Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Μιλήστε ξεκάθαρα τι θα γίνει με τους 12000 ΕΠΟΠ?

Δεκτές οι επεξηγήσεις του κου ΥΕΘΑ αλλά..!
Ως γνωστόν οι ΕΠΟΠ, δεν αποτελούν μόνιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Άρα το ζήτημα μας, παραμένει ανοιχτό!

Ο Κύριος υπουργός για το θέμα των 12.000 περίπου Επαγγελματιών Οπλιτών στην χθεσινή του δήλωση, ήταν εξαιρετικά προσεκτικός και καθόλου καθησυχαστικός για το μέλλον το δικό μου όπως και χιλιάδων άλλων συνάδελφων που δεν γνωρίζουμε πλέον τι μας ξημερώνει αύριο.

«Ποτέ δεν μιλήσαμε για απολύσεις. Για απολύσεις μονίμου προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις ουδέποτε μιλήσαμε».

Ως γνωστόν οι ΕΠΟΠ, δεν αποτελούν μόνιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Άρα το ζήτημα μας, παραμένει ανοιχτό!

Είναι γνωστό το διαδικαστικό θέμα,ότι όλοι εμείς δηλαδή είμαστε συμβασιούχοι και ότι έχουμε 7 χρόνια μέχρι να μπορέσουμε μέσα από εξετάσεις, τόσο υγειονομικές όσο και γραπτές (πάνω στην ειδικότητα του καθενός), να αποδείξουμε ότι έχουμε και τις γνώσεις και την πείρα να χειριζόμαστε τα μηχανήματα και τα υλικά που έχουμε πληρώσει με τα λεφτά μας (όλος ο ελληνικός λαός και πληρώνει ακόμα), και εκπαιδευμένοι να τα χειριζόμαστε με τέτοιο τρόπο ώστε να αποδίδουν το 100% της χρησιμότητάς τους. Το ζήτημα που προκύπτει είναι τι θα γίνει με τις -έτσι κι αλλιώς- προβληματικές επανδρώσεις που παρατηρούνται εδώ και χρόνια. Οι επαναλαμβανόμενες ,χωρίς σχεδιασμό και στόχο, μειώσεις της στρατιωτικής θητείας χωρίς ταυτόχρονο «συμμάζεμα» του ελληνικού στρατού, οδήγησαν σε «μαύρες τρύπες» και την αποδυνάμωση πολύ σημαντικών για την ασφάλεια της χώρας μονάδων-φυλακίων.

Φανταστείτε λοιπόν τι θα γίνει με αυτή την μεγάλη τρύπα-απώλεια ανθρώπινου δυναμικού που θα δημιουργηθεί. Το σενάριο και η εύκολη λύση που τον τελευταίο καιρό βλέπω να συμβαίνει στην χώρας μας σε όλα τα κύρια ζητήματα (γιατί η όποια αλλαγή στην κατάταξη προσωπικού στην ίδια κλίμακα με αυτήν τις τωρινής κυβέρνησης ΕΦΟΠ όσο και της προηγούμενης -βλέπε ΕΦΥΕΣ- είχε παταγώδη αποτυχία) είναι η αύξηση της θητείας των κληρωτών οπλιτών,κοινώς των φαντάρων.

Είναι όμως αυτό κάτι που μπορεί να αντέξει η μέση ελληνική οικογένεια? Σε μια δύσκολη εποχή όπως είναι αυτή που ζούμε σήμερα,θα αναμενόταν περισσότερο μείωση της στρατιωτικής θητείας, παρά η αύξηση τούς σε 18 μήνες, καθώς έχει υπολογιστεί ότι η στράτευση ενός νέου επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό με το ποσό των 3000 ευρώ ,κατά μέσο όρο! Δεδομένου ότι οι γονείς πασχίζουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους-πολύ συχνά σε πόλεις μακριά από τον τόπο μόνιμης διαμονής- να ακριβοπληρώσουν μεταπτυχιακά,πτυχία ξένων γλωσσών και πληροφορικής, η αύξηση της θητείας φαντάζει τόσο περιττή όσο και εξαιρετικά δαπανηρή.

Πολλοί από μας, καταταχτήκαμε στο στρατό, χωρίς ποτέ να έχουμε σκεφτεί ότι η στρατιωτική ζωή και οι υποχρεώσεις της ήταν αυτά που μας ταίριαζαν. Επέλεξα λοιπόν και εγώ (μάλλον λανθασμένα) να φορέσω το χακί οδηγούμενος από την απόγνωση της ανεργίας και τη σιγουριά ενός μισθού που πιθανόν δεν θα μου εξασφάλιζε το πτυχίο του ΑΤΕΙ. Έτσι, αντί να φτιάξουν επαγγελματικό στρατό όπως διακήρυτταν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κάθε φορά που έκαναν προσλήψεις ΕΠΟΠ, δημιούργησαν ένα στρατό που στηρίζεται αποκλειστικά στο φιλότιμο αυτών που υπηρετούν. Φυσικά,ιδιαίτερα και με αφορμή των τελευταίων δημοσιεύσεων, διαπιστώνουμε ότι άλλα μας είχαν τάξει, εξειδίκευση, επιμόρφωση..κι άλλα βρήκαμε. Σκοπιά και αγγαρεία επί πληρωμή.

Οι αμυντικές δαπάνες πρέπει να μειωθούν δραστικά, και σε αυτό είμαι σύμφωνος. Όμως δεν είναι δυνατόν αυτό να ξεκινά και προς το παρόν να περιορίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό των ΕΔ; Μισθοί μειώθηκαν δραστικά και έρχονται κι άλλες περικοπές.. Και τώρα εμείς που επενδύσαμε το μέλλον μας στη δουλειά αυτή, σε συνθήκες καθόλου εύκολες, να βρισκόμαστε σε κατάσταση απόγνωσης! Δεν είπε κανείς από μας και δεν νομίζω να νιώθει κανείς κτήμα του το στρατό. Έχουμε όμως φτάσει πολλές φορές όμως να γινόμαστε ένα με το όπλο που κουβαλάμε και πολλές φόρες να κοιμόμαστε και μαζί του σε περιόδους ασκήσεων. Τι νοιώθουμε κύριε Υπουργέ?? Απόγνωση, θυμό. .
Για να συνοψίσω,είχαν συζητηθεί και παλιότερα κινήσεις περικοπών που θα απέφεραν πολλά μαζεμένα χρήματα. Κινήσεις που είτε ναυάγισαν είτε ακολουθούν νωχελικούς ρυθμούς. Για παράδειγμα, από τα 850 στρατόπεδα που λειτουργούν στην Ελλάδα,έχει υπολογιστεί ότι πάνω από τα μισά θα μπορούσαν να είχαν κλείσει ελαφρύνοντας σημαντικά το λειτουργικό κόστος των ΕΔ. Έγινε αυτό?Όχι. Αιτία; Οι κατά τόπους αντιδράσεις. Τις αντιδράσεις τις δικές μας που δεν θα μας δώσετε την ευκαιρία να εξεταστούμε πάνω σε αυτά που μαθαίνουμε τόσα χρόνια τις υπολογίσατε? Ας αναλογιστούν οι αρμόδιοι, ότι οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί..
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η πρόταση μου είναι η εξής:
Αν και μόνο αν πρεπει να μειωθεί το στράτευμα η αρχή να γίνει από τους εκατοντάδες ΜΕΕ που έχουν ολοκληρώσει τα χρόνια υπηρεσίας τους και καλύπτουν θέσεις που μπορούν άνετα να έχουν εε Αξκοι. Στρατηγός Δκτης σε μουσείο πτέραρχος σε ΑΟΟΑ ΛΑΕΔ κλπ που και ταγματάρχης είναι υπερβολή. Τα νέα παιδιά και η πατρίδα τα έχει ανάγκη και αυτά έχουν ανάγκη την εργασία τους.