Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

«∆εν τον ξέρατε τον Τάσσο;»

ΑΘΑΝΑΤΟΣ
Οργή Βρετανών για το «Οχι» στο σχέδιο Ανάν
∆ηλητήριο έσταζε ο λόρδος Κρις Πάτεν, υπεύθυνος Εξωτερικών Σχέσεων της Ε.Ε., για τον Τάσσο Παπαδόπουλο σύµφωνα µε τηλεγράφηµα από την αµερικανική πρεσβεία στις Βρυξέλλες, που έφερε στο φως το Wikileaks.


Τρεις ηµέρες µετά το«Οχι» των Ελληνοκυπρίων στο σχέδιο Ανάν, ο Κρ. Πάτεν έλεγε ότι η Ευρώπη έπρεπε να περιµένει τη συγκεκριµένη συµπεριφορά του Τάσσου Παπαδόπουλου επειδή ήξερε µε ποιον είχε να κάνει, «µε τον δικηγόρο του Μιλόσεβιτς»...

Οι χαρακτηρισµοί Πάτενεις βάροςτουτότεπροέδρουτης Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, ο οποίος είχε προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον,του Λονδίνου, καθώς και άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσώνλόγω της στάσης που τήρησε στο σχέδιο Ανάν, διατυπώθηκαν σε Αµερικανούς που υπηρετούσαν στις Βρυξέλλες στη διάρκεια δείπνου στις 27 Απριλίου, λίγες µέρες µετά την απόρριψη του σχεδίου από την πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων (24 Απριλίου). Ο Πάτεν υποστήριξε πως ό,τι συνέβη δεν αποτελούσε παρά µια «θλιβερή αντανάκλαση της πραγµατικότητας διεύρυνσης της Ε.Ε.». Οπως είπε µε µεγάλη δόση κυνισµού, «µερικά νέα µέλη δεν θα ήθελες να τα έχεις παρέα στο δείπνο σου, παρά µόνο µε µακρύ κουτάλι...» (εννοούσε πως δεν θα ήθελες να κάθονται δίπλα σου).

Σηµειώνεται ότι οι υπόλοιποι χαρακτηρισµοί του Πάτεν σε αυτή την παράγραφο λείπουν από το εµπιστευτικό τηλεγράφηµα, γεγονός που σηµαίνει ότι το έγγραφο είναι λογοκριµένο (στον τίτλο του αναφέρεται ότι πρόκειται για απόσπασµα και όχι για το πλήρες τηλεγράφηµα). Πάντως, ο Πάτεν υπογραµµίζει ότι το επόµενο βήµα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να είναι η οικονοµική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, εξέλιξη για την οποία, είπε, «θα υπάρξουν νοµικά εµπόδια, αλλά η Επιτροπή θα βρει τρόπο».

Ο Πάτεν παρουσίαζε επίτης ουσίας τις βρετανικές προτάσεις (διατυπώθηκανστο Συµβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Λουξεµβούργο µία ηµέρα αργότερα, 28 Απριλίου) για τη σύναψη σχέσεων µε την τουρκοκυπριακή πλευρά. Υπενθυµίζεται ότι οι βρετανικές προτάσεις δεν υιοθετήθηκαν και οι 15 κατέληξαν στην απόφαση για οικονοµική στήριξη στα Κατεχόµενα εκφράζοντας ταυτόχρονα τη λύπη τους που η Κύπρος δεν θα εντασσόταν ενωµένη στην Ενωση.

Στο ίδιο τηλεγράφηµα ο βρετανός λόρδος εξέφραζε την απογοήτευσή του και για τη διεύρυνση της Ε.Ε.: «Για παράδειγµα, η Κύπρος δεν θα έπρεπε να ενταχθεί, αλλά οι Ελληνες επέµεναν στην ένταξή της προκειµένου να συναινέσουν στην ένταξη κάποιων υποψήφιων χωρών από τη Βόρεια Ευρώπη». Και παραδεχόταν ότι ο ίδιος ήταν ο µεγαλύτερος υπερασπιστής τηςένταξης τηςΤουρκίαςστην Ενωση, η οποία έπρεπε να λάβει κάποιο θετικό σηµάδι για την έναρξη ενταξιακών διαπραγµατεύσεων. Μάλιστα, σύµφωνα µε τον Πάτεν, το εµπόδιο για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας δεν ήταν η Γαλλία και ο Σιράκ, που «µπορούσε να αλλάξει γνώµη ξαφνικά», αλλά τα συντηρητικά κόµµατα της Γερµανίας και η Ισπανία. Επίσης, εξέφραζε την άποψη ότι η Ε.Ε. δεν θα γίνει ποτέ «αληθινή δύναµη», γιατί σε αντίθεση µε τις Ηνωµένες Πολιτείες οι οποίες «υλοποιούν την πολιτική που θεωρούν σωστή, ανεξάρτητα από το τι σκέφτεται ο υπόλοιπος κόσµος», στην Ε.Ε. «πάντα θα υπάρχει κάποιος που είναι υπερβολικά προσεκτικός και επιµένει να βλέπει τα ζητήµατα µε µεγαλύτερη ευαισθησία». Τα σχόλια του Πάτεν αντανακλούσαν τη βρετανική άποψη τόσο για την Ε.Ε. όσο και για την Τουρκία και την Κύπρο, καθώς το Λονδίνο – και όχι µόνο – αισθανόταν ότι µε την ένταξη της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας (1η Μαΐου 2004) χωρίς να έχει επιλυθεί το Κυπριακό φορτωνόταν ένα πρόβληµα που θα δυσκόλευε και την ευρωπαϊκή πορεία της Αγκυρας.

Ο Φερχόιγκεν
Το ενδιαφέρον είναι ότι µία ηµέρα αργότερα ο επίτροπος της Ε.Ε. για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν ούτε λίγο ούτε πολύ επαναλάµβανε δηµοσίως τις απόψεις Πάτεν.

Λίγο µετά το Συµβούλιο Υπουργών Εξωτερικών στοΛουξεµβούργο στις 28 Απριλίου 2008, ανακοίνωνε την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ιδρύσει γραφείο στην κατεχόµενη Λευκωσία που θα ήλεγχε τη ροή των κοινοτικών κονδυλίων µε στόχο την οικονοµική ανάπτυξη των Κατεχοµένων. Είχε πει ακόµη ότι η συνεργασία µε τους Τουρκοκύπριους δεν σηµαίνει αναγνώριση και υπογράµµισε ότι οι απόψεις του Τάσσου Παπαδόπουλου ήταν γνωστές, οπότε η στάση του δεν έπρεπε να θεωρείται έκπληξη. Ο Φερχόιγκεν είχε δηλώσει στο Ευρωκοινοβούλιο ότι εξαπατήθηκε από τους Ελληνοκύπριους που «αθέτησαν τη δέσµευσή τους για αποδοχή του σχεδίου Ανάν. Το 2009 είχε επιχειρήσει να ανασκευάσει τις δηλώσεις του 2004: «Αυτό που κατ’ επανάληψη είπα ήταν πως το αποτέλεσµα του δηµοψηφίσµατος είναι σεβαστό. ∆εν άσκησα κριτική στην Κύπρο και στον λαό της για την απόρριψη του σχεδίου, αλλά σε έναν άνδρα, και ποτέ δεν χρησιµοποίησα τη λέξη ‘’εξαπατήθηκα’’, αλλά είπα ότι ‘’παραπλανήθηκα’’».
ΝΕΑ

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

και ποτε ηταν φιλοι μας οι αγγλοι,οι γερμανοι,οι γαλλοι,οι αμερικανοι,ολοι τους κοιτανε να τα οικονομησουν απο αλλες χωρες που τις εκμεταλευονται,οπως και την ελλαδα το συμφερον τους κοιταζουν μονο, εχουμε κυβερνησεις πουλημενες σε αυτους, τους δινουνε μιζες, και μετα τα πειθηνια οργανα τους οι πολιτικοι μας δηλαδη δουλευουν για αυτους νυχθημερον,αφου ολοι τους εχουν εξασφαλισει εκ των προτερων στο εξωτερικο σπιτια και χρηματα και ασυλια,για να περασουν το υπολοιπο της ζωης τους αυτοι και τα παιδια τους, ζωη και κοτα , απο τους <> μας που προανεφερα, σε περιπτωση που ξυπνησει ο λαος και αντι να παρει τις πετρες οπως ειπε ενας απο αυτους τους πουλημενους, παρουν τα οπλα, και θα ψαχνουν ελικοπτερα και αεροπλανα για αλλη γη και για αλλα μερη.βασικο να ξυπνησει ο λαος προς το παρων αγρον αγοραζει ο λαος πιο απλα πεταει χαρταετο!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Είχα την τύχη να παρακολουθήσω από πολύ κοντά το Διάγγελμα του "ΛΕΩΝΙΔΑ" Λεβέντη Τάσσου Παπαδόπουλου,όταν με την ιερή λέξη "ΟΧΙ" μπήκε στους αθανάτους του Ελληνικού Έθνους.
"ΟΧΙ" ανώτερο του Μεταξά διότι απευθύνονταν σε εχθρούς και "φίλους" προσκυνημένους.
Από άγγλο κύναιδο τι περιμένεις;
Τάσσο έσωσες την τιμή μας,σε αντίθεση με τους πορφυρογέννητους μαμόθρευτους που μας ξεφτίλησαν.

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζοντας τα άρθρα και τα σχόλια, μόνο το Army alert, ο οποιοσδήποτε μπορεί να καταλάβει γιατί όλοι είναι Έλληνες (άγγλοι , γάλλοι , πορτογάλοι κλπ)!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Κάντο λιανά να το πιάσω κι εγώ. 9για τον 3.27 μμ)

Ανώνυμος είπε...

Ο τελευταίος Ελληνας ηγέτης.

Ανώνυμος είπε...

Συγγνωμη για τη προσωπικη ιστορια που θα σας διηγηθω. Οτιδηποτε απο το οτι γραψω χρονολογικα μπορει να ελεγχθει απο τις αρμοδιες Ελληνικες και Κυπριακες αρχες. 18 Αυγουστου 2006. Με πληρη σεμνοτητα και διακριτικοτητα ενα λευκο .καθολου εντυπωσιακο σκαφος δενει στο λιμανι της Τηνου. 19 Αυγουστου 2006 ενας σεμνοτατα ντυμενος κυριος , περιμενει στη σειρα στις σκαλες της Παναγιας για να προσκυνησει σαν απλος πιστος . Αυτος ηταν ο μακαριτης ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΩΡΙΣ συνοδεια , παρα μονο με ενα ελληνα αστυνομο απο μακρια και εκτος του προαυλιου. Τον ανεγνωρισα , σεβαστηκα τη θεληση του για διακριτικοτητα και μολις βγηκε απο το προαυλιο ,οικογενειακως τον πλησιασαμε και αυτον και τη γυναικα του και με ανοιχτη καρδια του ειπα ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΩΣΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΑΝΙΣΤΕΣ.ΣΕ ΣΕΝΑ ΣΤΗΡΙΖΟΜΑΣΤΕ. Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ[ΟΧΙ ΚΟΜΜΑ] ΣΕ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΧΑΙΡΕΤΑΙ ΧΑΡΑ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΛΟΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ. Βγηκαμε μια οικογενειακη φωτο [τη εχουμε στο σαλονι],μας φιλησε ολους εναν εναν , χαρισε στα παιδια μου απο ενα σταυρουδακι , του χαρισα τον βαπτιστικο μου σταυρο και σε μια ωρα απεπλευσε σεμνα και διακριτικα οπως ηρθε. Ποιος απο τους σημερινους παροντες πολιτικους εχει το ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΘΕΙ ΜΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΓΙΓΑΝΤΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ?