Κινδύνευσε η "Χρυσή Κορώνα"!
Χάκερ επιχείρησε να «εισβάλει» στο σέρβερ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σε μία προσπάθεια να αποσπάσει επίσημα έγγραφα, όπως εκτιμάται.
Οι αρμόδιες αρχές διεξάγουν έρευνα για τον εντοπισμό του χάκερ μέσω ηλεκτρονικών ιχνών.
Η επίθεση έγινε αντιληπτή χθες από τους υπεύθυνους πληροφορικής του υπουργείου, οι οποίοι «κατέβασαν» έγκαιρα το εσωτερικό δίκτυο και απομόνωσαν το σέρβερ.
Παράλληλα με την προσπάθεια περαιτέρω «θωράκισης» του δικτύου, ώστε να αποτραπούν παρόμοιες επιθέσεις στο μέλλον, γίνεται αγώνας δρόμου για τον εντοπισμό των ηλεκτρικών ιχνών του χάκερ ώστε να αποκαλυφτούν τα στοιχεία του.
2 σχόλια:
Τι χρυσή κορώνα και βλακείες τσαμπουνατε. Κάποιοι που ξερουν προσωπα και πραγματα με διαβεβαιωσαν ότι το ΥΠΕΘΑ δεν έχει το εξειδικευμενο προσωπικό να κάνει τετοιες ενεργειες.
Ειδικότητα πληροφορικης υπάρχει μόνο στο Στρατό. Οι δυο άλλοι κλάδοι θεωρουν οτι πληροφορική είναι το ECDL.
Και στο ΣΞ η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Πως είναι δυνατον με 150 μονιμους σε ολη την Ελλαδα να εχει κεντρο να κανει επιχειρησεις κυβερνοπολέμου?
Νομιζετε οτι ολοι τρωνε κουτοχορτο? Ειναι βλακες ήι ανικανοι εκεινοι που χρειαζονται 10πλασια δυναμη? (π.χ αμερικάνοι).
Πως μπορει με 500.000€ προϋπολογισμό για τις τρεχουσες λειτουργικές ανάγκες πληροφορικής όλου του Σ.Ξ (υπολογιστές, μελανάκια, εκτυπωτές κλπ) να κάνει όλα όσα κάποιοι
άλλοι σπαταλάνε εκατοντάδες εκατομμύρια δολλάρια?
Οταν το μηχανογραφικό κέντρο τους είναι ένα αυθαίρετο πάνω απο το τυπογραφείο και δίπλα στο δρόμο, ενώ ο ειδικός γραμματέας (κομματικός υπεύθυνος για τους υπαλλήλους του ΥΠΕΘΑ),
έχει κατασκευάσει μέγαρο 50μ. μακρύτερα?
Ξυπνάτε......κάντε τις σωστές ερωτήσεις όπως ποια η αναλογία: προσωπικό πληροφορικής/άτομο, €/άτομο. Επίσης, πόσοι απο αυτούς είναι πιστοποιημένοι στα συστήματα που χρησιμοποιούν?
Πλάκα με κάνεις?
Στην προκειμένη βέβαια περίπτωση εγώ θα έλεγα αντιθέτως ότι, δεν υφίσταται κανένα θέμα γιατί πολύ απλά ακόμα και αν το προσωπικό υποστήριξης των δικτύων του ΥΠΕΘΑ είναι αυτό που αναγράφει ο αρθρογράφος, δηλαδή γνώστες απλής πληροφορικής και κάτοχοι ECDL, αυτοί που εγκατέστησαν το δίκτυα αποκλείεται να έχουν συνδεδεμένο το εξωτερικό δίκτυο με το εσωτερικό…Είναι από τις βασικές αρχές δικτύων , που ακόμα και τα windows σε προτρέπουν να ακολουθήσεις!! public – δημόσιο όχι ασφαλές δίκτυο και privet –ιδιωτικό και ασφαλές δίκτυο. Και τα οποία σε καμμία περίπτωση δεν είναι συνδεδεμένα «φυσικά», με μέσο δηλαδή. Άρα όποια επίθεση και να γίνεται απ’ έξω ……
Το πρόβλημα όμως της ασφάλειας αλλά και βιωσιμότητας δικτύων είναι κατ’ αρχήν
παγκόσμιο φαινόμενο και αφορά επιχειρήσεις, ιδιώτες και δημόσιες υπηρεσίες.
Ξεκινήσαμε λάθος….σχεδόν παντού. Αυτό συνέβει ,διότι δυστυχώς οι εργοδότες και υπεύθυνοι management (που ήταν και είναι άσχετοι επί του θέματος), αναθέτουν τη σχεδίαση και εγκατάσταση των δικτύων και του λογισμικού υποστήριξης, σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν αυτό καθ’ αυτό το αντικείμενο, αλλά μέρος αυτού.
Είναι όπως είπε και ο σχολιάσαντας στις 10.56, άτομα με γενικές γνώσεις (απόφοιτοι) πληροφορικής που κυρίως ξέρουν να εφαρμόζουν και πολλές φορές απλά ενδιαφέρονται να πουλούν πακέτα -λογισμικά δικτύων . Έχουν δηλαδή παράπλευρες (και όχι ουσιώδεις) δυστυχώς εμπειρικές γνώσεις του υλικού HW υποστήριξης και των μέσων μεταφοράς δεδομένων. Άρα δεν γνωρίζουν στην ουσία το περιβάλλον λειτουργίας του δικτύου που είναι και το πιο σημαντικό.
Δεν είναι δυστυχώς γνωστό, αλλά και κατανοητό σε πολλούς ότι, η επιστήμη της πληροφορικής απλά ακουμπά ένα κομμάτι , μιας μορφής μάλιστα δικτύων και όχι την ουσία της σχεδίασης και ανάπτυξης τους.
Είναι ακριβώς σα να καλείς ένα κτίστη και όχι ένα πολιτικό μηχανικό ή αρχιτέκτονα
να σου σχεδιάσει μια οικοδομή.
Υπάρχουν 2 μορφές δικτύων. Τα δίκτυα επικοινωνιών και τερματικών συσκευών (που στην παρούσα φάση της τεχνολογίας είναι συνυφασμένες με τους Η/Υ).
Στο εγγύς μέλλον (όπως και στο παρελθόν) η τερματική συσκευή θα είναι κάτι διαφορετικό σε υποδομή H/W και όχι Η/Υ όπως τον ξέρουμε τώρα. Ίσως όχι άμεσα στο επίπεδο των τελικών χρηστών (end users) και δικτύων τύπου LAN αλλά σίγουρα σε επίπεδα WAN κυβερνητικών και επιχειρησιακών δικτύων, για τα οποία και αναφερόμαστε.
Οι ανάγκες μετάδοσης και επεξεργασίας των δεδομένων, (υποστήριξη των δικτύων) θα ανέρχεται σε ρυθμούς ανώτερους από την τάξη των 10GB/sec (ήδη συμβαίνει).
Όπως καταλαβαίνετε, ή συμβατική επιστήμη της πληροφορικής στο κομμάτι της υποστήριξης των δικτύων θα έχει ήδη ξεπερασθεί και αντικατασταθεί. Σε πρώτη φάση πιθανόν με μια μορφή κβαντικής κωδικοποίησης. Ενας συνηθισμένος Η/Υ μπορεί να περιέχει μόνο ένα 0 ή ένα 1 σε ένα bit, ένας Κβαντικός Υπολογιστής μπορεί να περιέχει τόσο το 1 όσο και το 0 στο ίδιο bit δηλαδή με μια μετάδοση, στον ίδιο χρόνο τουλάχιστον διπλάσιο όγκο πληροφορίας.
Η δε ασφάλεια μεταφοράς δεδομένων με κβαντική κωδικοποίηση είναι δεδομένη λόγω των φυσικών νόμων που ακολουθεί….
Δημοσίευση σχολίου