Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Ηγεσία στρατιωτικής δικαιοσύνης

Για ποιους λόγους η Κυβέρνηση αφήνει ακέφαλη την στρατιωτική Δικαιοσύνη παρά το γεγονός ότι με φωτογραφική διάταξη μπορείτε να τοποθετήσετε στην κεφαλή του Σώματος όποιον σας αρέσει;

Σε απάντηση της ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Νίκος Ι. Νικολόπουλος προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με θέμα την ηγεσία της στρατιωτικής δικαιοσύνης σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Το ΚΥΣΕΑ στη συνεδρίαση του της 12.1.2011 επέλεξε Πρόεδρο και Εισαγγελέα (αναθεωρητές Α΄) του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου τους δύο αρχαιότερους αντιπροέδρους (αναθεωρητές Β΄). Προήγαγε δε σε αντιπροέδρους δύο αναθεωρητές Γ΄.

Ερώτηση 8692/10-01-2011 της Βουλής των Ελλήνων

Τον Ιούνιο του 2010 έληξε η θητεία του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου. Έτσι, μέσω του Δικαστικού Συμβουλίου το οποίο προβαίνει σε προαγωγές και μεταθέσεις των στρατιωτικών δικαστών, υπάρχει ο κίνδυνος οι στρατιωτικοί δικαστές να μετατεθούν μέσα στο χειμώνα, αντιμετωπίζοντας σοβαρά οικογενειακά και οικονομικά προβλήματα.

Με τη διάταξη του άρθρου 42 παρ. 3 του Ν. 2304/95 «Κύρωση Δικαστικού Σώματος Ενόπλων Δυνάμεων, η τότε Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατήργησε την «επετηρίδα» στη στρατιωτική Δικαιοσύνη, δίνοντας τη δυνατότητα στο ΚΥΣΕΑ, δηλαδή στον Υπουργό Άμυνας να επιλέξει νεώτερους δικαστικούς λειτουργούς στην ηγεσία της στρατιωτικής Δικαιοσύνης, παρακάμπτοντας τους αρχαιοτέρους τους.

Αν ληφθούν υπ΄ όψιν και τα χρονίζοντα προβλήματα των στρατιωτικών δικαστηρίων (υποδομής, εκπαίδευσης, στελέχωσης, μισθολογικά και ασφαλιστικά), η έλλειψη ηγεσίας της στρατιωτικής Δικαιοσύνης οδηγεί στη απόλυτη απαξία το λειτούργημα του στρατιωτικού δικαστού.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο. κ. Υπουργός:

Για ποιους λόγους η Κυβέρνηση αφήνει ακέφαλη την στρατιωτική Δικαιοσύνη παρά το γεγονός ότι με φωτογραφική διάταξη μπορείτε να τοποθετήσετε στην κεφαλή του Σώματος όποιον σας αρέσει;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Νικολόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: