Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Η άγνωστη επίθεση στο υπουργείο Άμυνας

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έβαλαν στο μάτι χάκερ. Τα συστήματα ασφαλείας ωστόσο απέτρεψαν την καταστροφή των ηλεκτρονικών του δικτύων
Χάκερ χτύπησαν το αδιαβάθμητο σύστημα, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει!
Ευτυχώς, οι χάκερ που έριξαν ιό στο σύστημα δεν κατάφεραν να πάρουν έγγραφα

Πρόκειται για ένα κατασκοπευτικό θρίλερ, μια επίθεση από εχθρούς της χώρας ή μια κακόγουστη φάρσα; Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα μετά την επίθεση χάκερ την προηγούμενη εβδομάδα στο αδιαβάθμητο ηλεκτρονικό του σύστημα Ευτυχώς αυτοί που... έριξαν ιό στο σύστημα δεν κατάφεραν να πάρουν έγγραφα. Παρ' όλα αυτά, προκλήθηκε χάος και λειτουργικά προβλήματα που θα μπορούσαν να διαλύσουν την οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δεν είναι η πρώτη φορά ωστόσο που χάκερ επιτίθενται στο ΥΕΘΑ. Το 2006 το υπουργείο είχε ξαναδεχτεί επίθεση από χάκερ, οι οποίοι είχαν «βουλιάξει» την ιστοσελίδα του αλλάζοντας τίτλους και αρχεία τόσο του υπουργείου όσο και των επιτελείων. Τότε, οι χάκερ είχαν χτυπήσει δύο φορές σε δύο μέρες και άφησαν την υπογραφή τους, η οποία παρέπεμπε σε μια τουρκική ιστοσελίδα που έφτιαξε μια ομάδα Τούρκων χάκερ με την ονομασία «Patriotic hacker».

Για το θέμα είχε κινητοποιηθεί και η Microsoft, η οποία από τότε ανέλαβε να παρέχει βοήθεια στα στελέχη του υπουργείου για την προστασία των υπολογιστών του. Και όπως αποδείχθηκε, το τότε πάθημα έγινε μάθημα.

Οι έρευνες

Όλο το βάρος τώρα πέφτει στον εντοπισμό των χάκερ που έκαναν την επίθεση. Την έρευνα έχει αναλάβει, αφού η επίθεση δεν έγινε στο διαβαθμισμένο δίκτυο, το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Οι άνδρες της Δίωξης αναζητούν τα ηλεκτρονικά ίχνη των δραστών ώστε να φτάσουν τελικά στην ταυτότητα τους και να προχωρήσουν σε συλλήψεις. Το έργο τους ωστόσο είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς τα ηλεκτρονικά ίχνη οδηγούν σε ένα πολυδαίδαλο δίκτυο σε χώρες του εξωτερικού, σε κάθε γωνιά της Γης. Προς το παρόν ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία για τον εντοπισμό των δραστών, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία αναμένεται να καθυστερήσει Αν και όταν συλληφθούν οι δράστες, θα λυθεί και το μυστήριο σε ό,τι αφορά τους σκοπούς της επίθεσης των χάκερ.

Η επίθεση

Οι χάκερ δεν χτύπησαν την ιστοσελίδα του υπουργείου, αλλά κατάφεραν να σπάσουν τους κωδικούς και να εισβάλουν στο κεντρικό του δίκτυο χτυπώντας τους υπολογιστές του. Εκεί φαίνεται πως έψαξαν για άκρως απόρρητα έγγραφα, τα οποία και προφανώς ήθελαν να αποσπάσουν. Τα στελέχη του υπουργείου πάντως είχαν προνοήσει και τα είχαν αποθηκεύσει σε υπολογιστές που βρίσκονται σε άλλο δίκτυο το οποίο προστατεύεται από Firewall σύστημα που αποτρέπει οποιαδήποτε εισβολή και διαρροή.

Παρά το γεγονός ότι γλίτωσαν τα απόρρητα στοιχεία δεν έγινε το ίδιο με τους περισσότερους υπολογιστές του υπουργείου. Οι χάκερ προσπάθησαν να εισβάλουν στο αδιαβάθμητο δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και να ρίξουν τον ιό σε αυτό. Πηγές του υπουργείου τονίζουν ότι η επίθεση και εδώ σταμάτησε στο σύστημα ασφαλείας του δικτύου Firewall. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προκλήθηκε χάος.

Όταν έγινε η επίθεση το σύστημα ασφαλείας αυτόματα «έριξε» το δίκτυο σε κατάσταση συναγερμού, αναγκάζοντας τους υπευθύνους να το κλείσουν για να αποτρέψουν τα χειρότερα Πρακτικά αυτό σήμαινε πως το υπουργείο έμεινε για αρκετές ώρες χωρίς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και υπολειτουργούσε μέσα στον πανικό για την επίθεση. Λογικό ήταν λοιπόν να προκληθούν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα.

Το αδιαβάθμητο δίκτυο μπορεί να γλίτωσε από την καταστροφή, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι λειτούργησε αμέσως. Κι αυτό γιατί οι υπεύθυνοι ασφαλείας του υπουργείου έκλεισαν για μερικές ημέρες το δίκτυο και έθεσαν off τους υπολογιστές ώστε να ελέγξουν αν παραμένει οποιοδήποτε θέμα ασφαλείας και να τους κάνουν προληπτικό «καθάρισμα».

(PRESS TIME – Σ.Λ.)

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι δυνατόν να γράφονται τέτοιες μπούρδες!!!
Ούτε ο Χαρδαβέλας αλλά ούτε και ο Ντένικεν δε θα λεγε τέτοιες κουταμάρες.

Γράφει: "Τα συστήματα ασφαλείας ωστόσο απέτρεψαν την καταστροφή των ηλεκτρονικών του δικτύων"

Ζητήστε από τον αρθογράφο να σας εξηγήσει τη εννοεί. Και πώς ένας ιός θα καταστρέψει ηλεκτρονικό δίκτυο;
Αν είναι να κάνουμε και σχετική επιστημονική δημοσίευση.
Δηλαδή πόσο και πόσα άσχετα άτομα ασχολούνται με τέτοια θέματα;
Τουλάχιστον αυτοί που έδωσαν και αυτοί που αναπαραγάγουν τέτοιες "ειδήσεις"!
Και μιλάει για θρίλερ ή φάρσα, ότι δεν κατάφεραν να πάρουν έγγραφα! Από που βρε παιδία, από το αδιαβάθμητο;Τι έγγραφα; προσκλήσεις για το πολεμικό μουσείο;
Προκλήθηκε χάος λέει! και κινητοποιήθηκε η Microsoft!!!
Ναι φοβεροί ειδικοί ασφαλείας!!!! Αυτοί ασχολούνται με το λογισμικό τους, όχι με δίκτυα.
Γι αυτό λέμε δε ξέρετε τι γράφετε δε ξέρετε τι λέτε ας ελπίσουμε να μην έχετε και εντελώς σχέση με το θέμα.

Ανώνυμος είπε...

Καλά και η ΓΕΕΘΑ/ΔΙΚΥΒ τι κάνει; Μόνο ημερίδες και συνέδρια;

Ανώνυμος είπε...

Εσύ λοιπόν που κατάλαβες τι έχει γίνει και ρωτάς στις 5.26;
Για πές μας και μας, τι ακριβώς έγινε και τι επιθυμείς να κάνει αυτή η ΔΙΚΥΒ, που απ' ότι καταλαβαίνω έχει σχέση με την κυβερνοάμυνα;
Γιατί απ' ότι κατάλαβα κάποιοι "χάκερ" , που μπορεί και να ναι μέχρι και κάποιος παπούς ....επισκέυτηκαν την ιστοσελίδα του Υπουργείου.
Ε καί;
Έχει και ειδική παράγραφο "Η επίθεση", λες και μιλάει για το "ΕΛ ΑΛΑΜΕΙΝ"!!!
Που έγινε επίθεση; στη λίστα της Βαρβακίου με τα μπρόκολα;
Και τι έγινε λέει μετά;
Φυγαδέψανε τα απόρρητα ραπανάκια με μυστικές νταλίκες από την πίσω πύλη του Ρέντη;
Βρε ούτε ο Μινχάουζεν δεν έλεγε τέτοιες ,μα.. μα..κίες, για μαζέυτεε τους.
Υπάρχουν άνθρωποι σπουδαγμένοι και επιστήμονες που σας διαβάζουν, σοβαρευτείτε...
Δεν είναι όλοι "με το στόμα ανοιχτό" Χαρδαβέλιο ακροατήριο

Ανώνυμος είπε...

Ο ρόλος της ΔΙΚΥΒ είναι πάρα πολύ σημαντικός, αν ασχολείτο με αυτά που θα έπρεπε. Πρώτη δουλειά είναι η προστασία των στρατιωτικών δικτύων από hacking ακόμα και για το αδιαβάθμητο δίκτυο του Υπουργείου...Μην προσπαθείς να καλύψεις την ανικανότητα και το δημοσιουπαλληλίκι που επικρατεί...Αλλιώς να τα δώσουμε σε καμμιά εταιρεία να τα προστατεύει (γιατί όχι και σε τουρκική....)

Ανώνυμος είπε...

