ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΚΟΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΙΤΑΛΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Στον δρόµο της Γαλλίας και της Βρετανίας που για εξοικονόµηση πόρων προχωρούν στη δηµιουργία ουσιαστικά κοινής αεροναυτικής µονάδας κινείται και η Ελλάδα, η οποία προκειµένου να µειώσει δραστικά τις αµυντικές δαπάνες όπως απαιτεί η νέα δηµοσιονοµική πραγµατικότητα, εξετάζει προτάσεις για κοινές υποδοµές και συνέργειες στον στρατιωτικό τοµέα µε χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Βουλγαρία, παράλληλα µε το µεγάλο ψαλίδι στα εξοπλιστικά που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σύµφωνα µε κορυφαία πηγή του υπουργείου Εθνικής Αµυνας, οι δράσεις αυτές αφορούν τον εκπαιδευτικό και µεταφορικό τοµέα, την από κοινού συντήρηση οπλικών συστηµάτων και άλλων µέσων, τον κοινό κατά περίπτωση εφοδιασµό κ.λπ., ενώ θα επιδιωχθεί να περιληφθούν και άλλες χώρες όπως και ο εφοδιαστικός φορέας ΝΑΜSΑ του ΝΑΤΟ.
Εκπαίδευση πιλότων
Ενδεικτική περίπτωση είναι η µελετώµενη ένταξη της Πολεµικής Αεροπορίας στο υπό συγκρότηση Ευρωπαϊκό Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων, που θα έχει ως αποτέλεσµα να µην αγοραστούν τα 45 αεροσκάφη προκεχωρηµένης εκπαίδευσης που ήταν στο υπό αναθεώρηση εξοπλιστικό πρόγραµµα ή να περιοριστεί σηµαντικά ο αριθµός τους. Ανάλογη περίπτωση είναι οι κοινοί προσοµοιωτές πτήσεων, ενώ εξίσου ρεαλιστικό υπό εξέταση πρόγραµµα θεωρείται η δηµιουργία κοινών υποδοµών σε µεταφορικά αεροσκάφη και ελικόπτερα ή ο επιµερισµός µεταφορικού έργου που χρειάζονται οι χώρες για συµµαχικές και ειρηνευτικές αποστολές ώστε µε οικονοµίες κλίµακος να µειωθεί το τελικό κόστος.
Δυνατότητες συνεργασίας, µε µείωση της σχετικής συνολικής δαπάνης, έχουν δροµολογηθεί και σε επιχειρησιακό επίπεδο όπως π.χ. µε την υπογραφείσα τις προάλλες συµφωνία Αθήνας - Σόφιας για συνδροµή της µιας πλευράς στην άλλη σε θέµατα εναέριας αστυνόµευσης. Ειδικά µε τη Βουλγαρία συζητείται η παροχή συντήρησης εργοστασιακού επιπέδου από την Ελληνική Αεροπορική Βιοµηχανία (ΕΑΒ) στα µεταγωγικά αεροσκάφη C-27 Spartan που απέκτησε η γειτονική χώρα µετά την Ελλάδα, όπως και σε άλλους τοµείς.
Ψαλίδι στους εξοπλισµούς
Οι δράσεις αυτές καθίστανται απαραίτητες µετά τη διαπιστωθείσα ανάγκη περαιτέρω µείωσης των κονδυλίων για αµυντικές δαπάνες στον προϋπολογισµό του 2011 και των επόµενων ετών κάτι που έχει δροµολογήσει ήδη το υπουργείο Οικονοµικών σε συνάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου µε τον κ. Βενιζέλο. Οι µειώσεις αυτές θα προστεθούν στη σηµαντική εξοικονόµηση πόρων που πέτυχε φέτος το Πεντάγωνο. Ωστόσο το µεγάλο ψαλίδι, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Αµυνας κ. Βενιζέλος, αναµένεται να προέλθει κυρίως από τη σχεδιαζόµενη αλλαγή της δοµής του στρατεύµατος και του περιορισµού του όγκου και της πολυδιάσπασής του, σύµφωνα µε τα εφαρµοζόµενα από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία κ.ά.
ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου