πολιτικό πλαίσιο στο ΝΑΤΟ. Για όλα τα θέματα, στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας θα αποφασιστεί το πολιτικό πλαίσιο, το νέο αμυντικό δόγμα, το μοντέλο της νέας δομής δυνάμεων χωρίς τεχνικές και γεωγραφικές λεπτομέρειες, το πολιτικό πλαίσιο για την αντιπυραυλική άμυνα, χωρίς καμία τεχνική λεπτομέρεια. Κάθε χώρα μετέχει με τον τρόπο της.
Α. Μαλλίδης (ΕΡΤ): Επίσης μια διευκρίνηση για το air policing…
Ευ. Βενιζέλος: Το air policing είναι συνεργασία ανάμεσα στις δύο αεροπορίες ώστε να υπάρχει άμεση αντίδραση, σα να είναι ενιαίος ο ουρανός μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας, σε περιπτώσεις τρομοκρατικής επίθεσης, αεροπειρατείας και σε περιπτώσεις “renegade”, όπως τεχνικά λέγεται. Αυτό σημαίνει όμως ότι υπάρχει στην πραγματικότητα μια υποδομή συνεργασίας, υπάρχουν κοινά αντανακλαστικά και κοινοί κανόνες εμπλοκής.
An. Angelov: Θα ήθελα να προσθέσω κάτι σε σχέση με το air policing. Το air policing μας δίνει την δυνατότητα διαρκούς ετοιμότητας σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης ή αεροπειρατείας εντός του FIR των δύο χωρών.
Κ. Αττίας (Alter): Στη Βουλγαρία δεν γνωρίζω εάν υπάρχει κάποια γειτονική αεροπορική δύναμη, η οποία να παραβιάζει το FIR της χώρας. Στην Ελλάδα υπάρχει: η Τουρκία. Αυτό θεωρείται μέρος της συμφωνίας;
Ευ. Βενιζέλος: Η συμφωνία αυτή δεν αφορά σχέσεις με άλλες χώρες. Αφορά διασυνοριακές επιχειρήσεις, «cross border operations» δηλαδή, για θέματα τρομοκρατίας και αεροπειρατείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου