Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Η εξέταση των γεωστρατηγικών σχέσεων προσφέρει ένα πλαίσιο σκέψης πιο ανθεκτικό όσον αφορά στα εθνικά θέματα. Δεν επικεντρώνεται μόνο σε μία χώρα, αλλά στις σχέσεις της με τις άλλες και στις σχέσεις που μπορεί να έχουν μεταξύ τους.

Η εξέταση των γεωστρατηγικών σχέσεων προσφέρει ένα πλαίσιο σκέψης πιο ανθεκτικό όσον αφορά στα εθνικά θέματα. Δεν επικεντρώνεται μόνο σε μία χώρα, αλλά στις σχέσεις της με τις άλλες και στις σχέσεις που μπορεί να έχουν μεταξύ τους.

Με αυτόν τον τρόπο, η προσέγγιση του χώρου είναι πολλαπλή και εμπλουτίζει την έννοια των συνόρων που δεν είναι πλέον μονοδιάστατα και στατικά, όπως συνηθίζουμε να τα κοιτάζουμε. Αυτό το δυναμικό βλέμμα των γεωστρατηγικών σχέσεων υποστηρίζει και μια ιστορική προσέγγιση της γεωγραφίας κι ερμηνεύει φυσιολογικά τα κλειστά κι ανοιχτά σύνορα, δίχως τις γεωγραφικές δυσκολίες. Με αυτό το πλαίσιο, είμαστε ικανοί να μελετήσουμε αποτελεσματικότερα το πεδίο μας και το πεδίο δράσης των παικτών μέσω της θεωρίας παιγνίων του Nash, για να αναλύσουμε τις στρατηγικές συμπεριφορές. Επιπλέον, η θεωρία σχέσεων του Fraïssé αντέχει την ενσωμάτωση του διαχρονικού στοιχείου και δίνει άλλο νόημα στη γεωμετρία με μία πολυπλοκότερη αναπαράσταση με νέες δυνατότητες ερμηνείας και πρόβλεψης. Διότι απελευθερώνει κάθε επιτελείο από μία γραμμική ανάγνωση, η οποία επαρκεί μόνο για έναν κατάλογο πληροφοριών κι όχι για μία βάση δεδομένων. Οι γεωστρατηγικές σχέσεις αποτελούν με άλλα λόγια συντακτικές δομές ικανές να παράγουν ένα ιδιόμορφο λεξικό που περιγράφει ακόμα και τις χρονικές διακλαδώσεις που χαρακτηρίζουν τις εδαφικές επιλογές ενός έθνους. Κατά συνέπεια, δεν πρόκειται για την παραγωγή ενός δόγματος ακόμα και με νέα δεδομένα, ούτε μία απλή επικαιροποίηση, διότι οι γεωστρατηγικές σχέσεις δεν έχουν την ίδια προσέγγιση, ούτε σε οντολογικό, ούτε σε τελεολογικό επίπεδο. Δεν πρόκειται μόνο για θέσεις, αλλιώς δεν θα είχαν το απαραίτητο δυναμικό στοιχείο. Λειτουργούν ως υπερδομές με την έννοια της θεωρίας υπερομάδων του Marty και δεν έχουν μόνο μονοσήμαντα αποτελέσματα, ιδιότητα που επιτρέπει τη θέσπιση νοητικών σχημάτων που υπάρχουν στη στρατηγική κι εντάσσονται με μεγάλες δυσκολίες σ' ένα γραμμικό πλαίσιο, το οποίο είναι σύνηθες στην περίπτωση ενός δόγματος. Η χώρα δεν καθορίζεται μόνο από ενδογενείς παράγοντες, αλλά σε συνδυασμό με τους εξωγενείς μέσω της κυβερνητικής μορφής του Wiener. Τελικά, πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στον ενιαίο χαρακτήρα των γεωστρατηγικών σχέσεων, ο οποίος είναι απαραίτητος για την ύπαρξη μίας υψηλής στρατηγικής, που εκφυλίζεται όταν ο στρατός, το ναυτικό κι η αεροπορία δεν λειτουργούν σε συνδυασμό. Δίχως αυτήν την αντίληψη δεν θα είμαστε σε θέση να δώσουμε στους δικούς μας που βρίσκονται σε στρατιωτικές και διπλωματικές θέσεις ένα ξεκάθαρο πλαίσιο. Εθνικές θέσεις δίχως στρατηγική μπορούν μόνο να περιγράψουν το παρελθόν. Ενώ οι γεωστρατηγικές σχέσεις δημιουργούν την ιστορία του μέλλοντος για ένα έθνος που αντιστέκεται στο χώρο του χρόνου, όχι μόνο για να υπάρξει, αλλά και για να έχει νόημα η ύπαρξή του.
Ν. Λυγερός

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν, κ. Λυγερέ, έχω την εντύπωση ότι κάπου έχεις "χαθεί" στο "λαβύρινθο" του υψήλου όντως IQ σου ! Τάχουν βλέπεις αυτά οι "λαβύρινθοι"...
Τη πολυτέλεια της όποιας "υψηλής" στρατηγικής την ασκούν αυτοί που έχουν λόγο,τα μέσα καιτις δυνάμεις να τη στηρίζουν...
Τα έθνη-κράτη και δη τα μικρά, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, τη μόνη "στρατηγική" που μπορούν να ασκήσουν, ως "εθνική" τους "στρατηγική",... είναι να ακούν προσεκτικά τις εντολές του "αφεντικού"...και να βρίσκουν τους "σωστούς" τρόπους,... ως "εθνικούς στόχους", να τις εκτελούν,...στη ράχη βέβαια του ανυποψίαστου(με σχετικό παραμύθιασμα) λαού τους !
"Στρατηγικές μαγκιές" το "αφεντικό" δεν "σηκώνει" και το πολύ-πολύ να βρεθεί...ο "μάγκας" στον "άγιο Πέτρο"...να του μιλάει για τοποστρατηγική και το πιόνι" έξω απ' τη καπιταλιστική "σκακιέρα", με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται...
Ιστορία προφανώς διαβάζεις και δη τη πρόσφατη....
Το "κόστος" της "μαγκιάς",... αν είναι όντως "μαγκιά", για τις πολυεθνικές που νέμονται απίθανα κέρδη... απ' την "υψηλή" στρατηγική του εντολοδόχου τους(ειδάλλως δεν θα ήταν "υψηλή"),..."αφεντικού" για μας, αφενός θα πέσει στο κεφάλι του φουκαρά λαού, που χρεώθηκε το "μάγκα"(βλέπε Μικρασιατική καταστροφή, με "μάγκα" τότε το Βενιζέλο), αφετέρου το "αφεντικό" θα βρει το μπελά του, απ' το πραγματικό ΑΦΕΝΤΙΚΟ(πολυεθνικές)
Γιαυτό λοιπόν, φροντίζει το μικρό "αφεντικό", με την ΥΨΗΛΗ τεχνολογία, που του διαθέτει αμέριστα και αποκλειστικά το πραγματικό ΑΦΕΝΤΙΚΟ, να αποτρέπει ή να εξουδετερώνει τις όποιες "εθνικές μαγκιές"...ή να τις "παροχετεύει"κατάλληλα, για την ευόδωση της "υψηλής" στρατηγικής του,... ως φοβερά κέρδη για το πραγματικό ΑΦΕΝΤΙΚΟ ! Δυστυχώς αυτοί είναι οι όροι του καπιταλισμού, που ξέρω και αποτυπώνονται και στη "σκακιέρα" του !
Και μία συμβουλή. Φρόντισε τη δαιδαλώδη σκέψη σου να την εκφράζεις ΑΠΛΑ, γιατί όπως θα πρέπει να ξέρεις απ' τους σοφούς προγόνους μας, για να κατακυρώθεί κάτι ως μεγάλο, πρέπει να περάσει απ' τη "κλεισάρα" του ΑΠΛΟΥ !