Βασικά δεν προσπαθώ να καλύψω κανένα κύριε των 11.58, γιατί δεν έχω σχέση με κανέναν απο αυτούς.
Για τον ίδιο λόγο προφανώς και δεν γνωρίζω τίποτα περί της ανικανότητας και δημισιουπαλληλικής νοοτροπίας τους που αναφέρεστε.
Εσείς μπορεί να γνωρίζετε αλλά αυτό δεν προκύπτει σαφέστατα, ούτε από το υπόψη άρθρο, ούτε από τις δικές σας αοριστες κατηγορίες (καθώς δεν χρησιμοποιείτε κανένα επιχείρημα).
Επίσης είναι προφανές ότι το άρθρο έχει γραφτεί από μη γνώστη των συγκεκριμένων θεμάτων και αυτό αναδικνύω.
Σαν όλους αυτούς λέω που εμφανίζονται στον Χαρδαβέλα και το παίζουν πανεπιστήμονες και λένε ένα σωρό μπούρδες (προς λαϊκή κατανάλωση του άσχετου δυστυχώς φιλοθεάμονος κοινού), που και πρωτοετείς φοιτητές απορούν, γελάνε η αδιαφορούν.
Άρα λέω, ότι δεν μπορούμε να κατηγορούμε κάποιους, χωρίς ουσιώδη λόγο.
Εκτός αν πρέπει, γιατί δεν μας αρέσει η φάτσα κάποιου εκεί μέσα, όπως κάνουν ορισμένοι εδω πέρα....
Δε σας καταλαβαίνω ειλικρινά...
Τουλάχιστον μη γράφετε μπούρδες λέμε, γιατί είναι εμφανείς.
Στον αρθογράφο αλήθεια απορώ, γιατι δεν ρρωτήσατε να σας πεί τι εννοεί με αυτά που λέει.
Δε σας ενδιαφέρει να καταλάβετε αν λέει σωστά πράγματα ή μπούρδες?

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν, αυτή είναι μια 'παλιά' είδηση (μερικών εβδομάδων). Με μια μικρή έρευνα, μπορείς να βρεις με λίγο μεγαλύτερη ακρίβεια το τι έγινε...
Η ανικανότητα στην συγκεκριμένη περίπτωση της ΔΙΚΥΒ κρίνεται εκ του (αποτυχημένου) αποτελέσματος. Δεν θέλει πολύ μυαλό να το καταλάβεις!!!!Αρκεί να έχεις...λίγο...
Η ΔΙΚΥΒ ξεκίνησε καλά (και αθόρυβα ΚΑΙ αποτελεσματικά)...
Τον τελευταίο καιρό το έχει ρίξει στη 'δημοσιότητα' και όχι στην επίτευξη του πρωταρχικού σκοπού για τον οποίο δημιουργήθηκε...Και να το αποτέλεσμα!!!
Να είσαι σίγουρος οτι θα δούμε και άλλα (αν τα πάρουμε χαμπάρι...)

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς θα σας το ξαναπώ και εδώ τελειώνει η ενασχόλησή μου με εσωτερικά άλλων, ότι για όσους έχουν γνώσεις επιστημονικές, όλα αυτά που λέτε ακούγονται σαν μημιτικό ελληνικό ραπ 17χρονων.
Άτομα που αναφωνούν με στόμφο στην παρέα, με την πρώτη ευκαιρία, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του επεξεργαστή, της κάρτας γραφικών ή τη ποσότητα της μνήμης που χρησιμοποιούν στον υπολογιστή τους, χωρίς καν να γνωρίζουν ούτε πως ενεργοποιούνται, ούτε ποιές είναι ακριβώς οι διαδικασίες που εκτελούν.
Και μετά απορούμε γιατί η εφαρμογή τάδε της εταιρείας σέρνεται, γιατί οι κυβερνητικές υπηρεσίες δεν έχουν ακόμα μηχανογραφηθεί!!! γιατί η εφορία δεν μπορεί να κάνει ταύτιση στοιχείων με τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά ούτε και τα τμήματα της εφορίας μεταξύ τους και άλλα πολλά καλουδια...
Ε αφού όλα έχουν στηθεί από άσχετους παπατζήδες, που όλα τα ξέρουν και τιποτα δε ξέρουν, απολαυστε τα αποτελέσματα.
Ε αφού όλοι τα διοικητικά-διευθυντικά στελέχη το παίζουν εξ απαλών ονύχων ξερόλες, χωρίς να έχουν ιδέα...
Συμφωνώ απόλυτα, φυσικά και δε θέλει μυαλό για να καταλάβεις κάτι που είναι τεχνικό, γνώσεις απαιτούνται και όχι ικασίες.
Γι αυτό και καταλαβαίνεις ότι όταν κάποιος γράφει την έννοια "Χάκερ χτύπησαν το αδιαβάθμητο σύστημα"
είναι άσχετος με το αντικείμενο.